Poroom: Goedaardig huidgezwel uit zweetklieren op voetzool

Poroom: Goedaardig huidgezwel uit zweetklieren op voetzool Een poroom is een goedaardig gezwel dat ontstaat uit zweetklieren en om onbekende redenen tot stand komt. Meestal presenteert een patiënt zich met een knobbeltje of papeltje onder de voetzool, al zijn ook meerdere lichaamsdelen mogelijk getroffen. Normaal gesproken treden geen andere symptomen op, maar soms ervaart een patiënt wel pijn. De aandoening is goedaardig en behoeft in principe geen behandeling, maar bij pijnklachten kan de arts dit huidletsel chirurgisch verwijderen. De prognose van poromen is zeer goed.

Oorzaken: Knobbeltje uit zweetklieren

De specifieke oorzaken van poromen zijn niet bekend anno februari 2020. Er is geen vastgestelde familiale voorliefde voor deze goedaardige gezwellen. Poromen zijn afkomstig van eccriene of apocriene zweetklieren. Apocriene poromen komen waarschijnlijk vaker voor dan die eccriene poromen. Poromen zijn af en toe secundair aan een nevus sebaceus.

Symptomen: Vaak gezwel op voetzool

Poromen kunnen zich ontwikkelen bij patiënten van elke leeftijd, maar het begin is meestal op volwassen leeftijd vanaf veertigjarige leeftijd. Poromen komen alleen op de huid voor, meestal onder de voetzool of aan de zijkant van de voet of op de handpalmen. Ook de nek, het gezicht, de hoofdhuid en andere lichaamsgebieden zijn mogelijk getroffen.

Meestal ontstaat een solitair bultje of knobbeltje. Zelden ontwikkelt de patiënt meerdere poromen tegelijkertijd, een fenomeen dat in medische termen bekend staat als poromatose. De patiënt heeft een langzaam groeiende of stabiele huidkleurige (of soms gekleurde) papel of knobbeltje dat kleiner is dan twee centimeter in diameter. Soms komt ontstaat aan de letsels schade door druk (erosie of verzwering). Deze gezwelletjes gaan niet gepaard met tekenen, hoewel sommige patiënten zich wel presenteren met pijn. Poromen verschijnen soms als gepigmenteerde letsels.

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek

Poromen kan de arts meestal niet klinisch diagnosticeren. De diagnose is enkel volledig vast te stellen na een chirurgische verwijdering (excisie) met een daaropvolgend microscopisch onderzoek door een dermatopatholoog.

Differentiële diagnose

Volgende aandoeningen hebben een klinisch beeld dat de symptomen nabootst van een poroom:

Behandeling van poroom

In principe is een medische behandeling niet nodig wanneer de gezwellen geen pijn of andere problemen veroorzaken. Soms zijn de letsels echter pijnlijk, bijvoorbeeld aan de voetzool. De definitieve diagnose en behandeling van poromen gebeurt dan via een eenvoudige volledige chirurgische verwijdering.

Prognose van knobbeltje of papel op huid

De prognose van poromen is gunstig omdat de letsels geen bekende klinische betekenis hebben en goedaardig zijn. Af en toe ontaardt een huidletsel in kanker. Het risico op een kwaadaardige transformatie van een poroom naar een porocarcinoom is echter minimaal.

Complicaties van goedaardig huidletsel

Er zijn weinig complicaties verbonden aan poromen. De chirurgische behandeling van poromen gaat mogelijk gepaard met dezelfde veel voorkomende complicaties als andere kleine chirurgische ingrepen, zoals een infectie en een bloeding. Verder veroorzaken meerdere poromen mogelijk cosmetische problemen, of resulteert dit in pijnklachten en beperkingen, en dan vooral wanneer de voetzool betrokken is. Een chirurgische behandeling is echter mogelijk.

Preventie van poromen

Er zijn anno februari 2020 geen preventieve maatregelen bekend voor het ontstaan van poromen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedaardige huidgezwellenEen goedaardig huidgezwel is een ophoping van bepaalde cellen die er anders uitziet dan de rest van de huid. Er zijn vee…
Je hebt een knobbeltje gevoeld, een indicatie van kankerJe hebt een knobbeltje gevoeld, een indicatie van kankerEen knobbeltje onder de huid kan een indicatie van kanker zijn. Maar een knobbeltje hoeft niet perse kanker te zijn. Er…
Goedaardige oorcysten: Soms pijn en voorts geen symptomenGoedaardige oorcysten: Soms pijn en voorts geen symptomenBenigne oorcysten zijn goedaardige knobbeltjes of gezwellen in het oor. De grote meerderheid van deze knobbeltjes die me…
Zweetklieren: eccriene zweetklieren, apocriene zweetklierenZweetklieren: eccriene zweetklieren, apocriene zweetklierenZweten heeft een belangrijke functie. Maar niet iedereen zweet evenveel en even snel. Bovendien zijn er nog twee maniere…

Thymoom: Tumor in borstkas, vaak met myasthenia gravisThymoom: Tumor in borstkas, vaak met myasthenia gravisJaarlijks krijgen enkele tientallen patiënten in Nederland de diagnose van een thymoom. Een thymoom (thymoma) is een zel…
Lipbiopsie: Verwijdering van letsel of speekselklierenLipbiopsie: Verwijdering van letsel of speekselklierenMensen hebben circa duizend kleine speekselklieren langs de binnenkant van de mond. Deze klieren produceren slijm en spe…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 29 februari 2020:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • ECCRIEN POROOM (POROMA ECCRINUM, ECCRINE POROMA), https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/etxt/eccrine-poroma.htm
  • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/1057014-overview#showall
  • Poroma, http://www.pathologyoutlines.com/topic/skintumornonmelanocyticeccrineporoma.html
  • Poroma, https://en.wikipedia.org/wiki/Poroma
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.