Afvallen met Juso psylliumvezels

Afvallen met Juso psylliumvezels Er zijn slechts weinig dieetproducten waarvan de werking wetenschappelijk bewezen is. Juso psylliumvezels behoren echter wel tot dat selecte gezelschap van producten die je dieet bewezen kunnen ondersteunen. Juso psylliumvezels neem je in voor elke maaltijd. Ze zetten zich uit in je darmen doordat ze een enorme hoeveelheid water op kunnen nemen. Het verzadigde gevoel dat dit je geeft zorgt dat je minder snel geneigd bent tussen de maaltijden door nog te gaan snacken.

Juso psylliumvezels


Afvallen: honger is vaak het grootste probleem

Iedereen die weleens een poging ondernomen heeft om gewicht te verliezen weet dat afvallen bestaat uit twee componenten: meer bewegen en minder (ongezond) eten. Het eerste component is een kwestie van doorzetten. Als je jezelf ertoe kan zetten om twee avonden in de week naar de sportschool te gaan dan kom je al een heel eind. Excuses treffen dan meestal geen doel. Het tweede component is vaak moeilijker beheersbaar. Mensen die minder moeten gaan eten of junkfood moeten inruilen voor gezondere alternatieven klagen vaak over een gebrek aan verzadiging of zelfs over regelrechte honger. Dit is niet iets dat in je hoofd zit: crackers met slankie vullen nu eenmaal minder dan een patatje speciaal en een salade met komkommer en tonijn minder dan een grote portie bami met pindasaus en kroepoek.

Als je vrij bent en thuis zit dan kun misschien nog stug proberen om het hongergevoel te verminderen maar als je gewoon moet werken dan kan dit knap lastig zijn. Bij de meeste werkzaamheden is concentratie vereist en wanneer je deze concentratie vanwege het hongergevoel niet op kunt brengen dan kom je al snel in de problemen. Het is daarom zaak om zonder vette hap en zonder te grote porties een niveau van verzadiging te bereiken en te zorgen dat die knorrende maag uitblijft.

Minder eten met Juso psylliumvezels

Wie zoekt naar meer informatie over Juso psylliumvezels of afslankvezels zou haast denken dat er iets geheimzinnigs aan de hand is. Er zijn wel veel websites die het product te koop aanbieden, maar uitgebreide informatieve pagina's over de voor- en nadelen van dit product zijn amper te vinden. Wie het boek 'Overgewicht te lijf: zonder dieet, afslankproducten of chirurgie' van (jawel!) J. Juso leest, leert wat meer over de geschiedenis van dit product.

Binding in de darmen en invloed op de bloedsuikerspiegel

Van psylliumvezels is al langer bekend dat deze goed kunnen helpen bij het afvallen. Deze vezels, ook wel psyllium husk of vlozaadvezels genoemd, zijn afkomstig van de zaadhuiden van de Plantago ovata (Indische psyllum). Het bevat een voedingsvezel - vlosine-slijmpolysaccharide - dat een veelvoud van zijn eigen gewicht aan water kan binden. Het vult daardoor je darmen flink. Dit heeft een positief effect op de stoelgang, maar geeft daarnaast ook een verzadigd gevoel. Daardoor ben je minder snel geneigd om grote ongezonde maaltijden te eten om je maar vol te voelen. Ook zul je merken dat je minder geneigd bent tussendoor te gaan snoepen. Zo wordt het je een stuk gemakkelijker gemaakt om je dieet vol te houden.

Bij het innemen van koolhydraten wordt je alvleesklier geprikkeld om insuline aan te maken en stijgt je bloedsuikerspiegel. Dit ervaar je bijvoorbeeld wanneer je een stukje chocolade of een boterham met jam eet. Deze insuline is ook verantwoordelijk voor de vetopslag in je lichaam. Voorkomen dat de alvleesklier al te veel geprikkeld wordt is dus een belangrijke sleutel naar dieetsucces.

J. Juso
Bron: J. JusoBron: J. Juso
Waar komt Juso dan in dit verhaal voor? J. Juso, schrijver van diverse boeken over afslanken, was door zijn research overtuigd geraakt van de werking van psylliumvezels. Het voornaamste probleem met dit product was echter de prijs. Deze was flink hoog waardoor het niet voor iedereen toegankelijk was. Juso heeft daarom de handen ineen geslagen met importeurs van de vezels: als hij zijn naam aan het product zou verbinden en het zou promoten, dan waren de importeurs verzekerd van een hogere verkoop en zou het voor hen rendabel worden om het product voor een lagere prijs te verkopen.

Nadat het product door Juso onder zijn naam op de markt is gebracht, is het gebruik van de vezels wereldwijd explosief gestegen. Sommige fabrikanten bieden het nog steeds aan als een soort luxeproduct. Laat je hierdoor niet bedonderen: voor 250 gram losse vezels zou je niet meer dan 10 tot 14 euro hoeven betalen (2020). In Nederland wordt het product verkocht door Jacob Hooy.

Wetenschappelijk onderzoek naar Juso psylliumvezels

Psylliumvezels zijn één van de weinige afslankmiddelen waarvan de werkzaamheid wetenschappelijk bewezen is. Zo heeft bijvoorbeeld het Europees Geneesmiddelenbureau de vezels in 2006 beoordeeld in een onderzoek naar het tegengaan van obstipatie. Zij concludeerde daarbij een 'middelgoede werking' als waterbindend middel dat werkt in de darmen. Australische onderzoekers toonden in 2010 ook een positief resultaat aan bij gebruik van psyllium vezels in de strijd tegen overgewicht.

Hoe gebruik je Juso psylliumvezels?

Het effect dat je wilt bereiken met het gebruik van Juso psylliumvezels is dat een op het oog niet zo vullende maaltijd toch voor voldoende verzadiging zorgt om je ervan te weerhouden tussen de maaltijden door te gaan snacken. Het is daarom belangrijk om het gebruik van de vezels goed af te stemmen op je voedingspatroon.

Geadviseerd wordt om te beginnen met een kleine dosis, zodat je lichaam goed kan wennen aan de vezels. Je kunt daarvoor het beste voor elke maaltijd één theelepeltje vezels vermengen met een glas water en dit in zijn geheel opdrinken. In bestek van ongeveer 10 dagen kun je dit opbouwen naar één eetlepel voor elke maaltijd. Zodoende wordt de inname uiteindelijk 15 gram (3 keer 5 gram) per dag. Dit kan beschouwd worden als de ideale hoeveelheid.

Lees verder

© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gezonde eigenschappen van psylliumvezelsDe gezonde eigenschappen van psylliumvezelsVezels zijn goed voor je gezondheid, vooral voor je darmen. Het eten van extra vezels bevordert de spijsvertering en gaa…
De geneeskracht van psyllium husk vezelsPsyllium husk vezels zijn de buitenste schilletjes van de zaadjes van de plant die we in het Latijn plantago ovata noeme…
Prikkelbare darm syndroom (PDS) behandeling: dieet, voedingPrikkelbare darm syndroom (PDS) behandeling: dieet, voedingPrikkelbare darm syndroom dieet, voeding en voedingstips. Veel mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) ervaren da…
Waar zitten veel vezels in? Overzicht vezelrijke productenWaar zitten veel vezels in? Overzicht vezelrijke productenVezelrijk eten is voor iedereen belangrijk en voor sommigen essentieel in het voorkomen van buikpijn en darmkrampen. Wan…

Afvallen met Glucomannan konjacAfvallen met Glucomannan konjacGlucomannan konjac is een type voedingsvezel dat in diverse dieetproducten wordt verwerkt. Het product, gewonnen uit de…
Tarwevrij dieet: help, wat kan ik eten?!Tarwevrij dieet: help, wat kan ik eten?!Een tarwe-allergie. Je hebt het zelf, iemand in je omgeving heeft het of je hebt er wel eens van gehoord. Mensen met een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mojzagrebinfo, Pixabay
  • J. Juso - Overgewicht te lijf: zonder dieet, afslankproducten of chirurgie (Amsterdam 2012)
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/866.html
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20727237?dopt=Abstract
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Psyllium_seed_husks
  • Afbeelding bron 1: J. Juso
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 18-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.