Natuurlijke alternatieven voor parfum

Natuurlijke alternatieven voor parfum De meeste mensen gebruiken regelmatig parfum want we ruiken allemaal graag lekker. Een vleugje parfum aanbrengen op de hals of polsen hoort voor veel mensen gewoon bij het ochtendritueel en als we ons opmaken voor een avondje uit besteden we extra zorg aan onze lichaamsgeur. Maar sommige mensen zijn gevoelig aan de chemische bestanddelen van parfum en kiezen dus beter voor een natuurlijk alternatief.

De geschiedenis van parfum

De oudste vormen van parfum zijn gevonden in oude Egyptische graven die dateren van voor 3100 voor Christus. Voor de oude Egyptenaren was geur erg belangrijk, ze gebruikten verschillende zalfjes als balsem. Deze werden gemaakt van hars van naaldbomen, plantaardige vetten en ook mirre, jeneverbessen, fenegriek en pistache waren populaire ingrediënten. Plantaardige olie of vet werd gebruikt om de geur te absorberen en langzaam vrij te geven. Toen rond de achtste eeuw voor Christus de handel rond de Middellandse zee op gang kwam, werd ook het gebruik van parfum verspreid. De samenstelling van de gebruikte parfums bleef ongeveer hetzelfde tot rond de twaalfde eeuw, toen de Arabieren een distillatietechniek begonnen toe te passen. Ze maakten parfum op basis van alcohol en etherische oliën en noemden het reukwater. In de zeventiende eeuw werd het gebruik van parfum razend populair, omdat men dacht dat de pest zich kon verspreiden via water stopte men met zich te wassen en werd parfum gebruikt om vieze geurtjes te verdoezelen. Sindsdien is het gebruik van parfum over de hele wereld bekend geworden en hebben we vandaag een eindeloze keuze aan heerlijk geurende parfums.

Wat is parfum

Parfum bestaat uit geurstoffen die opgelost worden in een oplosmiddel, dat is meestal alcohol. Daaraan worden dan nog fixatiemiddelen en kleurstoffen toegevoegd. De populairste geuren zijn bloemen, citrus, houtachtige, Oosterse en zoete geuren. Maar vandaag zitten er meestal geen natuurlijke elementen meer in parfum, het zijn allemaal chemische bestanddelen die de geuren uit de natuur moeten nabootsen.

Veel mensen zijn allergisch of gevoelig aan deze chemische bestanddelen en kunnen een rode en geïrriteerde huid krijgen als ze parfum dragen. Onze eigen lichaamsgeur is ook afkomstig van ons voedingspatroon, als we dus veel groenten en fruit eten en zo weinig mogelijk bewerkt voedsel, zullen we vanzelf beter ruiken. Tevens kost Parfum vaak veel geld, dus het kan ook uit financiële overwegingen zijn dat je minder of geen parfum meer wilt gebruiken.

Natuurlijke alternatieven voor parfum

Bron: Ted major, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Ted major, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Vanille extract
Vanille is een geur die ons meeneemt naar de keuken en ons doet denken aan zoete gebakjes en koekjes, het is dus de ideale geur om op je lichaam te dragen. Je kunt een beetje vanille extract op een watje doen en zo op je huid aanbrengen. Gebruik liever een goed vanille extract dat gemaakt is van echte vanille in plaats van goedkopere vanille essence of aroma, wat gemaakt wordt van de synthetische stof vanilline. Zelf vanille extract maken is niet moeilijk en loont de moeite. Om zelf vanille extract te maken stop je twee echte vanille stokjes, die je doormidden gesneden hebt, in een glazen fles of bokaal. Voeg daaraan 200 ml wodka of rum toe en sluit goed af. Schud de fles of bokaal nu goed en plaats gedurende twee maanden op een droge en koele plek, schud regelmatig.

Bron: Auntmasako, PixabayBron: Auntmasako, Pixabay
Sinaasappel bloesemwater
Dit heerlijke geurende water dat gemaakt wordt van de bloesems van sinaasappels wordt vaak gebruikt in de Mediterraanse keuken. Het is niet alleen heerlijk in een gerecht of dessert, het ruikt ook geweldig lekker naar een combinatie van bloemen en citrustoetsen. Ideaal dus als natuurlijk alternatief voor parfum. Een beetje sinaasappelbloesemwater op een watje doen en op je huid deppen voor een heerlijke fruitige geur.

Citrus schillen

Als je een fan bent van citrusgeuren kun je ook heel eenvoudig de schillen van sinaasappels, citroenen, limoenen of pompelmoes rechtstreeks op de huid wrijven. Deze schillen bevatten natuurlijke oliën die een lekkere frisse geur zullen afgeven. Dankzij citrusschillen kun je dus subtiel en fruitig ruiken zonder dat je parfum draagt.

Bron: Devanath, PixabayBron: Devanath, Pixabay
Zelf parfum maken
Je kunt ook zelf een soort van parfum maken door olijfolie of kokosolie te mengen met je favoriete essentiële olie, zoals citroen, bloemen, lavendel of tijmolie. Bewaar het mengsel in een glazen flesje gedurende enkele weken.

Een andere manier om zelf parfum te maken is door je favoriete bloemen, kruiden of citrusschillen in wodka te laten weken. Net zoals je vanille extract maakt, zo kun je ook een extract maken van bloemen en kruiden. Dit duurt meestal enkele weken, bewaar het mengsel in een glazen flesje in de koelkast.

Lees verder

© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parfum: geurfamilies & notenParfum: geurfamilies & notenEr zijn duizenden parfums en weet in die enorme hoeveelheid de juiste geur maar te vinden! Om de diverse geuren uit elka…
Onweerstaanbare geuren voor mannenOnweerstaanbare geuren voor mannenDe The Smell and Taste Treatment and Research Foundation heeft onderzocht welke geuren echt onweerstaanbaar zijn voor ma…
Parfum: van toen tot nuWist je dat vroeger, parfum werd gebruikt om onaangename geuren uit de riolen te maskeren? En later werd parfum zelfs ge…
Hoe komt het dat een favoriete parfum ineens anders ruikt?Een parfum uitkiezen kan heel lastig zijn, omdat niet iedere parfum lekker is op elke huid. Ook kan het voorkomen dat ie…

De cellu-cup: wat is het en werkt het?Over cellulitis en het voorkomen en bestrijden daarvan, wordt al jaren ontzettend veel geschreven. Crèmes, oefeningen, b…
Microdermabrasie: Dode huidcellen van gezicht verwijderenMicrodermabrasie: Dode huidcellen van gezicht verwijderenMicrodermabrasie is een cosmetische behandeling die fijne kristallen en een vacuüm (onderdruk) gebruikt om dode huidcell…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Monicore, Pixabay
  • http://www.onegreenplanet.org/lifestyle/diy-chemical-free-perfume-and-cologne-alternatives/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Parfum
  • http://www.patesserie.com/nl/smaakmakers/vanille-extract/
  • http://www.allesoverparfum.nl/parfum/geschiedenis.htm
  • Afbeelding bron 1: Ted major, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Auntmasako, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Devanath, Pixabay
Valedevento (52 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.