Vestibulaire migraine: Neurologische ziekte met duizeligheid

Vestibulaire migraine: Neurologische ziekte met duizeligheid Vestibulaire migraine is een neurologische aandoening waarbij een patiënt met een voorgeschiedenis van migraine herhaalde duizeligheid heeft. De patiënt ervaart duizeligheid, al dan niet gepaard met hoofdpijn. In de meeste gevallen treden ook andere symptomen op zoals een overgevoeligheid voor geluid en licht, misselijkheid en desoriëntatie. De arts schrijft medicijnen voor om de ziekte te behandelen of voorkomen, en adviseert de patiënt om mogelijk uitlokkende voedingsmiddelen van een aanval te beperken of te schrappen uit de voeding. De prognose van deze aandoening is tot slot variabel.

Synoniemen van vestibulaire migraine

Er zijn veel namen voor dit deze vorm van migraine. Andere termen voor vestibulaire migraine zijn:
 • migraine duizeligheid
 • migraine-geassocieerde duizeligheid
 • migraine-gerelateerde vestibulopathie

Epidemiologie van neurologische aandoening

De exacte prevalentie en incidentie van vestibulaire migraine is anno oktober 2020 moeilijk te bepalen. De symptomen bootsen namelijk veel andere ziekten na. Mogelijk is circa 1% van de bevolking getroffen door dit type migraine, maar de prevalentie is mogelijk nog hoger. Vrouwen zijn vaker dan mannen aangetast en dan vooral rond de menstruatieperiode. De symptomen starten vaak rond veertigjarige leeftijd, al kampen soms ook kinderen met deze neurologische aandoening.

Oorzaken van herhaalde aanvallen van duizeligheid

Artsen weten anno oktober 2020 niet zeker wat de oorzaak is van vestibulaire migraine. Net zoals bij migraine zijn er veel theorieën. Mogelijk is er een probleem met de zenuwcellen in de hersenen.

Symptomen

Duizeligheid

Vestibulaire migraine treedt op bij een patiënt die reeds bekend is met migraine. In tegenstelling tot gewone migraine, veroorzaakt vestibulaire migraine niet altijd hoofdpijn. Het belangrijkste symptoom is duizeligheid die komt en gaat en minuten, uren tot zeer sporadisch zelfs dagen aanhoudt. Vestibulair verwijst naar het binnenoor, dat het gehoor en de balans regelt.

Volgende mogelijke symptomen komen mogelijk tot uiting:
 • desoriëntatie of verwardheid
 • duizeligheid die langer duurt dan enkele minuten
 • een overgevoeligheid voor geluid
 • een overgevoeligheid voor licht
 • extreme bewegingsgevoeligheid: zich ziek of duizelig voelen wanneer het hoofd, de ogen of het lichaam bewogen wordt (draaiduizeligheid)
 • misselijkheid en braken
 • problemen met balans en evenwicht

Variabele klinische presentatie

Patiënten voelen zich mogelijk duizelig en krijgen evenwichtsproblemen zonder de aanwezigheid van een migraineaanval waarbij ook hoofdpijn optreedt. Bij andere patiënten treedt dan weer duizeligheid op vóór, tijdens of na de hoofdpijn. Soms hebben patiënten met vestibulaire migraine jarenlang migraine voordat de duizeligheidsklachten optreden.

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek
Bloedonderzoeken of beeldvormende onderzoeken diagnosticeren de ziekte niet. Wel stelt de arts aan de patiënt vragen over de symptomen en heeft hij een medische geschiedenis nodig. Met de verkregen informatie is hij namelijk wel in staat om een diagnose te stellen.

Diagnostische criteria
De arts stelt de diagnose op basis van de medische geschiedenis en de vragenlijst. Volgende diagnostische criteria zijn bekend voor vestibulaire migraine:
 • De patiënt heeft migraine (gehad in het verleden)
 • De patiënt heeft ten minste vijf aanvallen van duizeligheid, waardoor hij alles voelt ronddraaien of bewegen; dit is niet hetzelfde als reisziekte of een zwak gevoel.
 • De symptomen zijn matig tot ernstig. Dat betekent dat ze de patiënt ervan weerhouden om dagelijkse taken uit te voeren of dat de patiënt zich zo slecht voelt dat hij helemaal niets kan doen.
 • Deze gevoelens duren tussen 5 minuten en 72 uur.
 • Ten minste de helft van de afleveringen gebeurt met één van de volgende symptomen van migraine:

Differentiële diagnose
Om een andere aandoening uit te sluiten, bestelt de arts mogelijk een MRI-scan en voert hij een gehooronderzoek en evenwichtsonderzoek uit.

Hersenstamberoerte
Een patiënt met een beroerte van de hersenstam (hersenstamberoerte) kampt met duizeligheid, gevoelloosheid, zwakte, problemen met spreken en andere symptomen van een beroerte. Onmiddellijke hulp is nodig.

Ziekte van Ménière
Bij de ziekte van Ménière voelt een patiënt eerst een vol gevoel in één oor of ervaart hij oorpijn. Vervolgens voelt hij zich duizelig. Tijdens een aanval treedt oorsuizen van één of beide oren op of ontstaat gehoorverlies. Deze symptomen treden meestal niet op bij vestibulaire migraine.

Behandeling

De arts schrijft mogelijk medicijnen voor / Bron: Stevepb, PixabayDe arts schrijft mogelijk medicijnen voor / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

Er is geen anno oktober 2020 geen specifiek medicijn voor de behandeling van vestibulaire migraine. De arts schrijft verschillende geneesmiddelen voor om een aanval te stoppen (abortieve therapie).

Triptanen
Triptanen zijn medicijnen voor de behandeling van medicatie. Deze neemt de patiënt bij het eerste teken van hoofdpijn.

Vestibulaire onderdrukkende middelen
Vestibulaire onderdrukkende medicijnen verminderen de duizeligheid en bewegingsgevoeligheid. Dit type medicijn werkt in op de balans midden in het binnenoor. De arts schrijft benzodiazepinen zoals lorazepam (Ativan), anti-emetica (medicijnen tegen misselijkheid en braken) voor zoals promethazine (Phenergan) en antihistaminica zoals meclizine voor.

Migrainepreventie
Als een patiënt regelmatig vestibulaire migraine ervaart, schrijft de arts mogelijk medicatie voor om migraine te voorkomen. De patiënt neemt deze regelmatig om de ernst of frequentie van de hoofdpijn te verminderen. Deze omvatten anti-epileptica, bloeddrukgeneesmiddelen (zoals bètablokkers en calciumantagonisten) en sommige antidepressiva. Helpen deze middelen niet, dan zet de arts CGRP-remmers in. Verder verlichten sommige apparaten de pijn.

Voeding

Enkele voedingsmiddelen zijn risicofactoren voor (vestibulaire) migraine, zoals chocolade, kaas, alcohol en voedingsmiddelen met het conserveermiddel MSG. De patiënt kan deze voedingsmiddelen uit de voeding schrappen via een eliminatiedieet om te kijken of de symptomen dan verbeteren.

Prognose van de ziekte

De vooruitzichten zijn variabel. Bij sommige patiënten neemt de ernst en/of frequentie van de aanvallen af dankzij de behandeling, terwijl anderen blijvend aanvallen ervaren.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vestibulaire migraine: duizeligheidsklachten en migraineVestibulaire migraine: duizeligheidsklachten en migraineMigraine is een hoofdpijn die in aanvallen optreedt en gepaard kan gaan met heftige hoofdpijn. Bij vestibulaire migraine…
Wat te doen bij migraine?Wat te doen bij migraine?Iemand die aan migraine lijdt, heeft een paar keer per jaar dat hij/zij plat op bed moet liggen omdat diegene dan tot ni…
Gember tegen hoofdpijn en migraineGember tegen hoofdpijn en migraineMigraine is een vervelende vorm van hoofdpijn die het dagelijks leven flink kan ontregelen. De huidige geneesmiddelen te…
Migraine bij KinderenMigraine bij KinderenMigraine bij kinderen verschilt van migraine bij volwassenen. Lees hier wat het verschil is. Hoofdpijn is ook zeker niet…

Vet haar: oorzaken, behandeling, bestrijding en tipsVet haar: oorzaken, behandeling, bestrijding en tipsVet haar verwijst naar de hoofdhuid die tamelijk snel talg produceert en ervoor zorgt dat het haar kort na het wassen ve…
Acnelittekens (boxcarlittekens): Behandeling littekenvormingAcnelittekens (boxcarlittekens): Behandeling littekenvormingDe huidaandoening acne veroorzaakt mogelijk littekens, die bekend staan als boxcarlittekens. Deze littekens veroorzaken…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Geraadpleegd op 14 juli 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Vestibulaire migraine, https://www.duizeligheidscentrum.nl/Duizeligheidscentrum/Aandoening/Aandoening-Vestibulaire-Migraine.html
 • Vestibular Migraine, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/vestibular-migraine
 • Vestibular Migraines, https://www.webmd.com/migraines-headaches/vestibular-migraines#1
 • Vestibular Migraines: Why This Dizzying Type of Migraine Is a Little Strange, https://health.clevelandclinic.org/vestibular-migraines-why-this-dizzying-type-of-migraine-is-a-little-strange/
 • Vestibular migrane, https://n.neurology.org/content/92/15_Supplement/S20.009
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.