Parkinsonverschijnselen opgewekt door alcoholmisbruik

Parkinsonverschijnselen opgewekt door alcoholmisbruik Alcohol drinken doen we voor de gezelligheid, zodat we een leuke avond kunnen hebben. Drinkt men dagelijks grote hoeveelheid, dan kan het verschillende gezondheidsklachten veroorzaken. Eén specifiek gevolg van alcoholmisbruik is dat men erdoor gaat trillen, oftewel men krijgt Parkinson-achtige verschijnselen. Wat is de relatie tussen Parkinson en alcohol en waarom moet een patiënt het niet innemen?

Parkinson en alcohol


Wat veroorzaakt de ziekte?

Parkinson houdt in dat de persoon overmatig gaat trillen. Dit wordt aangestuurd door relatief teveel stimulerende neurotransmitters. Het gaat hierbij specifiek om acetylcholine. Deze stof wordt aan de zenuwuiteinden afgegeven, waarna het door spierreceptoren wordt opgevangen. Het zorgt ervoor dat de spieren in beweging komen, zodra we dat willen. Om deze stof in bedwang te houden, wordt er ook dopamine aangemaakt. Dit is een kalmerende stof en naturaliseert de werking van acetylcholine. Indien dopamine onvoldoende wordt aangemaakt, kan het leiden tot overmatige spieractivatie. Oftewel de persoon gaat zodanig trillen en bewegen dat de persoon er zelf geen controle meer overheeft. Om deze ziekte te behandelen wordt levodopa voorgeschreven, zodat het dopaminegehalte wordt gecompenseerd. Desondanks zullen de klachten met het ouder worden verergeren. Hoe worden vergelijkbare klachten door alcoholinname veroorzaakt?

Wat doet alcohol?

Indien men veel en/ of zeer geregeld alcohol inneemt, dan beschadigt men feitelijk het lichaam danwel lichaamsprocessen. Alcohol wordt door de lever bij gebruikmaking van veel suikers of glucose omgezet in ethanal (acetaldehyde). Dit is voor het lichaam een gifstof en wordt traag afgebroken. De kleinste deeltjes in het lichaam oftewel de celorganel bevat een stof geheten aldehydedehydrogenase. Daarmee kan ethanal in azijnzuur worden omgezet. Omdat deze celorganel relatief traag kan opereren, duurt het een tijd voordat deze gifstof is geneutraliseerd. Oftewel de persoon blijft zich brak voelen. Het azijnzuur wordt normaliter omgezet binnen de citroenzuurcyclus in kooldioxide en water. Het lichaam kan het water hergebruiken, danwel afvoeren via de plas of ontlasting. Kooldioxide wordt vervolgens via de longblaasjes afgevoerd.

Omzetting van azijnzuur

Indien men langdurig hoge concentraties azijnzuur heeft, kan het zijn dat het niet in de citroenzuurcyclus terechtkomt. Het kan ook met de stof choline een verbinding aangaan. Deze stof wordt standaard in het lichaam aangemaakt en kan eveneens via voeding worden opgenomen. Bij aanhoudende hoge concentraties azijnzuur gaat het tezamen met choline acetylcholine aanmaken. Dit geeft dus aan dat er een directe relatie bestaat tussen alcoholinname en hoe heftig het lichaam gaat trillen. Zeker bij zware alcoholisten is het een kenmerkend fenomeen, dat men oncontroleerbare trillingen maakt. Dit betekent eveneens dat Parkinson gerelateerde klachten bij alcoholmisbruik kunnen voordoen.

Combinatie Parkinson en alcohol vermijden

Is eenmaal geconstateerd dat men Parkinson heeft, dan moet men altijd alcohol vermijden. Alcoholinname kan de aanmaak van acetylcholine inhouden en dus zullen de klachten alleen maar verergeren. Daarnaast compenseert het eveneens ingenomen medicatie, waardoor de behandeling minder effectief zal zijn. Als Parkinsonpatiënt dient men altijd alcohol te vermijden. Zeker de familieleden kunnen daarop inspelen, door geen alcohol in huis te bewaren. Op die manier wordt voorkomen dat de patiënt (stiekem) wel gaat drinken.

Kan overmatige inname de ziekte veroorzaken?

Ondanks voorgaande relatie kan niet stellig worden vastgesteld of alcoholinname ook Parkinson veroorzaakt. Toch kan wel worden gesteld dat als men aanleg heeft voor het ontwikkelen van deze ziekte, dan is het beter om de fles te laten staan. Oftewel binnen families waarbij veel personen de ziekte hebben gekregen, is het beperken van alcoholinname wenselijk.

Is vastgesteld dat er sprake is van Parkinson, volg dan altijd de adviezen van de behandelend arts op. Het voorgaande maakt duidelijk dat alcohol in het geval van Parkinson een zeer negatief effect kan hebben. Informeer eventueel verder bij uw medisch specialist.

Lees verder

© 2014 - 2021 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trillende invloed van acetylcholine op het lichaamTrillende invloed van acetylcholine op het lichaamNeurotransmitters worden door de zenuwen afgegeven, zodat lichamelijke functies in gang worden gezet. Om spieren te kunn…
Zuur stinkende plas, urine door teveel alcoholZuur stinkende plas, urine door teveel alcoholDoor geregeld veel te drinken, krijgt het lichaam overmatig veel alcohol binnen. Het wordt in acetaldehyde en vervolgens…
Magnesiumolie om gevolgen Parkinson en ADHD te verminderenMagnesiumolie om gevolgen Parkinson en ADHD te verminderenHeeft men een magnesiumtekort dan kunnen de gevolgen erg lijken op ADD, ADHD en Parkinson. Er bestaat een duidelijke rel…
De Ziekte van ParkinsonDe Ziekte van ParkinsonBij de ziekte van Parkinson sterven er bepaalde cellen af in de hersenen. Bij ieder mens maken de hersenen de stof 'dopa…

De positieve invloed van zon, zee en strand op ons lichaamDe positieve invloed van zon, zee en strand op ons lichaamWie gaat er nu niet graag naar de kust om te ontspannen? Het is soms een heel gedoe om er goed en mooi gebruind uit te z…
Wat is bruin vet en hoe krijg je het?Wat is bruin vet en hoe krijg je het?Bruin vet, wat is dat? En hoe krijg je bruin vet? Is dat door voeding, of moet je er iets anders voor doen? Bruin vet he…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 19 september 2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aldehydedehydrogenase
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Azijnzuur
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Choline
Geinformeerd (1.099 artikelen)
Laatste update: 03-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.