Vette huid: oorzaken & verzorgen van vette, glimmende huid

Vette huid: oorzaken & verzorgen van vette, glimmende huid Een vette huid wordt vaak veroorzaakt door overmatige talgproductie. Een vette, glimmende huid komt voornamelijk voor bij pubers, adolescenten en jongvolwassenen en vereist speciale zorg. Dikwijls bevordert een vette huid de ontwikkeling van mee-eters of puistjes, vooral op neus, kin en voorhoofd. Talg heeft tot taak om het huidoppervlak soepel te houden, het verlies van vocht te vertragen en de huid te beschermen tegen externe invloeden. Normaal gesproken produceert de huid zoveel talg als het nodig heeft, zonder dat je een glimmende huid of gezicht krijgt. De talgklieren van een vette huid werken echter altijd op volle toeren. De overtollige talg verzamelt zich op het huidoppervlak, waar het onooglijke glans creëert, welke als cosmetisch storend wordt ervaren. Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen om een vette, glimmende huid te verzorgen.
Talgklier / Bron: OpenStax College, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Talgklier / Bron: OpenStax College, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Wat is een vette huid?

Verhoogde talgproductie

Een vette huid wordt gekenmerkt door een overproductie van talg. Daarom komt de vette huid voornamelijk voor in gebieden waar veel talgklieren zijn, vooral op het gezicht en de nek, borst en rug. In het gelaat veelal rondom de neus, de kin en het voorhoofd, ook wel kortweg aangeduid als 'T-zone'.

Soorten vette huid

Verschillende soorten vette huid worden onderscheiden, waaronder seborrhoea oleosa, de vette, en seborrhoea sicca, de droge seborroe. Als naast de talgklieren ook de zweetklieren overmatig actief zijn, treedt seborroe oleosa op, waarbij de huid en het haar een paar uur na een grondige reiniging weer vettig glanzen. Bij seborrhoea sicca is er echter, naast de verstoorde activiteit van de talgklier, een verhoorningsstoornis aanwezig, wat zich uit in de vorm van een zemelachtige, vettige schilfering. Een vette huid is geen ziekte op zich, maar slechts een symptoom van een onderliggende aandoening.

Acne vulgaris op het voorhoofd / Bron: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Acne vulgaris op het voorhoofd / Bron: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Oorzaken vette, glimmende huid

Een vette, glimmende huid ontstaat door een verstoorde talgproductie. Talg (sebum) is een vetachtige stof die geproduceerd wordt door talgklieren die zich vooral in de lederhuid bevinden waar ook haargroei is en via kanaaltjes het huidoppervlak bereikt. Daar bindt de talg vocht en beschermt de huid tegen uitdroging. Vette huid is een van de belangrijkste risicofactoren voor de ontwikkeling van acne vulgaris. Mee-eters ontstaan wanneer het talg in de talgklier zich ophoopt, waardoor het talg oxideert en de berichte zwarte puntjes ontstaan.

Verschillende factoren zijn van invloed op de hoeveelheid geproduceerde talg, zoals de individuele genetische aanleg, je geslacht, je leeftijd, je hormonen, je voedingsstatus en omgevingsinvloeden. Vooral mannelijke geslachtshormonen (androgenen) verhogen de talgproductie. Daarom krijgen pubers en adolescenten onder invloed van hun hormoonbalans een vette huid.

Hoe ontstaan grote poriën?

De bovenste huidlaag is niet alleen verdikt en slecht voorzien van bloed (dit verklaart waarom de vette huid er vaak bleek uitziet). Een vette huid gaat vaak gepaard met grote poriën. Grove poriën ontstaan dikwijls door een ophoping van talg die de porie uitrekt. Het talg bouwt zich op in de uitgang van de talgklieren en zorgt ervoor dat het uitzet. Grote zichtbare poriën zijn aldus een cosmetische storende consequentie van een vette huid.

Symptomen van een vettige huid

Een vette huid gaat vaak gepaard met de volgende symptomen:
 • een dikke of ruwe huid
 • een glanzende huid of vettig uiterlijk
 • jeugdpuistjes/acne
 • mee-eters
 • verstopte poriën
 • zeer grote huidporiën

Onderzoek en diagnose

In de overgrote meerderheid van de gevallen verschijnt een vette huid voor het eerst in de puberteit, meestal in combinatie met andere onvolkomenheden. Een vette huid wordt gediagnosticeerd op basis van een onderzoek van de huid: de gezichtshuid glanst vettig, vooral in de T-zone (voorhoofd, neus, kin). Bovendien lijkt de huid grofporig en heeft het mee-eters, puisten en/of bultjes. Ook heb je vaak last van vet haar.

Het cosmetische effect van een vette huid is bij ieder persoon weer anders: in het meest milde geval doet het zich alleen voor in de vorm van lichte glans; in het ergste geval biedt het bacteriën en schimmels zo'n vruchtbare voedingsbodem dat zich chronische ontstekingsacne-letsels vormen. De ernstige vormen komen voor in combinatie met een verhoorningsstoornis.

Verzorgen van een vette huid

Je kunt meerdere maatregelen nemen om een vette huid te verzorgen en te behandelen.

Cleanser en toner

De behandelingsmogelijkheden voor een vette huid zijn meestal beperkt. Lichte vormen worden hoofdzakelijk symptomatisch behandeld door juiste reiniging en verzorging van de huid. Je doet er verstandig aan om twee keer per dag de vette huid te wassen met een een cleanser die mild is en het liefst niet of nauwelijks schuimt. Doe dit niet vaker dan twee keer per dag anders wordt de natuurlijke zuurmantel van de huid zwaar gecorrodeerd. Na het reinigen gebruik je een toner, niet op basis van alcohol maar een toner met kalmerende en anti-inflammatoire ingrediënten.

Exfoliant

Een exfoliant kan op milde wijze dode huidcellen van de huid verwijderen wat leidt tot een zuivere en egale huid. Opteer voor salicylzuur. Deze werkt ontstekingsremmend en dringt diep door in je poriën en houdt ze schoon.

Moisturizer

Moisturizer is de Engelse benaming van dagcrème. Gebruik een dagcrème voor een vette huid met matterend effect.

Acne verhelpen

Gebruik bij acne bij voorkeur geen make-up. Een gel met benzoylperoxide kan helpen de acne te bestrijden. Deze gel zorgt ervoor dat poriën minder makkelijk verstoppen en remt de groei van de acne-bacterie.

Mannen met een vette huid

Mannen met een vette huid moeten alert zijn op de werkzame bestanddelen in hun huidverzorgings- en scheerproducten. Het is raadzaam om te kiezen voor producten met een antibacteriële werking, aangezien tijdens het scheren van een onzuivere huid, de bacteriën zich in de sneetjes en wondjes kunnen nestelen die ontstaan tijdens het scheren, hetgeen een ontsteking kan veroorzaken en voor puistjes en scheerbultjes zorgen. Een antibacteriële gel die salicylzuur bevat, zuivert de huid en helpt tevens dode huidcellen te verwijderen die de huidporiën verstoppen en puistjes, mee-eters of ingegroeide baardharen kunnen veroorzaken.

Onderliggende aandoening behandelen

Slechts in zeldzame gevallen is een vette huid een uiting van ernstiger onderliggende ziekten. Een vette huid kan zich voordoen bij de ziekte van Parkinson, acromegalie (een ziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge productie van groeihormoon), fenylketonurie (een erfelijke stofwisselingsziekte) en thyrotoxicose (een overmatige hoeveelheid van schildklierhormoon in het lichaam). In deze gevallen zal de behandeling zich primair richten op de onderliggende ziekte.

Spinazie als een salade / Bron: Kaboompics, PixabaySpinazie als een salade / Bron: Kaboompics, Pixabay

Voedingstips bij een vette huid

IJzer

IJzerbevattende voedingsmiddelen helpen met een verbeterde zuurstofvoorziening van het lichaam en dus ook van de huid, omdat ijzer belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen die zuurstof vervoeren door je lichaam. Hoe beter de huid kan worden voorzien van zuurstof, hoe groter haar vermogen om zich te vernieuwen. IJzerrijke voeding zijn noten, groenten (spinazie, bietjes, asperges, zoete aardappels, rucola, broccoli, andijvie en boerenkool), volkoren producten, fruit (in het bijzonder gedroogd fruit zoals dadels, vijgen en rozijnen, maar ook vers fruit zoals watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen) en peulvruchten.

Zink

De absorptie van zink helpt op twee manieren bij een verbeterde teint van de huid. Enerzijds werkt zink positief in op de aanmaak van talg. Zink werkt niet alleen ontstekingsremmend en antibacterieel, maar het zorgt bovendien voor afname van de talgproductie. Aan de andere kant zorgt zink voor een verbeterd vitamine A-metabolisme.

Vitamine A

Vitamine A is op zijn beurt verantwoordelijk voor de groei en differentiatie van cellen en weefsels. Deze vitamine werkt beter door de toevoeging van zink. Vitamine A zit in dierlijke producten, maar het lichaam maakt ook zelf vitamine A aan uit carotenoïden in plantaardige producten, zoals paprika, wortelen, snijbiet, zoete aardappelen, selderij.

In een walnoot zit o.a. vitamine B8 / Bron: Lawrencekhoo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)In een walnoot zit o.a. vitamine B8 / Bron: Lawrencekhoo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vitamine B8

Een andere vitamine die betrokken is bij de opbouw van huid, haar en nagels is biotine, ook bekend als vitamine B8. Deze vitamine zijn voornamelijk te vinden in eigeel, vis, rundvlees lever, walnoten of rijst.

Foliumzuur

Aangezien foliumzuur (vitamine B11) een positieve invloed heeft op het celdelingsproces is het bij uitstek een vitamine die je huid in topconditie houdt, maar er ook voor zorgt dat huidinfecties, wondjes en littekentjes beter en sneller genezen. Foliumzuur is aanwezig in (vooral groene) groenten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel.

Prognose

Omdat een vette huid vaak geen pathologische oorsprong heeft maar een cosmetisch probleem is, kan het probleem in alle rust worden aangepakt. Indien nodig kun je de hulp inschakelen van een dermatoloog die de oorzaak van de vette huid opspoort en behandeld. Als er een permanente overproductie van talg plaatsvindt, raken de poriën van de huid steeds meer verstopt en ontstoken, zodat er acne ontstaat, die pijnlijk kan zijn vanwege de verhoogde huidspanning en lokale ontstekingsreactie.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe verzorg je een vette huid?Hoe verzorg je een vette huid?Een vette huid komt vooral voor bij jonge mensen en is te herkennen aan de T-zone (voorhoofd, neus en kin), die dan vaak…
Foundation voor een vette huid: Welke soort is het best?Een vette, glimmende huid met onzuiverheden ziet er niet altijd even verzorgd uit. Wanneer je foundation aanbrengt op ee…
Vette huid, reinigen en verzorgenVette huid, reinigen en verzorgenEen vette huid komt vaak voor bij pubers en mensen tot een jaar of 40. Vanaf 50 jaar neemt de productie van talg af waar…
Foundation voor gecombineerde huid: Welke soort is het best?Een gecombineerde huid is erg lastig te behandelen. Moet je een foundation kiezen voor een droge huid of voor een vette…

Knikkebolziekte: Neurologische aandoening met hoofdknikkenKnikkebolziekte: Neurologische aandoening met hoofdknikkenDe knikkebolziekte is een neurologische aandoening met onbekende oorzaak die vooral tot stand komt in Tanzania, Noord-Og…
Tepelbloeding: Oorzaken van bloedende tepel of tepelsTepelbloeding: Oorzaken van bloedende tepel of tepelsSommige patiënten kampen met bloedende tepels. Dit is mogelijk te wijten aan bijvoorbeeld een allergie, de borstvoeding…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ivanovgood, Pixabay
 • https://www.biodermal.nl/huidtypes/vette-huid/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321090.php
 • https://www.menselijklichaam.nl/huid/seborroe/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Talg_(sebum)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Human_skin#Oily_skin
 • https://www.vichy.nl/vmag/mee-eters-verwijderen/vmag43435.aspx
 • https://www.vichy.nl/vmag/de-huid-van-de-man-en-puistjes/vmag43689.aspx
 • https://www.dr-jetskeultee.nl/een-vette-huid/
 • https://www.healthline.com/health/oily-skin-causes
 • https://www.thuisarts.nl/acne
 • https://www.lumc.nl/patientenzorg/praktisch/patientenfolders/Acromegalie
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ijzer.aspx
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-a.aspx
 • https://www.promovendum.nl/blog/ijzerrijke-voeding-top-15
 • https://holistik.nl/tekort-foliumzuur/
 • Afbeelding bron 1: OpenStax College, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 3: Kaboompics, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Lawrencekhoo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 14-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.