Hernia: symptomen, remedies & behandeling discushernia
Hernia is een aandoening die een heleboel mensen in het dagelijks leven treft. Stel: je heft een zwaar voorwerp op, en ineens voel je de rugpijn: de hernia heeft toegeslagen. Met hernia gaat vaak een pijn gepaard die uitstraalt tot in je been, je kuit en je voet. De pijn wordt veroorzaakt door de discus of tussenwervelschijf die van zijn plaats is gegaan. Wanneer dit in de onderrug gebeurt, spreekt men van lumbale discushernia. De remedie ertegen bestaat uit een combinatie van rust en beweging, eventueel ondersteund door een rugbrace. Een van de meest voorgeschreven effectieve behandelingen tegen een hernia is een injectie met cortisone. Welke vormen van behandeling zijn nog zoal mogelijk bij hernia?
Discus of tussenwervelschijf
Tussenwervelschijven
De ruggenwervel bestaat uit 24 wervels die met mekaar verbonden zijn. Tussen de wervels bevinden zich de tussenwervelschijven of discussen. De bedoeling van de tussenwervelschijven is dat ze de schokken opvangen die de rug elke dag ondergaat, zoals bijvoorbeeld lopen, springen of het opheffen van dingen. De discus of tussenwervelschijf bestaat uit de nucleus en de annulus.
Lumbale discushernia
De nucleaus vormt het centrale gedeelte dat de druk opvangt die de ruggenwervel ondervindt. De annulus vormt een soort van ring die de nucleus beschermt. Het onderste deel van de rug is de lumbale wervelzuil, die uit vijf wervels is opgebouwd. Die vijf wervels worden in het medisch jargon genummerd van L1 tot L5. Wanneer er iemand last heeft van een discushernia in de onderrug, spreekt men dus van een lumbale discushernia.
Ontstaan hernia
Een
hernia ontstaat wanneer het centrale gedeelte (nucleus) van de tussenwervelschijf van zijn normale plaats gekomen is. De nucleus zal dan tegen de het ringvormige gedeelte (annulus) duwen waardoor het geheel van de discus naar buiten geduwd wordt. Het is die
uitstulping van de tussenwervelschijf die ervoor zorgt dat je pijn krijgt.
Symptomen discushernia
De discushernia zorgt voor pijn in de rug die kan uitbreiden naar de bilspier. Als de hernia de
beenzenuw onder druk zet, kan je de uitstralende pijn voelen tot in de dij, de kuit en zelfs de voet. Bij bepaalde bewegingen of activiteiten kan je de pijn extra voelen zoals bijvoorbeeld bij het bukken of bij het opheffen van een voorwerp. Soms is de pijn zo ernstig dat je haast niet kunt stappen of zitten. In sommige gevallen kan een hernia dan ook de mobiliteit van de patiënt aanzienlijk beperken. Bij het slapen kan het bovendien moeilijk zijn om een pijnloze slaaphouding te vinden. Onrechtstreeks kan een langdurige hernia dan ook slaapstoornissen met zich meebrengen.
Chirurgische behandeling hernia
In de meest ernstige gevallen, wanneer de patiënt veel klachten heeft, kan er gekozen worden voor een chirurgische behandeling van de hernia. Afhankelijk van de ernst van de hernia, de pijn van de patiënt en de dringendheid van de situatie, zijn er verschillende chirurgische oplossingen mogelijk. Een operatief ingrijpen kan erg effectief zijn maar men moet steeds rekening houden met het feit dat een operatie risico's met zich meebrengt.
Geneesmiddelen tegen discushernia
NSAID
Een van de medicijnen die doorgaans aangeraden worden bij rugklachten zijn NSAID's. Deze niet-steroïde ontstekingsremmers werken niet alleen pijnstillend maar ook ontstekingsremmend en koortswerend. Enkele
voorbeelden van deze geneesmiddelen die in geval van hernia verlichting kunnen bieden zijn:
Cortisone
In sommige gevallen kan de geneesheer kiezen voor een epidurale injectie met cortisone, waardoor de irritatie van de tussenwervelschijf zou moeten verminderen. Men heeft het ook wel over zogenaamde
"infiltraties" met cortisone.Cortisone is een erg efficiënt ontstekingsremmend geneesmiddel maar kan ook vervelende bijwerkingen met zich meebrengen.
Behandeling hernia
Rust
In het begin dat je met een discushernia te kampen krijgt is het vooral aangeraden te rusten. De aanbevolen rust is afhankelijk van de ernst van de pijn en de mate van beweeglijkheid van je rug. Wie veel pijn heeft, zal sowieso minder activiteiten kunnen doen. Belangrijk is dan ook om naar je lichaam te luisteren en je niet te forceren. Als je de eerste dagen vooral rust, dan gaat de pijn meestal geleidelijk weg.
Stilaan meer beweging
Bij de meeste mensen duurt de pijn een week tot tien dagen, waarna ze geleidelijk vermindert. Mogelijk sta je op een ochtend op en is de pijn verdwenen. Soms kan je er langer mee opgescheept zitten, en dan is verdere behandeling door een arts noodzakelijk. In het algemeen geldt dat enkel rust en enkel beweging af te raden zijn. Het is beter om rust en beweging te combineren. Aangeraden is om af te wisselen tussen zitten, liggen, staan en bewegen.
Rugbrace
Aanvullend kan je eventueel gebruik maken van massage-apparaten die de rug ondersteunen. Het gaat om apparaten die de rug masseren en een beschermende rol vervullen tegen een verergering van de klachten. Ook een rugbrace kan op dat vlak nuttig zijn doordat het de rug meer steun geeft en de kans op rugpijn verkleint. Een rugbrace zorgt voor een stabieler gevoel en helpt de rugspieren ontspannen, wat het herstelproces van de hernia kan versnellen.
Enkele
voorbeelden van rugbraces of rugondersteuningen:
- Thermedic Prowrap rugbrace
- Easy in Shape rugondersteuning
- Aidapt steungordel voor de rug
Lees verder