Haaruitval bij de mens

Haaruitval bij de mens Haaruitval komt bij ieder mens voor en is vrij normaal. Maar wanneer er meer haren uitvallen dan gemiddeld, dan spreekt men in de volksmond van haaruitval. Dit kan tot kaalheid leiden.

Haaruitval

Wanneer een haar loslaat uit een haarzakje, heet dit haaruitval. Haren die loslaten worden in de meeste gevallen vervangen door een nieuwe haar. Gemiddeld verliest een mens 100 haren per dag, met een marge tussen de 40 en 130 haren. Vaak zijn er ook periodes dat je wat meer haar verliest dan een andere periode. De haren die losgelaten zijn uit het haarzakje, worden uiteindelijk weer vervangen na een rustperiode van het haarzakje. Dit is een natuurlijk proces en blijft zich gedurende je leven herhalen.

Soms komt het voor dat je meer dan 130 haren per dag verliest. Wanneer je 200 of meer haren per dag verliest, kan je spreken over echte haaruitval. Dit vormt dan een probleem, omdat het lichaam niet in staat is al deze haren te vervangen. Vaak vallen haren uit die er nog niet aan toe waren om al uit te vallen. Het haarzakje zal dan ook geen nieuwe haar aanmaken.

Oorzaken haaruitval

De bekendste oorzaak van haaruitval bij mannen is door ouderdom. Dit gebeurt onder invloed van het hormoon testosteron. Vrouwen hebben ook het hormoon testosteron maar in mindere mate, daardoor komt kaalheid bij vrouwen als gevolg van ouderdom minder vaak voor. Toch kunnen ook vrouwen een probleem krijgen met de hormoonhuishouding, waardoor er kaalheid kan optreden. Bij mannen zal in eerste instantie het haar uitvallen, en korter en veel dunner terug komen. Vervolgens valt het opnieuw uit en komt niet meer terug.

Bij jongere mannen komt haaruitval ook vaak voor in combinatie met seborroe. Dit is een sterkte huidsmeerafscheiding. Het haar valt dan als eerste uit aan de voorkant en de zijkant, aan de slapen. Soms begint het ook op het achterhoofd. Het haaruitval breidt zich snel uit en de meeste mannen met deze vorm van haaruitval zijn rond de leeftijd van 30 jaar al volledig kaal.

Stress veroorzaakt ook haaruitval. Dit komt omdat ten tijden van stress meer adrenaline wordt geproduceerd. Door de adrenaline wordt er extra melkzuur in de talgkleuren van de hoofdhuid geproduceerd. Dit melkzuur breekt de haren af. Vaak wordt de groei van een nieuwe haar ook tegengehouden door het melkzuur. Bij stress, vooral bij jonge kinderen, komt het ook nogal eens voor dat men zichzelf de haren uittrekt door er overmatig aan te plukken.

Gebreksziekten kunnen ook haaruitval veroorzaken. Een bekend voorbeeld is kwashiohkor bij jonge kinderen, dat haaruitval veroorzaakt. Een gebrek aan vitamine B veroorzaakt ook veelal haaruitval.

Infectieziekten veroorzaken ook haaruitval. Te denken valt aan ziekten als roodvonk, tyfus, syfilis en een longontsteking. Sommige medicijnen of drugs veroorzaken ook haaruitval. Vergiftigingen kunnen ook een oorzaak zijn van overmatig haaruitval. Ook een schimmel kan de oorzaak zijn van haaruitval, zoals hoofdzeer.

Tijdelijke haaruitval komt voor na een zwangerschap, deze begint vaak enkele weken na de bevalling. Ook röntgenbestraling geeft tijdelijke haaruitval. In beiden gevallen zal het haar uiteindelijk weer terug komen en zijn normale haargroeicyclus hervatten.

Soms ontstaan er kale plekken die sterk begrensd zijn, deze kale plekken kunnen elkaar overlappen. Het gaat hier om alopecia areata. De oorzaak van deze aandoening is onbekend. Binnen enkele maanden tot jaren zal deze aandoening spontaan genezen en zullen de haren weer terug groeien.

Behandeling

Voorkomen is beter dan genezen: zorg er dus voor dat er geen gebreksziekten of infectieziekten kunnen ontstaan door voldoende afweer op te bouwen. Bij een gebrek, is het belangrijk dit gebrek aan te vullen. Schimmels kunnen bestreden worden door medicijnen of een speciale shampoo. Haaruitval als gevolg van ouderdom kan niet verholpen worden. Stress zal weg moeten gaan. Haaruitval is in de meeste gevallen een gevolg van, pak dan ook de oorzaak aan.
© 2011 - 2022 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haaruitval door creatinegebruikHaaruitval door creatinegebruikCreatine is een van de meest gebruikte supplementen door sporters. Ook onder fitnessfanaten en bodybuilders kent het een…
De 4 grootste mythen over haaruitvalDe 4 grootste mythen over haaruitvalHet internet staat vol met bronnen en informatie over haaruitval, kaalheid en behandelingen. Jammer genoeg, zijn er ook…
Haaruitval: oorzaken, vormen van haaruitval, oplossingenHaaruitval: oorzaken, vormen van haaruitval, oplossingenHaaruitval, niet alleen mannen hebben er last van. Vrouwen worden ook vaak getroffen. Tot op zekere hoogte is dat heel n…
Wat doen tegen kaalheid of haaruitval?Kaalheid of haaruitval is één van de meest voorkomende aandoeningen die zich voordoet wanneer een mens ouder wordt. In t…

COPD: symptomen, gevolgen, behandeling en medicatie COPDCOPD: symptomen, gevolgen, behandeling en medicatie COPDCOPD symptomen zijn onder meer benauwdheid, hoesten, slijm ophoesten, kortademigheid, vermoeidheid, verminderde spierkra…
Knie en aandoeningenKnie en aandoeningenDe knieën zijn een belangrijk gewricht. Ze zorgen voor het buigen en strekken van het been. Dit maakt de mens mobiel. Er…
Bronnen en referenties
  • http://www.uw-kapper.nl/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.