Haaruitval bij de mens
Haaruitval komt bij ieder mens voor en is vrij normaal. Maar wanneer er meer haren uitvallen dan gemiddeld, dan spreekt men in de volksmond van haaruitval. Dit kan tot kaalheid leiden.
Haaruitval
Wanneer een haar loslaat uit een haarzakje, heet dit haaruitval. Haren die loslaten worden in de meeste gevallen vervangen door een nieuwe haar. Gemiddeld verliest een mens 100 haren per dag, met een marge tussen de 40 en 130 haren. Vaak zijn er ook periodes dat je wat meer haar verliest dan een andere periode. De haren die losgelaten zijn uit het haarzakje, worden uiteindelijk weer vervangen na een rustperiode van het haarzakje. Dit is een natuurlijk proces en blijft zich gedurende je leven herhalen.
Soms komt het voor dat je meer dan 130 haren per dag verliest. Wanneer je 200 of meer haren per dag verliest, kan je spreken over echte haaruitval. Dit vormt dan een probleem, omdat het lichaam niet in staat is al deze haren te vervangen. Vaak vallen haren uit die er nog niet aan toe waren om al uit te vallen. Het haarzakje zal dan ook geen nieuwe haar aanmaken.
Oorzaken haaruitval
De bekendste oorzaak van haaruitval bij mannen is door ouderdom. Dit gebeurt onder invloed van het hormoon testosteron. Vrouwen hebben ook het hormoon testosteron maar in mindere mate, daardoor komt kaalheid bij vrouwen als gevolg van ouderdom minder vaak voor. Toch kunnen ook vrouwen een probleem krijgen met de hormoonhuishouding, waardoor er kaalheid kan optreden. Bij mannen zal in eerste instantie het haar uitvallen, en korter en veel dunner terug komen. Vervolgens valt het opnieuw uit en komt niet meer terug.
Bij jongere mannen komt haaruitval ook vaak voor in combinatie met seborroe. Dit is een sterkte huidsmeerafscheiding. Het haar valt dan als eerste uit aan de voorkant en de zijkant, aan de slapen. Soms begint het ook op het achterhoofd. Het haaruitval breidt zich snel uit en de meeste mannen met deze vorm van haaruitval zijn rond de leeftijd van 30 jaar al volledig kaal.
Stress veroorzaakt ook haaruitval. Dit komt omdat ten tijden van stress meer adrenaline wordt geproduceerd. Door de adrenaline wordt er extra melkzuur in de talgkleuren van de hoofdhuid geproduceerd. Dit melkzuur breekt de haren af. Vaak wordt de groei van een nieuwe haar ook tegengehouden door het melkzuur. Bij stress, vooral bij jonge kinderen, komt het ook nogal eens voor dat men zichzelf de haren uittrekt door er overmatig aan te plukken.
Gebreksziekten kunnen ook haaruitval veroorzaken. Een bekend voorbeeld is
kwashiohkor bij jonge kinderen, dat haaruitval veroorzaakt. Een gebrek aan vitamine B veroorzaakt ook veelal haaruitval.
Infectieziekten veroorzaken ook haaruitval. Te denken valt aan ziekten als roodvonk, tyfus, syfilis en een longontsteking. Sommige medicijnen of drugs veroorzaken ook haaruitval. Vergiftigingen kunnen ook een oorzaak zijn van overmatig haaruitval. Ook een schimmel kan de oorzaak zijn van haaruitval, zoals hoofdzeer.
Tijdelijke haaruitval komt voor na een zwangerschap, deze begint vaak enkele weken na de bevalling. Ook röntgenbestraling geeft tijdelijke haaruitval. In beiden gevallen zal het haar uiteindelijk weer terug komen en zijn normale haargroeicyclus hervatten.
Soms ontstaan er kale plekken die sterk begrensd zijn, deze kale plekken kunnen elkaar overlappen. Het gaat hier om
alopecia areata. De oorzaak van deze aandoening is onbekend. Binnen enkele maanden tot jaren zal deze aandoening spontaan genezen en zullen de haren weer terug groeien.
Behandeling
Voorkomen is beter dan genezen: zorg er dus voor dat er geen gebreksziekten of infectieziekten kunnen ontstaan door voldoende afweer op te bouwen. Bij een gebrek, is het belangrijk dit gebrek aan te vullen. Schimmels kunnen bestreden worden door medicijnen of een speciale shampoo. Haaruitval als gevolg van ouderdom kan niet verholpen worden. Stress zal weg moeten gaan. Haaruitval is in de meeste gevallen een gevolg van, pak dan ook de oorzaak aan.