Steken in longen: oorzaken en behandeling stekende longpijn

Steken in longen: oorzaken en behandeling stekende longpijn Als je een steek of meerdere steken in de longen ervaart, is dit meestal te wijten aan een ziekte. De longen zelf hebben geen pijnreceptoren, maar de longvliezen en borstkaswand hebben die wel. Een gevoel van steken in de longen gaat vaak gepaard met een gevoel van beklemming op de borst, zweten en duizeligheid. Kortademigheid kan ook optreden samen met de steken. De oorzaak kan onschadelijk zijn en snel genezen, maar soms komen de klachten voort uit een ernstige ziekte. Behandeling is vaak nodig om de symptomen te verlichten en verdere progressie van de ziekte te voorkomen. Een bezoek aan de huisarts is daarom altijd aan te raden als je last hebt van steken in de longen.
Steken in de longen kent meerdere oorzaken / Bron: Minerva Studio/Shutterstock.comSteken in de longen kent meerdere oorzaken / Bron: Minerva Studio/Shutterstock.com

Wat zijn steken in de longen?

Steken in de longen staan niet op zichzelf, maar is meestal een symptoom van een onderliggende ziekte of aandoening. De stekende pijn treedt dikwijls op aan de rechterkant van de borst en wordt vaak gezien als vlijmscherp. Het kan kortdurende of aanhoudende pijn zijn die aanvalsgewijs komt. De longpijn straalt vaak uit naar de rug. De pijn neemt meestal toe als je hoest of moet moet persen (bij het poepen). Zeer ernstige aanvallen veroorzaken vaak ademhalingsmoeilijkheden (kortademigheid of benauwdheid) en mogelijk angst. Maar ondanks de soms zeer beangstigende symptomen, heeft een steek in de longen meestal een onschadelijke oorzaak.

Oorzaken van een steek in de longen

Mogelijke oorzaken

Mogelijke oorzaken van steken in de longen zijn:

Normale thoraxfoto van een jong persoon (slank, goede inspiratiestand) / Bron: Chikumaya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Normale thoraxfoto van een jong persoon (slank, goede inspiratiestand) / Bron: Chikumaya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Beschrijving van de oorzaken

Een typische oorzaak van steken in de longen is intercostale neuralgie. Intercostale neuralgie is zenuwpijn in het gebied van de intercostale (tussenrib) zenuwen. De irritatie van de intercostale zenuwen is echter weer slechts een symptoom en kan vele redenen hebben.

Naast onschadelijke spierspanning kunnen aandoeningen van de wervelkolom, ribben, pleura of longen tot deze symptomen leiden. degeneratieve veranderingen in de wervelkolom kunnen bijvoorbeeld de zenuwwortels van de intercostale zenuwen beknellen. In dit geval spreekt men van een beknelde zenuw.

Ziekten van het hart, de maag, de slokdarm, de galblaas of de lever beïnvloeden echter ook vaak de functie van de zenuwen in dit gebied.

Gebleken is dat gordelroos ook een ontsteking van de intercostale zenuwen kan veroorzaken. In zeldzame gevallen worden steken in de longen veroorzaakt door ziekten van het ruggenmerg of door tumoren in het gebied van de luchtwegen of het borstvlies.

Bij een longontsteking zijn de kleinere luchtwegen en longblaasjes ontstoken en dit is één van de meest voorkomende oorzaken van stekende pijn aan de longen. Bij een klaplong, ook wel pneumothorax genoemd, klapt een long gedeeltelijk of helemaal in. Je voelt een stekende pijn op het moment dat de klaplong ontstaat.

Overleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Huisarts raadplegen

Als een steek in de longen optreedt tijdens het lopen of hardlopen, kan dit worden veroorzaakt door een onjuiste ademhalingstechniek. Stop met (hard)lopen totdat de ademhaling weer is genormaliseerd. Na een paar minuten verdwijnt het gevoel in de longen vaak weer. Met de juiste ademhalingstechniek verklein je de kans op herhaling. Een (sport)arts of fysiotherapeut kan nuttige informatie en tips geven.

Als de symptomen aanhouden of in intensiteit toenemen, is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Verder onderzoek is nodig om de oorzaak te verhelderen. Als er een steek in de longen optreedt die zich gedurende een langere periode van enkele dagen of weken ontwikkelt, moet een arts worden geraadpleegd. Er kunnen ontstekingen zijn die erger wordt of zich verspreidt.

Als de steken in de longen plotseling optreden en zonder duidelijke reden, moet een arts worden geraadpleegd. Als de klachten zorgen voor ademhalingsmoeilijkheden, moet ook medische zorg worden verleend. Na een ongeval of val zijn steken in de longen vaak een indicatie van gekneusde ribben. Een arts moet worden geraadpleegd omdat beeldvormingsprocedures kunnen verhelderen hoe ernstig het letsel is.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Als je langdurig last hebt van steken in de longen, moet je huisarts worden geraadpleegd om ernstige ziekten uit te sluiten. Dit is vooral het geval als er naast de stekende pijn andere (ernstige) symptomen zijn, zoals kortademigheid, hoestaanvallen, rugpijn of een algemeen gevoel van ziekte. De arts stelt vragen over je klachten, hij neemt je medische geschiedenis geschiedenis in ogenschouw en voert daarna lichamelijk onderzoek uit.

Bloedonderzoek / Bron: WathanyuSowong/Shutterstock.comBloedonderzoek / Bron: WathanyuSowong/Shutterstock.com

Diagnostisch onderzoek

Beeldvormingsonderzoek, zoals röntgenfoto's of een MRI-scan, kunnen informatie verschaffen over fracturen of malposities van de wervelkolom. Als er een vermoeden bestaat van een infectie, kan de ziekteverwekker worden bepaald met behulp van bloedonderzoek. In het geval van gordelroos, bieden de typische huidveranderingen waardevolle informatie over herpes zoster. Het hebben van steken in de longen zonder verdere klachten, duidt meestal op orthopedische problemen, een slechte houding of spierspanning.

Behandeling van stekende longen

De behandeling van stekende pijn in de longen is afhankelijk van de oorzaak. De pijn verdwijnt meestal na een paar dagen vanzelf. Dit is vooral het geval als het gaat om spierspanning. Als de pijn aanhoudt, is het vaak noodzakelijk om een ​​symptomatische behandeling uit te voeren in de vorm van pijntherapie. Je kan paracetamol gebruiken tegen de pijn. Geneesmiddelen voor spierspanning kunnen worden voorgeschreven door de huisarts. Indien pijnbestrijding met perifeer werkende pijnstillers, zoals paracetamol en NSAIDís onvoldoende resultaat biedt, kunnen centraal werkende pijnstillers, opioïden, worden ingezet. De centraal werkende middelen beïnvloeden rechtstreeks de hersenen of het ruggenmerg en kunnen leiden tot afhankelijkheid wanneer ze voor langere tijd worden gebruikt. Operatieve procedures voor symptomatische pijnbehandeling zijn vaak te riskant en worden alleen in uitzonderlijke gevallen gebruikt. Als de steken in de longen het gevolg zijn van besmettelijke of andere organische ziekten, zal de behandeling zich allereerst daar op richten.

Bewegen is goed is goed voor de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten / Bron: Goodluz/Shutterstock.comBewegen is goed is goed voor de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten / Bron: Goodluz/Shutterstock.com

Preventie van stekende longpijn

Zoals reeds vermeld, zijn er veel oorzaken van steken in de longen. Daarom kunnen geen algemene aanbevelingen voor de preventie ervan worden gegeven. Aangezien een verkeerde houding en spierspanning belangrijke oorzaken van deze symptomen zijn, is een goede lichaamshouding van belang. Verder wordt een gezonde leefstijl met voldoende fysieke activiteit en lichaamsbeweging om de spieren te versterken aanbevolen, omdat orthopedische problemen van de wervelkolom vaak worden veroorzaakt door zwakke spieren. Longziekten als een oorzaak van steken in de longen kunnen goed worden voorkomen door niet te roken. Je huisarts kan je advies geven over stoppen met roken.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Steken in het hoofdSteken in het hoofdSteken in het hoofd: hoofdpijn, stekende pijn, clusterhoofdpijn, hersentumor. Een stekende hoofdpijn heeft iedereen wel…
Steken in het hoofd of een stekende hoofdpijnSteken in het hoofd of een stekende hoofdpijnSteken in het hoofd of stekende hoofdpijn rechts of links: oorzaak en behandeling. Het is zo pijnlijk: plotselinge felle…
Steken in de buik: stekende pijn of pijnscheuten bovenbuikSteken in de buik: stekende pijn of pijnscheuten bovenbuikVraagt ​​u zich af wat de oorzaak kan zijn van stekende pijn in de bovenbuik? In dit artikel wordt stilgesta…
Stekende hoofdpijn: oorzaak van steken in het hoofdStekende hoofdpijn: oorzaak van steken in het hoofdStekende hoofdpijn of steken in hoofd kan zowel rechts als links optreden. Wat is de oorzaak van primaire of idiopathisc…

Ethmoïdale sinusitis: Infectie sinussen met pijn rond oogEthmoïdale sinusitis: Infectie sinussen met pijn rond oogSinusitis is de medische term voor een ontsteking van de sinussen (neusbijholten). Ethmoïdale sinusitis duidt op een ont…
Achillespeespijn: Oorzaken van pijnlijke achillespeesAchillespeespijn: Oorzaken van pijnlijke achillespeesDe achillespees verbindt het hielbeen met de kuitspieren aan de achterkant van de enkel. De achillespees ondersteunt het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Phugunfire/Shutterstock
 • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
 • https://www.verywellhealth.com/lung-pain-symptoms-causes-and-diagnosis-2249389
 • https://www.healthline.com/health/left-lung-pain
 • https://www.fit.nl/gezondheid/ademhaling
 • https://www.sfk.nl/publicaties/PW/2005/2005-12.htm
 • https://www.ikstopnu.nl/vraag-en-antwoord/begeleiding/hulp-van-mijn-huisarts-bij-stoppen-met-roken/
 • https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/lung-disease
 • https://healthunlocked.com/blf/posts/132527678/does-anyone-get-sharp-ripping-stinging-pain-in-their-lungs-that-comes-and-goes
 • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/172258-pijn-op-de-longen-bij-diep-inademen-of-pijn-met-hoesten.html
 • http://www.pijn.com/nl/patienten/oorzaak-pijn/diagnoses-per-regio/bovenrug-borstkas/intercostaalneuralgie
 • https://www.longfonds.nl/klaplong
 • https://www.lung.org/lung-health-and-diseases/warning-signs-of-lung-disease/
 • https://www.thuisarts.nl/longontsteking
 • https://www.allesoversport.nl/artikel/waarom-sporten-en-bewegen-de-kwaliteit-van-leven-verbeteren/
 • https://www.healthline.com/health/heart-attack/sudden-sharp-pain-in-chest-that-goes-away-quickly
 • Prof. dr. R.O.B. Gans, prof. dr. P.E.Y. Van Schil, prof. dr. J.P. Vandenbroucke, prof. dr. C. van Weel (hoofdred.). Codex Medicus. Reed Business, Amsterdam, 13e geheel herziene en opnieuw bewerkte druk, 2009, tweede en derde oplage 2010 en 2012.
 • Afbeelding bron 1: Minerva Studio/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Chikumaya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Syda Productions/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: WathanyuSowong/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Goodluz/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 03-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 22
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.