Intuïtief eten: afvallen zonder te diëten

Intuïtief eten: afvallen zonder te diëten Voor een aantal mensen werkt diëten prima. Anderen hebben echter minder succes, en volgen modedieet na modedieet; zonder resultaat. Na elk dieet wordt de frustratie over het feit dat ze er niet in slagen om hun overgewicht kwijt te raken groter. Afvallen is vaak toch lastiger dan men denkt. Voor deze mensen is het wellicht het proberen waard om te kunnen stoppen met diëten, en intuïtief te gaan eten. Intuïtief eten gaat ervan uit dat het lichaam zijn eigen gewicht kan reguleren als je bij het eten naar je lichaam luistert.

Inhoud


Waarom het volgen van een dieet niet altijd een blijvende oplossing is

Diëten die bepaalde voedingsmiddelen uitsluiten

Er zijn diëten die bepaalde groepen voeding - bijvoorbeeld koolhydraten of vetten - uitsluiten of alleen bepaalde combinaties van voedingsmiddelen toestaan. Het nadeel van deze diëten is dat het veel discipline vergt om jaar in jaar uit geen rijst, pasta of brood te mogen eten of alleen maar magere producten tot je te mogen nemen. Daarnaast smaken verboden vruchten toch het lekkerst, waardoor het gevaar bestaat dat je er juist naar gaat snakken, en zodra je deze voedingsmiddelen weer gaat eten je weer aankomt.

Diëten die calorieën beperken

Andere diëten schrijven voor dat je een maximaal aantal calorieën per dag mag eten. Ook voor deze diëten heb je een ijzersterke discipline nodig. Kun je het volhouden om jaar in jaar uit bijvoorbeeld maximaal 1500 calorieën per dag te eten of ervaar je het na verloop van tijd toch als 'op een houtje bijten' en gaat het je tegenstaan?

Intuïtief eten

Wat wordt er verstaan onder intuïtief eten

Intuïtief eten is in de jaren 90 door Amerikaanse diëtisten uitgevonden. In Engeland wordt intuïtief eten in 2018 bepleit door twee voedingsdeskundigen (dr. Laura Tomas en Pixie Turner) en twee diëtisten (Helen West en Rosie Saunt). Zij strijden tegen het idee dat onze lichamen onvolmaakt zijn, en dat diëten de oplossing is om onze onvolmaaktheden op te lossen. Naar hun mening is diëten zeker geen oplossing omdat je meestal weer op je oude gewicht terugkomt, vreetbuien krijgt, geobsedeerd wordt door eten of dwangmatig gaat sporten.

Letterlijk betekent intuïtief eten dat je niet nadenkt over wat je eet, maar je gevoel volgt. Er komt echter nog meer bij kijken. Ook al kent intuïtief eten geen eetschema's of eetvoorschriften, toch is het geen vrijbrief om onbeperkt alles te eten; er wordt een gezonde relatie met voeding voorgestaan. Deze manier van eten is gezond omdat er geen verboden voedingsmiddelen zijn, en je toch gevarieerd en gebalanceerd eet.

Waarom intuïtief eten werkt

De pleitbezorgers van intuïtief eten stellen dat het een blijvender resultaat geeft dan lijnen omdat je hierbij ook je gedachten en gevoelens aanpakt. Zij benadrukken daarom het belang van lief en goed voor jezelf zijn, en mindfulness toe te passen om beter naar je lichaam te leren luisteren.

Hoe gaat intuïtief eten in zijn werk

Je volgt geen dieet

Je telt geen calorieën, en hebt ook geen andere beperkingen. Om dit te oefenen wordt geadviseerd om op te schrijven wat in het verleden het resultaat van je lijnpogingen was. Baalde je bijvoorbeeld als je sommige producten niet mocht eten, of kreeg je vreetbuien?

Je herkent het moment waarop je honger krijgt

Als je intuïtief wilt eten, moet je eten vóórdat je honger krijgt. Om jezelf te trainen in het herkennen van honger, kun je de symptomen noteren die voor jou bij honger horen. Het gaat hierbij zowel om lichamelijke (hoofdpijn, duizeligheid, geen energie, knorrende maag) als psychische symptomen (chagrijnig, snel geïrriteerd).

Je accepteert je lichaam

Acceptatie van het lichaam is ook een van de pijlers van intuïtief eten. Er wordt namelijk van uitgegaan dat als je van iets houdt, je er in het algemeen ook goed voor zult willen zorgen. Ook in het geval dat je niet zo tevreden over je lichaam bent, dien je daarom in ieder geval te proberen om je lichaam te accepteren. Een goed begin is het krijgen van respect voor je lichaam, en er zo goed mogelijk voor zorgen.

Je mag alles eten wat je wilt

De gedachte hierachter is dat als je iets niet mag eten, je er namelijk juist dan erg trek in krijgt. Een oefening om het gevoel te krijgen dat je alles mag eten gaat als volgt. Schrijf eens op welke voedingsmiddelen je van jezelf niet mag eten, omdat je denkt dat deze slecht of ongezond zouden zijn. Probeer voor de verandering eens om geen enkel voedsel als slecht of ongezond te zien. Bedenk bijvoorbeeld een tegengif voor gedachten als "eigenlijk mag ik deze muffin niet eten". Bedenk bijvoorbeeld dat één muffin niet slecht is voor je gezondheid. Je dient zonder schuldgevoel te eten.

Je eet mindful en je geniet van je eten

De intuïtieve eters vinden mindfulness belangrijk omdat je op den duur zult stoppen met te veel eten als je van je eten begint te genieten. Mindful (bewust) eten is te oefenen door bijvoorbeeld een keer per dag tijdens een maaltijd langzaam te eten, terwijl je met volle teugen van elke hap geniet.

Het is bovendien nodig om te eten wat je lekker vindt. Als je bijvoorbeeld weet dat het is toegestaan om op zijn tijd een tompouce te eten, dan is het minder moeilijk om te stoppen met eten als je vol zit; je weet immers dat je vaker een tompouce mag eten als je daar zin in hebt.

Je eet totdat je vol zit

Het idee is dat eten totdat je vol zit, beter zou zijn dan eten totdat je niet langer hongerig bent, maar ook niet echt vol. Als je stopt met eten voordat je vol zit, krijg je snel weer honger. Om uit te vinden of je vol zit, kun je halverwege de maaltijd tien minuten pauzeren, en jezelf vragen of je nog van je eten geniet of dat je iets anders wilt eten.

Je luistert naar je emoties bij het eten

Er is bij deze leer veel aandacht voor gevoelens. Je dient daarom uit te vinden waarom je wilt eten: heb je honger of iets te vieren? Om dit te onderzoeken kun je een lijst maken van dingen die je kunt doen in plaats van eten (bellen met een vriend, je nagels lakken). Als je na het maken van zo'n lijst besluit dat je toch wilt eten, is dat ook goed.

Je beweegt intuïtief

De pleitbezorgers van intuïtief eten stellen dat je niet hoeft te sporten om af te vallen; je mag bewegen als je je daardoor beter voelt. Zij stellen wel dat sporten goed is voor je conditie en welbevinden. Zij menen dat sporten los moet worden gezien van afvallen, en adviseren om in plaats daarvan te bedenken hoe je je door het sporten voelt: verdwijnt je rugpijn, slaap je beter of voel je je sterker?

Je bent niet streng met je voeding, maar je eet wel goed

Volgens de leer van intuïtief eten is het zeker niet nodig om alleen maar 'gezond voedsel' te eten, maar zij raden wel aan om fruit, groenten, vis, vlees, noten, peulvruchten, eiwitten en granen te eten. Om erachter te komen welke verschillende voedingscombinaties je lichaam nodig heeft, dien je vóórdat je begint te eten je af te vragen waar je zin in hebt, wat je lekker zal smaken, en hoe je je erdoor zult voelen. Als je nadat je gegeten hebt nadenkt hoe je je voelt, krijg je al dan niet bevestigd of je verwachtingen zijn uitgekomen.

Conclusie

Als je er niet in slaagt om via de gangbare diëten af te vallen, kun je proberen of het je via intuïtief eten wel lukt. Volgens de voorstanders van deze beweging heeft intuïtief eten veel voordelen. Je hoeft je volgens hen minder obsessief bezig te houden met eten, je gewicht of sporten om af te vallen. Bovendien hervindt je lichaam op een gegeven moment vanzelf zijn evenwichtsgewicht, waardoor je stopt met jojoën. Een ander voordeel is dat het beter zou zijn voor je portemonnee omdat je geen speciale voeding (bijvoorbeeld superfoods als quinoa en chiazaden) hoeft te kopen. Een laatste voordeel is het ontwikkelen van een positiever lichaamsbeeld omdat je niet meer louter sport om af te vallen.

Lees verder

© 2019 - 2025 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat werkt beter bij afvallen: meer sporten of minder eten?Wat werkt beter bij afvallen: meer sporten of minder eten?Globaal gezien zijn er drie methodes om af te vallen: meer sporten, minder eten en meer sporten én minder eten. Uit onde…
Afvallen als je ouder wordtAfvallen als je ouder wordtAls je ouder wordt heb je minder calorieën nodig. Daardoor wordt het moeilijker afvallen als je ouder bent. Gelukkig zij…
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…
Superfoods: quinoa, kokosolie en gojibessenSuperfoods zijn erg populair. Maar wat zijn superfoods nu precies en waar zijn ze goed voor? Zaden, noten, groenten en f…

Kenmerken, voordelen en nadelen van het pegandieetKenmerken, voordelen en nadelen van het pegandieetHet pegandieet is ontwikkeld door dokter Mark Hyman en verenigt de hoofdlijnen van het veganisme en het paleodieet. Uitg…
Metabool syndroom: Gezonde en ongezonde voedingMetabool syndroom: Gezonde en ongezonde voedingSommige patiënten lopen een verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes mellitus (suikerziekte) of een beroerte. Dit r…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • It all ends now! (Red UK, februari 2019)
Crayon (104 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.