Hernia: symptomen, remedies & behandeling discushernia

Hernia: symptomen, remedies & behandeling discushernia Hernia is een aandoening die een heleboel mensen in het dagelijks leven treft. Stel: je heft een zwaar voorwerp op, en ineens voel je de rugpijn: de hernia heeft toegeslagen. Met hernia gaat vaak een pijn gepaard die uitstraalt tot in je been, je kuit en je voet. De pijn wordt veroorzaakt door de discus of tussenwervelschijf die van zijn plaats is gegaan. Wanneer dit in de onderrug gebeurt, spreekt men van lumbale discushernia. De remedie ertegen bestaat uit een combinatie van rust en beweging, eventueel ondersteund door een rugbrace. Een van de meest voorgeschreven effectieve behandelingen tegen een hernia is een injectie met cortisone. Welke vormen van behandeling zijn nog zoal mogelijk bij hernia?

Discus of tussenwervelschijf

Tussenwervelschijven

De ruggenwervel bestaat uit 24 wervels die met mekaar verbonden zijn. Tussen de wervels bevinden zich de tussenwervelschijven of discussen. De bedoeling van de tussenwervelschijven is dat ze de schokken opvangen die de rug elke dag ondergaat, zoals bijvoorbeeld lopen, springen of het opheffen van dingen. De discus of tussenwervelschijf bestaat uit de nucleus en de annulus.

Lumbale discushernia

De nucleaus vormt het centrale gedeelte dat de druk opvangt die de ruggenwervel ondervindt. De annulus vormt een soort van ring die de nucleus beschermt. Het onderste deel van de rug is de lumbale wervelzuil, die uit vijf wervels is opgebouwd. Die vijf wervels worden in het medisch jargon genummerd van L1 tot L5. Wanneer er iemand last heeft van een discushernia in de onderrug, spreekt men dus van een lumbale discushernia.

Ontstaan hernia

Een hernia ontstaat wanneer het centrale gedeelte (nucleus) van de tussenwervelschijf van zijn normale plaats gekomen is. De nucleus zal dan tegen de het ringvormige gedeelte (annulus) duwen waardoor het geheel van de discus naar buiten geduwd wordt. Het is die uitstulping van de tussenwervelschijf die ervoor zorgt dat je pijn krijgt.

Symptomen discushernia

De discushernia zorgt voor pijn in de rug die kan uitbreiden naar de bilspier. Als de hernia de beenzenuw onder druk zet, kan je de uitstralende pijn voelen tot in de dij, de kuit en zelfs de voet. Bij bepaalde bewegingen of activiteiten kan je de pijn extra voelen zoals bijvoorbeeld bij het bukken of bij het opheffen van een voorwerp. Soms is de pijn zo ernstig dat je haast niet kunt stappen of zitten. In sommige gevallen kan een hernia dan ook de mobiliteit van de patiënt aanzienlijk beperken. Bij het slapen kan het bovendien moeilijk zijn om een pijnloze slaaphouding te vinden. Onrechtstreeks kan een langdurige hernia dan ook slaapstoornissen met zich meebrengen.

Chirurgische behandeling hernia

In de meest ernstige gevallen, wanneer de patiënt veel klachten heeft, kan er gekozen worden voor een chirurgische behandeling van de hernia. Afhankelijk van de ernst van de hernia, de pijn van de patiënt en de dringendheid van de situatie, zijn er verschillende chirurgische oplossingen mogelijk. Een operatief ingrijpen kan erg effectief zijn maar men moet steeds rekening houden met het feit dat een operatie risico's met zich meebrengt.

Geneesmiddelen tegen discushernia

NSAID

Een van de medicijnen die doorgaans aangeraden worden bij rugklachten zijn NSAID's. Deze niet-steroïde ontstekingsremmers werken niet alleen pijnstillend maar ook ontstekingsremmend en koortswerend. Enkele voorbeelden van deze geneesmiddelen die in geval van hernia verlichting kunnen bieden zijn:
  • Ibuprofen
  • Voltaren

Cortisone

In sommige gevallen kan de geneesheer kiezen voor een epidurale injectie met cortisone, waardoor de irritatie van de tussenwervelschijf zou moeten verminderen. Men heeft het ook wel over zogenaamde "infiltraties" met cortisone.Cortisone is een erg efficiënt ontstekingsremmend geneesmiddel maar kan ook vervelende bijwerkingen met zich meebrengen.

Behandeling hernia

Rust

In het begin dat je met een discushernia te kampen krijgt is het vooral aangeraden te rusten. De aanbevolen rust is afhankelijk van de ernst van de pijn en de mate van beweeglijkheid van je rug. Wie veel pijn heeft, zal sowieso minder activiteiten kunnen doen. Belangrijk is dan ook om naar je lichaam te luisteren en je niet te forceren. Als je de eerste dagen vooral rust, dan gaat de pijn meestal geleidelijk weg.

Stilaan meer beweging

Bij de meeste mensen duurt de pijn een week tot tien dagen, waarna ze geleidelijk vermindert. Mogelijk sta je op een ochtend op en is de pijn verdwenen. Soms kan je er langer mee opgescheept zitten, en dan is verdere behandeling door een arts noodzakelijk. In het algemeen geldt dat enkel rust en enkel beweging af te raden zijn. Het is beter om rust en beweging te combineren. Aangeraden is om af te wisselen tussen zitten, liggen, staan en bewegen.

Rugbrace

Aanvullend kan je eventueel gebruik maken van massage-apparaten die de rug ondersteunen. Het gaat om apparaten die de rug masseren en een beschermende rol vervullen tegen een verergering van de klachten. Ook een rugbrace kan op dat vlak nuttig zijn doordat het de rug meer steun geeft en de kans op rugpijn verkleint. Een rugbrace zorgt voor een stabieler gevoel en helpt de rugspieren ontspannen, wat het herstelproces van de hernia kan versnellen.
Enkele voorbeelden van rugbraces of rugondersteuningen:
  • Thermedic Prowrap rugbrace
  • Easy in Shape rugondersteuning
  • Aidapt steungordel voor de rug

Lees verder

© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Veel mensen hebben last van ernstige rugklachten en zogenaamde lage rugpijn. Oorzaak hiervan is vaak een hernia. Maar wa…
Ischialgie (ischias): een vervelende rugpijnIschialgie (ischias): een vervelende rugpijnIschialgie, ook wel ischias genoemd, is een vervelende uitstralende zenuwpijn ter hoogte van de heup. Het begint in de r…
Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…
Een hernia: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van rugpijn. In sommige gevallen is er dan sprake van een hernia. Een hernia is een zeer ve…

Migraine en clusterhoofdpijnBijna iedereen heeft al wel eens last van hoofdpijn. Maar hoofdpijn staat niet gelijk aan migraine. Migraine en clusterh…
Gezwollen anus: symptomen en behandeling van anuszwellingGezwollen anus: symptomen en behandeling van anuszwellingEen gezwollen anus is een vervelende klacht die duidt op zwelling van de anus(regio). De anus is is het laatste stukje v…
Bronnen en referenties
  • http://www.uza.be/behandeling/lumbale-discus-hernia (bron geraadpleegd op 28/05/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 25-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.