Tepelbloeding: Oorzaken van bloedende tepel of tepels

Tepelbloeding: Oorzaken van bloedende tepel of tepels Sommige patiënten kampen met bloedende tepels. Dit is mogelijk te wijten aan bijvoorbeeld een allergie, de borstvoeding of een infectie. Ook ernstige ziekten zoals borstkanker veroorzaken mogelijk een tepelbloeding. Vaak verschijnen ook andere symptomen in combinatie met de bloeding aan de tepel of tepels, zoals onder andere pijn, jeuk en schilfering van de tepel en een zwelling van de borst. De meeste oorzaken zijn goed te behandelen met medicatie, medische behandelingen en/of enkele veranderingen in de levensstijl. Een vrouw met wijzigingen aan de borst of tepel(s), raadpleegt tot slot het best een arts voor een correcte diagnose en een eventuele vereiste behandeling.

Geassocieerde symptomen

Bloedende tepels gaan mogelijk gepaard met enkele symptomen zoals:

Borstvoeding en tepelpijn

Oorzaken
Veel vrouwen die borstvoeding geven, kampen met pijnlijke tepels. De irritatie die ontstaat tijdens het geven van borstvoeding, resulteert mogelijk in bloedende tepels. Tepelpijn ontstaat mogelijk direct na de bevalling maar deze pijn houdt mogelijk tot één maand na de geboorte van de baby('s) aan. Mogelijk zijn de pijnlijke tepels te wijten aan een slechte positionering tijdens het geven van borstvoeding of baby's die niet goed aanhappen.

Tepelpijn tijdens de borstvoeding treedt mogelijk ook op als gevolg van:

Behandeling
Wanneer wrijving tepelpijn veroorzaakt, brengt een vrouw het best vitamine A-zalf of sterk gezuiverde watervrije lanoline aan om de pijn aan de tepels te verlichten.

Dermatitis (huidontsteking) van de tepel

Oorzaken en risicofactoren
Tepeldermatitis verwijst naar een ontsteking van de huid van de tepel. De huidontsteking resulteert mogelijk uit irritatie, een infectie of een allergie. Irriterende stoffen die leiden tot dermatitis zijn onder andere detergenten en zeep. Diverse vormen van dermatitis vallen onder de categorie eczeem (chronische huidaandoening met droge huid en jeukende huid). Tepeleczeem komt het vaakst voor bij patiënten met een voorgeschiedenis van eczeem. Vrouwen die borstvoeding geven, krijgen soms ook te maken met deze aandoening.

Symptomen
Een patiënt met deze aandoening presenteert zich met een jeukende, schilferige, rode huiduitslag op de tepel of het tepelhof.

Behandeling
De patiënt vermijdt best deze stoffen en opteert voor kiezen van hypoallergene producten zonder chemicaliën, parfums en kleurstoffen.

Ductectasie (uitbreiding melkkanalen)

Oorzaken
Ductectasie is een goedaardige aandoening waarbij de moedermelkkanalen verbreden. Wanneer een verstopping ontstaat aan de melkkanalen, leidt dit tot een infectie. Meestal zijn vrouwen tussen de veertig en zestig jaar aangetast.

Symptomen
Andere mogelijke symptomen zijn:
 • een abces of fistel
 • een kleverige tepelafscheiding
 • een knobbeltje achter de tepel
 • gevoelige of pijnlijke borsten
 • ingetrokken tepels

Behandeling
Warme kompressen verlichten ductasie. Een infectie die geleid heeft tot ductectasie, zoals bijvoorbeeld mastitis, behandelt de arts met antibiotica.

Intraductaal papilloom

Een intraductaal papilloom is een kleine, onschadelijke en wratachtige tumor in de melkkanalen (melkafvoergangen) van de borst. Een vrouw kampt hierdoor met bloedingen uit één of beide tepels en een knobbeltje vlakbij de tepel of meerdere kleinere knobbeltjes verspreid over de borst. Deze tumoren presenteren zich het vaakst bij vrouwen tussen 35 en 55 jaar oud al komen ze mogelijk bij iedereen tot uiting. Ook mannen krijgen af en toe te maken met intraductale papillomen. Vaak opteert de arts voor een chirurgische verwijdering van deze tumoren omdat ze af en toe ontaarden in kanker.

Risicofactoren voor deze goedaardige gezwellen zijn:
 • de blootstelling aan oestrogeen
 • een familiegeschiedenis van borsttumoren
 • het gebruik van anticonceptie
 • hormoontherapie

Kanker en tepels die bloeden

Borstkanker

Bloedende tepels zijn af en toe een symptoom van borstkanker. Andere symptomen die mogelijk wijzen op de aanwezigheid van kanker in de borst zijn
 • borstpijn
 • een knobbeltje naast de afscheiding
 • een tepelafscheiding die niet verbetert met hygiëne- en netheidsmaatregelen
 • een zwelling van één of beide borsten

Ziekte van Paget van de borst

De ziekte van Paget van de borst is een zeldzame vorm van borstkanker die vergelijkbare symptomen heeft met eczeem of psoriasis. Een vrouw ervaart een rode, schilferige uitslag op de tepel en soms ook bloedverlies uit de tepel. De tepel is pijnlijk en schilferig. Deze aandoening komt voor bij 1-4% van de vrouwen met borstkanker. Een biopsie van de borst is nodig om de diagnose te bevestigen.

Borstkanker behandelt de arts met chirurgie, chemotherapie, hormoontherapie en/of radiotherapie.

Roken vormt een risicofactor voor mastitis / Bron: Geralt, PixabayRoken vormt een risicofactor voor mastitis / Bron: Geralt, Pixabay

Mastitis en bloedende tepels

Oorzaken en risicofactoren
Een infectie van het borstweefsel (mastitis) resulteert uit een uitbreiding van de moedermelkkanalen (ductectasie). Vrouwen die borstvoeding geven, krijgen het vaakst te maken met mastitis, al komt de aandoening ook voor bij vrouwen die geen borstvoeding geven.

Risicofactoren zijn:

Symptomen
Mogelijke symptomen omvatten:
 • algemene symptomen zoals griepachtige symptomen, koorts en koude rillingen
 • bloedende tepels
 • een afscheiding met pus die uit de tepel lekt
 • een gezwollen borst
 • een huiduitslag op, rond of tussen de borsten
 • een pijnlijk, hard knobbeltje in de borst
 • een rode huid
 • een warme borst
 • gezwollen lymfeklieren in de oksels of de nek
 • gezwollen oksels
 • jeuken de borst(en) en jeukende tepel(s)
 • okselpijn
 • pijn tijdens het geven van de borstvoeding
 • pijnlijke borsten

Behandeling
De behandeling bestaat mogelijk uit:
 • antibiotica
 • doorgaan met het geven van borstvoeding
 • gewijzigde voedingsposities
 • pijnstillers, zoals ibuprofen
 • rusten en stress vermijden
 • warme kompressen aanbrengen voor en na het voeden

Spruw en bloeding uit de tepel

Oorzaken
Mondspruw (orale candidiasis) is een mondinfectie die sommige baby's via borstvoeding overdragen op mensen. Veel baby’s kampen met deze schimmelinfectie veroorzaakt door de gist Candida. Bijgevolg lijden ook veel moeders die borstvoeding geven, aan dit probleem.

Symptomen
Ernstige irritatie leidt mogelijk tot bloed dat uit de tepels lekt. Baby's met mondspruw hebben witte vlekken en pijnlijke, glimmende rode plekken in hun mond.

Een vrouw met tepelspruw ervaart:
 • een afbladderende tepel of schilferende tepelhofhuid
 • een pijnlijke borst zonder de aanwezigheid van knobbeltjes
 • ernstige, brandende tepelpijn
 • scherpe pijn in de borst

Bij tekenen van spruw is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten / Bron: Jill111, PixabayBij tekenen van spruw is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten / Bron: Jill111, Pixabay
Behandeling
De behandeling bestaat uit het beoefenen van een goede hygiëne, het veranderen van de voeding om suikers en geraffineerde koolhydraten te verwijderen die candida-infecties voeden en het eten van diverse groenten en voedingsstoffen. Af en toe schrijft een arts medicatie voor.

Trauma aan tepel

Een wonde aan de tepel, bijvoorbeeld veroorzaakt door een tepelpiercing, gaat mogelijk gepaard met een bloeding. Soms ontstaat door een letsel aan de tepel een infectie, hetgeen mogelijk resulteert in een abces aan de tepel of het tepelhof. Dit gaat gepaard met roodheid en een ontsteking van de huid, pijn bij aanraking en een afscheiding. Het is belangrijk om een goede wondzorg te hanteren waarbij het letsel aan de tepel zo schoon en droog mogelijk moet blijven. Na het reinigen van de tepels met milde zeep en warm water, moet de patiënt de tepel zachtjes droog deppen en zeker niet hard gaan wrijven. Bij ernstige pijn of een abces is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Alarmsymptomen bij tepelbloeding

Patiënten met nieuwe symptomen aan de tepel of tepels, raadplegen het best een arts, vooral wanneer deze tekenen snel verschijnen. Wanneer een patiënt bloedende tepels heeft, moeten hij of zij een arts raadplegen, vooral als ze hierbij pijn ervaren of als ze andere symptomen hebben, zoals een gezwel in de borst.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ingetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsIngetrokken tepel: oorzaken en symptomen omgekeerde tepelsEen ingetrokken tepel ligt plat tegen de tepelhof of is naar binnen gericht in plaats van naar buiten. Bij een ingetrokk…
Tepelkloven en borstontstekingBen je pas bevallen en geef je borstvoeding? Heb je pijnlijke tepels of borsten. Dan is de kans groot dat je last hebt v…
Ingetrokken tepels of platte tepelsIngetrokken tepels of platte tepels zowel bij vrouwen als mannen bij ongeveer 2% van de bevolking al vanaf de geboorte v…
Knobbeltjes in de borstKnobbeltjes in de borstSommige vrouwen hebben van nature knobbelige borsten. Dit is te wijten aan de opbouw van hun borstweefsel en meestal gee…

Vette huid: oorzaken & verzorgen van vette, glimmende huidVette huid: oorzaken & verzorgen van vette, glimmende huidEen vette huid wordt vaak veroorzaakt door overmatige talgproductie. Een vette, glimmende huid komt voornamelijk voor bi…
Jeukende huid zonder huiduitslag: Oorzaken van jeukklachtenJeukende huid zonder huiduitslag: Oorzaken van jeukklachtenVeel patiënten kampen met een jeukende huid die gepaard gaat met een huiduitslag. Niet altijd komt echter een huiduitsla…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 13 juli 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Cracked or bleeding nipples, https://www.babycentre.co.uk/a8493/cracked-or-bleeding-nipples
 • Sore, cracked or bleeding nipples, https://www.pregnancybirthbaby.org.au/sore-cracked-or-bleeding-nipples
 • Treating Sore, Cracked, or Bleeding Nipples, https://www.motherandchildhealth.com/breastfeeding/treating-sore-cracked-or-bleeding-nipples/
 • What Causes Bleeding Nipples and What Can I Do?, https://www.healthline.com/health/womens-health/bleeding-nipple
 • What to know about bleeding nipples, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325740.php
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.