Succesvol afslanken: Nooit meer diëten!
Diëten zijn er te over tegenwoordig. Veel diëten beloven u dat u zeer snel zult afvallen. Wel tot 5 kilo per week. Hoewel dit vaak inderdaad gebeurt, komen mensen meestal snel weer aan na een dieet gedaan te hebben. Slechts 5 procent van de mensen die en dieet hebben gevolgd, blijven inderdaad op een lager gewicht. Hoe kan dit?
Wat doet afvallen met ons lichaam?
De meeste diëten zijn gebaseerd op ineens minder of anders gaan eten. Het is belangrijk te weten wat er dan in uw lichaam gebeurt om inzicht te krijgen waarom zo’n dieet niet werkt.
Verbranding glycogeen
Wanneer u een dieet gaat volgen, worden de reserves van het lichaam aangesproken. De eerste reserves die worden aangesproken door het lichaam zijn glycogeenreserves. Glycogeen is een suiker en ligt voornamelijk opgeslagen in de lever en in de skeletspieren. Bij een overmaat aan energie wordt glycogeen opgeslagen en bij behoefte aan energie wordt het afgebroken. Wanneer u gewicht verliest met een snel dieet raakt u eerst de glycogeen reserves kwijt.
Vochtverlies
Daarnaast is er per gram glycogeen ook 2,7 gram vocht opgeslagen. Ook dit gaat op. Vocht beslaat de helft van het verloren gewicht in de eerste twee weken van een dieet!
Verbranding vet
Pas als het glycogeen helemaal op is, wordt er vet verbrand. De spieren en organen werken door op vetzuren in plaats van glycogeen. De hersenen werken echter niet op vetzuren. Zij hebben zo’n 120 gram glucose per dag nodig wat normaliter wordt gemaakt uit glycogeen. Om dit op te lossen, kunnen ketonstoffen gevormd worden uit Acetylacetaat van 4 koolstofatomen groot. Dit wordt in het bloed gebracht en zo wordt de behoefte aan glucose van de hersenen verminderd. Toch blijft er nog een tekort van 30 gram over. Tijdens de afbraak van vet komt ook glycerol vrij. Dit wordt in de lever omgezet in glucose. Dat levert nog eens 20 gram glucose op. De laatste 10 gram wordt geleverd door eiwitten at te breken tot aminozuren. Deze eiwitten komen bijvoorbeeld uit spierweefsel waarmee dus spierweefsel verloren gaat bij afvallen.
Verbranding eiwitten
Bij langdurig diëten met zeer weinig of zeer eenzijdige voeding of bij langdurig vasten worden naast vetzuren ook eiwitten verbrand. Deze eiwitten komen niet alleen uit spieren, maar ook uit het hart en de longen. Om dagelijks 10 gram glucose te maken voor de hersenen is 30 gram eiwit per dag nodig. Wanneer iemand 40 dagen vast is er zoveel eiwit afgebroken dat het leidt tot de dood. Vetreserves kunnen dit niet voorkomen.
Wat zijn de gevolgen van diëten
Nu we weten wat er in ons lichaam gebeurt wanneer wij minder of anders eten, kunnen we beter begrijpen waarom een dieet niet goed is
Van diëten komt u aan!
Mensen denken dat een honger gevoel hoort bij afvallen. Op het moment dat dit honger gevoel er is en u niet eet, gaat uw lichaam veel zuiniger aandoen met de binnenkomende voedingsstoffen. Glycogeen is normaliter op een standaard niveau aanwezig in het lichaam. Tijdens een dieet kan het lichaam dit niet op peil houden. Wanneer er na een dieet opeens weer meer wordt gegeten, dan wil het lichaam de glycogeen voorraad verhogen. Zo wil het voorkomen dat het in de toekomst weer te weinig energie heeft.
Uw lichaam is bovendien zuiniger gaan werken. Wanneer u weer meer gaat eten, komt u aan omdat uw lichaam dit ziet als ‘een overmaat aan voedsel’! Het slaat de ‘overmaat’ aan voedsel op en vult vetdepots snel weer aan. Omdat u aankomt gaat u weer diëten en ontstaat het beruchte jojo-effect.
U valt grotendeels af door vochtverlies en spierverlies
Hoewel u met diëten daadwerkelijk afvalt, is dit niet afvallen op de goede manier. U wilt vet verliezen, geen vocht of spieren.
Verlies van waardevolle mineralen
Met het verlies van vocht raakt u ook waardevolle mineralen kwijt. Gevolgen hiervan zijn dat u ongewenst symptomen krijgt zoals vermoeidheid, hoofdpijn of nervositeit.
Makkelijk
In eerste instantie lijkt deze manier van afvallen snel en makkelijk te gaan, maar op zeker moment zijn de reserves van het lichaam op. Dan blijkt dat u niet meer afvalt, ondanks het dieet.
Het is schadelijk voor uw metabolisme
Een enkele keer een dieet volgen, heeft niet zulke grote gevolgen voor uw stofwisseling. Wanneer u echter vaak aan het diëten bent, zal dit wel degelijk problemen kunnen gaan geven.
Maar hoe dan wel?
Denk niet meer in termen van diëten
Zoals we gezien hebben werkt diëten niet. U denkt dat u zich door een dieet beter zult gaan voelen, dat alles makkelijker gaat en dat u succesvoller zult zijn. Dit is niet het geval. Bovendien raakt u gefrustreerd wanneer blijkt dat het u niet lukt om af te vallen en u het niet volhoudt. U denkt dat u op andere vlakken dan ook niet succesvol zult zijn en omdat u zich niet lekker voelt door minder eten, gaan andere dingen ook minder goed. Eten kan zelfs een obsessie worden! Diëten impliceert bovendien dat het een tijdelijke aangelegenheid is. Zo werkt afvallen echter niet. Afvallen betekent een andere manier van eten en bewegen en het betekent volhouden en veranderen.
Het gaat niet om het eten
Diëten doet u door minder calorieën te eten. Vaak helpt dit niet omdat er een andere oorzaak is, waarom u op een bepaalde manier met eten omgaat. U moet op zoek gaan naar deze oorzaak en deze aanpakken.
Let niet te veel op de cijfers die de weegschaal aangeven
Uw gewicht op de weegschaal is niet altijd constant en kan u voor de gek houden. Heeft u bijvoorbeeld net een halve liter water gedronken, dan ziet u dat terug op de weegschaal. U bent echter niet aangekomen! Hetzelfde geldt voor fruit en salades. Wanneer u veel bespiering heeft, geeft dat extra gewicht, maar dat zegt niet dat u te dik bent. Raak dus niet ontmoedigd als de weegschaal een keer wat meer aangeeft. Dat kan met gemak een zeer onschuldige oorzaak hebben.
Afvallen doet u door meer calorieën te verbruiken dan erin gaan
Leer daarom goede en gezonde eetgewoonten aan, maar maak er geen doel van om zo min mogelijk te eten. Dat is alleen maar ongezond en frustrerend en helpt u op langere termijn helemaal niets!
Afvallen doet u door vet te verbranden
Wanneer verbrandt u vet? Wanneer u beweegt! Of u het leuk vindt of niet; wanneer u wilt af vallen, zult u moeten bewegen.
Beoordeel of u afvalt door te kijken naar
- hoeveel energie u heeft.
- hoe goed uw kleding past.
- de goede gewoontes die u zichzelf heeft aangeleerd.
- de weegschaal, maar dan slechts 1 of 2 keer in de week. Pin uzelf niet vast op het getal wat de weegschaal aangeeft. U kunt eventueel meerdere keren op de weegschaal staan, maar maak dan een grafiekje om te kijken of er over het algemeen een dalende lijn te zien is. Laat de weegschaal nooit overheersen!
Lees verder