Hemianopsie: hoe wordt halve blindheid veroorzaakt?

Hemianopsie: hoe wordt halve blindheid veroorzaakt? Door een blokkade in het visuele zenuwstelsel kan men gedeeltelijk blind worden aan één of beide ogen. Van het oog lopen naar verschillende delen van de hersenen zenuwen, waarbij op al die plekken problemen kunnen optreden met de neurotransmitters. Naarmate een blokkade verder in de hersenen gelegen is, is de invloed van blindheid minder. Oftewel des te dichter bij het oog een blokkade optreedt des te meer blindheid er op zal treden. Wat houdt hemianopsie in en hoe kan een patiënt met halve blindheid worden geholpen?

Halve blindheid, hemianopsie


Verstoorde neurotransmitters

De aandoening waarbij de linkerhelft of rechterhelft van het gezichtsveld is verdwenen door blindheid wordt hemianopsie genoemd. Normaal is men dan blind over:
  • de linkerhelft van het linker oog of;
  • de rechterhelft van het rechter oog.

Dit kan eveneens tegelijkertijd voorkomen. In dat geval is er sprake van bilaterale hemianopsie. In deze gevallen is er niets mis met het oog, echter zijn er verstoringen opgetreden bij de neurotransmitters. Neurotransmitters zorgen ervoor dat informatie van het oognetvlies naar de hersenen via de visuele zenuwbanen wordt verstuurd. Vaak is er een beschadiging opgetreden, waardoor de signalen geblokkeerd zijn.

Verschillende gradaties van hemianopsie

De zenuwbanen lopend vanuit de ogen naar de hersenen, kruisen zich en vertakken in de linker en rechter helft van de hersenen nog een keer. Er kunnen op verschillende plekken in de hersenen neurotrasmitterblokkades voordoen, waardoor een deel van het zicht verdwijnt. De volgende blokkades zijn daarbij mogelijk:
  • blokkade voor de kruising door een tumor resulteert in een complete blindheid van dat oog, terwijl met het andere oog nog gezien kan worden;
  • blokkade op de kruising door een tumor resulteert in bilaterale hemianopsie, waarbij beide ogen nog half zien en dus half blind zijn;
  • blokkade na de kruising voor de vertakking resulteert in blindheid van de linkerhelft of rechterhelft van beide ogen;
  • blokkade na de vertakking resulteert in een blindheid van een kwart van beide ogen. Dit kan zowel beneden als boven voorkomen aan dezelfde zijde.

Aanvullende symptomen kunnen zijn dat kleur en richting van een voorwerp wel kunnen worden waargenomen, echter het object zelf niet. Dan is er sprake van blindsight.

Waarom geen blindheid van het binnenste gezichtsveld?

Omdat beide ogen een deel van het binnenste gezichtsveld leveren, is het praktisch uitgesloten dat dit deel wegvalt. De blindheid treft voornamelijk dat deel van het gezichtsveld, waar het andere oog geen bijdrage aan levert. Oftewel het gaat om het buitenste linker en rechter deel van het gezichtsveld. Symptoom van hemianopsie is dat objecten niet snel opvallen, zodat er tegenop wordt gebotst. Ook kan er moeite zijn bij lezen en schrijven, waarnaast gezichtsherkenning deels verdwijnt.

Wat kan aan halve blindheid worden gedaan?

Hemianopsie kan worden behandeld op een drietal manieren. Let wel deze zijn er niet op gericht om de transmitterblokkade op te heffen. Denk daarbij aan de volgende visuele hulpmiddelen:
  • het aanleren van beter kijken. Optimaal gebruik maken van het nog overgebleven gezichtsveld. Dit is ervoor bedoeld om meer de omgeving met oog- en hoofdbeweging te aanschouwen, zodat een meer compleet beeld van de omgeving wordt doorgegeven aan de hersenen;
  • een manier is om het bestaande gezichtsveld te vergroten door stimulatie van het getroffen gezichtsveld. Dit wordt bewerkstelligd door visuele training. Dit is de zogeheten visuele restitutie therapie en zit nog in het ontwikkelingsstadium;
  • gebruikmaken van een prismabril. Het visuele beeld wordt daarmee verschoven, zodat het niet zichtbare deel door het nog werkende gezichtsveld wordt waargenomen.

Middels deze technieken kan het gezichtsveld van de patiënt aanzienlijk worden verbeterd, zodat de persoon met halve blindheid toch goed door het leven kan gaan.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: BlindheidAandoening: BlindheidAls er bij jongeren blindheid voorkomt is dat vaak door een letsel of een afwijking. Bij oudere mensen gaat de functie v…
Visuele handicapEr zijn in Nederland ongeveer 300.000 mensen met een visuele beperking. Dit betekend dat iemand blind is of zo slechtzie…
Hemianopsie: Ogen - Uitval van gedeelte van gezichtsveldHemianopsie: Ogen - Uitval van gedeelte van gezichtsveldBij hemianopsie, ook bekend als "hemianopie," treedt een uitval van een gedeelte van het gezichtsveld op. De oorzaak van…
Ziekte van Harada: spontane blindheid, oogpijn of wazig zienZiekte van Harada: spontane blindheid, oogpijn of wazig zienVia onze ogen komt het beeld van de buitenwereld onze hersenen binnen, zodat we registreren en zien wat er om ons heen g…

Spontane bloedneusSpontane bloedneusEen bloedneus maakt iedereen wel eens mee. Vooral kinderen hebben hier eerder last van. Een bloedneus zonder aanwijsbare…
Overdreven borstvorming bij mannenOverdreven borstvorming bij mannenGynaecomastie is de medische term voor de ontwikkeling van abnormaal borstweefsel bij mannen. Tal van factoren kunnen aa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TACLUDA, Rgbstock
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hemianopsie
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.