Vaginale huiduitslag: Oorzaken van uitslag op vagina

Vaginale huiduitslag: Oorzaken van uitslag op vagina Veel verschillende aandoeningen en infecties leiden mogelijk tot een huiduitslag rond de vagina. De meeste oorzaken van een vaginale uitslag zijn niet ernstig. Soms duidt de huiduitslag op een ernstiger probleem, waarbij vaak ook andere symptomen verschijnen, zoals pijn, jeuk, plasproblemen en een stinkende vaginale afscheiding. Vrouwen met een vaginale uitslag raadplegen het best steeds de arts om de exacte oorzaak te achterhalen. In de meeste gevallen volstaan op de huid toegepaste of via de mond ingenomen medicijnen om de oorzaak van de vaginale uitslag te verhelpen, al zijn soms ook andere behandelingen nodig.

Contactdermatitis, irritatie van huid van vagina

Contactdermatitis treedt op wanneer een vrouw in contact komt met producten die de huid irriteren, zoals bijvoorbeeld sterke zeep, wasmiddel, parfums of lotions maar ook het langdurig dragen van maandverband. Vrouwen met contactdermatitis ervaren brandende gevoelens, jeuk, roodheid en zwelling in het gebied rond de vagina. De aandoening is meestal niet ernstig maar wel vervelend. Vrouwen vermijden best het middel dat de oorzaak is van de huiduitslag.

Lichen sclerosus, huidaandoening met vaginale huiduitslag

Lichen sclerosus is een huidaandoening zonder bekende oorzaak (november 2019), maar de ziekte is meestal aanwezig bij postmenopauzale vrouwen. Hierbij ontstaan witte plekken op de huid. Deze aandoening verschijnt mogelijk overal op het lichaam, maar voor vrouwen komt het meestal tot uiting in de buurt van het genitale gebied. De aandoening gaat mogelijk eveneens gepaard met jeuk en vaginale pijn. De behandeling is gebaseerd op het plaatselijk gebruik van corticosteroïden evenals plaatselijke calcineurineremmers, retinoïden en actuele hormonale medicijnen (zalven die oestrogenen en progesteron bevatten). Verder zijn fototherapie (behandeling via licht) en fotodynamische therapie mogelijke behandelingsopties.

Het aanraken van een besmet voorwerp, zoals een handdoek, leidt tot molluscum contagiosum / Bron: Pexels, PixabayHet aanraken van een besmet voorwerp, zoals een handdoek, leidt tot molluscum contagiosum / Bron: Pexels, Pixabay

Molluscum contagiosum, virale infectie op huid van vagina

Molluscum contagiosum is een virale infectie die de huid treft. Het virus verspreidt zich via huid-op-huid contact met een patiënt met molluscum contagiosum. Patiënten krijgen de virale infectie eveneens door het aanraken van een besmet voorwerp (zoals een handdoek). Patiënten met de huidinfectie ervaren vrijwel overal op het lichaam mogelijk kleine, rode en glanzende bultjes. Bij vrouwen komt de aandoening mogelijk ook tot stand op de schaamstreek. De bultjes of huidletsels jeuken niet en veroorzaken geen pijn. Soms raken ze echter geïnfecteerd, hetgeen resulteert in roodheid, een zwelling en ongemak. Molluscum contagiosum verdwijnt meestal vanzelf, maar artsen opteren meestal toch voor een behandeling wanneer de letsels verschijnen op het genitale gebied. De behandeling bestaat uit een fysieke verwijdering van de huidletsels, via de mond ingenomen medicatie of op de huid toegepaste medicatie.

Neurodermatitis (lichen simplex chronicus)

Neurodermatitis is een niet-besmettelijke aandoening die te wijten is aan iets dat zorgt voor huidirritatie, zoals een insectenbeet of strakke kledij. De huidziekte leidt tot jeukende huidplekken op de huid die dermate jeuken dat vrouwen er aan gaan krabben, wat de jeuk doet toenemen. Hierdoor staat een jeuk-krab-jeuk-cyclus. Wanneer dit optreedt aan de vagina, ontstaan leerachtige, schilferige, verheven, ruwe, rode of donkere vlekken rond de vagina. De arts zet (een combinatie van) medicijnen in die zowel via de mond ingenomen kunnen worden als op de huid toegepast kunnen worden. Verder gebruiken patiënten sokken, pleisters of handschoenen om het (nachtelijk) krabben te verminderen. Koele kompressen verlichten eveneens de jeuk. Soms ligt stress, angst of een depressie aan de basis van de jeuk en dan stelt de arts antidepressiva en/of psychotherapie voor.

Huidziekten

Eczeem

Eczeem is een huidziekte die een ontsteking met een droge, jeukende en schilferige huid veroorzaakt. Dit treedt bij vrouwen soms ook op in de vaginale regio. Het vochtig houden van het gebied helpt, maar een arts schrijft mogelijk steroïdecrème en/of antihistaminica voor om de jeuk te verminderen.

Psoriasis

Psoriasis is een huidziekte die mogelijk elk lichaamsdeel treft zoals bijvoorbeeld de vagina. Hierdoor ontstaan verhoogde rode en of witte huidvlekken met zilveren schubben op de vagina. Krabben aan deze huidletsels leidt tot een vaginale infectie, vaginale droogheid of een verdikte huid. Vulvaire psoriasis of behandelt de arts met een op de huid toegepast medicijn en soms ook fototherapie (UVB-licht). Verder vermijden vrouwen best de uitlokkende factoren van psoriasis.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)

Seksueel overdraagbare aandoeningen zoals syfilis en genitale herpes veroorzaken mogelijk een huiduitslag in de buurt van de vagina. Ze leiden soms ook tot zweren of blaren rond de vagina die al dan niet pijnlijk zijn. meestal zet de arts medicatie (antibiotica) in om de soa te behandelen.

Vaginitis

Bij vaginitis ontstaat irritatie die roodheid in de buurt van de vagina. Er zijn verschillende soorten vaginitis.

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose ontstaat door een overgroei van een type bacterie in de vagina. De aandoening veroorzaakt een jeukende uitslag die meestal gepaard gaat met een stinkende vaginale afscheiding die dun en grijs of wit is. De behandeling verloopt met een antibioticakuur.

Candidiasis

Bij vaginale candidiasis ontstaat een overgroei van een type schimmel (Candida) die normaal gezien in de vagina leeft. Andere symptomen zijn een jeukende, geïrriteerde vagina en vulva, een witte, reukloze vaginale afscheiding die op cottage cheese lijkt en pijn of een branderig gevoel, vooral tijdens het plassen of tijdens de geslachtsgemeenschap. Een antischimmelmiddel bestrijdt vaginale candidiasis.

Trichomoniasis

Trichomoniasis is een seksueel overdraagbare aandoening veroorzaakt door een parasiet. De verspreiding gebeurt via de geslachtsgemeenschap. Ongeveer zeventig procent van de patiënten met de soa heeft geen symptomen van de infectie. Vaak zijn aanwezige symptomen erg mild en bestaan deze uit:

Antibiotica behandelen deze soa.

Schaamluizen

Schaamluizen zijn kleine insecten die op in het schaamhaar leven en overleven door zich met bloed te voeden. Ze zijn klein, grijsachtig en zien eruit als krabben. Vrouwen met schaamluizen kampen met jeuk, een huiduitslag en zichtbare schaamluizen. Andere symptomen zijn koorts, vermoeidheid, prikkelbaarheid en donkere vlekken op de huid. Diverse medicijnen behandelen schaamluizen.

Schurft (scabiës), parasitaire aandoening

Schurft is een parasitaire aandoening veroorzaakt door een kleine mijt die zich in de huid nestelt. De verspreiding van schurft gebeurt door direct huid-op-huid contact met een patiënt met deze aandoening. Verder krijgen patiënten ook scabiës door het aanraken van besmette voorwerpen zoals handdoeken of lakens. De met het oog onzichtbare mijt graaft zich in in het gebied rond de vagina om daar eieren te leggen. Dit resulteert in een vaginale huiduitslag of vaginale knobbeltjes. Verder kampen vrouwen met ernstige jeuk aan de vagina, en dan vooral tijdens de nacht. De arts schrijft een op de huid toegepaste crème of lotion voor om schurft te behandelen. In sommige gevallen is via de mond ingenomen medicatie beter.

Vulvakanker en uitslag op vagina

In zeldzame gevallen is een vaginale uitslag het resultaat van vulvakanker. Hoewel vroege symptomen niet altijd aanwezig zijn, kampen sommige vrouwen met aanhoudende jeuk of een huidgebied dat rood, roze of lichter is dan het omliggende gebied. De behandeling bestaat uit chirurgie, een laseroperatie, radiotherapie en/of chemotherapie.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vaginale douche, gezond of ongezond?De vaginale douche, gezond of ongezond?Veel vrouwen gebruiken de vaginale douche voor intieme hygiëne. Hoe belangrijk is het nemen van een vaginale douche en i…
Vaginale schimmelinfectie - Symptomen en behandelingVaginale schimmelinfectie - Symptomen en behandelingEen vaginale schimmelinfectie oftewel candida is een schimmelinfectie in de vagina. Er leven van nature verschillende so…
Bacteriële vaginose: symptomen, diagnose en behandelingBacteriële vaginose: symptomen, diagnose en behandelingEen bacteriële infectie in de vagina kan alle vrouwen overkomen. Het is normaal dat er bacteriën en schimmels in de sche…
Vagina-ontsteking: oorzaken en symptomenVagina-ontsteking: oorzaken en symptomenDe meeste vrouwen krijgen wel een keer last van vaginale klachten. Vaak is er sprake van een ontstoken vagina. De klacht…

Altijd die vervelende obstipatie – tips tegen verstoppingAltijd die vervelende obstipatie – tips tegen verstoppingWanneer is er sprake van obstipatie? Dat is individueel zeer verschillend. Veel mensen zeggen ‘verstopt’ te zijn als ze…
Bowenoïde papulose: SOA met vlekken op geslachtsdelenBowenoïde papulose: SOA met vlekken op geslachtsdelenBowenoid papulosis (Bowenoïde papulose) is een aandoening waarbij gekleurde vlekken of bultjes op de geslachtsdelen van…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 12 november 2019:
 • 10 REASONS FOR THAT RASH ON YOUR VAGINA, https://www.herworld.com/solutions/solutions/10-reason-rash-your-vagina
 • 7 Reasons Why You Might Have A Rash On Your Vagina, https://www.refinery29.com/en-us/vagina-vulva-rash
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Lichen sclerosus as a clinical problem, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320482/
 • Neurodermatitis, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17989-neurodermatitis/management-and-treatment?view=print
 • Vaginal Rashes and Sores, https://myhealth.alberta.ca/Health/pages/conditions.aspx?hwid=tm7035
 • Vulvar Cancer: Types of Treatment, https://www.cancer.net/cancer-types/vulvar-cancer/types-treatment
 • What are the symptoms of trichomoniasis?, https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/trichomoniasis/what-are-symptoms-trichomoniasis
 • What is causing my vaginal irritation?, https://www.plannedparenthood.org/learn/teens/ask-experts/what-is-causing-my-vaginal-irritation
 • Why Do I Have a Rash Near My Vagina?, https://www.webmd.com/sexual-conditions/rash-near-vagina#1
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.