Uit eigen glas, fles of rietje drinken om gezond te blijven!

Uit eigen glas, fles of rietje drinken om gezond te blijven! Samen het glas heffen dat doen we regelmatig. Af en toe komt het voor dat we uit hetzelfde glas frisdrank of alcohol innemen. Omdat virussen en bacteriën via slijmvliezen en speeksel kunnen worden overgedragen, is er kans dat u via die weg wordt besmet en ziek wordt. Hoe reëel is het dat men via een gedeeld object wordt besmet en waarom is uit uw eigen glas drinken eventueel met rietje goed voor de gezondheid?

Uit eigen glas drinken versus gezondheid


Slijmvliezen en speeksel

In het lichaam zijn verschillende soorten vloeistoffen actief, om uiteenlopende processen op gang te houden. Denk aan speeksel voor de eerste vertering van voedsel of slokdarm- en darmkanaal-slijmvliezen welke de vertering stimuleren. Deze slijmvliezen zijn extra gevoelig om virussen of ongewenste bacteriën op te lopen. Zeker seksueel overdraagbare aandoeningen worden via deze weg aan personen doorgegeven. Het herpesvirus dat ook een koortslip kan veroorzaken, kan zo ook aanleiding zijn voor genitale herpes. De overdracht van virussen en bacteriën kan door direct contact (kussen of geslachtsgemeenschap) of indirect via een object (glas, fles of gezamenlijk gebruik van bestek) gaan. Hoe reëel is het dat via gedeelde objecten anderen worden besmet en waarom is het gebruik van een eigen glas of fles met rietje van belang?

Overdracht van ziekten

Zonder dat u er erg in heeft, kunt u via objecten een virus oplopen. Iedereen weet dat het verstandig is om na een toiletbezoek de handen te wassen. Ook andere punten in het dagelijkse leven zoals de nuttiging van vloeistoffen kan aanleiding voor besmetting zijn. Hoe ziek u ervan kunt worden, hangt van de eigen vatbaarheid of weerstand af en het type virus of bacterie dat wordt overgedragen. Het noopt tot properheid aangaande met wie u een glas of fles deelt. Uw beste vertrouweling, vriend of kameraad kan een ziekte hebben, waar u mogelijk niet van op de hoogte bent. Wat kunt u doen om uzelf preventief te beschermen tegen een onverhoopte virusoverdracht?

Wie heeft eraan gezeten?

Ook al krijgt u een afgesloten flesje water, u kunt niet aan de buitenkant zien wie er allemaal aan heeft gezeten. Uiteraard gaat u ervan uit dat het flesje aan de buitenkant schoon is. In werkelijkheid kunt u niet zien, welke bacteriën er onder de dop of langs de doprand floreren. Iemand met heftige diarree kan het flesje bij de dop hebben vastgepakt, waarbij potentieel bacteriën zijn overgedragen. U draait zelf het flesje open en zet het aan uw lippen. De kans bestaat dat daarbij die ongewenste invloed ook uw slijmvliezen of darmflora aantast. Dit geldt uiteraard ook als u net naar het openbaar toilet bent geweest. Was altijd eerst uw handen goed, voordat u onverhoopt uzelf met bacteriën van anderen besmet.

Op vakantie en rietje gebruiken

Wanneer u op vakantie gaat, is het altijd opletten! Wat voor voedsel krijgt u voorgeschoteld en hoe wordt drinken aangeboden. Bij voorkeur drinkt u vloeistof uit zelf opengemaakte flesjes. Voorgaande geeft aan dat u niet weet of de rand besmet is. Een rietje biedt in deze uitkomst. De combinatie van een net geopend flesje en een schoon rietje vermindert de kans op enige overdracht aanzienlijk. In veel landen wordt het dan ook standaard bij flesjes aangeboden, zodat de kans op besmetting verwaarloosbaar is.

Met partner of kennis uit eigen glas drinken

Omdat u geregeld zoent met uw partner en aan hem of haar zit, is de kans groot dat u dezelfde bacteriën in het systeem heeft. Dit geeft ook aan dat samen met uw partner uit hetzelfde glas drinken niet aanvullend problemen hoeft te geven. Dit wordt anders, indien het om andere familieleden, kennissen of vreemde personen gaat. Niemand weet wat anderen doen en hebben opgelopen. Uw beste vriend kan heimelijk een virus bij zich dragen. Wordt vanuit hetzelfde glas gedronken, dan is er besmettingsgevaar, indien de ander werkelijk besmet is. Omdat u niet weet wie wel of niet enige vorm van besmetting heeft, is het altijd aan te raden om minimaal uit eigen glas te drinken.

Smetvrees of reële kans

Mensen met smetvrees kunnen overreageren omtrent de eigen hygiëne. Ten aanzien van het wel of niet gezamenlijk drinken uit flesjes of glazen, is er gezien voorgaande een kans op overdracht van ongewenstheden. U kunt er zelfs ziek van worden. Uiteraard is het de vraag hoever u hierin moet gaan. Altijd via een rietje drank drinken wordt ook als overdreven beschouwd. Het is in deze aan te raden dat u altijd uit uw eigen glas drinkt en het nooit tezamen met een ander deelt. Reist u naar het buitenland, dan is frisdrank drinken uit een fles via een rietje zeker aan te bevelen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen met een koortslipEen branderig en zurend gevoel ergens op de lip. Vaak het slechte en weinig plezierige voorteken van een aankomende koor…
Heerlijke smoothies makenHeerlijke smoothies makenZie je wel eens die heerlijke smoothies liggen bij restaurants? Die kun je nu ook zelf maken! Lees in dit artikel hoe je…
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
Blaasontsteking genezen met citroensapBlaasontsteking genezen met citroensapBlaasontsteking is een vervelende aandoening aan de urinewegen dat veroorzaakt wordt door een bacterie. De dokter schrij…

Iberogast: helpt bij problemen met de spijsvertering en PDSIberogast: helpt bij problemen met de spijsvertering en PDSMeer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig of incidenteel last van problemen met de spijsvertering…
De Germaanse geneeskunde van Ryke Geerd HamerDe Germaanse geneeskunde van Ryke Geerd HamerSinds 1981 bestaat er een nieuw soort geneeskunde: de Germaanse geneeskunde van Ryke Geerd Hamer. Het stelt dat ziektes…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lusi, Rgbstock
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.