7 oorzaken van slecht slapen
Slecht slapen komt niet doordat je nadenkt. Dat wat je denken noemt is eigenlijk het door malen van emotionele gevoelens. Daar heb je ´s nachts helemaal niks aan; dat moet je rationeel afwenden. Verder kun je slapeloos worden van slecht eten. Ook medicijn- en alcoholgebruik leidt tot slecht slapen. Slecht slapen kan eveneens in verband worden gebracht met enkele ziekten. Daarnaast kan zelfs supermarktvoeding een oorzaak zijn van slecht slapen. Als je naar een arts toe gaat omdat je slecht slaapt krijg je een medicijn voorgeschreven. Het zou een stuk beter zijn als de oorzaak van slecht slapen wordt achterhaald zodat je medicijnen kunt laten staan en toch voortaan slaapt als een roos.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Bron: Teodoro S Gruhl, PublicDomainPictures Inhoud:
1. Suiker en wit meel
Te veel suiker, bloem en witmeelproducten eten kan tot verminderde slaapprestaties leiden. Hoe werkt dat? Suiker doet de bloedsuikerspiegel heviger fluctueren. Deze heeft hogere pieken en diepere dalen. Dit veroorzaakt een vorm van onrust, stress in het lichaam. De overtollige suiker wordt opgeslagen als glycogeen in de lever. Tijdens deze stress zijn ook de hersenen actiever. Ze beginnen glycogeen uit de lever te gebruiken om hun functioneren te voeden. Zulke processen vinden normaal gesproken tijdens het wakker-zijn plaats. Het kan ertoe leiden dat de suiker- en witmeelliefhebber onrustig slaapt of midden in de nacht wakker wordt.
2. Emotie en slapen
De bekendste manier om wakker te liggen is piekeren. Dit is geen vorm van nadenken maar een emotie. Nadenken is intellectueel onderzoeken en dat kost energie; het kan ons moe maken. Emotionele gedachten malen steeds in het rond en houden ons vast en wakker. De gedachten willen als het ware gevoed worden door onze geest en houden ons daarom uit onze slaap; de emoties schreeuwen om aandacht. Ergernis, kwaadheid, angst, verdriet, een slechte droom, machteloze gevoelens zijn allemaal emoties die men heeft waardoor men wakker kan liggen. Als je weet dat dit emoties zijn, kun je ze op een relatief simpele manier uitschakelen: met het hoofd, de ratio. Je probeert een goede slaaphouding te vinden en helemaal nergens aan te denken. Laat de emotie maar zijn wat het is; slapen is belangrijker. Negeer bewust de emotie, maar niet door aan iets anders te denken; probeer helemaal niets te denken. Of denk aan iets heel moois zoals een roos die uit de knop openspringt. Wat emoties betreft is het belangrijk om deze aan te pakken voor het slapen gaan. Soms kun je voor het slapen iets van je af schrijven in een dagboek, even een hobby als schilderen uitvoeren,
schilderen als creatieve schildertherapie, of een avondwandelingetje maken om de geest tot rust te brengen.
3. Alcohol en slapen
Sommige mensen zeggen dat ze veel energie krijgen van alcohol. Het komt voor dat mensen langer wakker kunnen blijven van deze drug. Daar zit een logisch mechanisme achter. In de nacht herstelt het lichaam zich van dagelijkse gebeurtenissen en de lever is het reinigende orgaan in de mens. De lever heeft normaliter een temperatuur van 39 graden. Na het drinken van alcohol stijgt de levertemperatuur. Hierdoor kan de lever zijn werk niet goed meer uitvoeren. De nacht gebruikt het lichaam normaal gesproken om te herstellen van een drukke dag maar op deze manier wordt dit herstelproces onderbroken. Alcohol doet de onrust voortduren. Vandaar dat de slaap minder goed gevat kan worden en men ineens de neiging krijgt om lang uit te slapen, vaak zonder goed uit te rusten. Mensen die zeggen dat ze energie krijgen van alcohol bedoelen eigenlijk dat ze zich onrustig voelen; rusteloosheid wordt verward met energiek gevoel.
4. Medicijnen en slaap
Medicijnen zijn geen onschuldige producten. Ze kunnen allerlei bijwerkingen hebben. Een van die werkingen is een verstoring van de slaap. Vaak nemen we dit als bijwerking voor lief omdat we nu eenmaal willen genezen. Maar dat is niet verstandig. Slecht slapen kan tot allerlei ziekten leiden. Als je slecht slaapt en er staat in de bijsluiter van een medicijn dat je neemt dat dit een bijwerking is, is het raadzaam naar de arts te gaan om een nieuw middel te vragen wat hopelijk geen bijwerkingen heeft.
5. De buren
Soms maken de buren lawaai. Het te hard draaien van muziek is op zich al een extra moeilijkheid om te kunnen slapen maar het kan ook leiden tot ergernissen waardoor je minder slaapt. Dit is iets wat je persoonlijk moet oplossen en als deze persoonlijke aanpak niet helpt, kun je nog altijd het op een andere manier oplossen. Het helpt niet om een boze brief in de brievenbus te doen. Een vriendelijke brief zal waarschijnlijk ook niet helpen ook al maakt deze aanpak meer kans. Het is beter om een praatje te maken en vrienden te worden met de buren. Als de buren meer weten over de mensen die naast hen wonen is er grote kans dat ze hun nieuwe vrienden niet tot overlast willen zijn. Het kan soms moeilijk zijn om een vriendschappelijk gesprek te hebben met iemand die voor ergernis heeft gezorgd. Zeg eens aan de overlastveroorzaker: ´Als ik te harde muziek draai of lawaai maak zonder het bewust te zijn, kun je me daar altijd op aanspreken, hoor.´ Zo´n aanpak kan wonderen doen.
Bron: Marina Shemesh, PublicDomainPictures 6. Ziekten en slaapproblemen
Een aantal ziekten gaat dikwijls gepaard met slaapproblemen. Voorbeelden hiervan zijn:
Een oud middel bij slaapproblemen is warme rauwe melk met
salie drinken. Waarom rauwe melk? Omdat het een oude remedie is en men in vroegere tijden alleen rauwe melk dronk.
7. Apneu
Obesitas is helaas maar al te vaak een oorzaak van slecht slapen. Iemand die overgewicht heeft is kan zich moeilijk omdraaien en slaapt daarom vaak op de rug. Dat leidt tot snurken. Dat snurken kan zo luid worden dat het de ademhaling onregelmatig maakt. Ook kan luid snurken ervoor zorgen dat de slaper zelf wakker wordt. Mensen die onregelmatig ademhalen krijgen soms de diagnose slaapapneu. De oplossing ligt niet zelden in het slapen met een slaapmachine. Deze zorgt ervoor dat de ademhaling regelmatig blijft. Het nadeel aan het gebruik van een slaapmachine is vooral als je op reis gaat; dan moet je dit apparaat meenemen.
Tijdelijk slaapprobleem
Soms slaap je tijdelijk minder goed door een duidelijke oorzaak waar je even niks aan kunt doen. Je moet in dat geval gewoon een periode uitzitten en je er niet druk over maken. In deze categorie vallen:
- Het hebben van een jetlag
- Wisselende dag- en nachtdiensten voor het werk
- Het hebben van een nachtmerrie
- Plotseling ontstaan van stressvolle situatie (bv overlijden van een naaste)