Neonatale sepsis: Bloedvergiftiging bij baby's

Neonatale sepsis: Bloedvergiftiging bij baby's Neonatale sepsis (sepsis neonatorum, neonatale septikemie) is een medische aandoening die baby’s treft. Hierbij ontstaat een bacteriële infectie in het bloed tijdens de eerste drie levensmaanden. Vroege sepsis verschijnt in de eerste week van het leven. Sepsis met een laat begin treedt op nadat de baby één week tot drie maanden oud is. Bekende symptomen omvatten onder andere ademhalingsproblemen, een opgezette buik, geelzucht en plasproblemen. Wanneer de diagnose van bloedvergiftiging bij de baby bevestigd is, volgt een medicamenteuze en ondersteunende behandeling. De prognose is bij een snelle diagnose en behandeling uitstekend. Dankzij enkele tips is het tot slot mogelijk om de bloedvergiftiging door bacteriën bij zuigelingen te voorkomen.

Epidemiologie

Neonatale sepsis is een van de belangrijkste oorzaken van neonatale sterfte wereldwijd, vooral in ontwikkelingslanden. Anno september 2024 is het sterftecijfer in ontwikkelde landen aanzienlijk gedaald dankzij verbeterde prenatale zorg en vroege opsporing. In ontwikkelingslanden blijft het echter een ernstige bedreiging voor de gezondheid van pasgeborenen. Ongeveer 1 tot 8 op de 1000 levendgeborenen ontwikkelt neonatale sepsis, afhankelijk van de toegang tot medische zorg en hygiënische omstandigheden tijdens de bevalling.

Oorzaken van bacteriële infectie

Neonatale sepsis resulteert uit een infectie met bacteriën. De baby komt tijdens de zwangerschap, de geboorte of na de geboorte in contact met bacteriën. Enkele bacteriën die mogelijk deze infectie veroorzaken, zijn Escherichia coli (E. coli), Listeria en sommige stammen van Streptococcus. Groep B-streptokokken is een belangrijke oorzaak van neonatale sepsis, al komt dit nu minder vaak voor omdat vrouwen tijdens de zwangerschap worden gescreend. Het herpes simplex-virus veroorzaakt soms ook een ernstige infectie bij een pasgeboren baby.

Soorten neonatale sepsis

Vroege aanvang

Vroege sepsis ontwikkelt zich in de eerste twee à drie dagen na de geboorte. Vroege sepsis is het gevolg van een infectie van de moeder. De infectie wordt dan tijdens de geboorte overgedragen naar de baby via de placenta of het geboortekanaal. Moeders met een hoog risico krijgen tijdens de bevalling daarom antibiotica toegediend. Dit voorkomt bij sommige zuigelingen een vroegtijdige bacteriële sepsis.

Late aanvang

Sepsis met een late aanvang treedt op nadat de baby één week tot drie maanden oud is. Dit wordt veroorzaakt door bacteriën die in het ziekenhuis aanwezig zijn.

Risicofactoren van bloedvergiftiging bij baby

Factoren die de kans op neonatale sepsis kunnen vergroten, zijn onder meer:
  • de foetus heeft een stoelgang vóór de geboorte en de foetale ontlasting bevindt zich in de baarmoeder
  • een voortijdige geboorte (meer dan drie weken voor de uitgerekende datum)
  • een vroege arbeid (meer dan drie weken voor de uitgerekende datum)
  • een zeer laag geboortegewicht
  • foetale nood vóór de geboorte
  • geslacht: jongens zijn vaker aangetast
  • het vruchtwater rond de baby heeft een slechte geur of de baby stinkt direct na de geboorte

Zwangerschapsaandoeningen of gezondheidsproblemen van moeders die de kans van de baby op neonatale sepsis vergroten, zijn onder meer:
  • arbeidscomplicaties die leiden tot traumatische of voortijdige bevalling
  • de aanwezigheid van groep B streptokokkenbacteriën in vaginale of rectale gebieden
  • een langdurige interne monitoring tijdens de arbeid en bevalling
  • een lange tijd behoefte aan een katheter tijdens de zwangerschap
  • koorts of andere infecties tijdens de bevalling
  • veel kuren met prenatale steroïden
  • water dat meer dan 18 uur vóór de bevalling brak

Symptomen

In de meeste gevallen van sepsis met vroege aanvang zijn de symptomen aanwezig binnen 24 uur na de geboorte. In bijna alle gevallen zijn de symptomen aanwezig binnen 48 uur na de geboorte. De baby ervaart dan één of meer van de volgende tekenen:

Alarmsymptomen

Enkele alarmsymptomen die onmiddellijk medisch ingrijpen vereisen, zijn:
  • plotselinge veranderingen in ademhaling of hartslag
  • onverklaarbare, langdurige koorts
  • epileptische aanvallen
  • ernstige prikkelbaarheid of lethargie
  • blauwe of grijze verkleuring van de huid (cyanose)

Diagnose en onderzoeken

De ouders melden de symptomen en medische geschiedenis van de baby, waarna de arts een lichamelijk onderzoek bij de baby uitvoert. Hij bestelt nog een bloedonderzoek, wat nuttig is om de oorzaak van de infectie te achterhalen. Daarnaast is een lumbale punctie (ruggenprik) nodig om het hersenvocht te onderzoeken. Huidculturen, ontlastingsculturen en urineculturen detecteren het herpesvirus, vooral als de moeder een geschiedenis van een infectie heeft. Verder bestelt de arts röntgenfoto’s van de borstkas en/of buik van de baby wanneer ademhalingsproblemen aanwezig zijn.

Behandeling

De behandeling hangt af van de ernst van neonatale sepsis. Een ziekenhuisopname is altijd nodig (in afwachting van de resultaten).

Milde symptomen

Milde symptomen volgt de arts op zonder antibiotica toe te dienen. Indien de arts geen bacteriën vindt via de onderzoeken, dan mag de baby naar huis en moet hij terugkomen voor een controlebezoek.

Medicatie vormt de steunpilaar voor de behandeling van neonatale sepsis / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie vormt de steunpilaar voor de behandeling van neonatale sepsis / Bron: Stevepb, Pixabay

Ernstige symptomen

De behandeling van bevestigde sepsis hangt af van de locatie van de infectie. De arts dient intraveneuze (via een ader) antibiotica toe en zeker bij baby’s jonger dan vier weken die tekenen van een infectie vertonen. Pasgeborenen van wie de moeder chorioamnionitis (ontsteking van vliezen rond de foetus) had of die om andere redenen een hoog risico lopen, krijgen in het begin ook intraveneus antibiotica toegediend, zelfs als ze geen symptomen hebben. De baby krijgt tot drie weken antibiotica als er bacteriën in het bloed of het ruggenmergvocht aanwezig zijn. Is de baby besmet met het herpesvirus, dan zet de arts een antiviraal medicijn in. Ook is soms een intraveneuze vochttoediening (vloeistoffen, glucose en elektrolyten) nodig zodat de baby ondersteund wordt totdat de infectie is verdwenen. De baby heeft mogelijk zuurstoftherapie nodig. In ernstigere gevallen is mechanische ventilatie nodig om de ademhaling te ondersteunen.

Prognose bij zuigelingen met bloedvergiftiging

Veel baby's met bacteriële infecties herstellen volledig en hebben geen andere problemen. Neonatale sepsis is echter een belangrijke oorzaak van kindersterfte. Hoe sneller een kind een behandeling krijgt, hoe beter de resultaten.

Zwangere vrouwen consumeren best een gezonde, evenwichtige voeding / Bron: Jill111, PixabayZwangere vrouwen consumeren best een gezonde, evenwichtige voeding / Bron: Jill111, Pixabay

Complicaties

Complicaties van neonatale sepsis kunnen ernstig zijn en omvatten:
  • hersenbeschadiging door meningitis
  • longschade door pneumonie
  • hartproblemen door myocarditis
  • multi-orgaanfalen in ernstige gevallen
  • ontwikkeling van chronische gezondheidsproblemen zoals long- of hartproblemen

Preventie

Om de kans op neonatale sepsis te verkleinen, zet de arts antibiotica in om gevaarlijke bacteriën bij de moeder te bestrijden. Dit voorkomt de verspreiding van bacteriën tijdens de zwangerschap of de geboorte van het kind. De arts adviseert het gebruik van antibiotica wanneer de biologische moeder eerder is bevallen van een baby met neonatale sepsis, wanneer de moeder lijdt aan chorioamnionitis of wanneer de moeder voor de uitgerekende datum een positieve bacteriële infectietest heeft gehad. Verder voorkomt borstvoeding sepsis bij sommige zuigelingen. De moeder moet voorts bevallen op een schone plaats. Tot slot moet een zwangere vrouw proberen om een vroegtijdige bevalling of voortijdige geboorte te voorkomen. Enkele tips zijn dan aanbevolen: prenatale zorg krijgen, drugs en alcohol vermijden en een gezonde, evenwichtige voeding eten. Daarnaast zijn hygiënemaatregelen in ziekenhuizen en vroedvrouwenpraktijken van cruciaal belang om besmetting te voorkomen. Vaccinaties tegen bepaalde virussen, zoals herpes simplex, kunnen ook het risico op neonatale sepsis verminderen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sepsis: ontstaan, symptomen en behandelingEen sepsis, ook wel bloedvergiftiging genoemd, is de reactie van het lichaam op een infectie (een infectie in de bloedba…
Chorioamnionitis: Ontsteking van vliezen rond foetusChorioamnionitis: Ontsteking van vliezen rond foetusHet chorion (vaatvlies) is het buitenste van de vliezen die het embryo omhullen, terwijl het amnion (lamsvlies) het binn…
SOFA-score: hulpmiddel bij diagnostiek van sepsisSOFA-score: hulpmiddel bij diagnostiek van sepsisEen patiënt die verdacht wordt van het hebben van een sepsis (bloedvergiftiging), moet zo vlug als mogelijk behandeld wo…
Bloedvergiftiging, sepsis: ziektebeeld en behandelingBloedvergiftiging, sepsis: ziektebeeld en behandelingSepsis is een ernstig ziektebeeld, dat meestal door bacteriën wordt veroorzaakt. Behandeling met antibiotica is noodzake…

Gebroken elleboog: symptomen en behandeling elleboogfractuurGebroken elleboog: symptomen en behandeling elleboogfractuurBij een gebroken elleboog of elleboogfractuur breekt deze vaak aan de bovenkant van de elleboog. Dit is waar de tricepsp…
Gebroken kuitbeen: symptomen, oorzaken en behandelingGebroken kuitbeen: symptomen, oorzaken en behandelingHet kuitbeen (fibula) is het bot dat zijdelings van het scheenbeen (tibia) is geplaatst. Het is aan de boven- en onderka…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels
  • Geraadpleegd op 27 december 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Neonatal sepsis https://medlineplus.gov/ency/article/007303.htm
  • Neonatal sepsis, https://fpnotebook.com/nicu/ID/NntlSps.htm
  • Neonatal sepsis, https://www.msdmanuals.com/professional/pediatrics/infections-in-neonates/neonatal-sepsis
  • Neonatal sepsis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3916371/
  • Neonatal sepsis, https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=102748
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.