Wat doen tegen een wit en bleek gezicht? Oorzaken & tips

Wat doen tegen een wit en bleek gezicht? Oorzaken & tips Heb je ook vaak last van een bleek gezicht? Erg leuk is dat niet: je hebt een fletse uitstraling en vaak gaan mensen je vragen of je je wel goed voelt. Een wit, bleek gezicht kan je van nature hebben, maar kan ook te maken hebben met een medisch probleem zoals bijvoorbeeld ijzertekort. IJzersupplementen, evenwichtige voeding met vitaminen en lichaamsbeweging kunnen je al een heel eind verder helpen om dat wit gezicht een mooiere teint te geven. Ook kan je eventueel een zelfbruinende gezichtscrème of lotion op je gezicht aanbrengen. Wat zijn de mogelijke oorzaken van een bleek gezicht en welke tips kunnen helpen om weer een gezondere kleur te krijgen?

Wit of bleek gezicht

Sommige mensen zien er steeds goed uit en hebben een eerder gezonde teint. Anderen hebben dan weer vaker een bleker, witter gezicht. Een wit gezicht mist een gezonde, levendige uitstraling en doet bij de meeste mensen denken aan een medisch of gezondheidsprobleem. Als je een bleek gezicht hebt, dan krijg je nogal eens de vraag of je je misschien niet goed voelt. Daarom is het niet leuk om er steeds bleek uit te zien; een gezond kleurtje hebben is altijd beter voor je uitstraling en je zelfvertrouwen.

Bleke huid van nature

Soms heeft een bleke huid gewoon te maken met een natuurlijke aanleg. In dat geval is je gelaat van nature bleker dan dat van andere mensen en is er sprake van een lichter pigment van de huid. Vaak heb je dan ook over je hele lichaam een blekere kleur. Met dit huidtype is het ook moeilijker om een mooi kleurtje te krijgen via zonnestralen. Deze huideigenschap kan je eventueel oplossen door middel van een crème of lotion voor een bruinere teint.

Oorzaken bleek gezicht

Probleem bloedcirculatie

Een wit gezicht heeft doorgaans te maken met een verminderde bloeddoorstroming. Als er een goede bloedcirculatie is, dan heb je eerder een mooi kleurtje op je gelaat. Die slechtere circulatie van het bloed kan dan weer te maken hebben met de volgende oorzaken.

Koude

's Winters is de kans groter op een bleker gezicht. Door de kou gaat bloed stollen en zal de bloedtoevoer naar het gezicht vertragen. Om die reden komen we na een wandeling in de sneeuw bijvoorbeeld steeds terug thuis met een bleek gezicht en een koud gevoel in de ledematen.

Weinig zonlicht

Door zonlicht ontvangt onze huid vitaminen D die goed zijn om de huid gezond te houden en kleur te geven. Als je veel binnen blijft, dan kan je huid simpelweg niet genieten van dit voordeel. Wat meer tijd in de zon en de buitenlucht doorbrengen kan een oplossing bieden. Frisse lucht en lichaamsbeweging zorgen voor een gezondere teint.

Stress

Plotse stress kan er ook toe leiden dat de toevoer van bloed naar het gezicht minder wordt. Zo kan er een verbleking van het gezicht optreden bij het vernemen van ernstig nieuws of bij een belangrijke gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld het afleggen van een examen. Dit komt omdat het lichaam zodanig onder stress staat dat het je bloed zal rondpompen naar vitale organen om de crisissituatie te overleven. Die vitale organen zijn bijvoorbeeld hart, hersenen en lever; het gezicht krijgt dus even geen voorrang. Hierdoor wordt je gezicht bleek.

Bloedarmoede en ijzertekort

Een tekort aan ijzer kan samengaan met een zwakker algemeen gevoel en een blekere teint. Oorzaak kan anemie of bloedarmoede zijn: dit betekent dat je niet voldoende rode bloedcellen produceert. Doorgaans is dit een gevolg van regelmatig bloedverlies omwille van een ziekte of aandoening. Laat voor alle zekerheid je ijzerwaarden meten via een bloedonderzoek door je arts.

Behandeling bleek gezicht: tips

Lichaamsbeweging en zon

Als er geen sprake is van een ziekte of aandoening dan kan het nuttig zijn om wat meer te genieten van het zonlicht en in openlucht aan lichaamsbeweging te doen. Sporten en bewegen in de buitenlucht is goed voor de bloedcirculatie en daardoor zal het bloed heel actief door je hele lijf, en dus ook je gezicht, gaan stromen. Een gezondere teint is dan het logisch gevolg.

Gezonde voeding

Bovendien is het vanzelfsprekend dat je je lichaam in het algemeen goed moet verzorgen. Denk eraan om voldoende groenten en fruit te eten om de nodige vitaminen op te nemen. Zorg ook voor voldoende nachtrust zodat je huid voldoende kan herstellen als je slaapt. Eventueel kan je dit helende proces voor de huid versnellen door de inname van multivitaminen. Hierdoor kan je huid meteen positieve effecten ondervinden van de ingenomen voedingsstoffen.

IJzer

De bleekheid van een gezicht kan veroorzaakt worden door een ziekte of medisch probleem. Is er sprake van een ijzertekort of bloedarmoede, en heb je ook andere symptomen zoals vermoeidheid en lusteloosheid? In dat geval is een advies van de arts aangeraden. De arts kan bijvoorbeeld supplementen met ijzer voorschrijven waardoor je ijzerniveau's snel aangevuld worden.

Vitamine D

Supplementen met vitamine D kunnen nuttig zijn om het gebrek aan zonlicht op te vangen. Door een tekort aan vitamine D zal je huid er bleker en fletser uitzien. Dankzij extra vitamine D-supplementen te nemen kan je dit probleem opvangen.

Gezichtscrème

Wil je niet wachten tot voedingssupplementen effect ressorteren dan kan het aanbrengen van make-up zinvol zijn. Door de gepaste make-up te gebruiken kan je je gezicht meteen een frisse, bruine teint meegeven waardoor je er ook gezonder gaat uitzien. Een aanrader is bijvoorbeeld om zelfbruinende gezichtscrème te gebruiken.
Enkele voorbeelden van dergelijke crèmes of lotions om een meer donkere teint aan je gezicht te geven:
  • Lavera Zelfbruinende Gezichtscrème
  • Soleil Identité Gezichtscrème
  • L'Oréal Paris Sublime

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up tips: een stralende teintHet tijdperk van de klassieke “rouge” die je veel te rode wangen gaf, is voorbij. Er bestaan nu honderd-en-één soorten f…
Maquillage tips: correcties aanbrengenHebt u wel eens kleine problemen met uw make-up? Dan kunnen deze tips u zeker verderhelpen om de nodige correcties aan t…
Weetjes over de huidWeetjes over de huidEen perzikhuidje willen we allemaal wel. Maar zon, kou, verwarming, stress, vermoeidheid laten hun sporen achter op ons…
Make-up tips voor de donkere of getinte huidOp internet zijn heel veel tips te vinden over make-up en haar. Vaak zijn deze tips het meest geschikt voor mensen met e…

Schoonheid: Wat persoonlijke luxe voor de huidSchoonheid: Wat persoonlijke luxe voor de huidDe een laaft zich met enige regelmaat aan luxe en de ander kiest daar zo enkele momenten per jaar voor. Die luxe is dan…
Tatoeage ofwel Tattoo verwijderen met laser e.a?Soms wil je een tattoo verwijderen na verloop van tijd. Daar kunnen allerlei persoonlijke redenen voor zijn. Het kan bij…
Bronnen en referenties
  • http://www.lefv.nu/symptomen/bleek-gezicht/
  • http://www.e-gezondheid.be/ik-heb-het-altijd-koud/actueel/431 (bronnen geraadpleegd op 06/03/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.