Achillespeespijn: Oorzaken van pijnlijke achillespees

Achillespeespijn: Oorzaken van pijnlijke achillespees De achillespees verbindt het hielbeen met de kuitspieren aan de achterkant van de enkel. De achillespees ondersteunt het kuitbeen en de enkel tijdens het maken van bewegingen. De achillespees is essentieel voor het wandelen, rennen en springen en is bijgevolg zeer gevoelig. Af en toe ervaren patiënten pijn in de achillespees. Achillespeespijn is het gevolg van een ontsteking van de achillespees, of anders van een scheur of breuk in de achillespees. Pijn bij het lopen en een zwelling zijn andere mogelijke tekenen die optreden bij een pijnlijke achillespees. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de pijn, maar bestaat meestal uit rust, fysiotherapie en/of chirurgie.

Achillespeesontsteking en pijnlijke achillespees

Bij een achillespeesontsteking (tendinitis achillis) is de pees ontstoken. Er zijn twee types bekend. Beide soorten achillespeesontsteking resulteren vaak uit het overmatig gebruik van de pees. De peesontsteking (tendinitis) ontwikkelt zich geleidelijk wanneer een patiënt regelmatig de pees overbelast.

Typen

Jarenlang intensief hardlopen leidt mogelijk tot een achillespeesontsteking / Bron: Skeeze, PixabayJarenlang intensief hardlopen leidt mogelijk tot een achillespeesontsteking / Bron: Skeeze, Pixabay
Insertie achillespeesontsteking
De ontsteking tast hierbij de vezels in de onderste pees. Dit treft vooral patiënten die jarenlang intense fysieke activiteiten uitvoeren, zoals hardlopen op lange afstand.

Niet-insertionele achillespeesontsteking
Hierbij raken de vezels in het midden van de pees ontstoken. Vooral jongere patiënten lijden aan dit type achillespeesontsteking.

Risicofactoren

Risicofactoren voor het ontwikkelen van een achillespeesontsteking kunnen zijn:

Symptomen

De symptomen van achillespeesontsteking omvatten:

Scheur of breuk in achillespees

Een scheur of breuk in de achillespees leidt mogelijk ook tot achillespeespijn. Dit is meestal het gevolg van overmatige of herhaalde stress op de enkel en voeten. Tennissers en voetballers kampen vaak met dit soort achillespeesblessures. Zij moeten vaak snelle veranderingen (tempo of richting) maken. Ook beginnende sporters of sporters die na langdurige inactiviteit terugkeren, krijgen vaker te maken met een gescheurde of gebroken achillespees. Tot slot is een plotselinge toename van de trainingsintensiteit een risicofactor voor een letsel aan de achillespees. Een scheur is gedeeltelijk (sommige vezels blijven intact) of volledig (de pees scheurt en alle vezels raken los).

Bekende symptomen van een scheur of breuk bestaan uit:
 • een ploffend of knappend geluid ten tijde van het letsel
 • een zwelling rond de hiel
 • hielpijn of pijn aan achterkant van het been
 • pijn die verergert bij het bewegen van de enkel of voet
 • problemen met lopen of problemen met het bewegen van de voet
 • stijfheid in de benen en hiel

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek
Een arts bevraagt de patiënt over de aanwezige symptomen en controleert bovendien de medische geschiedenis van de patiënt. Daarna onderzoekt de arts het getroffen been. Om de diagnose te bevestigen, zijn beeldvormende onderzoeken zoals een röntgenfoto of MRI-scan nodig. Hiermee verkrijgt de arts een beeld van de botten, ligamenten en pezen. Op deze manier is de arts in staat om een scheur, breuk of ontsteking op te sporen.

Differentiële diagnose
De achillespeesproblemen doen soms denken aan de tekenen van een verstuikte enkel, een stressfractuur of bursitis (slijmbeursontsteking) van de hiel, waardoor het voor artsen een uitdaging vormt om een diagnose te stellen. Andere mogelijke differentiële diagnoses zijn:

Naast een grondig lichamelijk onderzoek, een röntgenfoto en/of een MRI-scan, voert de arts soms ook een bloedonderzoek of een echografie/Dopplerechografie in om een diagnose te bevestigen.

Behandeling

Geen behandeling vereist

Bij een gedeeltelijk gescheurde achillespees is niet altijd een medische behandeling vereist. Als de symptomen mild zijn, verdwijnt het letsel spontaan door het nemen van voldoende rust.

De pijn verlichten is mogelijk met vrij verkrijgbare pijnstillers / Bron: Stevepb, PixabayDe pijn verlichten is mogelijk met vrij verkrijgbare pijnstillers / Bron: Stevepb, Pixabay

Zelfzorg

Voor patiënten met milde verwondingen omvat de behandeling meestal:
 • activiteit verminderen die de pijnlijke achillespees veroorzaakt
 • de voet en enkel laten rusten terwijl de pees geneest
 • goede, ondersteunende schoenen dragen zoals speciaal ontworpen wandelschoenen of orthopedische schoenen (soms is het mogelijk om bestaande schoenen aan te laten passen)
 • meerdere keren per dag maximaal twintig minuten een coldpack of koud kompres op de pees toepassen
 • vrij verkrijgbare pijnstillers gebruiken, zoals ibuprofen en paracetamol

Professionele medische zorg

Chirurgie
Bij toenemende klachten of symptomen die iet verbeteren, is chirurgie soms nodig. De arts verlengt de kuitspieren of verwijdert de beschadigde delen van de pees. Het type operatie hangt af van de aard van het letsel van een patiënt.

Fysiotherapie
Dankzij fysiotherapie verstevigt de kuitspier, vermindert de druk op de pees en wordt het herstel bevorderd.

Injecties of shock wave-therapie
Sporadisch zijn steroïde injecties of extracorporale shockwave-therapie nodig voordat de patiënt een operatie krijgt. Een injectie met bloedplaatjesrijk plasma bevordert ook de genezing bij patiënten met achillespeesopathie.

Prognose

Soms verdwijnen de symptomen spontaan, maar zelfs met een effectieve behandeling bedraagt de hersteltijd mogelijk drie tot zes maanden.

Preventie van achillespeespijn

Het is anno januari 2020 niet altijd mogelijk om achillespeespijn te voorkomen. Enkele tips verlagen wel het risico op een verwonding aan de achillespees:
 • geschikt schoeisel dragen
 • in goede fysieke vorm blijven
 • oefeningen of trainingen op oneffen oppervlakken of harde oppervlakken zoals beton vermijden
 • trainingsintensiteit geleidelijk opbouwen
 • plotselinge veranderingen in de training (type, intensiteit) vermijden
 • voor het sporten goed opwarmen

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan de achillespees? Behandeling achillespeesontstekingPijn aan de achillespees? Behandeling achillespeesontstekingPijn aan de hiel en een lichte zwelling onderaan het been kunnen erop wijzen dat je last hebt van een blessure aan de ac…
Pijn aan achillespeesPijn aan achillespeesPijn aan de achillespees komt vaak voor, vooral bij mensen van middelbare leeftijd die ook nog eens sporten. De oorzaak…
Achillespeesontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingAchillespeesontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingEen achillespeesontsteking of tendinitis achillis is een overbelastingsblessure van de achillespees, de pees die van de…
De achillespees en de blessuresDe achillespees is de sterkste pees in het menselijk lichaam. De pees heeft zijn naam te danken aan de Griekse mythologi…

Steken in longen: oorzaken en behandeling stekende longpijnSteken in longen: oorzaken en behandeling stekende longpijnAls je een steek of meerdere steken in de longen ervaart, is dit meestal te wijten aan een ziekte. De longen zelf hebben…
Allergie: symptomen, oorzaken, onderzoek en behandelingAllergie: symptomen, oorzaken, onderzoek en behandelingBij een allergie is het immuunsysteem overgevoelig en reageert het op onschadelijke stoffen uit de omgeving (allergenen)…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 19 januari 2020:
 • Achilles tendon pain (chronic) Information and advice, https://www.berkshirehealthcare.nhs.uk/media/168320/achilles_tendon_pain_leaflet.pdf
 • Causes of Achilles Tendon Pain and Treatment Options, https://www.verywellhealth.com/achilles-tendonitis-causes-and-treatment-3119332
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Oorzaken van achillespees Pijn en behandelingsopties, https://nl.amenajari.org/articles/orthopedics/causes-of-achilles-tendon-pain-and-treatment-options.html
 • What causes Achilles tendon pain?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324800.php
 • What Is an Achilles Tendon Injury?, https://www.webmd.com/fitness-exercise/guide/achilles-tendon-injury#1
 • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.