Katten: Ziekten die een kat kan overdragen op mensen

Katten: Ziekten die een kat kan overdragen op mensen Zoönotische ziekten (zoönosen) zijn aandoeningen die kunnen worden overgedragen van dieren op mensen. Deze ziekten zijn vrij zeldzaam. Sporadisch is een huiskat in staat om een infectie over te dragen op mensen. De meeste van deze infecties komen tot stand wanneer katten buiten het huis zwerven of door een onjuiste hygiëne. Enkele bekende ziekten die katten op mensen kunnen overdragen, zijn de kattenkrabziekten en toxoplasmose. De symptomen van deze infecties zijn erg variabel, bijvoorbeeld huidproblemen, diarree, misselijkheid en koorts. Patiënten met een onontwikkeld of verzwakt immuunsysteem zijn doorgaans gevoeliger voor deze ziekten. Een goede hygiëne hanteren bij het omgaan met katten en al hun secreties, is erg belangrijk.

Bacteriële infecties veroorzaakt door katten

Een goede handhygiëne is belangrijk / Bron: Gentle07, PixabayEen goede handhygiëne is belangrijk / Bron: Gentle07, Pixabay

Campylobacterinfectie

Een campylobacterinfectie (campylobacteriosis) is een bacteriële infectie die ontstaat door contact met uitwerpselen van geïnfecteerde dieren, waaronder katten, of door consumptie van besmet voedsel of water. De verspreiding van Campylobacter-bacteriën gebeurt meestal door het niet wassen van de handen na het aanraken van dieren of hun voedsel, ontlasting, speelgoed of bedden (goede handhygiëne), maar af en toe verspreiden de bacteriën zich ook via een open wonde. Katten raken vaak besmet door het eten van besmet rauw vlees en werpen de bacteriën af via de ontlasting. Bekende symptomen zijn diarree (vaak bloederig) (gepaard met misselijkheid en braken), koorts en buikkrampen. De symptomen beginnen meestal binnen twee à vijf dagen nadat de bacteriën in het lichaam zijn binnengedrongen. De meeste patiënten ervaren een verbetering van de symptomen binnen één week.

Kattenkrabziekte

De kattenkrabziekte is één van de meest voorkomende zoönotische ziekten waarvoor katten verantwoordelijk zijn. Deze zoönose is meestal veroorzaakt door een krab van een kat. Het is ook mogelijk om besmet te raken wanneer een kat aan een open wonde of aan een reeds bestaand krabletsel likt. De symptomen komen één à drie weken na de lik of krab tot stand. De meest prominente symptomen van deze ziekte zijn blaarvorming, een kleine, verhoogde, stevige bult op het bekraste gebied en een zwelling van de lymfeknoop nabij de plaats van de kras. Het letsel raakt mogelijk geïnfecteerd. In ernstige gevallen gaat de pijn gepaard met intense koorts en misselijkheid.

MRSA (methicilline-resistente Staphylococcus aureus)

Staphylococcus aureus is een veel voorkomend type bacterie die normaal op de huid van mensen en dieren voorkomt. MRSA duidt op de Staphylococcus aureus-bacterie die resistent is geworden tegen sommige antibiotica (antibioticaresistentie). MRSA veroorzaakt onder andere huidinfecties, een longontsteking (longinfectie) en andere problemen. MRSA verspreidt zich tussen mensen en dieren door direct contact (aanraken). Zelfs katten die niet ziek zijn, kunnen MRSA dragen en verspreiden onder mensen. Meestal vertonen patiënten geen tekenen, maar soms is een huidinfectie aanwezig. Onbehandeld verspreiden de bacteriën zich sporadisch naar de longen of bloedbaan (sepsis) hetgeen levensbedreigende complicaties met zich meebrengt.

Pasteurella multocida

Pasteurella multocida is een bacterie die vaak in de mond van katten aanwezig is. Besmette kattenbeten veroorzaken binnen 24 tot 48 uur pijn, zwelling en roodheid op de wonde. Met pasteurella geïnfecteerde bijtwonden zijn meestal succesvol te behandelen met antibiotica, maar af en toe ontstaan ernstigere complicaties, zoals de verspreiding van bacteriën door de bloedbaan en een infectie van hartkleppen.

Salmonella

Salmonella is een bacteriële infectie die meestal geassocieerd is met het consumeren van rauw, niet gaar of slecht vlees. Ook is het mogelijk om salmonella op te lopen door een kat. Salmonella komt veel voor bij katten die buiten rondzwerven en besmet voedsel eten zoals muizen, dode vogels en eten uit vuilnisbakken. Veel voorkomende symptomen van deze ziekte bij mensen zijn maagklachten, wat meestal gepaard gaat met diarree, koorts, buikkrampen en ernstige buikpijn. Deze tekenen ontstaan binnen de zes uur tot vier dagen nadat de bacteriën in het lichaam zijn binnengedrongen. Bij de meeste patiënten zijn de klachten verdwenen binnen de zeven dagen. De kat binnen houden en hem voedsel van goede kwaliteit voeren voorkomt dit probleem.

Parasitaire infecties

Cryptosporidiose

Cryptosporidiose is een parasitaire infectie veroorzaakt door Cryptosporidium. De verspreiding gebeurt wanneer een persoon per toeval ontlasting van een geïnfecteerde persoon of dier inslikt, of door ontlasting in besmet voedsel of water. Explosieve, waterige diarree en krampen, buikpijn, braken en misselijkheid zijn de meest voorkomende symptomen die één à twee weken na blootstelling met de kiem tot uiting komen.

Toxocariase

Veel parasieten die katten treffen, kunnen ook mensen aantasten. Één van deze parasieten is Toxocara, beter bekend als rondworm of toxocariase. De patiënt loopt de besmetting van deze parasitaire infectie op door contact met het nest van een besmette kat. Bekende symptomen van een besmetting met rondwormen zijn ernstige buikpijn, misselijkheid, koorts en vermoeidheid. Wanneer de parasieten de ogen treffen, ontstaat oculaire toxocariasis. Patiënten met deze ziekte presenteren zich met een verlies van gezichtsvermogen, een oogontsteking of schade aan het netvlies. Meestal is slechts één oog aangetast. Het is belangrijk om kattenbakvulling hygiënisch te vullen en verwijderen. Verder moeten mensen er bij het tuinieren aan denken dat katten op de bodem kunnen poepen en deze kunnen besmetten.

Hoofdpijn is een mogelijk symptoom van toxoplasmose / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn is een mogelijk symptoom van toxoplasmose / Bron: Geralt, Pixabay

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een ernstige parasitaire infectie die meestal wordt overgedragen door katten die buitenshuis rondlopen. Een besmette kat kan de parasieten langer dan één week blijven afwerpen. Het is dus essentieel om deze besmette kat naar de dierenarts te brengen en hem in quarantaine te plaatsen. Mensen krijgen de ziekte door het aaien van een geïnfecteerde kat. Veel voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, spierpijn en koorts. In sommige zeldzame gevallen krijgt een patiënt ook te maken met diarree. Ook de ogen zijn soms getroffen (oculaire toxoplasmose)

Schimmelinfecties

Ringworm

Ringworm duidt op een infectie veroorzaakt door een schimmel. De verspreiding van de schimmel gebeurt door direct contact met een besmet dier of persoon (aanraking) of vanuit de omgeving. De huid, het haar of de nagels zijn getroffen. Jeuk, roodheid, een schilferige huid, barstjes op de huid (gebarsten huid) of een ringvormige huiduitslag zijn kenmerkend. Haarverlies treedt op wanneer de schimmel de hoofdhuid of baard infecteert. Bij een schimmelnagelinfectie ontstaan verkleurde nagels, dikke nagels of broze, afbrokkelende nagels.

Sporotrichose

Sporotrichose is een infectie veroorzaakt door een schimmel in de omgeving. De schimmel verspreidt zich meestal vanuit de omgeving via een schaafwonde of snijwonde in de huid, maar ook krassen of beten van katten en andere dieren zijn in verband gebracht met het overdragen van de schimmel. De symptomen bij mensen zijn afhankelijk van de getroffen plaats.

Huid
De patiënt heeft vaak in het begin een kleine, pijnloze bult die ongeveer één tot twaalf weken na blootstelling verschijnt. De groeiende rode, roze of paarse bult doet uiteindelijk denken aan een erg langzaam genezende zweer. Soms verschijnen ook nog extra knobbeltjes in de buurt van de oorspronkelijke bult.

Sporotrichose tast mogelijk de longen aan, waardoor een patiënt mogelijk kampt met pijn op de borst / Bron: Pexels, PixabaySporotrichose tast mogelijk de longen aan, waardoor een patiënt mogelijk kampt met pijn op de borst / Bron: Pexels, Pixabay
Longen
Wanneer de schimmel de longen aantast, bestaan de symptomen uit hoesten, kortademigheid, pijn op de borst en koorts. De symptomen zijn soms zeer ernstig en dodelijk.

Verspreid
Verspreide sporotrichose tast de interne organen en botten aan, hetgeen af en toe leidt tot ernstige complicaties en de dood.

Virale infecties

Rabiës (hondsdolheid)

Hondsdolheid is een dodelijke neurologische aandoening die resulteert uit een infectie met een virus. Het virus verspreidt zich voornamelijk door beten van geïnfecteerde dieren zoals katten. Katteneigenaren moeten katten laten vaccineren tegen hondsdolheid. Rabiës verspreidt zich door contact met speeksel of hersen- of zenuwstelselweefsel van een geïnfecteerd dier, meestal door krassen of beten. De symptomen van rabiës bij geïnfecteerde patiënten komen dagen tot maanden na de blootstelling tot stand. Het is dan meestal al te laat voor een behandeling. Een patiënt die een beet van een dier zoals een kat gekregen heeft, moet meteen de wonde wassen en direct een arts raadplegen.

Andere zoönosen

Mijten: Schurft

Schurft is ook een infectie die door katten op mensen kan worden overgedragen. Schurft wordt veroorzaakt door de mijt Sarcoptes scabiei. Deze kleine mijten kunnen in de huid komen bij het verzorgen of aaien van de kat. Schurftmijt infecteert de huid en veroorzaakt verhoogde jeukende letsels op de huid. Het is belangrijk om de kat naar een dierenarts te brengen voor een onderzoek en behandeling. Daarnaast moeten mensen het beddengoed vervangen wanneer de arts de ziekte detecteert. Verder gebruiken mensen mijtwerende middelen om veilig te blijven.

Vlooien

Vlooien zijn de meest voorkomende externe parasiet bij katten en hun beten kunnen jeuk en ontsteking veroorzaken bij zowel mensen als katten.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenziektes en vaccinatiesKattenziektes en vaccinatiesEen kattenleven wordt bedreigd door diverse virusziekten. Tegen de meeste van deze ziekten is een beschermende vaccinati…
Virale en bacteriële ziekten bij hond en katVirussen en bacteriën zijn microben die ziekten kunnen veroorzaken. Maar wat is nu het verschil? En welke ziekten veroor…
Symptomen van kanker of tumoren bij katten herkennenSymptomen van kanker of tumoren bij katten herkennenSymptomen van kanker of tumoren bij de kat herkennen. Bij honden komt kanker veel vaker voor, maar ook katten kunnen er…
Leverziekte bij de kat: herken de symptomenLeverziekte bij de kat: herken de symptomenDe lever is net zoals bij de mens, voor een kat ook een van de belangrijkste organen. Het vervult meerdere vitale functi…

Trombose: Soorten, symptomen en risicofactoren bloedstolselTrombose: Soorten, symptomen en risicofactoren bloedstolselSlagaders brengen bloed van het hart naar de organen. Aderen sturen het bloed terug naar het hart. Bij een trombose vorm…
Lymphocytic Choriomeningitis Virus (LCMV): Virale infectieLymphocytic Choriomeningitis Virus (LCMV): Virale infectieHet Lymphocytic Choriomeningitis Virus (LCMV, lymfocytaire choriomeningitis virus) is een virale infectie. Mensen verwer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ty Swartz, Pixabay
  • Geraadpleegd op 7 september 2019:
  • 10 Diseases Cats Can Give You, Because ‘Cat-Scratch Fever’ Is Real, https://www.bustle.com/p/10-diseases-cats-can-give-you-because-cat-scratch-fever-is-real-8868554
  • 11 diseases that can pass from animals to humans, https://www.businessinsider.nl/diseases-pass-from-animals-to-humans-2019-6
  • 5 Diseases Your Cat Can Give You: A Mini Guide, https://www.animalbliss.com/diseases-cats-can-give-you/
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Diseases, https://www.cdc.gov/healthypets/pets/cats.html
  • What Can I Catch from My Cat?, http://www.pethealthnetwork.com/cat-health/cat-diseases-conditions-a-z/what-can-i-catch-my-cat
  • Zoonotic Disease: What Can I Catch from My Cat?, https://www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/cornell-feline-health-center/health-information/feline-health-topics/zoonotic-disease-what-can-i-catch-my-cat
  • Afbeelding bron 1: Gentle07, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.