Bescherm de huid in de in de winter

Bescherm de huid in de in de winter De winter heeft minder schadelijke invloeden op de huid dan de zomer vanwege de kleinere kans op beschadiging aan het huidoppervlak door UV-straling. Toch kan de huid op bepaalde delen van het lichaam te lijden hebben door de schommelingen tussen kou en warmte. Buiten moet je jezelf goed beschermen tegen winterhanden en tegen de gevaren van onderkoeling. Wat zijn de gevaren van bevriezing en hoe kun je jezelf het beste kleden als je de kou ingaat?

De invloed van de winter op de huid

De winter is beter voor de huid dan de zomer. Toch kan de winterzon krachtig zijn en kun je blootgesteld worden aan een overmaat van UV-straling zonder dat je het in de gaten hebt. Met name als het zonlicht wordt weerkaatst door de witte sneeuw. Als het buiten erg koud is, wordt je huid blootgesteld aan de ijzige kou en als je weer naar binnen gaat, wordt het blootgesteld aan de warmte van de kachel. Deze grote temperatuurschommelingen kunnen invloed hebben op de huid. De huid kan droog aanvoelen en jeuken.

Goed aankleden

Mensen die in de winter buitenactiviteiten willen doen in de vrieskou, moeten zich goed beschermen. Zo moeten mensen die skiën in de zon, zich beschermen tegen UV-stralen door zich goed in te smeren. Je kunt je lichaam beschermen tegen de kou door verschillende lagen van lichte, loszittende kleding te dragen waardoor de warme lucht wordt vastgehouden. Thermisch ondergoed is geschikt als onderste laag. Daarover kun je een shirt, een trui een jack en/of jas dragen. Het is beter om een jas te dragen die over de heupen komt zodat je blaasontsteking kunt voorkomen. Als het erg hard vriest, kun je wanten over de handschoenen dragen. Er gaat veel warmte verloren via het hoofd. Vergeet daarom bij extreme kou niet je hoofd goed te bedekken. Zo kun je een muts, een sjaal en oorwarmers dragen. Draag gevoerde schoenen of laarzen die waterdicht zijn. Koop de schoenen niet te klein, zodat je er nog dikke warme sokken onder kunt dragen. Als je wollen sokken teveel vindt kriebelen, kun je dunne katoenen sokken eronder dragen.

Rode wangen

Als je buiten bent in de vrieskou en je krijgt rode wangen, komt dat omdat de bloedvaten zich kunnen verwijden na langdurige blootstelling aan de koud. Mensen met een lichte huidskleur zijn gevoeliger voor wind en kou. Vooral in noordelijke gebieden kan dit gevaarlijk zijn. Om de huid te beschermen, kun je de wangen insmeren met een vochtinbrengende crème met tevens een bescherming tegen UV-straling van de zon. Om de huid wat vettiger te maken, kun je vaseline gebruiken. Vooral als je ’s winters veel in ruimtes komt met centrale verwarming, kan de huid droog en jeukerig worden.

Winterhanden en wintervoeten

Als je een tijdje buiten bent geweest, kunnen er rode en jeukende zwellingen ontstaan aan de handen en voeten door de kou. Met name kinderen en ouderen hebben er last van. Winterhanden en –voeten ontstaan doordat de bloedvaatjes in de ledematen verwijden en samentrekken als reactie op de temperatuurwisseling. Vooral de vingers, tenen, oorschelpen en neus zijn hier gevoelig voor. Dit is niet te behandelen, maar je kunt het wel proberen te voorkomen. Zorg dat je voeten en handen vochtig houdt, door ze goed in te smeren met een crème of zalf. Zorg voor een goede bloedsomloop door kou zoveel mogelijk proberen te vermijden. Jeuk aan de handen en voeten kan verzacht worden door een vochtinbrengende lotion te gebruiken.

Gevaren van bevriezing

Bij hevige kou kunnen de lichaamsweefsels al snel bevriezen. Vooral als het hard waait of bij aanraking van koude voorwerpen loop je een groter risico. Ouderen, kinderen en mensen met een verminderde doorbloeding in de huid lopen meer risico op bevriezing. Bevriezing treedt meestal op aan blootgestelde delen van het lichaam, aan het uiteinde van de bloedsomloop. Dit gaat meestal om de tenen, vingers, oren, neus en wangen. Het aangedane lichaamsdeel wordt dan bleek, totdat het weer ontdooit. Het ligt eraan in welke mate het lichaamsdeel bevroren is geweest, maar in sommige gevallen kunnen er spieren, slagaders en zenuwen worden aangetast. Na het opwarmen wordt het pas duidelijk wat er precies beschadigd is. Bij lichte schade wordt de huid rood en pijnlijk, maar dit zal zich weer herstellen. Als er sprake is van bevriezing, kun je het beste een tijdje in een bad van 38 graden worden gezet.

Skiën en huidbescherming

De richtlijnen om de huid te beschermen zijn ook van toepassing tijdens het skiën en andere andere buitenactiviteiten in de kou. Hierbij kun je de volgende tips toepassen:
  • Drink voldoende water. De lucht kan 's winters op grotere hoogten droog zijn.
  • Drink geen alcohol of cafeïne. Alcohol zorgt voor verwijding van bloedvaten aan het huidoppervlak, waardoor de huid afkoelt. Beide dranken zijn vochtafdrijvend.
  • Draag verschillende lagen kleding. Draag bij voorkeur geen kleding van katoen omdat dit materiaal nat blijft.
  • Draag synthetische stoffen omdat deze snel opdrogen.
  • Neem extra kleding mee voor de pauzes. Als je stopt met skiën, heb je een extra laag nodig omdat je snel afkoelt.
  • Neem voldoende snacks mee om de verloren energie weer aan te vullen. Hierdoor blijft je warm en energiek.
  • Let goed op het weer. Het weer kan snel omslaan, waardoor het lichaam snel kan afkoelen. De winterzon wordt weerkaatst door de sneeuw. Bescherm daarom de huid en ogen. Smeer je huid in tegen UV-straling en draag een zonnebril.
  • Draag iets op het hoofd.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droge huid in de winter: huidverzorgingDroge huid in de winter: huidverzorgingWat zijn de oorzaken van een te droge huid tijdens de winter? Wat zijn de oorzaken waarom een droge huid nog droger word…
Pijnlijke kloven in handen en vingers bestrijdenPijnlijke kloven in handen en vingers bestrijdenBehoorlijk wat mensen hebben in de winter hinder en pijn door vervelende kloven in de huid van de vingers en handen. De…
Wintertenen: Gezwollen, rode huid met jeuk en pijnWintertenen: Gezwollen, rode huid met jeuk en pijnOngeveer één op de tien mensen krijgt in de winterperiode te maken met wintertenen. Dit is een vervelende maar goedaardi…
Droomtoestand, bewustzijnsstoornisDroomtoestand, bewustzijnsstoornisDroomtoestand of trance: een toestand waarbij er sprake is van een bewustzijnsstoornis die echter vanzelf weer hersteld.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MadalinIonut, Pixabay
  • Boek: Huid, haar en nagels, ISBN 978 90 6407 794 4
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.