Beestjes op ons lijf - Bacteriën, vieze gasten

Beestjes op ons lijf - Bacteriën, vieze gasten Ons leven begint vrij clean. Keizersneebaby's komen steriel op de wereld. Baby's die op de gewone manier geboren worden hebben al bacteriën uit hun moeders geboortekanaal op hun lijfje. Volwassenen hebben maar liefst één biljoen bacteriën op hun lichaam.

Bacteriën

Door knuffel- en ander contact met de buitenwereld komen er allerlei microscopisch kleine beestjes op onze huid nestelen. Doorgaans zijn het beestjes die vreedzaam op onze huid leven. Ze vinden er voedingsstoffen, maar zorgen verder niet voor problemen. Integendeel zelfs. Heel wat bacteriën helpen mee om ziekmakende indringers buiten te houden. Door de slechteriken voedsel af te snoepen, of door het natuurlijke afweersysteem van onze huid te stimuleren, houden ze de beestjes weg. Maar als het tegenzit, kunnen sommige gasten ook voor troep of ziekte zorgen. De honderden soorten vieze gasten hebben zo hun eigen voorkeuren. Sommige houden vooral van vochtige of warme plekjes op de huid, andere kiezen voor droog. Nog anderen hangen liever rond in de buurt waar ze makkelijk aan vet geraken.

Voorhoofd, acne

Op je voorhoofd en gezicht liggen er veel zweet- en talgkliertjes. De trouwe bewoners, de verschillende soorten bacteriën zoals de Doctorandus P. Acnes is er een frequente gast. Zoals zijn naam laat vermoeden, is het dit beestje dat acne kan veroorzaken.
Voorhoofd: 500.000 bacteriën per cm²

Oksels

De oksels vormen met hun vele talg- en zweetklieren, de ideale omgeving voor allerlei gasten. Bovendien is het er warm en vochtig. De perfecte broeihaard voor de dorstige corynebacteriën, die hun voedingsstoffen omzetten naar iets wat okselgeur veroorzaakt. Bij sommige mensen komt er onder de armen ook een bacterie voor die zich normaal in de darmen ophoudt. Met alle gevolgen die daar mee gepaard gaan. Deze bacterie kan ook longontsteking veroorzaken. Ook schimmels voelen zich hier thuis.
Oksels: 700.000 tot 900.000 bacteriën per cm²

Hoofdhuid

Je haar houd vocht en lucht vast en dat zorgt voor een vrij warme omgeving. Tel daarbij nog de vele zweetkliertjes en talgkliertjes, en je krijgt een paradijs voor allerlei organismen die op de huid en haarfolikels leven en zich daar te goed doen aan het vet uit huid- en talgcellen. Als deze bacteriën zich misdragen krijg je last van roos of huidontstekingen. De talrijkste hoofdhuidbewoners zijn stafylokokken (die zowat overal op de huid zitten), die graag vrije vetzuren en koolhydraten eten.
Hoofdhuid: 200.000 tot 400.000 bacteriën per cm²

Armen en benen

Op armen en benen, onderrug en buik is het vrij droog en dat is precies waar stafylokokken van houden. Al blijft het in deze zones minder druk dan elders. Van de 35 soorten stafylokokken leeft de helft graag op onze huid. De vervelendste is de S. aureus, die je misschien kent als de ziekenhuisbacterie, maar die ook puistjes en abcessen kan veroorzaken. Daarnaast wonen er ook schimmels, Corine- en propionibacteriën.
Armen en benen: 100 tot 1000 bacteriën per cm²

Schimmeltje, schimmeltje aan de hand

Op je handen wonen heel wat stafylokokken en corynebacteriën. Maar het is natuurlijk onder je vingernagels dat de echte vieze gasten huizen, in grote hoeveelheden! Deze kunnen leiden tot infecties, bijvoorbeeld van wondjes.
Onder de nagels: 2500 tot 1.2 miljoen bacteriën per cm²

Boze billenbijters

Ook de bilnaad is een geliefde plek voor allerlei beestjes: ze vinden er talg-, zweet- en apocriene klieren en het is er altijd vochtiger en warmer dan op ander huidplekken (extra voedingsstoffen). E. coli's en bacteriën die normaal binnen in het lichaam leven, zoals lactobacillen kunnen er wel eens rondhangen.
Bilnaad: 4000 tot 20 miljoen bacteriën per cm²

Tenen

Jawel, ook de zone tussen je tenen kan een beestenboel zijn. Omdat je voeten meestal goed verpakt zijn, is het er vochtig en warm. Ook de hoge zuurtegraad van je huid rond de tenen trekt bepaalde groepen aan zoals schimmels. Typisch voor de teenregio zijn brevierbacteriën, die zich voeden met koolhydraten die zich bevinden in zweet, huid en afvalstoffen van andere bacteriën. Ze produceren enzymen met een krachtige, kaasachtige geur.
Tussen de tenen: 7 miljoen bacteriën per cm²

Lees verder

© 2012 - 2024 Slurfke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puistjes en chocoladePuistjes en chocoladeEr wordt altijd gezegd dat je moet oppassen met het eten van chocolade, want je krijgt er puistjes van. In hoeverre klop…
Aandoeningen: AcneAandoeningen: AcneAcne wordt ook wel jeugdpuistjes genoemd. Veel jongeren in de puberteit krijgen er last van. Het kan ook psychische prob…
Zon en puistjesZon en puistjesEr wordt vaak gezegd dat de zon kan helpen om puistjes tegen te gaan. Mensen die puistjes hebben zouden er baat bij hebb…
Puistjes bestrijdenPuistjes bestrijdenAcne of puistjes komt meestal voor bij jongeren, sommigen krijgen het en sommigen niet. Acne kan je niet voorkomen en ko…

Make-up: mooie lippenMake-up: mooie lippenIedereen wil mooie lippen hebben. Dat kan iedereen krijgen. Maar hoe krijgt u mooie lippen met make-up?
Krant-nagels, super gave en originele manier van nailartEen nieuwe en populaire trend onder de nail arts is Newspaper Nail Art, oftewel krantnagels! Probeer het nu en en ga ori…
Slurfke (78 artikelen)
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.