Therapie voor slijmbeursontsteking in de schouder
Een slijmbeursontsteking in de schouder levert veel pijn op en bewegen is daarom zeer moeilijk. Gevolg is vaak dat getracht wordt de arm zo min mogelijk te bewegen en te belasten maar dat kan soms de oorzaak zijn van een uitbreiding van de ontsteking. Er kan dan namelijk een kapsel ontstaan rond de schouder waardoor het ontstekingsproces juist uitbreidt en het verschijnsel met de naam frozen shoulder of capsulitis adhaesiva optreedt. Het is daarom verstandig om na een rustperiode een plan op te zetten om oefeningen uit te voeren. Oefenen kan het best dagelijks gebeuren.
Eerst rust daarna oefeningen bij slijmbeursontsteking
Om te voorkomen dat de slijmbeursontsteking lang aanhoudt of dat een
frozen shoulder ontstaat is passief bewegen, dat wil zeggen bewegen zonder kracht, belangrijk. Maar in de eerste fase van een acute slijmbeursontsteking in de schouder is in het algemeen volledige rust geboden en is bewegen meestal ook te pijnlijk. Het laten rusten van de arm in een mitella kan hierbij een uitkomst zijn. Meteen daarna moet er echter aan gewerkt worden dat er geen frozen shoulder zal ontstaan. Een aantal oefeningen die enkele keren per dag moeten worden uitgevoerd kunnen dit voorkomen.
Oefeningen ter voorkoming van een bevroren schouder (frozen shoulder)
Oefening 1
Bij de eerste oefening is de uitgangspositie op de rug liggend op bed met voldoende ruimte achter het hoofd. De oefening begint met het vouwen van de handen of met het vastpakken van de pols van de arm van de aangedane schouder. De ellebogen zijn daarbij licht gebogen en blijven ook zo gedurende de rest van de oefening. Probeer daarna de handen met een boog over de borst en het hoofd heen zo ver mogelijk naar achter het hoofd te brengen. Houd die pose 10 tot 15 seconde vast en kom daarna weer langzaam terug in de uitgangshouding. Herhaal deze oefening en zoek daarbij telkens de absolute pijngrens op waarbij bemerkt zal worden dat de oefening steeds verder en met minder pijn kan worden uitgevoerd.
Oefening 2
De tweede oefening wordt uitgevoerd in zittende houding. De hand van de gezonde zijde pakt de pols van de andere arm en brengt die zowel iets omhoog als iets in de richting van de gezonde zijde. Ook hierbij zal pijn optreden wat echter geen reden mag zijn om te stoppen. Probeer de oefening steeds verder uit te voeren en uiteraard zonder te forceren.
Oefening 3
Uitgangspunt is weer op de rug liggend met gevouwen handen. Breng daarna de handen naar het voorhoofd of naar direct achter het hoofd op bed. Probeer daarna de ellebogen naar elkaar toe te bewegen en houd dit enkel seconden vast. Beweeg de ellebogen vervolgens zo ver mogelijk uit elkaar en houd dit ook enkele seconden vast.
Oefening 4
De vierde oefening kan zowel vanuit een zithouding of staande worden verricht. Buig de onderarm van de aangedane zijde horizontaal voor het lichaam. Pak daarna met de hand van de gezonde zijde de elleboog vast van de arm van de aangedane zijde en wel zodanig dat de onderarm van de aangedane zijde rust op de onderarm van de gezonde zijde. Trek daarna met de hand, die de elleboog vast heeft, de onderarm van de aangedane zijde naar de richting van de gezonde zijde. Deze beweging lijkt enigszins op het wiegen van een baby in de armen.
Regelmatig oefenen met arm is beste therapie
Voor alle oefeningen geldt, goed en rustig door blijven ademen. Ontspan het lichaam. Alleen de spieren van de arm aan de gezonde zijde zijn actief en de andere arm is volledig ontspannen. Voor het bereiken van goede resultaten dienen de vier oefeningen tien keer herhaald te worden gedurende drie keer per dag.
Lees verder