Spijsverteringsproblemen: oorzaken, oplossingen & tips

Spijsverteringsproblemen: oorzaken, oplossingen & tips Problemen met de spijsvertering kunnen je dagelijks leven aardig onder druk zetten. Maagpijn, zure oprispingen en misselijkheid zijn maar enkele voorbeelden van spijsverteringsproblemen. Deze hebben niet altijd een ziekte of aandoening als oorzaak, maar kunnen vaak gelinkt worden aan een slechte eethygiëne en stress. Stress zorgt voor spanning in het hele lichaam en dus ook in je maag en darmen. Het komt erop aan om voldoende tijd te nemen voor een maaltijd en op je voeding te letten. Voorts kunnen ook voedingssupplementen die de spijsvertering in het algemeen ondersteunen soelaas bieden bij deze klachten. Voorbeelden hiervan zijn supplementen met enzymen of vezels, alsook supplementen die zorgen voor een betere darmbalans. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van problemen met de spijsvertering en welke tips zijn zinvol bij de behandeling ervan?

Symptomen spijsverteringsproblemen

Maag- en darmklachten

De spijsvertering is in grote mate afhankelijk van het voedsel dat je tot je neemt. Afhankelijk van wat je eet kan je spijsvertering vlot of moeizaam gebeuren. Als je bijvoorbeeld licht voedsel eet zoals pasta, dan zal je maag niet erg geprikkeld worden. Wanneer je daarentegen vet voedsel eet zoals fast food, dan worden de maag en darmen meer onder druk gezet. Problemen met de spijsvertering kunnen voorkomen onder vele vormen, gaande van het beginstadium (bv. voedsel doorslikken) tot het eindstadium (bv. pijn in de darmen).

Zure oprispingen

Zo kan het gaan om zure oprispingen die op lange termijn eventueel kunnen leiden tot reflux. Andere voorbeelden van spijsverteringsproblemen zijn het hebben van een zware maag en misselijkheid. Maagproblemen gaan vaak samen met hoofdpijn of misselijkheid. Het onderkennen van hoofdpijn als een gevolg van een probleem aan de maag is niet altijd eenvoudig. Voorts komen spijsverteringsproblemen voor onder de vorm van buikkrampen of buikpijn, al dan niet samengaand met diarree.

Oorzaken spijsverteringsproblemen

Eethygiëne

Spijsverteringsproblemen hoeven niet noodzakelijk samen te gaan met een aandoening of ziekte van de spijsverteringsorganen. Vaak zijn de ongemakken van het spijsverteringsstelsel te wijten aan het voedsel dat je gegeten hebt of de al dan niet alcoholische dranken die je gedronken hebt. Een van de oorzaken van spijsverteringsproblemen die vaak onderschat worden is de eethygiëne van een persoon.

Tussendoortjes

Iedereen kent wel de drang om snel nog even wat tussendoortjes te snoepen tussen de hoofdmaaltijden van de dag, of om te eten achter de pc. Het probleem hierbij is dat je lichaam tegelijkertijd met andere dingen dan eten bezig is, en je maag niet voldoende energie overhoudt om het voedsel op gepaste wijze te verteren. De vertering van het voedsel kan hier danig onder lijden, waardoor je op lange termijn spijsverteringsproblemen kan ontwikkelen. Bovendien kan dit uitmonden in echte eetbuien, waarbij je nauwelijks nog controle hebt over wat je eet.

Te weinig tijd om te eten

In het algemeen is het ook zo dat er in de moderne gejaagde samenleving te weinig tijd wordt uitgetrokken om van een maaltijd te genieten. Men neemt de tijd niet meer om aan tafel te eten, maar gaat gewoon gezellig aan televisie eten. Je hersenen gaan de indrukken van het TV-kijken dan moeten opnemen, waardoor er minder energie overblijft voor de maag om de spijsvertering op effectieve wijze uit te voeren.

Stress in de buik

Voorts is ook de stress en de mentale druk waaraan we bloot staan een belangrijke factor in het veroorzaken van spijsverteringsproblemen. Als je gespannen bent, dan heeft je lichaam meer energie nodig en zet je je spieren onder druk. Om je voedsel op een optimale manier te verteren, moet je daarentegen zo goed mogelijk ontspannen. Het is dan ook een goed idee om na een copieuze maaltijd een dutje te doen, zodat je spijsverteringsstelsel zich in alle rust aan haar taak kan wijden.

Behandeling en tips

Maagzuurremmer

Beter voorkomen dan genezen is een uitspraak die ook geldt voor spijsverteringsproblemen. Denk eraan om je eethygiëne te verzorgen: trek genoeg tijd uit voor een maaltijd en doe geen inspanningen (mentaal of fysiek) meteen na de maaltijd. Fysieke inspanningen zijn goed voor de spijsvertering, maar alleen als je voldoende tijd wacht na het eten. Eet je te snel, of ga je te snel aan lichaamsbeweging doen, dan krijg je mogelijk last van oprispingen en brandend maagzuur of "maagbrand".
Enkele voorbeelden van maagzuurremmers die in dat geval nuttig kunnen zijn:
  • Rennie
  • Zantac
  • Healtypharm Maagzuurremmer

Supplementen

Denk eraan om genoeg vezelrijke voeding en vis te eten en het gebruik van alcohol te beperken. Ook mag je niet vergeten dat een veelvuldig gebruik van bruisende dranken zoals frisdrank te vermijden is. Het best drink je gewoon water bij de maaltijd. Eventueel kunnen voedingssupplementen die de spijsvertering vergemakkelijken (bv. met enzymen) nuttig zijn om in te nemen. Heb je specifiek last van de darmen dan kunnen supplementen voor een betere darmbalans soelaas bieden.
Enkele voorbeelden van dergelijke supplementen zijn:
  • Lucovitaal Spijsvertertering Enzymen
  • Probiotica Darmbalans
  • Vitalize Stoelgang Darmbalans

Lees verder

© 2010 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikspanning: gevolgen van stress op maag & darmenBuikspanning: gevolgen van stress op maag & darmenStress is een verschijnsel dat in de eenentwintigste eeuw alsmaar toeneemt. Niet alleen op professioneel vlak maar ook i…
Opgezette, opgeblazen maag (dyspepsie): behandeling & tipsOpgezette, opgeblazen maag (dyspepsie): behandeling & tipsWie heeft er al niet eens last gehad van een opgeblazen gevoel in de buik? Als je een ongemakkelijk, onaangenaam gevoel…
Spijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenSpijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenProblemen met de spijsvertering of stoelgang (maag- en darmklachten) kunnen heel vervelend zijn. Diverse klachten kunnen…
Slokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus van de slokdarm) komen voor aan de binnenkant van de slokdarm, en zijn een beschadiging van het sl…

Hersentumor of hersengezwel, wat zijn de symptomenHersentumoren zijn één van de meest voorkomende tumoren bij de mens en bij kinderen kan men zelfs stellen dat het het me…
De symptomen van diabetesDe symptomen van diabetesDiabetes is een veel voorkomende ziekte. Door de syptomen te herkennen kun je tijdige vaststellen of je diabetes hebt. E…
Reactie

Rens, 19-10-2010
Dit artikel is nog niet compleet. Spijsverteringsproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door het gebruik van medicijnen zoals bijv. Antibiotica. Ik mis de oplossingen, er wordt hier niets het genezingsproces. Het zou toch ook makkelijk zijn om te beschrijven hoe een spijsverteringsprobleem het beste kan worden aangepakt. Reactie infoteur, 22-10-2010
Beste Rens,

Bedankt voor je reactie en voor je tip. Het is inderdaad zo dat geneesmiddelen kunnen zorgen voor problemen met de spijsvertering zoals pijn aan de maag. Denk maar aan antibiotica en cortisone, die voor de maag en de darmen een zware belasting kunnen zijn.

In dat geval wordt door de arts vaak een extra beschermende medicatie voorgeschreven die de maag beschermt tegen de nevenwerkingen van cortisone en antibiotica.

Voorts worden in de laatste alinea manieren beschreven om spijsverteringsproblemen te voorkomen, zoals het vermijden van stress.

Wat de genezing betreft, hangt alles af van de persoonlijke situatie van de patiënt. Welke klachten heeft hij of zij specifiek en hoe ernstig zijn de spijsverteringsproblemen? Het is daarom altijd gepast om de mogelijke manieren van genezing te laten beoordelen door de arts.

Met vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 17-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.