Sproeten: verwijderen, verminderen of sproeten weghalen
Sproeten verwijderen kan op diverse manieren. Veel mensen met sproeten willen ze verwijderen of verinderen, omdat ze zich eraan storen. Sproeten zijn veelvoorkomende en volkomen onschuldige, rode of lichtbruine gepigmenteerde vlekjes op de huid. Een sproetje is een opeenhoping van melanine onder de huid. Ze komen vooral voor op de wangen, neus, armen, schouders en bovenrug. Sproeten kunnen al op zeer jonge leeftijd ontstaan. De meeste sproeten zijn egaal van kleur. Sproeten kunnen enigszins variëren in kleur; van roodachtig, geel, bruin, lichtbruin, bruin of zwart - maar ze zijn in principe iets donkerder dan de omringende huid. Het gebruik van een crème die de sproeten bleken, is een mogelijkheid om van sproeten af te komen. Verwijdering van sproeten met een pigmentlaser is ook een optie. Er zijn ook een aantal huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om sproeten te verwijderen van je armen, benen, rug, schouders of gezicht, zoals het toepassen van citroen, honing, papaja, uien of zure room.
Sproeten /
Bron: Jaredsmith, Wikimedia Commons (Publiek domein)Wat zijn sproeten?
Sproeten (epheliden, freckles) zijn onschuldige, goedaardige, rode of lichtbruine gepigmenteerde vlekjes op de huid. Een sproet is een onderhuidse opeenhoping van melanine, dat zijn bruine tot zwarte korreltjes pigment die kleur geven aan de huid, haren en ogen. Vaak zijn sproeten scherp begrensd, plat en rond, en soms ovaal of juist grillig gevormd. Ze zijn gemiddeld 2-4 mm in doorsnee, maar ze kunnen ook groter zijn. Ze kunnen niet zoals
moedervlekken kwaadaardig worden.
Symptomen van sproeten
Hoe zien sproeten eruit?
De symptomen van sproeten zijn:
- Sproeten komen voor op plaatsen die zijn blootgesteld aan de zon, met name de neus en wangen.
- Het gaat om scherp begrensde ronde, ovale of grillig gevormde vlekken.
- Ze kunnen elke vorm hebben, maar zijn vaak rond.
- Sproeten zijn prominent aanwezig in de zomer en vervagen tijdens de winter.
- Lichtbruine tot donkerbruine gepimenteerde vlekjes op de huid.
- De vlekjes zijn vlak en niet verheven.
- Sproeten zijn meestal 2-4 mm in diameter, vaak maximaal 1 cm.
- Sproeten komen veelal in meervoud en symmetrisch voor.
In meervoud en symmetrisch
De vlekken komen in meervoud voor en zijn symmetrisch. Vooral na herhaalde blootstelling aan zonlicht, kunnen sproeten ontstaan bij mensen met een licht huidtype. Ze komen vooral voor op de wangen, neus, armen, schouders en bovenrug. Sproeten kunnen al op zeer jonge leeftijd ontstaan.
Vaak egaal van kleur
De meeste sproetjes zijn egaal van kleur. Sproeten kunnen enigszins variëren in kleur - van roodachtig, geel, bruin, lichtbruin, bruin of zwart - maar ze zijn in principe iets donkerder dan de omringende huid. Ze hebben de neiging om donkerder en meer zichtbaar te worden na blootstelling aan de zon en in de wintermaanden worden ze weer lichter.
Op welke plekken kun je sproeten krijgen?
Sproeten kunnen overal op je huid opduiken, maar er zijn een paar plekken waar ze graag hun entree maken en de show stelen. Hier zijn de meest voorkomende plekken waar sproeten verschijnen:
Gezicht
De absolute favoriet! Vooral op je neus, wangen en voorhoofd komen sproeten vaak voor. Dit komt omdat je gezicht het meest blootgesteld is aan zonlicht, en sproetjes houden nou eenmaal van de zon.
Armen en schouders
Zit je graag in de zon? Dan is de kans groot dat je sproeten op je bovenarmen en schouders verschijnen. Deze plekken vangen veel zon, vooral in de zomer wanneer je meer huid blootstelt.
Borst en decolleté
Als je vaak lage halslijnen draagt, kan je decolleté ook een hotspot voor sproetjes worden. Deze zone is gevoelig voor zonnestralen en daar spelen sproeten graag op in.
Rug
Sproeten op je rug zijn wat minder zichtbaar voor jezelf, maar kunnen in de zomer verschijnen als je rug veel zon krijgt. Denk aan zonnige stranddagen of topless zonnebaden—je rug vangt dan flink wat zon!
Handen
Zodra je handen de zon vaak zien, vooral in de zomer of door het hele jaar heen tijdens buitenactiviteiten, kunnen sproetjes ook op je handen verschijnen. Dit komt ook voor bij ouderdomsvlekjes.
Benen
Ja, ook je benen doen mee! Vooral je bovenbenen zijn een geliefde plek voor sproetjes, zeker als je vaak in korte broeken of jurken rondloopt.
Neusbrug en onder de ogen
Sproetjes op de neusbrug en net onder de ogen geven dat echte "zonnige" gezicht. Dit is vaak de eerste plek waar sproeten tevoorschijn komen als de zon begint te schijnen.
Sproeten één van de 7 schoonheden
Veel mensen vinden sproeten mooi en aantrekkelijk. Ze worden van oudsher beschouwd als één van de 7 schoonheden in het gezicht. De andere 6 zijn:
- Spleetje tussen de voortanden;
- Kuiltjes in de wangen en/of kin;
- Lichte ogen met donker haar of donkere ogen met licht haar;
- Lange, gekrulde wimpers;
- Moedervlekje boven de lip;
- Amandelvormige ogen.
Complicaties
Mensen met sproeten hebben vaak een lichte huidskleur. Een lichte huid is vatbaar voor lentigines of
levervlekken, evenals andere huidziekten die worden veroorzaakt door overmatige zonblootstelling. waaronder
huidkanker. Het is evenwel niet zo dat sproeten kunnen overgaan in huidkanker. Sproeten zijn namelijk niet gevaarlijk, het zijn volkomen goedaardige pigmentvlekjes. Het hebben van veel sproeten wijst er echter wel op dat je huid veelvuldig aan zon is blootgesteld en als je een licht huidtype met blond of rood haar hebt, dan is dat niet verstandig.
Onderzoek en diagnose
Sproeten worden meestal op het oog gediagnosticeerd. Soms is een huidbiopsie van een gepigmenteerde laesie nodig om de diagnose te bevestigen.
Sproeten behandeling
Sproeten is een goedaardige aandoening, die niet behandeld hoeft te worden. Als sproeten evenwel onoverkomelijke cosmetische bezwaren geven, kan er gekozen worden uit verschillende veilige en effectieve methoden om de verschijning van sproeten te verminderen.
Blekende crème
Het gebruik van een crème die de sproeten bleken, is een mogelijkheid. Het gebruik van deze blekende crèmes is het meest effectief in combinatie met het vermijden van blootstelling aan zonlicht en bescherming tegen de zon. Het bleken van sproeten kan ook door
citroen- of komkommersap erop te smeren.
Pigmentlaser
Verwijdering van sproeten met een pigmentlaser is ook een optie. Dit is een eenvoudige en veilige procedure met een hoog slagingspercentage. Meestal is slechts één behandeling nodig, soms twee, slechts zelden meer. De kans op littekenvorming is gering. Laserbehandeling is effectiever dan behandeling met vloeibare stikstof of coagulatie (bevriezing).
Tretinoïne crème (vitamine A zuur) /
Bron: Martin SulmanRetinoïden
Tretinoïne crème (vitamine A zuur) kan ook helpen bij het verlichten van sproeten bij consequente toepassing gedurende een periode van enkele maanden. Een nadeel van de medicinale vorm van vitamine A-zuur is dat het de huid kan irriteren.
Cryotherapie
Sproeten kunnen behandeld worden met cryotherapie (bevriezen), maar een mooier resultaat verkrijg je met de pigmentlaser. Bovendien reageren niet all sproeten op deze behandeling.
Lichtflitstherapie
Als je tevreden bent met alleen vermindering van de sproeten of plaatselijk behandeld wilt worden, dan kun je kiezen voor behandeling met
Intense Pulsed Light (IPL). Een speciale golflengte van licht absorbeert alleen het overtollige melanine in de huid, waarna dit binnen een week afbrokkelt.
Chemische peelings
Chemische peelings in een schoonheidssalon (bijvoorbeeld glycolzuurpeelings) kunnen helpen bij het verlichten van sproeten en het verbeteren van onregelmatige pigmentatie.
Zelf sproeten verminderen en verwijderen
Er zijn een aantal huis-tuin-en-keukenmiddelen waarmee je sproeten kunt proberen te verminderen of te verwijderen op je armen, benen, rug of gezicht.
Sproeten verwijderen met citroen /
Bron: Jaro N, PixabaySproeten verwijderen met citroensap
Citroensap is een zeer effectief middel voor het behandelen van sproeten en bruine pigmentvlekken. Citroensap heeft bepaalde eigenschappen waarmee het de huid lichter kan maken en de donkere vlekken op je huid kan bleken. Pers een halve citroen uit en breng vers citroensap aan op huiddelen met sproeten en masseer het gebied. Laat het gedurende 10 tot 15 minuten zitten en spoel het daarna af met lauw water. Doe dit twee keer per dag.
Sproeten verminderen met zure room
Het melkzuur dat aanwezig is in zure room kan helpen om je te ontdoen van sproeten. Het is vooral nuttig voor een gevoelige huid. Breng wat zure room aan op de huid en laat het gedurende een paar minuten zitten. In plaats van het af te spoelen met water, moet je het zachtjes afvegen met een handdoek. Breng vervolgens een moisturizer aan. Deze remedie veroorzaakt geen irritatie of een
droge huid. Doe dit ten minste eenmaal per dag totdat de sproeten zijn verdwenen. Als je geen room voorhanden hebt, gebruik dan yoghurt.
Honing
Honing is ook een probaat middel voor het vervagen van sproeten, omdat het enzymen bevat pigmentatie van de huid helpt verlichten. Bovendien is het een natuurlijk bevochtigingsmiddel en hydrateert het de huid. Meng honing en water en verwarm het eventjes in een magnetron. Pas het toe op de sproeten en laat het zitten voor een paar minuten. Spoel het daarna grondig af met warm water. Doe dit dagelijks gedurende een aantal weken.
Papaja tegen sproeten /
Bron: Nightowl, PixabayPapaja
Papajasap is een andere effectieve methode om je van sproeten te ontdoen.
Papaja bevat papaïne, een soort enzym dat sproetjes kan helpen verlichten. Breng vers papajasap aan op de sproeten met behulp van een watje en masseer het gebied.
Na 10 minuten afspoelen met koud water. Doe dit eenmaal per dag gedurende ten minste een aantal weken of totdat je tevreden bent met het resultaat.
Uien tegen sproeten
Uien kunnen ook worden gebruikt om sproeten en bruine vlekken te verwijderen. Gebruik voor het beste resultaat rode uien. Snij een rode ui in dikke plakken en wrijf de plakjes zachtjes over de sproeten. Doe dit tweemaal daags. Ga hiermee door totdat de sproeten zijn verdwenen.
Prognose
Sproeten komen vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 5 tot 15 jaar. Naarmate je ouder wordt, heb je vaak minder sproeten. Des te meer je in aanraking komt met de zon, des te meer sproeten je krijgt.
Draag een hoed om je te beschermen tegen de zon /
Bron: Istock.com/RemainsVoorkómen van sproeten
De belangrijkste preventieve maatregelen om het aankleuren van sproeten te voorkomen of te temperen (indien dat gewenst wordt), zijn de volgende:
- beperk blootstelling aan zonlicht, vooral tussen 10 uur tot 4 uur
- gebruik een zonnebrandmiddel met en hoge beschermingsfactor
- gebruik breedgerande hoeden in de zon
- gebruik beschermende kleding in de zon (shirts met lange mouwen, lange broek)
- zoek de schaduw op en blijf binnenshuis
Lees verder