Ouder worden: huid en lichaamsverzorging

Ouder worden: huid en lichaamsverzorging De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en het bepaalt voor een groot deel hoe je eruit ziet. Naarmate we ouder worden, neemt huidverzorging een steeds belangrijkere plaats in als je er nog stralend uit wil zien. Een ouder wordende huid verliest zijn stevigheid omdat er minder collageen en elastine wordt aangemaakt, waardoor er rimpels kunnen ontstaan. Om je huid optimaal te verzorgen, moet je het goed reinigen, schrubben en beschermen tegen de zon. Hoe houd je de huid zo lang mogelijk jong?

De rijpere huid

Naarmate we ouder worden, verandert de huid. De eerste tekenen van huidveroudering beginnen meestal rond het dertigste levensjaar zichtbaar te worden. Er wordt minder collageen en elastine aangemaakt, waardoor de huid zijn soepelheid geleidelijk verliest. De huid wordt dunner en er kunnen rimpels ontstaan. Sommige mensen hebben ook last van een pigmentvlekjes of een droge huid. De huid is het grootste orgaan van je lichaam. Verzorg dit goed en verzorg naast je gezicht, je handen en voeten ook de rest van het lichaam.

Waarom een lichaamsverzorging

De huid heeft op elke leeftijd een goede verzorging nodig, vooral als we ouder worden. Als je nog geen routine hebt om de huid dagelijks te verzorgen, maak er dan een gewoonte van. Meestal krijgen we bij het ouder worden wat meer vrije tijd. Gebruik deze tijd ook om jezelf te verwennen. Je hoeft niet altijd naar een schoonheidssalon te gaan om er mooi en stralend uit te zien, dit kun je ook op eenvoudige wijze thuis doen. Het voelt niet alleen lekker ontspannen, het laat je ook stralen waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt.

Reinigen en schrubben

Kies als douchegel een soort waar voedende oliën in zitten, bijvoorbeeld amandelolie of avocado. Mocht je een droge huid hebben, kies dan voor een zeep met vochtinbrengende bestanddelen. Een paar keer per week kun je tijdens het douchen of baden, kiezen voor een heerlijke schrub. Gebruik hiervoor een speciale scrubborstel, luffaspons of scrubcrème. Dit verwijdert de dode huidcellen, waardoor je huid zachter aanvoelt. Vergeet niet de huid van de hielen, ellebogen en knieën te scrubben. Door je huid af te drogen met een ruwe handdoek verwijder je ook dode huidcellen van je lichaam. Na het afdrogen kun je de huid insmeren met een bodylotion of crème. Vooral de knieën en ellebogen kunnen een droge huid hebben, vergeet deze niet in te smeren.

Ongewenste lichaamsbeharing

Lichaamsbeharing is op sommige plekken erg onaantrekkelijk. In de zomer willen vrouwen met gladde benen en oksels voor de dag komen. Ongewenste lichaamsbeharing kan op diverse manieren worden verwijderd, door het weg te scheren, te harsen of door te kiezen voor een ontharingscrème. Welke manier je ook kiest, smeer je huid na afloop in met een vochtinbrengende crème. Het voordeel is, dat naarmate je ouder wordt, je minder lichaamsbeharing krijgt en dat de haren zachter worden.

Zonnebrand

Wees voorzichtig met het blootstellen van de huid aan zonlicht. De UV-stralen kunnen de huid onherstelbaar beschadiging en zorgen voor een vroegtijdige huidveroudering. Dat komt omdat de stralen doordringen tot de diepere lagen van de huid, waar de collageen wordt aangetast. Hierdoor neemt de elasticiteit van de huid af waardoor er rimpels ontstaan. Daarnaast kan overmatige blootstelling aan de zon leiden tot huidkanker. Probeer jezelf altijd te beschermen met een hogere factor. Dit geldt ook als je niet aan het zonnebaden bent, maar ook als je buiten loopt, in de tuin werkt of even in de tuin zit. De huid verandert van kleur naarmate we ouder worden, maar je blijft hetzelfde huidtype houden.

Wil je meer weten over de invloed van de zon op je huid, klik dan hier.
Wil je meer weten over veilig zonnen, klik dan hier

Extra verzorging in de winter

De huid die ouder wordt, zal meestal droger worden omdat er minder talgkliertjes zijn om de huid vettig te maken. Een vochtinbrengende crème dat past bij je huidtype is hiervoor geschikt. Vooral in de winter kan de huid droog aanvoelen. Dat kan komen door de kou buiten, maar ook door de kachel binnen. In de winter vraagt de huid om extra verzorging. Ook in dit seizoen moet je jezelf beschermen tegen UV-stralen.

Manicure en pedicure

Net zoals bij je gezicht, verraden handen en nagels ook de leeftijd. Je kunt zelf kiezen om je nagels mooi te maken, maar je kunt ook naar de manicure gaan. Goed verzorgde nagels, geven je een beter uiterlijk. Als je ouder wordt, kan het lastiger zijn om je voeten goed te verzorgen. Een pedicure geeft je niet alleen mooie voeten, maar kan ook veranderingen waarnemen, zoals ingegroeide nagels, schimmel en eeltknobbels.

Massage

Door jezelf te trakteren op een lichaamsmassage, wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. Een betere doorbloeding is goed voor de huid. Bovendien worden afvalstoffen beter afgevoerd en kan het eventuele spierpijn of andere pijn doen verminderen. Het is niet alleen gezond, maar werkt ook nog eens erg ontspannend. Vooral in een drukke periode of tijden van stress, kan het een weldaad zijn voor je huid.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
LichaamsverzorgingDe verzorging van uw lichaam is net zo belangrijk als het verzorgen van uw gezicht. Hoe kunt u uw lichaam goed verzorgen…
Rimpels in het gezicht verminderen; direct resultaatRimpels... Vaak beginnen we pas met extra verzorging van de huid, als de rimpels inmiddels zichtbaar zijn. Tot je 28ste…
Facelift massageFacelift massageGespannen gezichtsspieren verminderen de bloeddoorstroming naar de huid waardoor huidverslapping en rimpels in de hand g…
Scrubs en crèmes voor een goede lichaamsverzorgingEen goedverzorgde huid is een stralende huid. Dit artikel bevat enkele tips voor een goede lichaamsverzorging, voor dive…

Nagelstyling: French manicure lakkenNagelstyling: French manicure lakkenFrench manicure lakken doe je door de vrije rand van de nagel met een witte lak en het nagelbed met een transparante lak…
Wat zijn microcurrent behandelingen?Steeds meer schoonheidsspecialisten bieden microcurrent behandelingen aan. Dit is een elektrotherapie die een gunstig ef…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nattanan23, Pixabay
  • Boek: Stralend mooi op elke leeftijd. ISBN 9789044725254
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 12-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.