Afvallen zonder dieet

Afvallen zonder dieet Vele vrouwen zijn bezig met afvallen, maar doen dit op verkeerde manieren door crashdiëten en jojoën. Dit helpt echter totaal niet bij afvallen, tenminste niet bij het op gewicht blijven. Hier tips en manieren waarmee je geleidelijk en op een gezonde manier slank kunt worden en blijven.

Werk aan het zelfbeeld

Het eerste waar aan moet worden gewerkt, is het zelfbeeld van jezelf. Zonder dit te veranderen blijf je altijd ontevreden, en vaak blijf je dan ook hanging in oude en slechte gewoontes. Daarmee val je dus niets af.

Hier volgt een minicursus dun denken in enkele weken:

Week 1 : Werk aan eigenwaarde

Deze techniek is afkomstig uit de positieve psychologie en kan helpen de eigenwaarde te vergroten. Schrijf elke avond voor het slapengaan twee/drie dingen op die je mooi, leuk of positief vindt aan jezelf, over uiterlijk of karakter. Begin nog niet met lijnen, maar houd dit in ieder geval een week vol en eet nog gewoon.

Week 2: Verbind lichaam en geest

Om af te vallen is een goede band tussen lichaam en geest erg handig. Dit kan door te mediteren, elke dag een kwartier. Op internet zijn er verschillende meditaties wel te koop.

Week 3: Eten met aandacht

In deze week begin je met aandachtiger te eten. Breng het gevoel tijdens de meditatie, mee aan tafel. Neem de tijd voor een maaltijd, en begin met drie keer diep ademhalen. Concentreer je tijdens het eten volledig op de maaltijd, zet stoorzenders als de tv en radio uit.

Week 4: Positief denken

Pak pen en papier en schrijf op wat er nadelig is aan afvallen en waarom het nooit lukt, zoals ik ben geen doorzetter, ik kan niet meer alles eten. Zet aan de andere kant van het papier achter deze nadelige punten de positieve punten. Zoals alles wat ik écht wil lukt me, gezond eten is leuker en lekkerder. Schrijf de motiverenste punten op post-its, en hang deze bijvoorbeeld op je kast waarin ook snoepjes zitten. Dan denk je er wel twee keer over na om nog iets ongezonds te pakken.

Week 5: Visualiseer uw slanke zelf!

Bedenk elke avond even voor het slapen gaan hoe een slanke toekomst eruit zou zien. Zie jezelf genieten van uw nieuwe slanke lichaam. Bedenk hoe andere mensen zullen reageren. Maak voor jezelf een zo krachtig mogelijk beeld, dat u kan helpen tijdens het afvallen. Wat ook kan helpen is een mooie nieuwe jurk of een ander kledingstuk kopen, wat je nu nog niet past, maar waar je met je streefgewicht wel in past. Dit is vaak een erg motiverend hulpmiddel.

Tips tijdens het afvallen:

Slaap je slank

Te kort of te lang slapen kan de hormonen zodanig ontregelen dat je er dik van wordt. Uit een onderzoek is gebleken dat mensen die vijf/zes of negen/tien uren slapen per nacht, meer aankomen dan mensen die zeven/acht uren slapen. Goed slapen kan ervoor zorgen dat je zo'n twee kilo minder aankomt over enkele jaren. En daarbij komt nog dat je meestal ook veel beter functioneert.

Goede vetten en groene thee

Bruin vet is de centrale verwarmingscentrale van het hele lichaam. Dit vet verbruikt bijzonder veel energie. Erg vaak is het zo dat hoe meer bruin vet mensen hebben, hoe slanker ze zijn. Als je niet bent geboren met een flinke dosis bruin vet, en dus niet van nature altijd slank bent, helpt het om de bruine vetten te stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld door groene thee te drinken.

Ga sporten

Om nog meer af te vallen, is het altijd handig om te gaan sporten. Kleine veranderingen kunnen grote gevolgen hebben. Begin met elke week een wandelingetje, en enkele buikspieroefeningen om alles wat strakker te maken. Ga echter niet meteen te hard van stapel, het gevolg is dan vaak dat je snel weer stopt omdat het te moeilijk is. Een sportschoolabonnement is natuurlijk ook erg handig. Spreek bijvoorbeeld een vaste dag af met een vriendin, zodat je een stok achter de deur hebt. Vergeet ook niet goed te drinken, voor tijdens en na het sporten.

Drink veel

Een andere handige tip is veel drinken. Dit is sowieso erg goed voor het lichaam, maar kan ook meehelpen van uw eetlust af te komen. Neem bijvoorbeeld eerst een glas water, voordat je een snoepje pakt. Vaak denkt je dat je honger hebt, maar heb je eigenlijk dorst. Door dan een glas te drinken, zit je vaak meteen alweer vol.

Let op de calorieën

Je let vast wel eens op hoeveel calorieën er in de producten zit die je eet. Maar als je snel even een snoepje pakt, weet je vaak niet hoeveel calorieën je dan uiteindelijk allemaal binnenkrijgt, door die kleine hapjes. Haal niet te veel snoep en vette dingen in huis, wat je in huis hebt ben je geneigd op te eten. Als je alleen maar fruit in huis haalt, zul je ook alleen maar fruit eten. Wat ook kan helpen is van te voren te bedenken wat je de volgende dag zal eten, schrijf het op en reken hoeveel calorieën er in alles zit. Zo kun je een vast aantal calorieën per dag gaan eten. Natuurlijk moet dit aantal wel lager zijn dan wat je voorheen at, anders kom je alleen maar aan. Een vrouw hoort niet meer dan 2000 calorieën binnen te krijgen per dag, een man 2500. Op voedingcentrum.nl is nog veel meer informatie hierover te vinden, zoals een calorieëntabel. Hier kun je ook kijken hoeveel calorieën je binnenkrijgt, door een dagboek in te vullen. Check hier eerst hoeveel je nu binnenkrijgt, en begin dan aan een licht dieët met wat minder calorieën. Start nooit meteen te hard van stapel, net als bij sporten is dan vaak het gevolg dat je snel weer stopt.

Lees verder

© 2011 - 2023 Mhansma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Het chocolade dieet: werkt dit echt?Het chocolade dieet: werkt dit echt?Er zijn enorm veel diëten die je kunt volgen. Heb je wel eens gehoord van het chocolade dieet? Het zou een goede manier…
Het RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondHet RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondAls je graag enkele overtollige kilo's wilt verliezen, dan geloof je graag in de vele dieet en afvaltips die dieetgoeroe…
Afvallen zonder dieet: tips, gratisAfvallen zonder dieet: tips, gratisAfvallen zonder dieet. Normaal houdt afvallen in: op dieet en afzien. Iedere dag weer, want afvallen is afzien. Geen lek…

Kies verstandig, neem een tussendoortje met minder calorieënKies verstandig, neem een tussendoortje met minder calorieënDe meeste mensen houden wel van een lekker tussendoortje maar daar zitten vaak de meeste calorieën in. Af en toe een tus…
Bronnen en referenties
  • Libelle
Mhansma (14 artikelen)
Laatste update: 01-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.