Whiplash? Acupunctuur helpt!

Worstel je met een whiplash die op een klassieke manier maar niet wil genezen? Probeer het dan maar eens op oosterse wijze: met acupunctuur. De microscopische wondjes die gemaakt worden door de naalden zal de bloedtoevoer stimuleren. En waar bloed verschijnt, verschijnen helende stoffen. Lees meer over de exacte werkwijze bij acupunctuur. In een flits van een seconde is het gebeurd: een auto knalt tegen de jouwe, je hoofd smakt vliegensvlug naar achteren en weer naar voren, je nek verkrampt van de pijn... Je hebt een whiplash. Met alle gevolgen vandien: je wordt vanaf nu geplaagd door hoofdpijn, duizeligheid, concentratie-en/of slaapstoornissen, vermoeidheid, misselijkheid,... Met een beetje geluk, en in de overgrote meerderheid van de gevallen, verdwijnen de klachten na verloop van tijd vanzelf. Maar als je bij de minderheid hoort, begint er een lange lijdensweg, bezaaid met hotpacks en massages, en met dokters en kinesitherapeuten die weliswaar hun uiterste best doen om je te helpen, maar vaak machteloos staan. ‘Leer ermee leven’ is dan ook het advies dat whiplashpatiënten het vaakst te horen krijgen. Zie ook: Torticollis of stijve nek

Het probleem

Een whiplash (letterlijk vertaald ‘zweepslag’) ontstaat na een plotse impact. Voor je het beseft en je je met al de spieren in je lichaam schrap kan zetten om de klap op te vangen, wordt je nek eerst naar achteren overstrekt om zich vervolgens naar voren over te buigen. Door deze razendsnelle zweepslagbeweging kunnen er scheurtjes ontstaan in spieren, pezen en gewrichtsbanden, zenuwen kunnen tijdelijk gekneld geraken, halswervels kunnen schade oplopen. De klassieke geneeskunde behandelt vooral de pijn die gepaard gaat met een whiplash door patiënten een halskraag te geven of kinesitherapie, pijnstillers of spierontspanners voor te schrijven. Een acupuncturist, daarentegen, pakt het anders aan.

De holistische zienswijze

De term ‘acupunctuur’ is afgeleid van het Latijnse acus (of naald) en punctura (of steek). Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze die al duizenden jaren wordt toegepast. Een acupuncturist behandelt niet alleen de probleemsituatie of het letsel, hij onderzoekt en behandelt het hele lichaam. Hij bekijkt een whiplash bijvoorbeeld als een ongeval op de E17 van Gent naar Antwerpen. Als in Haasdonk door een ongeval de weg is versperd, dan is er duidelijk een acuut probleem in Haasdonk zelf. Maar ook voor en achter het ongeval duiken problemen op: alle verkeer dat vanuit Gent achter het ongeval komt aangereden loopt vast. Voorbij het ongeval is de baan dan weer leeg, geen enkele vrachtwagen kan Antwerpen nog bereiken, laat staan bevoorraden.

Volgens de acupunctuur gebeurt bij een whiplash hetzelfde met je energie (oftewel Qi) en je bloed (oftewel Xue). De toevoer van beide geraakt geblokkeerd, waardoor voor de blokkade een ophoping van energie en bloed ontstaat; voorbij de blokkade zorgt een gebrek aan energie- en bloedtoevoer voor problemen of tekorten in organen. Een acupuncturist gaat dan ook niet alleen de blokkade oplossen, maar ook de doorstroming in het algemeen. Bovendien zal hij de plekken die al een tijdje geen bevoorrading meer hebben gehad een extra boost geven. En dat allemaal met enkele steriele wegwerpnaalden.

DEEL I

In eerste instantie zal de acupuncturist het letsel lokaal behandelen. Door naalden in de huid te boren ter hoogte van de gekwetste zone zullen de spieren zich ontspannen. Maar het microscopische wondje dat er ontstaat zal ook de bloedtoevoer naar de geperforeerde plek stimuleren. En waar bloed verschijnt, verschijnen ook helende stoffen. Een lichaam geneest zich op deze manier als het ware zelf, zonder medicatie, zonder operatie.

DEEL II

Acupuncturisten delen het lichaam op in meridianen, die bijzonder belangrijk zijn in het genezingsproces. Meridianen zijn energiebanen die door het lichaam lopen en energie- of acupunctuurpunten met elkaar verbinden. Als je alle meridianen op je lichaam met een stift zou uittekenen, zou bijna je hele lichaam met inkt zijn ingekleurd; de meridianen en
energiepunten bedekken dus heel wat terrein. Door de energiepunten op bijvoorbeeld de voeten aan te prikken, kan een stagnatie van energie en bloed hogerop in de meridiaan worden opgelost en een heuse energie-invasie doorheen het lichaam worden opgewekt, zodat het verkeer richting Antwerpen weer vlot verloopt.

DEEL III

Tenslotte zal de acupuncturist je organen proberen te stimuleren, normaliseren en balanceren. Of anders gezegd: Antwerpen opnieuw proberen te bevoorraden. Voor acupuncturisten is het zeer belangrijk dat op deze drie niveaus wordt gewerkt, want als een niveau wordt overgeslagen, zal het resultaat slechts kortstondig zijn. Dan is de behandeling niet meer dan een pijnstiller die even verlichting biedt, maar na verloop van tijd is uitgewerkt, zodat de pijn weer terugkeert.

Langetermijnvisie

Een behandeling is niet van korte duur. In de beginfase van de therapie zal de therapeut of arts je verschillende malen per week willen zien en behandelen. Naarmate hij echter merkt dat de acupunctuurtherapie aanslaat en je lichaam zichzelf niet kortstondig oplapt maar langdurig geneest, zullen de periodes tussen je behandelingen langer worden. Tot je na enkele maanden geen acupunctuur meer nodig hebt. Want acupuncturisten maken zich sterk dat acupunctuur een whiplash werkelijk kan verbeteren en vaak genezen!

Een whiplash behandelen is geen of/of-verhaal; je hoeft niet te kiezen tussen een klassieke behandeling bij je reguliere arts of een alternatieve behandeling bij een acupuncturist. Het is sowieso een goed idee om je letsel op de klassieke manier in beeld te laten brengen, door middel van de nodige onderzoeken en scans. Met de diagnose van je vertrouwde dokter of specialist onder de arm kan je naar een acupuncturist stappen, die deze diagnose naast zijn eigen vaststellingen zal leggen. Want acupuncturisten hebben zo hun eigen manier om een diagnose te stellen: ze focussen zich niet enkel op je letsel, maar kijken naar de energetische balans van de hele persoon, van kop tot teen. Ze onderzoeken je tong en pols, je zicht, gehoor, tast- en geurvermogen. En met al de kennis die ze tijdens deze onderzoeken verzamelen, concluderen ze waar jouw Qi en Xue stagneren en moeten worden gestimuleerd, door middel van fijne steriele wegwerpnaalden die de huid doorprikken, tot enkele millimeters of enkele centimeters diep, afhankelijk van de locatie (zo moet de acupuncturist op je billen bijvoorbeeld een vetlaagje passeren voor de naald haar werk kan doen).

Let op: als je zwanger bent, moet je dit zeker melden aan je acupuncturist. Bepaalde punten kunnen bij een zwangerschap beter worden vermeden, andere punten zijn net interessant om de zwangerschap te ondersteunen of om klachten te verhelpen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen aan de halsAandoeningen aan de hals kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen aandoeningen aan de hals veroorzaakt worde…
Whiplash en klachten op het werkWhiplash en klachten op het werkEen whiplash gaat gepaard met diverse klachten, waaronder met name nekklachten. Veel mensen ervaren na een whiplash dusd…
Vragenlijst whiplashklachtenVragenlijst whiplashklachtenEen whiplash is een aandoening die getypeerd wordt door met name nekklachten. Het is lastig om whiplash letsel te onderz…

Dysmenorroe: hevige menstruatiepijn of pijnlijke menstruatieDysmenorroe: hevige menstruatiepijn of pijnlijke menstruatieDysmenorroe duidt op hevige menstruatiepijn en hevige pijn onderbuik en rug. Dysmenorroe is een pijnlijke menstruatie di…
Eileiderontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEileiderontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEileiderontsteking symptomen en behandeling eileiderontsteking ten gevolge van chlamydia-infectie, een seksueel overdraa…
Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 12-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.