Minder eten (én afvallen) door emoties te beheersen
Tussen eten en emoties bestaat voor de meeste mensen een duidelijk verband. Ze eten uit frustratie, stress, verdriet of verveling. Pas als emoties en stress onder controle zijn, kan men denken aan afvallen. Of het nu uit frustratie of eenzaamheid is: wie zich graag met eten wil troosten, moet andere manieren vinden om af te vallen. Als het 'eten alleen' je niet smaakt, moet je je niet tevreden stellen met chips en pizza. Nodig vrienden uit met wie je samen kookt of volg een kookcursus. Daar ontmoet je gelijkgestemde mensen. En tegen frustratie helpen ook ontspanningsoefeningen of sport. Feit is dat bij programma’s om af te vallen, er te weinig rekening wordt gehouden met emotionele factoren. Welk type eter ben jijzelf trouwens?
Eten maakt gelukkig
Oké, eten maakt even gelukkig, maar op de lange duur zal die gewoonte alleen maar leiden tot meer frustratie. Positieve eet-emoties houden meestal maar kort aan en leiden snel tot het tegenovergestelde: een slecht geweten en schuldgevoelens, die in het ergste geval worden gecompenseerd met een nieuwe
eetbui. Er zijn betere manieren om een goed gevoel te creëren. Maak jezelf bewust van de vraag of je eet uit
honger of om een
andere reden. Zodra je de echte reden gevonden hebt en het is geen honger, vraag je dan af wat je behalve eten nog meer kan doen. Wist je trouwens dat honger vaak de verkeerde interpretatie van
dorst is? Drink daarom eerst een glas water en kijk of de honger daarna nog steeds aanhoudt.
Bij frustratie en stress
Druilerig weer, slechte zin? Dan komen chocolade, hamburgers of chips als geroepen. Maar na de eetbui volgt meestal een slecht geweten. Want gezond zijn deze caloriebommen allerminst. Eén kleine troost is er: je bent niet alleen met je eten uit frustratie. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen zich overgeeft aan chocolade of chips. Aanzienlijk slechtere alternatieven zijn alcohol en roken. Maar er zijn ook gezondere alternatieven:
- Het beste middel tegen frustratie en stress is beweging. Daarbij worden stresshormonen afgebroken en gelukshormonen aangemaakt. Maak een snelle wandeling buiten, loop een aantal trappen op of bezoek 's avonds een fitnesscentrum.
- Geef lucht aan je woede: praat met de persoon die je geïrriteerd heeft en geef hem/haar je mening.
- Schrijf alles op wat je ergert, dan is het uit je hoofd.
- Als je écht iets te kauwen wil hebben (kauwen brengt rust), eet dan een paar calorie-arme wortelen of wat koolrabi.
- Ontspan je actief: yoga, autogene training, of een korte meditatie.
- Een andere goede manier om frustratie en een slecht humeur te verminderen is poetsen! Er bestaat nauwelijks één andere activiteit die zó geschikt is om jezelf af te reageren dan de badkamer te poetsen of vloeren te schrobben. Bijkomend voordeel: de woning is schoon daarna.
Bij droefheid
Heel vaak vluchten we weg van zorgen en verdriet. Menigeen zoekt dan troost in snoep en eten als de dingen niet zo gaan als men graag zou willen. Hoe kan je dat gedrag voorkomen?
- Zonder je af met een goed boek, een film of een audioboek.
- Spreek af met een vriendin voor een gesprek.
- Ga winkelen en koop iets moois voor jezelf.
- Tracteer jezelf op iets aangenaams zoals een massage of een middag in de wellnessruimte van een goed hotel.
- Ruim je woning op of doe al je oude kleren weg. Dat bevrijdt de geest.
Bij verveling
Hier is een stukje chocolade, daar een paar chips .. Verveling? Als we niets te doen hebben, hebben we de neiging om te eten. We kennen het probleem allemaal. Als we ons vervelen, doet ons lichaam zich voor als hongerig. Vaak nemen we toevlucht tot snacks en snoep. Niet omdat we die echt nodig hebben. Alleen om onszelf bezig te houden!
- Doe iets wat je al lang niet meer gedaan hebt, zoals het opruimen van de kelder.
- Ga winkelen of ga naar de film.
- Gun jezelf weer eens een concert, een musical of een theaterbezoek.
- Spreek met vrienden af om te gaan sporten.
- Luister naar mooie muziek en ontspan je daarbij heel bewust.
- Lees een goed boek.
- Sorteer eindelijk die oude vakantiefoto's en plak ze in.
Welk type eter ben jij?
De meeste mensen herkennen zichzelf niet zozeer in één type eter. Afhankelijk van de stemming of situatie, kunnen de oorzaken voor ongezond eten anders zijn. Het belangrijke is alleen dat je de redenen kent. Je kunt precies uitvinden wat je motieven zijn om te eten als je je eetgedrag enkele dagen vastlegt. Noteer niet alleen wát je eet en wanneer, maar ook in welke stemming je bent. Als je je zwakke punten kent, kun je een meer gerichte oplossing vinden.
Wie veel eet...
En houd bij alles wat je doet de lijfspreuk van de oude Chinezen in gedachten: "Wie veel eet, graaft zijn graf met zijn eigen tanden".