Natuurlijke alternatieven voor parfum
De meeste mensen gebruiken regelmatig parfum want we ruiken allemaal graag lekker. Een vleugje parfum aanbrengen op de hals of polsen hoort voor veel mensen gewoon bij het ochtendritueel en als we ons opmaken voor een avondje uit besteden we extra zorg aan onze lichaamsgeur. Maar sommige mensen zijn gevoelig aan de chemische bestanddelen van parfum en kiezen dus beter voor een natuurlijk alternatief.
De geschiedenis van parfum
De oudste vormen van parfum zijn gevonden in oude Egyptische graven die dateren van voor 3100 voor Christus. Voor de oude Egyptenaren was geur erg belangrijk, ze gebruikten verschillende zalfjes als balsem. Deze werden gemaakt van hars van naaldbomen, plantaardige vetten en ook mirre, jeneverbessen, fenegriek en pistache waren populaire ingrediënten. Plantaardige olie of vet werd gebruikt om de geur te absorberen en langzaam vrij te geven. Toen rond de achtste eeuw voor Christus de handel rond de Middellandse zee op gang kwam, werd ook het gebruik van parfum verspreid. De samenstelling van de gebruikte parfums bleef ongeveer hetzelfde tot rond de twaalfde eeuw, toen de Arabieren een distillatietechniek begonnen toe te passen. Ze maakten parfum op basis van alcohol en etherische oliën en noemden het reukwater. In de zeventiende eeuw werd het gebruik van parfum razend populair, omdat men dacht dat de pest zich kon verspreiden via water stopte men met zich te wassen en werd parfum gebruikt om vieze geurtjes te verdoezelen. Sindsdien is het gebruik van parfum over de hele wereld bekend geworden en hebben we vandaag een eindeloze keuze aan heerlijk geurende parfums.
Wat is parfum
Parfum bestaat uit geurstoffen die opgelost worden in een oplosmiddel, dat is meestal alcohol. Daaraan worden dan nog fixatiemiddelen en kleurstoffen toegevoegd. De populairste geuren zijn bloemen, citrus, houtachtige, Oosterse en zoete geuren. Maar vandaag zitten er meestal geen natuurlijke elementen meer in parfum, het zijn allemaal chemische bestanddelen die de geuren uit de natuur moeten nabootsen.
Veel mensen zijn allergisch of gevoelig aan deze chemische bestanddelen en kunnen een rode en geïrriteerde huid krijgen als ze parfum dragen. Onze eigen lichaamsgeur is ook afkomstig van ons voedingspatroon, als we dus veel groenten en fruit eten en zo weinig mogelijk bewerkt voedsel, zullen we vanzelf beter ruiken. Tevens kost Parfum vaak veel geld, dus het kan ook uit financiële overwegingen zijn dat je minder of geen parfum meer wilt gebruiken.
Natuurlijke alternatieven voor parfum
Vanille extract
Vanille is een geur die ons meeneemt naar de keuken en ons doet denken aan zoete gebakjes en koekjes, het is dus de ideale geur om op je lichaam te dragen. Je kunt een beetje vanille extract op een watje doen en zo op je huid aanbrengen. Gebruik liever een goed vanille extract dat gemaakt is van echte vanille in plaats van goedkopere vanille essence of aroma, wat gemaakt wordt van de synthetische stof vanilline. Zelf vanille extract maken is niet moeilijk en loont de moeite. Om zelf vanille extract te maken stop je twee echte vanille stokjes, die je doormidden gesneden hebt, in een glazen fles of bokaal. Voeg daaraan 200 ml wodka of rum toe en sluit goed af. Schud de fles of bokaal nu goed en plaats gedurende twee maanden op een droge en koele plek, schud regelmatig.
Bron: Auntmasako, Pixabay Sinaasappel bloesemwater
Dit heerlijke geurende water dat gemaakt wordt van de bloesems van sinaasappels wordt vaak gebruikt in de Mediterraanse keuken. Het is niet alleen heerlijk in een gerecht of dessert, het ruikt ook geweldig lekker naar een combinatie van bloemen en citrustoetsen. Ideaal dus als natuurlijk alternatief voor parfum. Een beetje sinaasappelbloesemwater op een watje doen en op je huid deppen voor een heerlijke fruitige geur.
Citrus schillen
Als je een fan bent van citrusgeuren kun je ook heel eenvoudig de schillen van sinaasappels, citroenen, limoenen of pompelmoes rechtstreeks op de huid wrijven. Deze schillen bevatten natuurlijke oliën die een lekkere frisse geur zullen afgeven. Dankzij citrusschillen kun je dus subtiel en fruitig ruiken zonder dat je parfum draagt.
Bron: Devanath, Pixabay Zelf parfum maken
Je kunt ook zelf een soort van parfum maken door olijfolie of kokosolie te mengen met je favoriete essentiële olie, zoals citroen, bloemen, lavendel of tijmolie. Bewaar het mengsel in een glazen flesje gedurende enkele weken.
Een andere manier om zelf parfum te maken is door je favoriete bloemen, kruiden of citrusschillen in wodka te laten weken. Net zoals je vanille extract maakt, zo kun je ook een extract maken van bloemen en kruiden. Dit duurt meestal enkele weken, bewaar het mengsel in een glazen flesje in de koelkast.
Lees verder