Motivatie om je dieet vol te houden

Motivatie om je dieet vol te houden Een dieet volhouden is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Na verloop van tijd gaat het afvallen steeds langzamer, en de verleiding van "fout" eten ligt op de loer. Waar haal je de motivatie vandaan om het lijnen vol te houden en je streefgewicht te bereiken?

De lange weg van een dieet

Een dieet vol houden is vaak lastig. Het hangt af van je motivatie en doorzettingsvermogen. De volgende tips helpen je om je motivatie terug te krijgen en/of te versterken.

Stel jezelf de vraag

Het lijkt een simpele vraag, maar het helpt je om je motivatie te versterken. Waarom ben je begonnen met lijnen? Probeer die vraag zo uitgebreid mogelijk te beantwoorden: wat doet het extra gewicht met je dat zo graag kwijt wilt? Waar loop je tegenaan? Wat merk je in het dagelijks leven? En als je al wat bent afgevallen: Hoe voelt dit? Wat doet het met je? Des te preciezer je antwoord kunt geven op deze vragen, des te meer je weet waarom je het doet en waarvoor je door deze moeilijke periode heen moet. Probeer dit op papier te zetten, en bij alles door te vragen: waarom is dat zo, waar merk ik dat aan, hoe komt dat, enzovoort. Dwing jezelf om dieper in te gaan op de vraag waarom je wilt afvallen.

Wat zijn de moeilijke momenten?

Een andere praktische vraag die je jezelf kunt stellen, is op het moment dat je trek krijgt in iets lekkers: waarom heb ik nu trek? Lekkere trek kan verbonden zijn aan een emotie of een gewoonte. Je krijgt vooral meer trek als je je alleen of verdrietig voelt. Of je bent gewend om altijd iets te snacken als je voor de televisie zit. Door hier bewust van te worden, kan je ook bewust de keus maken om het niet te doen of een alternatief te zoek: bijvoorbeeld iemand bellen als je alleen bent.

Zoek steun in je omgeving

Wanneer je merkt dat het moeilijker wordt om je dieet vol te houden, zoek dan steun in je omgeving. Laat je naasten weten dat je het moeilijk hebt, en vraag of ze je daarin te steunen. Je kan ook vragen of ze rekening met je houden, wanneer anderen niet aan het lijnen zijn. Het is natuurlijk jouw keus om af te vallen, maar het kan soms erg zwaar zijn als anderen voor je neus allemaal lekkere dingen eten. Probeer voor jezelf na te gaan wat je precies lastig vindt, zodat je gericht om steun kunt vragen: bijvoorbeeld om het snoep te verstoppen.

Contact met andere lotgenoten

Soms begrijpt je omgeving niet dat je aan het afslanken bent of waarom je op dieet bent. Dat kan erg frustrerend zijn, zeker als men er geen rekening mee houdt. Probeer dan eens op zoek te gaan naar andere mensen die aan het lijnen zijn, en die wel begrijpen hoe moeilijk het kan zijn om een dieet vol te houden. Er zijn internetsites, zoals Valtaf, waar veel informatie te vinden is, maar waar ook een community is van leden die allemaal met hetzelfde doel bezig zijn. Ook op fora die over dieet en afvallen gaan, kun je lotgenoten vinden. Vaak is het al prettig dat je je verhaal kwijt kunt, onder woorden brengt wat je moeilijk vindt en dat anderen met je meelezen en je steunen. Of lees ervaringsverhalen van anderen en haal hier steun uit.

Pas je dieet aan je leefstijl aan

Des te meer je dieet afwijkt van je leefstijl, des te moeilijker het is om het afvallen vol te houden. Kies dus voor een dieet die bij je past, en waardoor je niet totaal anders hoeft te gaan eten. De kans op succes is groter, wanneer je je eetpatroon verandert in gezonde eetgewoonte. Eet je bijvoorbeeld altijd wit brood, dan vervang je dit door volkoren brood. Bijkomend voordeel is dat wanneer jij je streefgewicht hebt bereikt, je makkelijker je gezonde eetgewoonten voort kan zetten. Zo leer je gezonder eten en hou je je gewicht stabiel. Dit is moeilijker wanneer je bijvoorbeeld een proteïne dieet volgt. Het leert je niet hoe je gezonder moet gaan eten of hoe je na je dieet op je streefgewicht kan blijven.
Wijkt je dieet erg af van je leefstijl, zoek dan naar een dieet dat beter bij je past. Dit is tevens een nieuwe impuls waardoor je het beter kan volhouden.

Af en toe de fout in

Je kunt ook te streng lijnen en te veel van jezelf eisen. Het gevaar is dat, wanneer je de fout in gaat of je je lijnpoging stopt, alle remmen losgaan. Zeker wanneer een dieet erg streng is, en je begint weer te snoepen of snacken, dat je dit niet meer kunt stoppen. Door jezelf toe te staan dat je af en toe mag snacken, haal je de druk van de ketel. Stel bijvoorbeeld een vaste snack dag of maaltijd in per week. Je hebt dan iets om naar uit te kijken en een moment waarop je gecontroleerd "fout" kunt eten. Je kunt bijvoorbeeld iets speciaals voor jezelf inplannen, alsof je jezelf verrast met je lievelingsmaaltijd of een zak chips die je tijdens een film mag eten. Dit houdt je de rest van de week gemotiveerd om je aan je dieet te houden.

Weet wat je eet

Veel mensen volgen een dieet omdat het ze gegarandeerd succes belooft. Maar veel dieetmethodes leggen niet uit waarom je afvalt. En vaak klopt er niets van de belofte. Zo is de afslankende werking van citroensap of het vermijden van koolhydraten nooit bewezen. Dergelijke diëten werken simpelweg omdat ze extreem weinig calorieën bevatten. En de vraag is of ze wel zo gezond zijn. Informatie over gezonde voeding is genoeg te vinden, zoals bij Het Voedingscentrum. Door jezelf beter te verdiepen in de werking van voeding, snap je zelf ook beter waar je mee bezig bent en waarom iets wel of niet werkt. Laat jezelf dus niet voor de gek houden. Het maakt je dieet ook interessanter door er meer over te weten, dan maar klakkeloos je dagmenu te volgen.

Ken je lijf

In het begin is een dieet makkelijker vol te houden. Het is nog nieuw en de eerste kilo's gaan er snel af. Na een week of twee gaan de kilo's iets minder snel. En na een paar maanden lijkt het wel alsof je stil staat. Dan is de motivatie ver te zoeken, want de weegschaal blijft maar steken op dat gewicht. Het is goed om je te realiseren dat dit gebeurt. Het gewichtsverlies verloopt niet regelmatig. Dit heeft tal van oorzaken. Bij een te streng dieet, gaat je lichaam in de spaarstand: het lichaam krijgt te weinig energie en gaat er zuinig mee om. Je stofwisseling wordt zo traag, dat je niet meer afvalt. Het kan ook zijn dat je lichaam went aan je dieet, en dat je eens kritisch naar je dieet moet kijken en het moet veranderen. En misschien wil je wel meer afvallen dan dat bij je lichaam past, je zogenoemde natuurlijke gewicht. Je blijft steken bij een BMI van 24 terwijl je liever nog een paar kilo wil afvallen.
Houdt er dus rekening mee, dat het niet altijd even snel gaat dan je zelf zou willen. Voor een gezond gewichtsverlies en meer kans op succes op de lange termijn, is een verlies van een half kilo per week het advies.

De weegschaal zegt niet alles

Hou jezelf gemotiveerd door foto's van jezelf te maken. Soms laat de weegschaal niet zien wat je wilt zien, terwijl je lichaam wel degelijk slanker wordt. En zolang je dat niet op je weegschaal ziet, zie je dat ook niet in de spiegel. Door één keer per maand een foto van jezelf te maken, kan je beter het verschil zien. Zeker wanneer je meer bent gaan sporten, kan het zijn dat je vetpercentage flink zakt en je strakker en steviger in je vel komt te zitten doordat je je spieren traint. Je kunt dat meten door een vetmeting te laten doen, maar je kunt het ook zien door foto's te maken. Maak de foto's steeds in dezelfde houding, zodat je goed kan vergelijken.
En tot slot: je maakt jezelf gek door elke dag op de weegschaal te staan. Neem vaste weegmomenten om de twee weken. Per dag kan je gewicht soms wel een of twee kilo schommelen, bijvoorbeeld doordat je vocht vast houdt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Hoe houd je je dieet vol?Hoe houd je je dieet vol?Een dieet volhouden is een van de moeilijkste dingen om te doen, je hebt veel discipline nodig om af te vallen en op je…
Afvallen en dieëten, belangrijk om te wetenAfvallen en dieëten, belangrijk om te wetenVeel mensen willen graag wat kilo's afvallen, maar heel vaak blijkt het niet zo makkelijk om wat kilo's af te vallen. U…
Snel afvallen: Gezond vermageren in korte tijdSnel afvallen: Gezond vermageren in korte tijdSnel afvallen betekent niet automatisch afzien. Wanneer je de verschillende strategieën voor snel afslanken slim met elk…

Tips voor een gezond en blijvend slank gewichtTips voor een gezond en blijvend slank gewichtBlijvend slank is het ideaal van veel vrouwen. Enkele kilo´s kwijt raken binnen 5 dagen klinkt fantastisch! Van strenge…
Drink je slank met wijnDrink je slank met wijnAfvallen en een lekker wijntje 's avonds bij het eten. Dat kan heel goed, mits het rode wijn is. Er wordt beweerd dat he…
Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.