Acrodynie: Pijn en roze verkleuring van handen en voeten

Acrodynie: Pijn en roze verkleuring van handen en voeten Acrodynie is een vorm van metaalvergiftiging die meestal voortkomt uit chronische blootstelling aan kwik of kwikverbindingen. Bij deze aandoening ervaren patiënten pijn en een roze verkleuring van de handen en voeten. Andere symptomen zijn onder meer vermoeidheid, huidzwelling en overgevoeligheid voor licht. Deze zeldzame aandoening treft voornamelijk zuigelingen en jonge kinderen die kwikdampen inademen, bijvoorbeeld door een gebroken kwikthermometer. Tijdige medische behandeling is essentieel om neurologische en andere complicaties te voorkomen. De behandeling omvat het verwijderen van het zware metaal uit het lichaam door middel van chelatietherapie, en kan verder aanvullende therapieën vereisen.

Synoniemen van acrodynie

Acrodynie staat ook bekend onder verschillende andere benamingen, waaronder:
  • Erythredeem
  • Erythredeem polyneuropathie
  • Hydrargyrie
  • Mercurialisme
  • Pink disease
  • Ziekte van Bilderbeck
  • Ziekte van Swift-Feer

Epidemiologie

Acrodynie komt het vaakst voor bij zuigelingen en jonge kinderen, met een typische startleeftijd tussen de vier maanden en acht jaar. Pasgeborenen en volwassenen zijn minder vatbaar voor deze aandoening.

Oorzaken en risicofactoren: Chronische blootstelling aan kwik

Acrodynie ontstaat doorgaans door langdurige blootstelling aan kwik, maar ook andere zware metalen zoals goud, arseen, thallium en vele andere zware metalen kunnen bijdragen aan de aandoening. Hoewel de incidentie van kwikvergiftiging tegenwoordig lager is dan in het verleden, blijven gevallen van acrodynie bestaan.

Historisch gezien werden kwikverbindingen zoals calomel gebruikt voor diverse medische doeleinden, waaronder laxeermiddelen, diuretica zoals plaspillen, en antiseptica voor de behandeling van syfilis, tyfus en gele koorts. Tot de erkenning van kwikvergiftiging in de jaren 1940 waren poeders met kwikverbindingen een veelvoorkomende oorzaak van vergiftiging.

Gebroken thermometer

Een moderne bron van kwikvergiftiging kan een oude, gebroken kwikthermometer zijn. Sinds 2003 zijn kwikhoudende producten niet meer op de markt, maar oudere producten worden nog steeds gebruikt. Het opruimen van gemorst kwik is moeilijk en het metaal kan onopgemerkt blijven in tapijten. Kwikdampen hebben de neiging zich dicht bij de grond te concentreren, waardoor jonge kinderen, die vaak kruipen, meer kans hebben om het in te ademen.

Andere voorwerpen

Fluorescentielampen, zoals spaarlampen en TL-buizen, bevatten mogelijk ook kwik. Wanneer deze lampen breken, kan kwik vrijkomen. Amalgaam dat voor tandvullingen wordt gebruikt, is een andere potentiële bron van chronische blootstelling aan kwik.

Symptomen: Pijn en roze verkleuring van handen en voeten

De symptomen van acrodynie kunnen omvatten:

Diagnose en onderzoeken

Een urineonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen urineonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Diagnostisch Onderzoek
De arts voert een uitgebreid lichamelijk onderzoek uit na een grondige medische geschiedenis, inclusief informatie over blootstelling aan zware metalen. Overmatig kwik kan worden opgespoord in de urine. Een 24-uurs urinecollectie wordt aanbevolen omdat de uitscheiding van kwik via de urine variabel kan zijn. Daarnaast is bloedonderzoek nuttig, vooral bij acute kwikintoxicatie.

Differentiële diagnose
De symptomen van acrodynie kunnen lijken op die van andere aandoeningen, zoals feochromocytoom (tumor in de bijnieren die hormonen afscheidt), de ziekte van Kawasaki (ontsteking van bloedvaten), acanthosis nigricans (verdikte en verkleurde huid) of poliomyelitis.

Behandeling van metalen vergiftiging

Bij de behandeling van acrodynie is het cruciaal om de bron van de vergiftiging te elimineren. Het herstel van vocht- en elektrolytenbalans en voedingscorrectie (zoals een vitaminerijk dieet en vitamine-B-complex) zijn essentieel. Chelatietherapie is aanbevolen om de opname van methylkwik door erytrocyten (rode bloedcellen) en hepatocyten (levercellen) te voorkomen. Hemodialyse met of zonder de toevoeging van L-cysteïne als chelaatvormer kan nuttig zijn bij sommige patiënten met acuut nierfalen door kwiktoxiciteit. Daarnaast kunnen peritoneale dialyse en plasmaferese (verwijdering en vervanging van plasma in het bloed) soms worden toegepast. Bij secundaire bacteriële infecties door overmatig zweten kunnen antibiotica nodig zijn, vooral bij het optreden van miliaria rubra.

Prognose

Bij tijdige en adequate behandeling herstellen de meeste patiënten volledig van acrodynie. De symptomen nemen doorgaans geleidelijk af zodra de behandeling wordt gestart.

Complicaties van langdurige blootstelling aan zware metalen

Langdurige blootstelling aan zware metalen kan leiden tot blijvende invaliditeit bij sommige patiënten. Er kunnen lagere intelligentietestscores en abnormale resultaten worden vastgesteld, wat wijst op mogelijke schade aan het centrale zenuwstelsel. Elektrolytenstoornissen kunnen ernstige schade aan vitale organen veroorzaken. Nierfalen is een mogelijke complicatie van deze zeldzame vorm van metaalvergiftiging. In ernstige gevallen kunnen coma en de dood het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan kwik of andere zware metalen.

Preventie

Preventie van acrodynie richt zich op het vermijden van blootstelling aan kwik en andere zware metalen:
  • Veiligheid in het huis: Oude kwikthermometers en andere kwikhoudende producten moeten zorgvuldig worden verwijderd volgens de richtlijnen van afvalverwerking.
  • Regelmatig onderzoek: Onderzoeken van de lucht- en waterkwaliteit in gebieden met bekende zware metalen vervuiling kan helpen om blootstelling te minimaliseren.
  • Bewustzijn van risico’s: Voorlichting over de risico’s van kwik en andere zware metalen, vooral voor ouders en verzorgers van jonge kinderen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontgiften van zware metalenHet zit in de lucht, in water, medicijnen, cosmetica en bewerkte voeding; niemand ontkomt aan het binnen krijgen van zwa…
Handen en voeten verzorgenHanden en voeten verzorgenJe handen en voeten worden elke dag intensief gebruikt. Daarom verdienen zeker je handen en voeten een extra verwenbeurt…
Blauwe hortensia wordt ineens roze?Blauwe hortensia wordt ineens roze?Je hebt een blauwe hortensia, een hele mooie, maar als je hem in de tuin plant wordt hij ineens roze en dat vind je niet…
Blauwe handen en voeten: oorzaken van perifere cyanoseBlauwe handen en voeten: oorzaken van perifere cyanosePerifere cyanose duidt op het verschijnsel dat de handen, vingertoppen of voeten blauw worden omdat ze niet genoeg zuurs…

Hartfobie: symptomen, oorzaken en behandeling hartneuroseHartfobie: symptomen, oorzaken en behandeling hartneuroseHartfobie is een psychische aandoening waarbij je de angst hebt om aan een hartkwaal te lijden. Hartfobie staat bekend o…
Poliepen: Oorzaken, soorten en symptomen van poliepvormingPoliepen: Oorzaken, soorten en symptomen van poliepvormingEen poliep is een abnormale weefselgroei die uit een slijmvlies steekt. Als een poliep aan het oppervlak vasthangt met e…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 17 februari 2020:
  • ACRODYNIA (SWIFT-FEER) (pink disease), https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/atxt/Acrodynia.htm
  • Acrodynia, https://dermnetnz.org/topics/acrodynia/
  • Acrodynia, https://www.dovemed.com/diseases-conditions/acrodynia/
  • Acrodynia, https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/acrodynia
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/1088639-overview#showall
  • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.