Diëten en afvallen, op een efficiënte en gezonde manier

Diëten en afvallen, op een efficiënte en gezonde manier Dieet, iedereen van ons komt wel eens in contact met een dieet, wil een dieet volgen of heeft er positieve of negatieve ervaringen mee. Wat wel en niet moet en mag in een dieet is niet altijd duidelijk en wat goed is voor de één, is het niet noodzakelijk voor een ander. Daarom zetten we een aantal punten op een rijtje.

Vet is goed

Voor ons lichaam wordt vet niet als iets slechts aanzien. Het is een reserve voor moeilijkere tijden waarin minder voedsel te vinden is. Dat is natuurlijk iets dat voortvloeit uit ons ver verleden waar de mens zijn voedsel nog moest zoeken en er in winterperiodes minder voedsel aanwezig was dan in zomerperiodes.

In onze westerse maatschappij is er nu steeds evenveel voedsel te vinden en toch zullen we nog steeds gemakkelijker aankomen in de winter dan in de zomer. Hoewel dit natuurlijk ook met minder bewegen te maken heeft en het feit dat we meer copieuze maaltijden nemen in de winter, ziet ons lichaam dit nog steeds als een positief gegeven.

Australische wetenschappers hebben zelfs gemerkt dat ons lichaam zich verzet tegen gewichtsverlies omdat dat gelijk staat aan minder reserves. Het lichaam zal dus signalen van honger sturen zodat de vetreserves worden aangevuld, ondanks dat we helemaal geen honger hebben. Hierdoor ondervinden veel mensen net dat jo-jo effect; afvallen en evenveel (of meer) weer bijkomen.

Bewegen, bewegen, bewegen om af te vallen

Als men wil afvallen, geldt er deze simpele regel: we moeten meer verbranden dan wat we binnen krijgen. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan want het hongergevoel zal nog steeds de kop opsteken.

Daarom is sport zeer belangrijk. Als men aan sport doet, door bijvoorbeeld te gaan joggen of hardlopen , moet men dat ook op de juiste manier doen; we kunnen 10 km gaan lopen maar als we dit niet op de juiste manier doen, zullen we hier geen effect van ondervinden. Effect ondervinden van sport gebeurt pas als we rekening houden met onze hartslag.

Om effeciënt te sporten moeten we een hartslag aanhouden van ongeveer 68% tot 75% van de maximale hartfrequentie. Ieder kan gemakkelijk zijn maximale hartfrequentie berekenen door van 220 uw leeftijd af te trekken (vb voor iemand van 30 jaar is dit 220-30= 190. De trainingszone hartslag ligt dan tussen 129 en 142).

Ook regelmaat is belangrijk bij sporten, zowel voor vetverbranding als voor conditie; algemeen wordt aangeraden om drie maal per week te gaan sporten gedurende minimum 30 minuten. Het is ook belangrijk dat u, indien u beginnend sporter bent, u niet meteen alle dagen 2 uur gaat lopen want dat zal uw gezondheid niet ten goede komen en het wordt veel moeilijker om dit vol te houden.

Wanneer sporten af te vallen?

Sporten is op ieder moment van de dag gezond. Echter, op het ene ogenblik zal dit meer effect hebben naar vetverbranding dan op een ander moment. Daarom is het belangrijk te begrijpen hoe het lichaam werkt.

Als we ís ochtends opstaan, putten we uit onze energiereserves door vetverbranding. Dit is zo omdat we nog geen voedsel tot ons genomen hebben en het suikergehalte in ons lichaam dus laag is. Als we dus in de ochtend gaan sporten, voor het ontbijt, dan zal dit een groot effect hebben op de vetverbranding. We verbranden dus rechtstreeks overtollig vet. Het addertje is natuurlijk dat ons lichaam dit zal voelen en het daarom mogelijk is dat we bij het ontbijt meer honger hebben en zelfs de rest van de dag geneigd zijn meer te eten.

Sporten na het avondeten is ook een goed idee. De meeste mensen komen bij door ís avonds zware maaltijden te eten en zich dan in de zetel te ploffen. Hiermee verbranden we natuurlijk niet de waarden die we net binnen genomen hebben. Als we gaan sporten na het avondeten, natuurlijk zorgen dat het eten niet meer op de maag ligt, zullen de caloriën die ingenomen zijn ook meteen gebruikt worden om om te zetten in energie en zullen deze daardoor niet in vet omgezet worden.

Water drinken

Bij sporten is het steeds zeer belangrijk voldoende water te drinken. U zal namelijk zweten en hierdoor vocht verliezen. Als u na zwaar sporten op de weegschaal gaat staan en u bent een halve kilo kwijt, ga dan niet meteen juichen want dit wil zeggen dat u vooral vocht verloor.

Het is belangrijk dit verdampte water weer aan te vullen. Ons lichaam heeft het namelijk nodig en zal redeneren net zoals met vet; als men minder water drinkt, zal het lichaam water opslaan en vasthouden als reserves. Het is trouwens ook zo dat het drinken van water de honger stilt; drink daarom een glas water voor je iets eet en je honger gevoel zal verminderen.

En natuurlijk hebben we het water nodig om schadelijke stoffen uit ons lichaam te verwijderen. Onze natuurlijke lichaamsfilters zijn de nieren, deze filteren het vocht in ons lichaam. Hiervoor is het dus belangrijk dit vocht voldoende te vernieuwen zodat het op die manier de schadelijke stoffen uit ons lichaam kan transporteren. Als variant op water, kan men ook groene thee drinken. Deze wordt sinds jaren reeds in China geapprecieerd als helpende hand bij de spijsvertering, het verminderen van vochtopslag in de cellen en het verminderen van vetopname. Veel afslankproducten bevatten groene thee maar je kan deze beter gewoon op de traditionele manier drinken.

Voldoende slapen

Als we niet voldoende rust hebben, is het lichaam moe. Het moe zijn van het lichaam is een resultaat van een tekort aan energie en om dit tekort op te vangen zal het lichaam ons het signaal sturen dat we honger hebben. Door te eten en die caloriën te verbranden, zullen we terug energie krijgen maar deze hadden we eigenlijk niet uit ons eten nodig. Het is bewezen dat mensen die moe zijn, tot 15% meer gaan eten. Op die manier gaan we natuurlijk weer vet opslaan in onze lichaamscellen als reserve. Daarom is voldoende rust en slapen niet onbelangrijk bij een dieet.

Lees verder

© 2009 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kiloís af te vallen kunt u het beste een ei…
De meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidDe meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidVeel mensen zijn opzoek naar en manier om af te vallen. Vaak wordt er dan gezocht naar een populair dieet. Een populair…
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…

Afvallen: de 10 vergeten tips!Afvallen: de 10 vergeten tips!We kennen allemaal wel de tips voor afslanken: gezonder eten, minder vet, minder snoepen, meer groente, meer bewegen en…
Het nieuwe grapefruit dieetHet nieuwe grapefruit dieetDat groenten en fruit kunnen helpen bij afvallen is geen nieuws, ze bevatten immers veel voedingsstoffen en weinig calor…
Bronnen en referenties
  • www.afvallen-dieet-tips.be
Gringo (77 artikelen)
Laatste update: 25-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.