Spider naevi (spinnenkopjes): Verwijde rode vaatjes op huid

Spider naevi (spinnenkopjes): Verwijde rode vaatjes op huid Een spinnenkop (spider naevus) is een meestal pijnloze vaataandoening waarbij kleine verwijde vaatjes zichtbaar zijn op de huid. Dit vaak goedaardig letsel bevat een centrale, rode vlek en roodachtige uiteinden die uitstralen zoals een spinnenweb. Voorts zijn één of meer letsels aanwezig. Wanneer meerdere spider naevi op de huid verschijnen, duidt dit meestal op de aanwezigheid van levercirrose en leverfalen. In zeldzame gevallen wijst een spider naevi op een vermomd basaalcelcarcinoom en is een biopsie nodig om dit te bevestigen of uit te sluiten. De behandeling van onderliggende oorzaak leidt meestal tot het verdwijnen van de spinnenkoppen. Cosmetische chirurgie is in sommige situaties nuttig.

Synoniemen van spider naevi

Spider naevi (meervoud van ‘spider naevus’) zijn ook bekend als:
 • étoile vasculaire
 • naevus arachnoidius
 • naevus araneus
 • oppervlakkige adertjes
 • spider angioma
 • spider angiomen
 • spider telangiectasia
 • spider teleangiëctasieën
 • spinadertje
 • spinnenkop
 • spinnenkopjes
 • tache stellaire

Epidemiologie en risicofactoren van spinadertjes

De prevalentie van spinadertjes is het hoogst bij patiënten met levercirrose, alcoholische hepatitis (leverontsteking veroorzaakt door alcoholmisbruik) en het hepatopulmonaal syndroom (longcomplicatie veroorzaakt door een leverziekte). De prevalentie van spider angiomen bij cirrose bedraagt circa 33%. Ze zijn ook zichtbaar bij ongeveer 60% van de zwangere vrouwen. Ook vrouwen die de pil nemen, hebben vaker te maken met een spinnenkop. Verder komen ze voor bij 10-15% van de gezonde volwassenen en jonge kinderen. Er is geen raciale voorliefde voor spider angiomen, maar de vaatletsels zijn duidelijker bij patiënten met een lichte huidskleur. Spinadertjes komen voorts vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Wellicht spelen hierbij hormonale factoren een rol.

Oorzaken van verwijde rode vaatjes op huid

Spider angiomen zijn een abnormale verzameling bloedvaten in de buurt van het huidoppervlak. Deze soort teleangiëctasieën (huidaandoening met verwijde bloedvaten) ontstaan door het falen van de sluitspier rondom een klein centraal vaatbultje. Spider angiomen treden dus op als gevolg van de verwijding van reeds bestaande bloedvaten. De exacte oorzaak van het ontstaan van deze oppervlakkige adertjes is onbekend anno oktober 2020, maar enkele geassocieerde aandoeningen en andere risicofactoren zijn wel bekend.

Zwangere vrouwen hebben mogelijk met spinnenkopjes op de huid / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen hebben mogelijk met spinnenkopjes op de huid / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Geassocieerde aandoeningen bij spinnenkop

Spider angiomen zijn meestal goedaardig en komen dan voor zonder de aanwezigheid van een onderliggende ziekte. Ze zijn soms ook fysiologisch aanwezig bij bijvoorbeeld een zwangerschap. Soms wijzen de spinadertjes echter wel op een onderliggende systemische ziekte zoals progressieve leverfibrose (littekens in lever door herhaalde verwonding), levercirrose, leverfalen, portale hypertensie, het CREST-syndroom, reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen) of thyrotoxicose (levensbedreigende complicatie van een overactieve schildklier met veel te hoge schildklierhormoonspiegels). De letsels duiden mogelijk ook op ernstige ondervoeding.

Symptomen op gezicht, nek en romp

Locatie

Deze meestal pijnloze vaatletsels komen meestal tot stand in het gezicht, de nek, de bovenborst (bovenste deel van de romp) en de armen bij volwassenen. Dit komt overeen met de verdeling van de vena cava superior (bovenste holle ader = doet het bloed terugvloeien naar het hart). Bij kinderen komen letsels vaak voor op de bovenste ledematen. Ze verschijnen soms ook op de rug van de handen en vingers. Mogelijk zijn de vaatletsels ook op andere locaties dan de huid aanwezig, zoals het slijmvlies van de mondholte en het maagdarmkanaal.

Uiterlijk

Één of meer kleine tot grote spinnenkopjes zijn aanwezig op de huid. Solitaire (één enkel) spinnenkopjes komen vaak voor bij jongvolwassenen die meestal minder dan drie letsels hebben. Multiple (meer dan één) spider angiomen zijn kenmerkend voor een chronische leverziekte. Spider angiomen hebben vaak een centrale rode vlek en roodachtige uiteinden die uitstralen als een spinnenweb. Bij het indrukken van de centrale rode vlek, is het mogelijk om het bloed in de vaatjes weg te duwen, waardoor de roodheid verdwijnt. Bij het opheffen van de druk keert het rood letsel terug.

Andere tekenen

De huidtemperatuur boven een spider naevus is hoger dan de omliggende huid. Een jeukende huid en pijn komen meestal niet tot stand. Dit vaatletsel veroorzaakt bij de meeste patiënten bijgevolg geen andere klachten.

Bijkomende tekenen

Patiënten met leverfalen hebben meestal symptomen zoals onder andere geelzucht, vochtretentie (het vasthouden van vocht) en verwardheid.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek
Wanneer slechts één spider naevus bij een gezonde persoon of zwangere vrouw aanwezig is, is geen verder onderzoek nodig. Een gedetailleerde medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek zijn nodig bij meerdere spinnenkopjes, omdat dit mogelijk wijst op een leverprobleem. Het aantal en de grootte van het spiderangioom hangen meestal samen met de ernst van de leverziekte. Soms wijzen de geschiedenis en het onderzoek niet op spider naevi. De vaatletsels doen dan denken aan een vorm van huidkanker, zoals een basaalcelcarcinoom (langzaam groeiende vorm van huidkanker). Een huidbiopsie brengt duidelijkheid in deze situaties en sluit ook andere aandoeningen uit.

Differentiële diagnose
Enkele aandoeningen bootsen het uiterlijk van spider naevi na:

Behandeling van spider angiomen

De behandeling van spider naevi is afhankelijk van de oorzaak. Patiënten met een onderliggende systemische ziekte zoals levercirrose krijgen hiervoor een behandeling, al lijden patiënten dan vaak al aan een gevorderd stadium van de leveraandoening. Indien patiënten omwille van cosmetische redenen deze kleine spinnenkopjes wil laten verwijderen, zet de arts mogelijk lasertherapie of elektrocauterisatie (wegbranden) in. De resultaten van de procedure zijn over het algemeen goed, al bestaat steeds een kleine risico op een litteken. Spider angiomen keren na de behandeling mogelijk terug. Spider naevi verdwijnen bij gezonde personen meestal na een paar jaar. Ook zijn de spider angiomen na de bevalling vaak verdwenen. Ook door het stopzetten van de pil, verdwijnen de spinnenkopjes. Bij patiënten met levercirrose verdwijnen de naevi na een levertransplantatie.

Prognose van spinnenkopjes

Spider naevi zijn goedaardige letsels waarvoor over het algemeen geen behandeling nodig is, behalve voor het verbeteren van het uiterlijk. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om spider naevi, maar alle behandelingen brengen mogelijk littekens met zich mee en daarnaast keren de kleine spinnenkopjes mogelijk ook terug. In veel gevallen verdwijnen spider naevi spontaan binnen enkele maanden of jaren, terwijl ze bij anderen permanent op de huid aanwezig zijn. De prognose voor patiënten met spider naevi is over het algemeen uitstekend. Spider naevi correspondeert wel met een hoger risico op mortaliteit bij patiënten met een alcoholische leverziekte en patiënten met leverfalen. Ze verhogen bovendien de kans op het ontwikkelen van slokdarmspataderen (verwijde bloedvaten in de slokdarm) en zijn een indicatie voor de omvang van leverfibrose.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spider naevi: oorzaken & rode spinnetjes op huid verwijderenSpider naevi: oorzaken & rode spinnetjes op huid verwijderenSpider naevi (of 'rode spinnetjes op de huid') is het meervoud van spider naevus, een veel voorkomende goedaardige vascu…
Spider naevus (spinnenkop): kleine adertjes op benen/gezichtSpider naevus (spinnenkop): kleine adertjes op benen/gezichtEen spider naevus, ook wel spinnenkop of spinadertje genoemd, is een onschuldige vaataandoening, waarbij er verwijde vaa…
Spitz naevus: Goedaardig type roze moedervlek op gezichtSpitz naevus: Goedaardig type roze moedervlek op gezichtEen Spitz naevus is een zeldzaam type moedervlek op de huid. Dit roze of ander uniform gekleurd huidletsel treft meestal…
Kersenwratjes: symptomen en behandeling van seniele angiomenKersenwratjes: symptomen en behandeling van seniele angiomenKersenwratjes of in het latijn: seniele angiomen, worden ook wel angiomata senilis, haemangiomata senilis of ruby spots…

Mondontsteking: oorzaken en behandeling ontsteking in mondMondontsteking: oorzaken en behandeling ontsteking in mondEr zijn veel verschillende redenen waarom een mondontsteking of ontsteking in de mond kan optreden. Vaak zijn dit infect…
Miltabces: Abces in milt door bacteriële infectie met koortsMiltabces: Abces in milt door bacteriële infectie met koortsEen miltabces is een zeldzame aandoening waarbij een zakje gevuld met pus in de milt ontstaat. Meestal ontstaat dit abce…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Herbert L. Fred, MD And Hendrik A. Van Dijk, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Geraadpleegd op 12 augustus 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Naevus araneus, https://nl.wikipedia.org/wiki/Naevus_araneus
 • Spider angioma, http://slu.adam.com/content.aspx?productid=617&pid=1&gid=001095
 • Spider angioma, https://en.wikipedia.org/wiki/Spider_angioma
 • Spider Angioma, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507818/
 • Spider Angiomas, https://www.nicklauschildrens.org/conditions/spider-angiomas
 • Spider Nevi or Spider Angioma, https://medcaretips.com/spider-nevi/
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.