Iberogast: helpt bij problemen met de spijsvertering en PDS

Iberogast: helpt bij problemen met de spijsvertering en PDS Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig of incidenteel last van problemen met de spijsvertering zoals buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur. Een middel ter bestrijding van dyspeptie dat in Duitsland als jaren erg populair is verovert inmiddels ook de Nederlandse markt. Iberogast is een mengsel van diverse kruidenextracten dat een heilzame uitwerking kan hebben op de spijsvertering. Oostenrijks onderzoek heeft bovendien de effectiviteit ervan bij Prikkelbaar Darm Syndroom aangetoond.

Iberogast


Problemen met de spijsvertering

De spijsvertering of digestie van de mens is een is een enorm proces dat zich langs wel 24 verschillende organen, klieren en holtes beweegt. De bekendste en voornaamste daarvan zijn de slokdarm, maag en darmen. Het omzetten van voeding naar voedingsstoffen begint al in de mond, waar enzymen uit speeksel zetmeel afbreken. De slokdarm vervoert het voedsel naar de maag waar het vervolgens wordt fijngemalen en waar het maagzuur eventuele bacteriën doodt. Via de twaalfvingerige darm vervolgt de massa zijn weg door dunne darm en dikke darm, om uit te komen in de endeldarm waarna de ontlasting via de anus het lichaam weer verlaat. En passant is het voedsel op talloze manieren bewerkt en zijn essentiële voedingsstoffen eraan onttrokken.

Je kunt je voorstellen dat er in dit hele proces weleens iets mis kan gaan. Veel voorkomende klachten waar je dan mee te maken kunt krijgen zijn maagpijn of buikpijn, brandend maagzuur, een vol of opgeblazen gevoel, gerommel in de buik, de hik, veel boeren, winderigheid (flatulentie), maag- of darmkrampen, diarree en misselijkheid. Bij stress, onregelmatig eten, vet eten of alcoholgebruik is er een extra groot risico dat de spijsvertering van slag raakt, maar ook wanneer je gezond eet en alles goed lijkt te doen kun je klachten krijgen.

Dyspepsie

Een algemene benaming voor een slechte of moeilijke spijsvertering is dyspepsie. In sommige gevallen is dyspepsie een aanwijzing voor het bestaan van een allergie of intolerantie. Je zult dan met name merken dat de problemen met de spijsvertering ontstaan na inname van een specifiek product of een groep producten. Voorbeelden van voedselallergieën of intoleranties waarbij dit kan voorkomen zijn lactose-intolerantie en coeliakie (gluten-intolerantie). Vermoed je een voedselallergie dan kun je je het beste wenden tot je huisarts voor aanvullend onderzoek. In veel gevallen is dyspepsie echter een probleem waarvan de oorzaak maar moeilijk achterhaald kan worden of is het bijvoorbeeld een gevolg van Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), waarvoor geen medicijn bestaat.

Wat doet Iberogast?

Iberogast is in Duitsland het beste verkochte middel tegen dyspepsie van 2015. Het wordt geproduceerd door TIMM Health Care B.V. Inmiddels is het ook in Nederland te koop via drogisterijen en webshops. Iberogast bevat het kruidenmiddel STW 5. Het bevat de volgende ingrediënten:
 • Bittere scheefbloem
 • Kamillebloemen
 • Zoethoutwortel
 • Pepermuntblad
 • Citroenmelisseblad
 • Grote engelwortel
 • Stinkende gouwe
 • Karwijzaad
 • Zaad van de mariadistel

Van deze plantenextracten is een olie gemaakt. Van alle genoemde ingrediënten is bekend dat ze een heilzame uitwerking op de spijsvertering kunnen hebben. Daarnaast versterken de stoffen elkaar ook.

Oostenrijks onderzoek heeft aangetoond dat de combinatie van plantenextracten verwerkt in Iberogast de klachten als gevolg van dyspepsie en Prikkelbaar Darm Syndroom aanzienlijk kunnen verminderen. Deze conclusie werd getrokken na het bestuderen van de resultaten van maar liefst twaalf klinische onderzoeken uitgevoerd tussen 1990 en 2012.

'The extracts of the herbal combination preparation STW 5 (Iberogast®) exert pharmacological effects in different gastrointestinal regions and can address symptoms of both Functional Dyspeptia and Irritable Bowel Syndrome'. (Wien Med Wochenschr. 2013 Feb; 163(3-4): 6572).

Wisselwerkingen met medicijnen

Van de medicijnen Metronidazol en Disulfiram is bekend dat het een wisselwerking kan hebben met een van de bestanddelen van Iberogast. Daarom wordt aangeraden om Iberogast niet te gebruiken wanneer je tevens een van deze middelen op recept verkrijgt. Het middel bevat daarnaast ook ethanol. Mensen met een alcoholverslaving wordt daarom aangeraden extra op te passen.

Hoe wordt Iberogast gebruikt?

De vloeistof kan als druppels voor of tijdens de maaltijd worden ingenomen. Hierbij moeten circa 20 druppels worden opgelost in vloeistof zoals water of sap. Het werkt met 15 tot 30 minuten. Iberogast kan over een langere periode gebruikt worden.
© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spastische darmSpastische darmHet prikkelbare darm syndroom, oftewel: het hebben van een spastische darm, kan erg lastig en pijnlijk zijn. Wat is prec…
Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Het prikkelbare darmsyndroom is een aandoening van het spijsverteringskanaal die veel voor komt. Een andere veelgebruikt…
Opgezette, opgeblazen maag (dyspepsie): behandeling & tipsOpgezette, opgeblazen maag (dyspepsie): behandeling & tipsWie heeft er al niet eens last gehad van een opgeblazen gevoel in de buik? Als je een ongemakkelijk, onaangenaam gevoel…
Dyspepsie, zware maag of een opgeblazen gevoelIedereen heeft na de maaltijd wel eens last van een zware maag of een opgeblazen gevoel. In medische termen wordt dit dy…

De geneeskracht van cocabladerenDe geneeskracht van cocabladerenCocabladeren is iets heel anders dan cocaïne. Het blad van de cocastruik of -boom is een natuurgeneesmiddel in Zuid-Amer…
Uit eigen glas, fles of rietje drinken om gezond te blijven!Uit eigen glas, fles of rietje drinken om gezond te blijven!Samen het glas heffen dat doen we regelmatig. Af en toe komt het voor dat we uit hetzelfde glas frisdrank of alcohol inn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kevgeniya, Pixabay
 • http://www.apotheek.nl/medicijnen/stw-5?product=iberogast#!
 • http://www.gezondheidskrant.nl/29265/iberogast-voor-maag-en-darmklachten/
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3580135/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Spijsvertering
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 26-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.