Soorten wandelstokken bij een handicap

Bent u slecht ter been, dan kan een of twee wandelstokken een goede oplossing voor uw probleem zijn. Er zijn veel mogelijkheden, maar die zijn wel afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Neem altijd vooraf contact op met uw huisarts of specialist, wat voor u de meest geschikte stok is.

Voordelen van een wandelstok

De voordelen op een rijtje:
  • vermindering van de belasting van enkels, knieën en rug
  • verbetering van uw balans of evenwicht
  • een verhoging van uw uithoudingsvermogen
  • als afschrikmiddel voor honden of andere belagers

vermindering van de belasting van knieën en rug

Vooral bij het dalen kan de stok een ondersteuning geven aan de knieën en de rug bij het opvangen van de "klappen" die je krijgt bij het neerkomen. De stok vangt de meeste kracht op.
Ook bij het klimmen vindt ondersteuning plaats, doordat de armen en polsen het meeste werk doen. Tevens geldt dat er met het lopen met stokken met een rechtere rug gelopen wordt, mits de hoogte van de stok(ken) goed ingesteld staan. Dit laatste geldt natuurlijk ook als u op een rechte ondergrond loopt.

verbetering van uw balans of evenwicht

Heeft u wat moeite met het bewaren van uw evenwicht, dan kan een of twee stokken een grote hulp zijn bij het "veiliger" voelen onderweg. Bij smalle doorgangen of paden geeft het net even wat meer steun aan het evenwichtsorgaan en kunnen dit soort hindernissen gemakkelijker overwonnen worden.

lopen langer volhouden

Heeft u regelmatig last van vermoeide benen of knieën, dan kan een wandelstok u verlichting geven waardoor u het lopen langer vol kunt houden. Wel dient u er rekening mee te houden dat u de eerste tijd last kunt hebben van wat spierpijn. U bent het namelijk niet gewend om met stokken te lopen, zodat u wat andere spieren gaat gebruiken dan u normaal gebruikt.

als afschrikmiddel voor honden of andere belagers

Een aantal mensen geeft het een prettig gevoel, een middel bij de hand te hebben voor onverwachte situaties onderweg. Dit kan een loslopende hond zijn die zich agressief opstelt of andere belagers, die van uw handicap willen profiteren. Er zijn wandelstokken die met een punt uitgevoerd zijn, maar dit zijn dan meestal stokken die gebruikt worden voor wandelen in geaccidenteerd terrein. De standaard wandelstok voor een handicap zijn over het algemeen uitgevoerd met een stompe punt afgedekt met een rubberen geluiddempende dop. Dat ook hiermee gedreigd kan worden moge duidelijk zijn.

Mogelijke nadelen van een wandelstok

Als mogelijke nadelen van een wandelstok kan er gedacht worden aan lichamelijke klachten door het verkeerd gebruik. U dient zich goed voor te laten lichten, over hoe het beste gelopen kan worden met de gekozen stok. Verder heeft u natuurlijk geen mogelijkheid om bij een stok een (hand)tas of andere zaken zoals een fototoestel of iets dergelijks mee te nemen. Ook het geluid van het lopen met een stok kan als nadelig ondervonden worden. Hoewel dit laatste door de verbeterde geluiddempende doppen bijna niet meer opvalt.

Soorten wandelstokken

Uiteraard zijn er veel meer soorten wandelstokken te koop, maar in dit artikel komen alleen de wandelstokken aan bod die specifiek voor een handicap gemaakt worden.

de houten wandelstok

Dit is de traditionele houten wandelstok (kromhaak), die alleen te verstellen is door er een stuk van af te zagen. Daarna wordt de rubber afsluitdop terug geplaatst. Bij de types met de ijzeren punt, zal dit terugplaatsen van de punt, mogelijk een probleem opleveren.

De aluminium wandelstok
Bijna alle moderne wandelstokken zijn van aluminium of een ander modern licht materiaal gemaakt. Dit geeft tevens de mogelijkheid om de stok met pinnetjes of traploos via een klemsysteem, op maat te maken. Dit materiaal is niet alleen lekker licht in gebruik, maar geeft bij een aantal typen de mogelijkheid om ze gemakkelijk mee te kunnen nemen, omdat ze opvouwbaar zijn.
Het opvouwen gebeurt op een manier die van de tentstokken bekend is. Holle stukken buis waar een stevige, stugge elastiek in zit.

De aluminium wandelstok met een zitje eraan bevestigd
Een aantal soorten wandelstokken zijn voorzien van een zitje om onderweg even wat uit te kunnen rusten. Het idee lijkt handig, maar het zitje kan ook in de weg zitten tijdens het lopen. De keus is aan u, maar even testen of het nadeel opweegt is raadzaam.

De aluminium vierpoot wandelstok

Voor mensen die een erg stabiele wandelstok nodig hebben, is de vierpoot mogelijk ideaal. De stok kan prima blijven staan als u hem los laat en geeft u de mogelijkheid iets anders vast te pakken of iets uit uw tas te pakken. Het risico dat de stok op de grond valt is bijna uitgesloten.

Er is zelfs een versie op de markt met 4 kleine wielen aan het eind van de poten.

De aluminium elleboogkruk

Dit type kruk wordt veel gebruikt bij een lichamelijke klacht waarbij het gewicht bijna geheel op de kruk komt te liggen. De handen en polsen dragen hier het grootste deel van de kracht en de benen, enkels en knieën worden bijna geheel ontlast.

De looprekken.

Looprekken steunen op vier poten en geven u een zeer stabiele basis. Uitglijden is bijna onmogelijk en ze zijn dikwijls inklapbaar voor transport met de auto of het openbaar vervoer.

Heeft u minder stabiliteit nodig dan zijn er natuurlijk nog de looprekken met wielen, de zogenaamde rollators te koop, te leen of te huur.

De juiste hoogte van een wandelstok

Voor de juiste hoogte van een wandelstok kunt u globaal onderstaande tips volgen:
  • ga rechtop staan en laat uw armen losjes naar beneden hangen
  • zet de stok naast het been waar u de stok gaat gebruiken
  • als hoogte houdt u de knokkel aan net voorbij de pols (is ook op te meten natuurlijk)
  • afhankelijk van het soort stok, afzagen aan onderzijde of vastklikken op de juiste hoogte
  • afhankelijk van de soort stok, dop monteren en handvat(met koordje) vastzetten

Hoewel u met bovenstaande een indicatie van de hoogte krijgt, is het toch aan te bevelen er een specialist naar te laten kijken. U wilt vast geen risico lopen op een verkeerde houding, omdat uw stok op de voor u verkeerde hoogte staat.

Veel moderne wandelstokken zijn voorzien van een anatomisch gevormd handvat. Informeer naar een handvat wat voor u prettig in de hand ligt. Verder zijn er natuurlijk kwalitietsverschillen tussen de verschillende modellen en merken. Kijkt u indien mogelijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de stevigheid van de stokken. Tevens is het prettiger lopen met een mooi gevormde stok en dito handvat.

Ook is het kwaliteitsverschil belangrijk bij personen met een groter gewicht. Een kwalitatieve stok kan meer gewicht hebben en loopt u minder kans op breuk van de stok op de verbindingen.

Conclusie

Een wandelstok kan verlichting geven bij lichamelijke klachten, maar dient in overleg met arts of specialist aangeschaft te worden. De voordelen van een stok kunnen anders ook negatief uitpakken bij een verkeerd type stok of verkeerde afstelling.

Lees verder

© 2009 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beschermen van de gewrichten & spieren door lichaamsbewegingBeschermen van de gewrichten & spieren door lichaamsbewegingAls er sprake is van een gewrichtsziekte, dan is het noodzakelijk dat de gewrichten goed beschermd worden en niet overbe…
Stokschrift: Een hulpmiddel bij het automatisch mediumschapStokschrift: Een hulpmiddel bij het automatisch mediumschapEen uitstekend hulpmiddel bij het ontwikkelen van automatisch mediumschap, is het zogenaamde "stokschrift". Door een stu…
Valpreventie voor ouderenIn Nederland komt gemiddeld iedere zes minuten een oudere op de eerste hulp terecht na een val. De helft van deze valinc…

Buikpijn, diarree, overgeven: als een bacterie de oorzaak isBuikpijn, diarree, overgeven: als een bacterie de oorzaak isBuikklachten zoals diarree en overgeven kunnen veroorzaakt worden door een bacterie. Vooral Campylobacter en Salmonella…
Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden ontstaan meestal bij het ouder worden of bij vermoeidheid. Met name voor vrouwen kunnen hangende oogle…
Bronnen en referenties
  • Hiking-site.nl
  • Seniorenwijzer
Reacties

Karel J. den Haan, 03-10-2012
Goedemiddag ik heb arthose in mijn rechterknie en loop met een stok, ik merk eigenlijk niet veel verschil aan welke kant ik de stok gebruik. Kunt U mij mailen aan welke kant ik hem zou moeten gebruiken. bij voorbaat dank voor Uw antwoord Reactie infoteur, 03-10-2012
Helaas kan ik u hierin geen gedegen advies geven, daar ik zelf geen medische achtergrond heb. Het beste lijkt me om deze vraag voor te leggen aan de huisarts of uw specialist.

Sarah van der Meer, 20-02-2012
Ik gebruik zelf al 5 jaar een wandelstok vanwege een aandoening aan mijn evenwichtsorgaan en ik zou graag iedereen willen wijzen op een site waar ze zeer mooie en goede stokken verkopen. Het is goed om te weten dat een hulpmiddel niet alleen functioneel moet zijn maar ook mooi mag zijn. Ik weet niet of een link mag plaatsen hier maar de naam van de webwinkel is Flaneerstokken.
Daarbij is het goed om samen met je fysio/arts te oefenen hoe je met de stok moet lopen en aan welke kant je hem moet gebruiken. Reactie infoteur, 20-02-2012
Dank voor uw reactie. Uiteraard is het prettig om met een mooi ogende stok te kunnen lopen.
Wel is het zaak om vooraf te informeren of deze stokken eventueel ook vergoed worden door de ziektekostenverzekering als dat voor u van toepassing is.

B. J. Breuker, 06-06-2011
Wanneer de handicap het rechterbeen of voet betreft, aan welke zijde gebruikt men de wandelstok? Reactie infoteur, 06-06-2011
Meestal aan de andere zijde dan het letsel, maar ik laat dit graag aan diegene over die er een medische studie voor hebben gehad. Oftewel, het is het beste om uw situatie met een huisarts of fysiotherapeut te bespreken om erger te voorkomen.

Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 26-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.