Allergie door cosmeticaproducten altijd gelijk melden!

Allergie door cosmeticaproducten altijd gelijk melden! Cosmeticaproducten kunnen allergische reacties veroorzaken, zoals jeuk, uitslag, rode ogen of andere overgevoeligheidsreacties. Het betreft soms niet alleen de cosmetica die je zelf gebruikt, maar ook de deodorant of parfum van personen in je omgeving. Pas ook goed op voor Henna en haarverf, want daar zit een stof in waardoor een ernstige allergische reactie kan ontstaan. Er is een meldpunt van de overheid waar je klachten kunt deponeren, zodat de regelgeving kan worden aangescherpt.

Geurstoffen

Geurstoffen zijn de grootste veroorzakers van allergische reacties. Ook kunnen conserveermiddelen de oorzaak zijn. Ze worden in vrijwel elk cosmetisch product verwerkt. Namelijk niet alleen in make-up en lekkere geurtjes, maar ook in bijvoorbeeld bodylotions en shampoos. De allergische reactie die cosmetica teweeg kan brengen is vaak huidirritatie of contactallergie.

Reacties

Een allergische reactie op de huid kan verschillende uitingsvormen hebben. Vaak als eerste jeuk, maar bij een heftiger reactie ook roodheid, bobbeltjes (papels) en eventueel zelfs blaasjes. In het ergste geval zelfs zwellingen en blaren. In het algemeen duurt het twee dagen voordat de allergische reactie op gang komt, maar soms kan dat veel sneller gaan. Geen enkel middel is dusdanig veilig dat het geen klachten kan veroorzaken.

Dermatologisch getest

De aanduiding “Dermatologisch getest” is geen wettelijk beschermde term en zegt daarom niet zoveel. De middelen die zogenaamd dermatologisch zijn getest of als “hypoallergeen” worden bestempeld bieden dus geen garantie tegen allergische reacties. Dermatologisch getest houdt in dat het product is getest op vrijwilligers, en dat het met de allergische reacties wel zal zijn meegevallen, maar het zegt verder niets over de kwaliteit van het product. Het feit dat iemand een intelligentietest ondergaat, betekent immers ook niet dat de persoon daardoor automatisch een hoog IQ heeft?!

Let op voor Henna en haarverf

Wist u dat in henna en haarverf en henna de allergene stof PPD zit die allergische reacties kan veroorzaken? Let vooral op als u bij de eerste keer een (milde) allergische reactie krijgt, bijv na het laten zetten van een henna-tatoeage ('black henna tattoo'). Als u hierna uw haar verft bijvoorbeeld, kunt u met een ernstige allergische reactie te maken krijgen.

Wat te doen bij allergische reacties

Bij een allergische reactie kun je naar de huisarts gaan, die wellicht een hormoonzalf voorschrijft. Door testen kan duidelijk worden tegen welke grondstof de patiënt precies allergisch is en door vervolgens het contact te vermijden met cosmetica waar die grondstof in is verwerkt kun je het probleem aardig indammen.

Meldpunt en meldprocedure

 • Meldpunt voor cosmeticaklachten: Huidklachten na gebruik van cosmetica kunt u melden door te bellen naar de Warenklachtenlijn 0900-0388 (7 dagen per week, 24 uur per dag).
 • Ook kunt u gebruik maken van de website van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA | Melden en vragen voor burgers/consumenten, klik bij op ‘Formulier melden en vragen bij klantcontactcentrum NVWA’). https://www.nvwa.nl/organisatie/contact/melden-en-vragen-voor-burgers-consumenten

Melden is belangrijk ! Ook indien u geen last meer heeft van de klacht. Met uw melding helpt u alle huidklachten en de mogelijke oorzaken ervan in kaart te brengen. U kunt ook klachten melden voor bijv. uw kind of een familielid. Melden kan tot 3 maanden na het ontstaan van de klacht.

Maatregelen tegen cosmetica-allergie

 • Probeer een nieuw product altijd eerst uit op een klein stukje huid. Vraag dus een monstertje in de winkel in plaats van gelijk zo’n duur product te kopen.
 • Stop bij klachten meteen met het gebruik.
 • Bewaar het product en ook de verpakking.
 • Ga bij ernstige klachten naar de huisarts.
 • Laat eventueel een uitgebreide allergietest doen
 • Meld de klacht bij cosmeticaklachten.nl

Nuttige info bij allergie

Gegevens die van belang zijn ingeval van allergie:
 • Productnaam
 • Toepassingen
 • Fabrikant/importeur
 • Contactadres van de leverancier
 • Lijst met stoffen
 • Houdbaarheid
 • Streepjescode

Lees verder

© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidproblemen door gebruik van cosmeticaproductenHuidproblemen door gebruik van cosmeticaproductenCosmeticaproducten geven veel mensen een mooier uiterlijk waardoor ze zich beter voelen. Ze veroorzaken echter soms ook…
Jeuk aan of in de neusJeuk aan of in de neusJeuk in of aan de neus kan heel vervelend zijn. Je bent geneigd om constant aan je neus te zitten of te gaan niezen. Jeu…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Hooikoorts komt voor bij 12% tot 28% van alle Nederlanders en Belgen, en bij zo'n 10% van de Westerse bevolking. Hooikoo…

Hyperactiviteit en ADHD bij kinderenZelfs een kleine mate van hyperactiviteit bij een kind, kan veel verstoringen veroorzaken, zowel thuis als op school. Wa…
Van ouder tot kind (erfelijke ziektes)Van ouder tot kind (erfelijke ziektes)Sommige kwalen of aandoeningen zijn erfelijk. Het kan dus goed zijn het hier eens met je moeder - of een ander familieli…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 11-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.