Iberogast: helpt bij problemen met de spijsvertering en PDS
Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig of incidenteel last van problemen met de spijsvertering zoals buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur. Een middel ter bestrijding van dyspeptie dat in Duitsland als jaren erg populair is verovert inmiddels ook de Nederlandse markt. Iberogast is een mengsel van diverse kruidenextracten dat een heilzame uitwerking kan hebben op de spijsvertering. Oostenrijks onderzoek heeft bovendien de effectiviteit ervan bij Prikkelbaar Darm Syndroom aangetoond.
Iberogast
Problemen met de spijsvertering
De
spijsvertering of digestie van de mens is een is een enorm proces dat zich langs wel 24 verschillende organen, klieren en holtes beweegt. De bekendste en voornaamste daarvan zijn de slokdarm, maag en darmen. Het omzetten van voeding naar voedingsstoffen begint al in de mond, waar enzymen uit speeksel zetmeel afbreken. De slokdarm vervoert het voedsel naar de maag waar het vervolgens wordt fijngemalen en waar het maagzuur eventuele bacteriën doodt. Via de twaalfvingerige darm vervolgt de massa zijn weg door dunne darm en dikke darm, om uit te komen in de endeldarm waarna de ontlasting via de anus het lichaam weer verlaat. En passant is het voedsel op talloze manieren bewerkt en zijn essentiële voedingsstoffen eraan onttrokken.
Je kunt je voorstellen dat er in dit hele proces weleens iets mis kan gaan. Veel voorkomende klachten waar je dan mee te maken kunt krijgen zijn maagpijn of buikpijn, brandend maagzuur, een vol of opgeblazen gevoel, gerommel in de buik, de hik, veel boeren, winderigheid (flatulentie), maag- of darmkrampen, diarree en misselijkheid. Bij stress, onregelmatig eten, vet eten of alcoholgebruik is er een extra groot risico dat de spijsvertering van slag raakt, maar ook wanneer je gezond eet en alles goed lijkt te doen kun je klachten krijgen.
Dyspepsie
Een algemene benaming voor een slechte of moeilijke spijsvertering is
dyspepsie. In sommige gevallen is dyspepsie een aanwijzing voor het bestaan van een allergie of intolerantie. Je zult dan met name merken dat de problemen met de spijsvertering ontstaan na inname van een specifiek product of een groep producten. Voorbeelden van voedselallergieën of intoleranties waarbij dit kan voorkomen zijn lactose-intolerantie en coeliakie (gluten-intolerantie). Vermoed je een voedselallergie dan kun je je het beste wenden tot je huisarts voor aanvullend onderzoek. In veel gevallen is dyspepsie echter een probleem waarvan de oorzaak maar moeilijk achterhaald kan worden of is het bijvoorbeeld een gevolg van
Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), waarvoor geen medicijn bestaat.
Wat doet Iberogast?
Iberogast is in Duitsland het beste verkochte middel tegen dyspepsie van 2015. Het wordt geproduceerd door TIMM Health Care B.V. Inmiddels is het ook in Nederland te koop via drogisterijen en webshops. Iberogast bevat het kruidenmiddel
STW 5. Het bevat de volgende ingrediënten:
- Bittere scheefbloem
- Kamillebloemen
- Zoethoutwortel
- Pepermuntblad
- Citroenmelisseblad
- Grote engelwortel
- Stinkende gouwe
- Karwijzaad
- Zaad van de mariadistel
Van deze plantenextracten is een olie gemaakt. Van alle genoemde ingrediënten is bekend dat ze een heilzame uitwerking op de spijsvertering kunnen hebben. Daarnaast versterken de stoffen elkaar ook.
Oostenrijks onderzoek heeft aangetoond dat de combinatie van plantenextracten verwerkt in Iberogast de klachten als gevolg van dyspepsie en Prikkelbaar Darm Syndroom aanzienlijk kunnen verminderen. Deze conclusie werd getrokken na het bestuderen van de resultaten van maar liefst twaalf klinische onderzoeken uitgevoerd tussen 1990 en 2012.
'The extracts of the herbal combination preparation STW 5 (Iberogast®) exert pharmacological effects in different gastrointestinal regions and can address symptoms of both Functional Dyspeptia and Irritable Bowel Syndrome'. (Wien Med Wochenschr. 2013 Feb; 163(3-4): 65–72).
Wisselwerkingen met medicijnen
Van de medicijnen Metronidazol en Disulfiram is bekend dat het een wisselwerking kan hebben met een van de bestanddelen van Iberogast. Daarom wordt aangeraden om Iberogast niet te gebruiken wanneer je tevens een van deze middelen op recept verkrijgt. Het middel bevat daarnaast ook ethanol. Mensen met een alcoholverslaving wordt daarom aangeraden extra op te passen.
Hoe wordt Iberogast gebruikt?
De vloeistof kan als druppels voor of tijdens de maaltijd worden ingenomen. Hierbij moeten circa 20 druppels worden opgelost in vloeistof zoals water of sap. Het werkt met 15 tot 30 minuten. Iberogast kan over een langere periode gebruikt worden.