Hoe kun je stoppen met frisdrank drinken?

Hoe kun je stoppen met frisdrank drinken? Het klinkt zo gemakkelijk: stop met frisdrank drinken wanneer je wilt afvallen. We weten eigenlijk allemaal wel waarom we dat moeten doen, maar het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Frisdrank kan namelijk een verslavende werking hebben en daarnaast is de kans aanwezig dat je flink wat klachten kunt hebben als je stopt of mindert met frisdrank drinken. Denk aan bijvoorbeeld hoofdpijn en vermoeidheid. Hoe kun je toch stoppen met het drinken van frisdrank?

Frisdrank

Frisdrank is alles behalve goed voor de gezondheid. Drankjes zoals cola, sinas, seven-up en cassis zorgen ervoor dat je ontzettend veel suiker binnenkrijgt. Sommige frisdranken, zoals cola en Mountain Dew, bevatten ook nog eens een berg cafeïne. Wanneer je wilt afvallen of gewoonweg gezonder wilt leven, dan is frisdrank natuurlijk een onverstandige keuze. En veel mensen willen er daarom mee stoppen. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk als gedacht. Door de suiker en de cafeïne is er een grote kans dat je last krijgt van ontwenningsverschijnselen en heb je telkens weer de neiging toch de frisdrank te pakken. Voor één keer dan, althans, dat neem je je iedere keer weer voor. Hoe kun je nou wel stoppen met het drinken van frisdrank?

Waarom wil je stoppen met frisdrank?

Een goede manier om te stoppen met het drinken van frisdrank, is je te bedenken wáárom je dit eigenlijk wilt. Wil je afvallen? Wil je minder suiker binnen krijgen? Of juist minderen met de hoeveelheid cafeïne? Schrijf alle redenen op die jij belangrijk vindt. Door het op te schrijven, word je je bewuster van jouw motivatie en doelstelling. Het kan ook geen kwaad om eens te lezen over de gevaren van frisdrank. Hoe meer je erover leest, hoe makkelijker de eerste stap is.

Hoe zit het met light frisdrank?

Light frisdrank is doorgaans wel wat beter dan gewone frisdrank, maar het is doorgaans niet helemaal een goede oplossing om de gewone te vervangen door de light. Zo zit er bijvoorbeeld nog steeds cafeïne in. Ook zit er in de meeste lightdranken de zoetstof aspartaam. De meningen zijn erg verdeeld over deze zoetstof, maar veel mensen raden af om dit veel binnen te krijgen. Lightdrank zou wel als eerste stap gebruikt kunnen worden, om de gewone frisdrank af te bouwen.

Bouw het langzaam af

Belangrijk is om te onthouden dat het helemaal niet zo gemakkelijk is om minder frisdrank te drinken. Daarom doe je er verstandig aan om het langzaam af te bouwen. Maak afspraken met jezelf. Drink bijvoorbeeld geen frisdrank na acht uur ’s avonds, of kies ervoor om niet meer te drinken wanneer je op het werk bent. Als je dit langzaam kunt uitbreiden, is het gemakkelijker om vaarwel te zeggen tegen cola en andere frisdranken.

Koop geen frisdrank!

Eén van de makkelijkste manieren om geen frisdrank te drinken, is om het niet te kopen. Dit kan wel wat doorzettingsvermogen kosten, maar wanneer je het niet in huis hebt, kun je het ook niet opdrinken. Haal jij wel eens frisdrank uit een automaat, bijvoorbeeld op een treinstation of je werk? Zorg dan dat je geen kleingeld bij je hebt.

Vraag je omgeving om hulp

Heb je mensen in je omgeving die veel frisdrank drinken? Dan is het lastiger om te voorkomen dat je meedrinkt. Vraag hen daarom om hulp. Vraag je huisgenoten of gezin om de frisdrank voor je te verstoppen. Eventueel kan dit zelfs in een kluis worden gestopt. Klinkt hard, maar het kan wél werken. Ook kun je vrienden en familie laten weten dat je liever geen frisdrank drinkt, zodat ze met gezondere alternatieven kunnen komen.

Drink iets anders

Vervang je frisdrank door gezondere alternatieven. Drink bijvoorbeeld water met citroen of kies bijvoorbeeld voor zelfgemaakte sapjes en smoothies. Zorg ervoor dat je dit soort alternatieven in huis hebt, want dat maakt het veel gemakkelijker om een verstandige keuze te maken.

Bereid je voor op ontwenningsverschijnselen

Frisdrank is verslavend, dat komt door de suiker en de cafeïne. Mensen die stoppen met het drinken van frisdrank, merken al snel dat ze last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Ze worden sneller moe, hebben minder energie en kunnen enorme hoofdpijn hebben. Drink sowieso voldoende water en neem eventueel een pijnstiller om de pijn tegen te gaan. Het is een fase waar je doorheen moet. Dit is niet gemakkelijk, maar met voldoende doorzettingsvermogen wél mogelijk. Wees ook niet té boos op jezelf als je wel een keertje naar de frisdrank pakt. Zolang je daarna de draad weer direct oppakt, is er niks aan de hand!

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieet en frisdrank, light varianten zijn boosdoener obesitasDieet en frisdrank, light varianten zijn boosdoener obesitasOm het drinken van de verplichte hoeveelheid vocht voor de mens aantrekkelijker te maken zijn er frisdranken op de markt…
Zwanger en colaZwanger en colaEr gaan veel verhalen rond over cola tijdens de zwangerschap. Het zou miskramen kunnen opwekken, de opname van calcium b…
Is de kleurstof in cola kankerverwekkend?Is de kleurstof in cola kankerverwekkend?Sinds een paar dagen is Coca-Cola een veelbesproken onderwerp in de media. Cola krijgt een donkerbruine kleur door toevo…
Wat doen light frisdranken met je?Wat doen light frisdranken met je?Veel mensen denken dat light frisdranken zo gezond zijn, maar is dit eigenlijk wel zo gezond? Mensen die aan het afvalle…

Makkelijker afvallen bij warm weerMakkelijker afvallen bij warm weerAfvallen is in de zomer makkelijker dan in de winter. Dit heeft te maken met een aantal factoren, waaronder het feit dat…
Zelfgemaakte gezonde ijsjes!Zelfgemaakte gezonde ijsjes!In de zomer, wanneer de temperaturen boven de 30 graden komen, zal niemand snel weglopen voor een lekker koud ijsje. Jam…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Byrev, Pixabay
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.