Vet voorhoofd: oorzaken en behandeling van vettig voorhoofd

Vet voorhoofd: oorzaken en behandeling van vettig voorhoofd Een vet voorhoofd verwijst naar een vette huid op het voorhoofd, waarop ook mee-eters kunnen verschijnen. Het komt voor bij een vette huid of een gecombineerde huid. In bepaalde levensfasen zoals de puberteit, is een vettig voorhoofd eerder een normaal verschijnsel dan een zeldzaamheid en treft het bijna alle mensen van deze leeftijd. De vette huid laat dan ook vaak oneffenheden zoals puistjes en mee-eters zien. Vooral vrouwen worden erdoor getroffen, maar ook mannen kunnen de pisang zijn. Vrouwen ontwikkelen echter gemakkelijk een vettig en glimmend voorhoofd om hormonale redenen. Meestal verbetert het zich naarmate je ouder wordt, maar kan in sommige periodes terugkeren. Daarnaast kan een vettig voorhoofd optreden als uiting van huidaandoeningen zoals acne. Een vet voorhoofd wordt vaak als cosmetisch storend ervaren en vanuit dit oogpunt willen veel mensen er wat aan doen. Gelukkig zijn cosmetische methoden meestal voldoende om het vette voorhoofd te bestrijden.

Een vet voorhoofd

Een vet voorhoofd beschrijft het verschijnsel van een onzuivere, vette huid, die de neiging heeft om mee-eters te krijgen en langs het hele voorhoofd verschijnt. Het vettige voorhoofd maakt vaak deel uit van de zogenaamde T-zone, oftewel je voorhoofd, neus en kin. Deze huidgebieden zijn aanzienlijk vetter en vatbaarder voor onzuiverheden dan de andere gezichtszones. Het grootste deel van de T-zone beslaat het voorhoofdgebied en daarom is het raadzaam om speciale aandacht aan dit gebied te besteden. Veel vrouwen en mannen kampen met het probleem van een vettig voorhoofd. De reden hiervoor is een overproductie van de talgklieren. De nabijheid van de haarlijn en de licht vettige hoofdhuid bevordert dit probleem. Gezichtsverzorging speelt een belangrijke rol bij een vet voorhoofd, maar je moet niet overdrijven. Maak je vette voorhoofd niet vaker dan tweemaal per dag schoon. De watertemperatuur sis daarbij van belang. Als het water te heet is, stimuleer je de talgklieren en heb je kort daarna een vettig voorhoofd. Een wekelijkse peeling kan helpen om je vettige voorhoofd in balans te brengen, maar het moet wel precies op de goede plekken worden aangebracht. Naast je T-zone heb je mogelijk droge wangen. De gevoelige huidzones moet je in dat geval anders behandelen dan je voorhoofd.

Talgklier / Bron: OpenStax College, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Talgklier / Bron: OpenStax College, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Oorzaken van een vettig voorhoofd

Een vette huid produceert te veel talg

Er zijn drie verschillende problematische huidtypes. Een vette, droge en gecombineerde huid is mogelijk, terwijl een normale huid geen problemen heeft. De oorzaak van een vette huid is in eerste instantie talg, dat in grote hoeveelheden door de huid wordt aangemaakt. Normaal gesproken wordt talg uitgescheiden via de poriën van de huid. Dankzij talg blijft je huid soepel en vettig. Bij een vette huid kunnen talgresten echter niet volledig worden uitgescheiden omdat ze in een te grote hoeveelheid aanwezig zijn. Daarom verstoppen ze de poriën en leiden ze tot zichtbare oneffenheden en een vette glanzende huid op het voorhoofd. Vooral het voorhoofd wordt, net als de neus, vaak aangetast door dit huidprobleem.

Risicofactoren

Het is niet voor niets dat de huid een teveel aan talg produceert. De puberteit met al zijn hormonale veranderingen en lichamelijke ontwikkelingen en veranderingen kan een oorzaak zijn van een vettig voorhoofd. Zowel jongens als meisjes kunnen een vettig voorhoofd hebben. Bij jonge vrouwen blijft het probleem soms bestaan ​​tot in de volwassenheid vanwege de vrouwelijke cyclus. Een vet voorhoofd met veel mee-eters doet zich ook voor bij acne. Sommige mensen worden geboren met een vette of gecombineerde huid en kunnen dit probleem al dan niet in toom houden, afhankelijk van hun levensstijl. Vettig, ongezond voedsel, veel stress, slaapgebrek, fors alcoholgebruik, roken en soortgelijke factoren kunnen je voorhoofd vetter doen lijken.

Beloop

In de kindertijd heb je meestal geen vettig voorhoofd. Het probleem treedt voor het eerst op kort voor of wanneer de puberteit begint. Meestal wordt het vette voorhoofd zichtbaar door een vette glans op de huid en door de zichtbare vorming van mee-eters. In de puberteit blijken mee-eters met een vettig voorhoofd een bijzonder hardnekkig probleem te zijn, maar dit zal de komende jaren vanzelf verbeteren. Vaak is het niet alleen een vettig voorhoofd, ook andere typische delen van de huid worden vettig. Dit kan variëren van neus tot decolleté, schouders en rug.

In sommige gevallen verbetert het vettige voorhoofd halverwege de puberteit of kan het worden behandeld met cosmetische behandelingen. Maar het kan ook tot de jongvolwassenheid blijven bestaan. Volwassenen die tijdens de puberteit met een vet voorhoofd en andere vette huidgebieden worstelden, ontwikkelen vaak juist op deze gebieden opnieuw vette huidgebieden als hun leefstijl ongezond is. Het vette voorhoofd zal waarschijnlijk nooit helemaal verdwijnen, maar zal meestal aanzienlijk verbeteren in vergelijking met de huid tijdens de puberteit, zeker bij een gezonde leefstijl.

Behandeling van een vet voorhoofd

Een vet voorhoofd behoeft meestal geen medische behandeling. Een bezoek aan je huisarts is alleen nodig als het vettige voorhoofd een groot cosmetisch probleem wordt of als er sprake is van (erge) acne. De arts stelt de diagnose acne door je huid te bekijken. Aanvullend onderzoek is vrijwel nooit nodig om de diagnose te stellen. Bij een problematisch vettig voorhoofd hebben jonge meisjes de mogelijkheid om de anticonceptiepil te slikken. In principe hebben alle pillen hebben een min of meer een gunstige werking op een vette huid en acne, omdat de androgeenproductie geremd wordt (antiandrogene werking).

Talgproductie afremmen

De talgklieren van de huid reageren zeer gevoelig op hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de vrouwelijke cyclus of tijdens de puberteit. Een te hoog aandeel mannelijke geslachtshormonen (androgenen) in het vrouwelijk lichaam kan onder meer de talgproductie stimuleren. Warmte, mechanische prikkels zoals wrijven of agressieve reiniging van je gezichtshuid (voorhoofd) zorgen er ook voor dat de talgklieren overreageren. Stress is ook een van de uitlokkende factoren voor een verhoogde talgproductie in de huid. Actief ontspannen en stress vermijden is niet alleen goed voor de psyche, maar ook voor de huid.

Poriën vrijhouden

Een grondige reiniging is essentieel voor een vette huid teneinde de poriën vrij te houden en de groei van puistjesvormende bacteriën te voorkomen. De bacterie Proprionibacterium acnes (P. acnes) is dol op talg en kan zich dankzij de overmatige talg goed vermenigvuldigen, diep in de poriën en aldus voor problemen zorgen. Aangezien agressieve schoonmaakmiddelen en sterk wrijven contraproductief zijn, is het devies: grondig maar zachtaardig reinigen van de huid. Gebruik een milde, pH-neutrale wasgel en was je gezicht er 's ochtends en 's avonds mee. Gebruik lauw water en vermijd heet water. Dep de huid daarna voorzichtig droog met een handdoek. Het droogwrijven van je voorhoofd is uit den boze.

Huid reinigen

Na een grondige reiniging kun je voor overdag een gezichtstoner gebruiken. Een toner voor de vette huid kalmeert de meer vette en onrustige huid. Gebruik een toner die niacinamide (vitamine B3) en zoethoutwortelextract bevat ten behoeve van talgregulatie en hydratatie. Sommige producten bevatten extra rustgevende ingrediënten als allantoïne (komt in de natuur in tarwekiemen en smeerwortel voor) en evodia (bijenboom, Latijnse naam: Tetradium daniellii). Het helpt daarom ook bij acne. Het laat de huid stralen en zorgt voor een frissere, gladdere teint.

Leg de tonic op een wattenschijfje en breng het voorzichtig over het hele gezicht aan. De huid zal dan verfrist en koel aanvoelen. Als het echter rood of gespannen wordt, moet je overschakelen naar een milder product.

Vetvrije huidverzorging

Eén ding heeft een vette huid zeker niet nodig: nog meer vet. 'Olievrij' is het toverwoord waar je op moet letten. Wat een vette huid nodig heeft, is vocht, dus hydratatie. Zorg ervoor dat je na het reinigen een vochtinbrengende crème of gel aanbrengt. Naast vocht bevatten verzorgingsproducten speciaal voor de vette huid vaak ook ingrediënten die enerzijds de talgproductie remmen en anderzijds de glans van de huid verminderen. Producten die de glans verminderen worden vooral aanbevolen voor de ochtendverzorging van je gezicht en voorhoofd. 's Avonds is een vette huid blij met een vetvrij serum en een lichte nachtcrème. Zorg er ook voor dat het product aansluit bij je leeftijd. De vette huid van een 40-jarige heeft andere producten nodig dan die van een tiener.

Scrubben / Bron: Deadseaspacare, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Scrubben / Bron: Deadseaspacare, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Scrubben van het voorhoofd

Als je een vette huid hebt, dan wordt soms aangeraden om één keer per week te scrubben. Het houdt de poriën vrij, verwijdert dode huidcellen en bevordert de bloedcirculatie in de diepere huidlagen. Een zachte gezichtspeeling verbetert de teint van je huid. Toch wordt door veel deskundigen afgeraden om je huid te scrubben als je een vette huid hebt. Dan stimuleer je namelijk de talgaanmaak van je huid en hierdoor wordt je huid alleen maar vetter. Wanneer je een vette huid met pukkeltjes hebt, vergroot je bovendien de kans op het verspreiden van bacteriën die acne veroorzaken, wat kan zorgen voor nog meer pukkels en dus de klachten kan verergeren.

Extra verzorging van een vette huid

Zuiverende gezichtsmaskers met witte klei of helende klei zijn goed voor huidglans en grote poriën. Ze ontvetten de huid grondig zonder ze uit te drogen en brengen de talgklieren tot rust. Eén of twee keer per week aangebracht, dragen de gezichtsmaskers effectief bij aan het matteren van de huid en gaan ze de ontwikkeling van onzuiverheden tegen.

Stoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com

Preventie

Vooral in de puberteit is een vet voorhoofd een probleem en kan het als cosmetisch storend worden ervaren. Bij gezonde mensen vlakt het daarna af en het is gemakkelijk onder controle te krijgen met de juiste huidverzorging. Iedereen die last heeft van een vettig voorhoofd, kan het voorkomen door cosmetische verzorgingsmaatregelen te nemen. Dagelijkse verzorging van een vette huid is daarbij belangrijk, evenals een gezonde leefstijl. En als je rookt, is stoppen met roken de belangrijkste preventieve maatregelen die je kunt nemen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn achter de ogen, voorhoofd of achterhoofdHoofdpijn achter de ogen, voorhoofd of achterhoofdHoofdpijn komt in verschillende mate voor: van zeer licht tot erg zwaar. Hoofdpijn kan in het voorhoofd voorkomen, in he…
Welke bril (montuur) kies ik voor mijn gezichtsvorm?Welke bril (montuur) kies ik voor mijn gezichtsvorm?Hoe zoek je de juiste bril of zonnebril voor je uiterlijk? Deze keuze is niet eenvoudig, want op de markt zijn erg veel…
Gezichtsmassage een anti rimpel behandelingGezichtsmassage een anti rimpel behandelingWaarom een gezichtsmassage als een anti rimpel behandeling? Hoe kan een gezichtsmassage rimpels voorkomen? De voordelen…
De fopspeen thermometerMet een fopspeen thermometer kunt u heel eenvoudig en zonder problemen uw kleintjes op koorts controleren. In feite is h…

Bleek gezicht: oorzaken en behandeling bleke gezichtskleurBleek gezicht: oorzaken en behandeling bleke gezichtskleurMet de term 'bleek gezicht' wordt gewoonlijk een huidskleur bedoeld die lichter is dan in de 'normale toestand'. Aangezi…
Lichenificatie: Verdikte, verharde en donkere huidgebiedenLichenificatie: Verdikte, verharde en donkere huidgebiedenLichenificatie duidt op harde, verdikte en verdonkerde huidgebieden met een hobbelige textuur. Dit huidprobleem resultee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://www.etos.nl/advies/huidproblemen/mee-eters/
 • https://horace.co/en_fr/howtos/advice-shiny-forehead
 • https://focusonfoodies.nl/een-puur-natuur-gezichtsmasker/
 • https://freshhh.nl/inspiratie/gezichtsmasker-vette-huid-3-diy-recepten/
 • https://www.kiehls.com/skincare-advice/how-to-prevent-an-oily-forehead.html
 • https://www.annmariegianni.com/how-do-i-stop-my-forehead-from-getting-so-oily/
 • https://www.vichy.nl/vmag/grove-porien-wat-kan-er-tegen-gedaan-worden/vmag43520.aspx
 • https://www.bustle.com/articles/147706-7-things-your-oily-skin-is-trying-to-tell-you-about-your-health-beauty-routine
 • https://www.allure.com/gallery/how-to-get-rid-of-oily-skin
 • https://www.eucerin.nl/informatie-over-de-huid/basiskennis-van-de-huid/huidtypen
 • https://www.thuisarts.nl/acne
 • https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-acne?tmp-no-mobile=1
 • https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Acne
 • https://www.pilonline.nl/pil-die-puistjes-vermindert
 • https://www.paulaschoice.nl/nl/acne-oorzaak-en-behandeling
 • https://www.uncover-skincare.nl/product-advies/vette-huid/
 • https://www.uncover-skincare.nl/producten/gezichtsverzorging/toner-normale-tot-vette-huid.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Allanto%C3%AFne
 • http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php?title=Bijenboom
 • https://www.apotheekroggen.be/verzorging-en-hygiene/gezichtsverzorging/masker/hydracid-c50-masker-50ml-3506532.html
 • https://www.beautify.nl/alle-dos-donts-voor-een-vette-huid/
 • Afbeelding bron 1: OpenStax College, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Deadseaspacare, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 25
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.