Vaginale huiduitslag: Oorzaken van uitslag op vagina

Vaginale huiduitslag: Oorzaken van uitslag op vagina Veel verschillende aandoeningen en infecties kunnen leiden tot een huiduitslag rond de vagina. De meeste oorzaken van een vaginale uitslag zijn niet ernstig. Soms duidt de huiduitslag echter op een ernstiger probleem, waarbij vaak ook andere symptomen verschijnen, zoals pijn, jeuk, plasproblemen en een stinkende vaginale afscheiding. Vrouwen met een vaginale uitslag raadplegen het best altijd een arts om de exacte oorzaak te achterhalen. In de meeste gevallen volstaan op de huid toegepaste of via de mond ingenomen medicijnen om de oorzaak van de vaginale uitslag te verhelpen, al zijn soms ook andere behandelingen nodig.

Epidemiologie

De epidemiologie van vaginale huiduitslag geeft inzicht in hoe vaak deze aandoening voorkomt, welke bevolkingsgroepen het meest getroffen zijn en andere relevante statistieken.

Incidentie en prevalentie

Vaginale huiduitslag komt vrij vaak voor en kan alle vrouwen treffen, ongeacht leeftijd. De incidentie varieert afhankelijk van de oorzaak, zoals infecties, allergieën of andere dermatologische aandoeningen.

Demografische gegevens

Hoewel vaginale huiduitslag elke vrouw kan treffen, zijn bepaalde demografische groepen mogelijk meer vatbaar. Bijvoorbeeld, jonge vrouwen en vrouwen met een hogere frequentie van seksueel actieve periodes kunnen een hogere incidentie ervaren van aandoeningen zoals schimmelinfecties of seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's).

Geografische verdeling

De frequentie en aard van vaginale huiduitslag kunnen variëren op basis van geografische locatie en regionale verschillen in hygiënepraktijken, gezondheidssystemen en prevalentie van bepaalde infecties.

Seizoensgebonden trends zijn meestal niet significant voor vaginale huiduitslag, hoewel sommige aandoeningen, zoals schimmelinfecties, vaker kunnen optreden in warmere, vochtige klimaten.

Oorzaken van huiduitslag op vaginaal gebied

Allergische reacties

  • Contactallergieën: Reacties op producten zoals zeep, deodorants, of wasmiddelen kunnen huiduitslag veroorzaken.
  • Latexallergieën: Sommige vrouwen ervaren huiduitslag door allergieën voor latex, vaak door gebruik van latex condooms.

Contactdermatitis, irritatie van huid van vagina

Contactdermatitis treedt op wanneer een vrouw in contact komt met producten die de huid irriteren, zoals bijvoorbeeld sterke zeep, wasmiddel, parfums of lotions, maar ook het langdurig dragen van maandverband. Vrouwen met contactdermatitis ervaren brandende gevoelens, jeuk, roodheid en zwelling in het gebied rond de vagina. De aandoening is meestal niet ernstig maar wel vervelend. Vrouwen vermijden het middel dat de oorzaak is van de huiduitslag.

Hormonale onbalans

Hormonale veranderingen, zoals die tijdens zwangerschap, menstruatie, of menopauze, kunnen bijdragen aan huiduitslag door veranderingen in vaginale afscheidingen of pH-waarden.

Lichen sclerosus, huidaandoening met vaginale huiduitslag

Lichen sclerosus is een huidaandoening zonder bekende oorzaak (november 2019), maar de ziekte komt meestal voor bij postmenopauzale vrouwen. Hierbij ontstaan witte plekken op de huid. Deze aandoening verschijnt mogelijk overal op het lichaam, maar bij vrouwen komt het meestal tot uiting in de buurt van het genitale gebied. De aandoening gaat mogelijk eveneens gepaard met jeuk en vaginale pijn. De behandeling is gebaseerd op het plaatselijk gebruik van corticosteroïden evenals plaatselijke calcineurineremmers, retinoïden en actuele hormonale medicijnen (zalven die oestrogenen en progesteron bevatten). Verder zijn fototherapie (behandeling via licht) en fotodynamische therapie mogelijke behandelingsopties.

Het aanraken van een besmet voorwerp, zoals een handdoek, leidt tot molluscum contagiosum / Bron: Pexels, PixabayHet aanraken van een besmet voorwerp, zoals een handdoek, leidt tot molluscum contagiosum / Bron: Pexels, Pixabay

Molluscum contagiosum, virale infectie op huid van vagina

Molluscum contagiosum is een virale infectie die de huid treft. Het virus verspreidt zich via huid-op-huid contact met een patiënt met molluscum contagiosum. Patiënten krijgen de virale infectie eveneens door het aanraken van een besmet voorwerp (zoals een handdoek). Patiënten met de huidinfectie ervaren vrijwel overal op het lichaam kleine, rode en glanzende bultjes. Bij vrouwen komt de aandoening mogelijk ook tot stand op de schaamstreek. De bultjes of huidletsels jeuken niet en veroorzaken geen pijn. Soms raken ze echter geïnfecteerd, hetgeen resulteert in roodheid, een zwelling en ongemak. Molluscum contagiosum verdwijnt meestal vanzelf, maar artsen opteren meestal toch voor een behandeling wanneer de letsels verschijnen op het genitale gebied. De behandeling bestaat uit een fysieke verwijdering van de huidletsels, via de mond ingenomen medicatie of op de huid toegepaste medicatie.

Neurodermatitis (lichen simplex chronicus)

Neurodermatitis, ook bekend als lichen simplex chronicus, is een niet-besmettelijke aandoening die te wijten is aan iets dat zorgt voor huidirritatie, zoals een insectenbeet of strakke kleding. De huidziekte leidt tot jeukende huidplekken die dermate jeuken dat vrouwen eraan gaan krabben, wat de jeuk doet toenemen. Hierdoor ontstaat een jeuk-krab-jeuk-cyclus. Wanneer dit optreedt aan de vagina, ontstaan leerachtige, schilferige, verheven, ruwe, rode of donkere vlekken rond de vagina. De arts zet (een combinatie van) medicijnen in die zowel via de mond ingenomen kunnen worden als op de huid toegepast kunnen worden. Verder gebruiken patiënten sokken, pleisters of handschoenen om het (nachtelijk) krabben te verminderen. Koele kompressen verlichten eveneens de jeuk. Soms ligt stress, angst of een depressie aan de basis van de jeuk en dan stelt de arts antidepressiva en/of psychotherapie voor.

Huidziekten

Eczeem
Eczeem is een huidziekte die een ontsteking met een droge, jeukende en schilferige huid veroorzaakt. Dit treedt bij vrouwen soms ook op in de vaginale regio. Het vochtig houden van het gebied helpt, maar een arts schrijft mogelijk steroïdecrème en/of antihistaminica voor om de jeuk te verminderen.

Psoriasis
Psoriasis is een huidziekte die mogelijk elk lichaamsdeel treft, zoals bijvoorbeeld de vagina. Hierdoor ontstaan verhoogde rode en/of witte huidvlekken met zilveren schubben op de vagina. Krabben aan deze huidletsels leidt tot een vaginale infectie, vaginale droogheid of een verdikte huid. Vulvaire psoriasis wordt door de arts behandeld met een op de huid toegepast medicijn en soms ook fototherapie (UVB-licht). Verder vermijden vrouwen best de uitlokkende factoren van psoriasis.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)

Seksueel overdraagbare aandoeningen zoals syfilis en genitale herpes veroorzaken mogelijk een huiduitslag in de buurt van de vagina. Ze leiden soms ook tot zweren of blaren rond de vagina die al dan niet pijnlijk zijn. Meestal zet de arts medicatie (antibiotica) in om de soa te behandelen.

Vaginitis

Bij vaginitis ontstaat irritatie die roodheid in de buurt van de vagina veroorzaakt. Er zijn verschillende soorten vaginitis.

Bacteriële vaginose
Bacteriële vaginose ontstaat door een overgroei van een type bacterie in de vagina. De aandoening veroorzaakt een jeukende uitslag die meestal gepaard gaat met een stinkende vaginale afscheiding die dun en grijs of wit is. De behandeling verloopt met een antibioticakuur.

Candidiasis
Bij vaginale candidiasis ontstaat een overgroei van een type schimmel (Candida) die normaal gesproken in de vagina leeft. Andere symptomen zijn een jeukende, geïrriteerde vagina en vulva, een witte, reukloze vaginale afscheiding die op cottage cheese lijkt, en pijn of een branderig gevoel, vooral tijdens het plassen of tijdens de geslachtsgemeenschap. Een antischimmelmedicijn in de vorm van een tablet, vaginale crème of vaginale zetpil kan helpen de symptomen te verlichten.

Trichomoniasis
Trichomoniasis is een seksueel overdraagbare aandoening die veroorzaakt wordt door een parasiet. De symptomen van trichomoniasis omvatten een jeukende vaginale huiduitslag en een abnormale vaginale afscheiding die groen of geel is en een sterke geur heeft. De behandeling bestaat uit een kuur met antiparasitaire medicijnen.

Risicofactoren

Risicofactoren verhogen de kans op het ontwikkelen van vaginale huiduitslag en kunnen de frequentie en ernst van de aandoening beïnvloeden.

Onvoldoende hygiëne

Onvoldoende persoonlijke hygiëne of het gebruik van ongepaste hygiënische producten kan de kans op infecties en huiduitslag verhogen.

Overmatig vocht

Langdurige blootstelling aan vocht, zoals het dragen van strakke of niet-ademende onderkleding, kan bijdragen aan de ontwikkeling van huiduitslag en infecties.

Immuunsysteem

Een verzwakt immuunsysteem, door bijvoorbeeld ziekte of het gebruik van immunosuppressiva, kan de vatbaarheid voor infecties en huiduitslag verhogen.

Seksueel gedrag

Frequent wisselen van seksuele partners of onbeschermde seks kan het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen verhogen, wat kan leiden tot huiduitslag.

Hormonale veranderingen

Hormonale schommelingen, zoals tijdens de zwangerschap of menopauze, kunnen de huidgevoeligheid verhogen en bijdragen aan uitslag.

Geassocieerde symptomen

Vaginale huiduitslag kan gepaard gaan met verschillende symptomen, die kunnen helpen bij het bepalen van de onderliggende oorzaak. Hier volgt een uitgebreide beschrijving van de meest voorkomende geassocieerde symptomen, alfabetisch geordend met S-subkoppen.

Branderigheid

Branderigheid in het vaginale gebied is een veelvoorkomend symptoom dat kan optreden bij huiduitslag. Dit kan variëren van een mild ongemak tot een intense, pijnlijke sensatie. Branderigheid kan worden veroorzaakt door ontstekingen, infecties of irritatie van de huid. Dit symptoom kan de dagelijkse activiteiten en de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden.

Jeuk

Jeuk is een van de meest voorkomende symptomen geassocieerd met vaginale huiduitslag. Het kan mild of ernstig zijn en kan de neiging hebben om erger te worden naarmate de irritatie toeneemt. Jeuk kan leiden tot krabben, wat de situatie kan verergeren en mogelijk tot secundaire infecties kan leiden. Het is belangrijk om de oorzaak van de jeuk vast te stellen om effectieve verlichting te bieden.

Roodheid

Roodheid in het vaginale gebied is vaak een teken van ontsteking of irritatie. Dit symptoom kan zich voordoen samen met zwelling en kan wijzen op een infectie of allergische reactie. Roodheid kan ook gepaard gaan met andere symptomen zoals pijn en jeuk. Het is cruciaal om deze symptomen te observeren en een zorgverlener te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Schilfering of schilfers

Schilfering of het verschijnen van schilfers op de huid rond de vagina kan een indicatie zijn van een huidconditie of infectie, zoals eczeem of een schimmelinfectie. Dit symptoom kan leiden tot extra ongemak en kan de huid kwetsbaarder maken voor verdere irritatie. Het is belangrijk om deze veranderingen in de huid serieus te nemen en medisch advies in te winnen.

Zwelling

Zwelling van het vaginale gebied kan optreden als gevolg van een ontstekingsreactie op irritatie of infectie. Dit symptoom kan gepaard gaan met pijn, roodheid en warmte. Zwelling kan ook de normale werking van de genitaliën beïnvloeden en kan leiden tot ongemak tijdens het lopen of zitten. Het is essentieel om de oorzaak van de zwelling te achterhalen om een passende behandeling te kunnen bieden.

Uitslag

Uitslag in de vorm van vlekken, blaren of bultjes kan zich ontwikkelen op de huid rondom de vagina. Dit symptoom kan variëren van mild tot ernstig en kan gepaard gaan met andere symptomen zoals jeuk of pijn. Uitslag kan het gevolg zijn van allergieën, infecties of huidziekten. Het is belangrijk om een zorgverlener te raadplegen om de onderliggende oorzaak vast te stellen en een juiste behandeling te ontvangen.

Vluchtige pijn

Vluchtige of aanhoudende pijn in het vaginale gebied kan een ernstig symptoom zijn dat geassocieerd is met huiduitslag. Deze pijn kan variëren in intensiteit en kan verergeren bij aanraking of tijdens de menstruatie. Het kan ook wijzen op infecties of andere aandoeningen die behandeling vereisen. Het is belangrijk om deze pijn serieus te nemen en medisch advies in te winnen om mogelijke complicaties te voorkomen.

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen zijn tekenen dat onmiddellijke medische aandacht vereist is, vooral als ze wijzen op een ernstige aandoening.

Ernstige pijn of ongemak

Hevige pijn of ongemak in de vaginale regio, vooral als dit plotseling optreedt, kan wijzen op een ernstige infectie of andere aandoening die onmiddellijke aandacht vereist.

Ongewone bloeding

Ongewone vaginale bloeding of afscheiding, vooral als dit gepaard gaat met huiduitslag, kan duiden op een seksueel overdraagbare aandoening of andere ernstige aandoening.

Koorts en algemene ziekteverschijnselen

Koorts en andere systemische symptomen samen met huiduitslag kunnen wijzen op een infectie die behandeling vereist.

Grote of verspreidende huiduitslag

Een uitgebreide huiduitslag die zich snel verspreidt, kan wijzen op een ernstigere infectie of allergische reactie die medische evaluatie nodig heeft.

Diagnose en onderzoeken

Diagnose en onderzoeken omvatten het identificeren van de oorzaak van de vaginale huiduitslag en het uitsluiten van andere mogelijke aandoeningen.

Klinisch onderzoek

Een arts zal de symptomen beoordelen, vragen stellen over medische geschiedenis, en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om de aard en de mogelijke oorzaak van de huiduitslag vast te stellen.

Laboratoriumonderzoeken

  • Kweek: Een kweek van vaginale afscheidingen kan helpen bij het identificeren van bacteriële of schimmelinfecties.
  • Bloedonderzoek: Dit kan nuttig zijn om systemische infecties of hormonale afwijkingen op te sporen.

Beeldvormende technieken

Hoewel minder gebruikelijk voor vaginale huiduitslag, kunnen beeldvormende technieken zoals echografie soms nodig zijn als er interne afwijkingen worden vermoed.

Specialistische tests

In zeldzame gevallen kan een huidbiopsie nodig zijn om meer informatie te verkrijgen over de aard van de huiduitslag, vooral als er een vermoeden van een dermatologische aandoening is.

Behandeling

De behandeling van vaginale huiduitslag hangt af van de onderliggende oorzaak en kan variëren van medicatie tot levensstijlaanpassingen.

Medicamenteuze therapie

  • Antimicrobiële middelen: Antischimmelmiddelen of antibiotica kunnen worden voorgeschreven voor infecties zoals candidiasis of bacteriële vaginose.
  • Antihistaminica: Voor allergische reacties kunnen antihistaminica helpen bij het verlichten van symptomen.
  • Topische steroïden: Bij ontstekingen zoals eczeem of psoriasis kunnen topische steroïden worden gebruikt om ontsteking en jeuk te verminderen.

Levensstijl en zelfzorg

  • Hygiëne: Het handhaven van goede persoonlijke hygiëne en het vermijden van irriterende producten kan helpen bij het voorkomen van terugkerende huiduitslag.
  • Kleding: Draag ademende, katoenen onderkleding en vermijd strakke kleding die vocht vasthoudt.

Medische opvolging

Regelmatige opvolging met een arts kan nodig zijn om de voortgang te volgen en te zorgen voor een adequate behandeling en preventie van terugvallen.

Prognose

De prognose voor vaginale huiduitslag is vaak goed met tijdige en effectieve behandeling, maar kan variëren afhankelijk van de oorzaak en de respons op de behandeling.

Herstel en behandelingseffectiviteit

De meeste vrouwen herstellen volledig met de juiste behandeling. De effectiviteit van de behandeling hangt af van het tijdig identificeren en aanpakken van de oorzaak.

Langdurige effecten

Bij een effectieve behandeling zijn langdurige effecten zeldzaam, hoewel chronische aandoeningen zoals eczeem of psoriasis mogelijk voortdurende aandacht vereisen.

Herhalingen

Sommige oorzaken van huiduitslag kunnen terugkeren als de onderliggende risicofactoren niet worden aangepakt, zoals terugkerende infecties of allergieën.

Complicaties

Complicaties van vaginale huiduitslag kunnen optreden, vooral als de aandoening niet goed wordt behandeld of als er onderliggende gezondheidsproblemen zijn.

Secundaire infecties

Onbehandelde huiduitslag kan leiden tot secundaire infecties, zoals bacteriële infecties, door open wonden of krabben.

Functionele beperkingen

Ernstige huiduitslag kan ongemak veroorzaken dat de dagelijkse activiteiten beïnvloedt, zoals seksueel functioneren of het dragen van bepaalde kleding.

Psychologische impact

Chronische huiduitslag of frequente uitbraken kunnen leiden tot angst, stress, of verminderde zelfwaardering door het effect op het uiterlijk en het welzijn.

Seksuele gezondheidsproblemen

Sommige oorzaken van vaginale huiduitslag, zoals SOA's, kunnen leiden tot langdurige seksuele gezondheidsproblemen en vereisen uitgebreide behandeling en opvolging.

Preventie

Preventie van vaginale huiduitslag omvat strategieën om risicofactoren te minimaliseren en gezonde gewoonten te bevorderen.

Goede hygiëne

Regelmatige en correcte persoonlijke hygiëne, zoals het gebruik van milde, ongeparfumeerde producten, kan helpen bij het voorkomen van huiduitslag.

Gebruik van bescherming tijdens seks

Het gebruik van condooms en andere barrièremethoden kan helpen bij het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen en de bijbehorende huiduitslag.

Juiste kledingkeuze

Draag ademende, katoenen onderkleding en vermijd synthetische materialen die vocht kunnen vasthouden en irritatie kunnen veroorzaken.

Behandeling van onderliggende aandoeningen

Het behandelen en beheersen van onderliggende aandoeningen zoals diabetes of hormonale onevenwichtigheden kan helpen bij het voorkomen van vaginale huiduitslag.

Regelmatige medische controle

Regelmatige medische controles kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van aandoeningen en het preventief beheren van risicofactoren.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vaginale douche, gezond of ongezond?De vaginale douche, gezond of ongezond?Veel vrouwen gebruiken de vaginale douche voor intieme hygiëne. Hoe belangrijk is het nemen van een vaginale douche en i…
Vaginale schimmelinfectie - Symptomen en behandelingVaginale schimmelinfectie - Symptomen en behandelingEen vaginale schimmelinfectie oftewel candida is een schimmelinfectie in de vagina. Er leven van nature verschillende so…
Bacteriële vaginose: symptomen, diagnose en behandelingBacteriële vaginose: symptomen, diagnose en behandelingEen bacteriële infectie in de vagina kan alle vrouwen overkomen. Het is normaal dat er bacteriën en schimmels in de sche…
Vaginale schimmelinfectieVaginale schimmelinfectieEen vaginale schimmelinfectie wordt ook wel een candida infectie genoemd. Er leven schimmels en bacteriën in de vagina,…

Altijd die vervelende obstipatie – tips tegen verstoppingAltijd die vervelende obstipatie – tips tegen verstoppingWanneer is er sprake van obstipatie? Dat is individueel zeer verschillend. Veel mensen zeggen ‘verstopt’ te zijn als ze…
Bowenoïde papulose: SOA met vlekken op geslachtsdelenBowenoïde papulose: SOA met vlekken op geslachtsdelenBowenoid papulosis (Bowenoïde papulose) is een aandoening waarbij gekleurde vlekken of bultjes op de geslachtsdelen onts…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 12 november 2019:
  • 10 REASONS FOR THAT RASH ON YOUR VAGINA, https://www.herworld.com/solutions/solutions/10-reason-rash-your-vagina
  • 7 Reasons Why You Might Have A Rash On Your Vagina, https://www.refinery29.com/en-us/vagina-vulva-rash
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Lichen sclerosus as a clinical problem, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320482/
  • Neurodermatitis, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17989-neurodermatitis/management-and-treatment?view=print
  • Vaginal Rashes and Sores, https://myhealth.alberta.ca/Health/pages/conditions.aspx?hwid=tm7035
  • Vulvar Cancer: Types of Treatment, https://www.cancer.net/cancer-types/vulvar-cancer/types-treatment
  • What are the symptoms of trichomoniasis?, https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/trichomoniasis/what-are-symptoms-trichomoniasis
  • What is causing my vaginal irritation?, https://www.plannedparenthood.org/learn/teens/ask-experts/what-is-causing-my-vaginal-irritation
  • Why Do I Have a Rash Near My Vagina?, https://www.webmd.com/sexual-conditions/rash-near-vagina#1
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.