Articaine-verdoving groot gevaar, risico bij tandartsbezoek!

Articaine-verdoving groot gevaar, risico bij tandartsbezoek! Om bepaalde handelingen aan de tanden te kunnen uitvoeren, wordt vaak gebruikgemaakt van een verdoving. Het zorgt ervoor dat de patiënt zonder pijn wordt behandeld. Vaak wordt daartoe een lokale sedatie toegepast, waarbij Articaine als verdovend middel wordt gebruikt. Het lichaam kan door een enzymtekort er heftig op reageren, waardoor neurologische problemen en ook borstkanker worden veroorzaakt. Wat houdt Articaine-verdoving in en hoe kan het tot vergaande complicaties leiden?

Gevaren Articaine-verdoving


Wat is een Articaine-verdoving?

Om de invloed van pijn tijdens ingrepen in de mond te verdoven, wordt gebruikgemaakt van Ultracain, Septanest, Ubitesin, Citocartin, Loncarti (lit.1) of Septocaine. Deze middelen bevatten de stof Articaine, waarmee weefsels worden verdoofd. Oftewel lokaal schakelt het de zenuw uit, zodat de patiënt niets meer voelt. Het middel heeft een halveringstijd van 30 minuten, waardoor de verdoving ook snel kan uitwerken. Het is dus een handig middel voor tandartsen. Ondanks dat het volop wordt toegepast, is het voor sommige mensen een potentieel gevaarlijk middel. Wat is het gevaar van Articaine en waarom moet het niet zomaar standaard bij iedere behandeling door de tandarts worden toegepast?

Hoe wordt het afgebroken?

Articaine heeft zoals gezegd een halveringstijd van een half uur. Dat houdt in dat het in het lichaam snel wordt afgebroken. Daartoe wordt een enzym geheten butyrylcholinesterase door de lever aangemaakt, - is normaal aanwezig in het bloed - zodat het in articainezuur wordt omgezet (lit.2). Deze stof wordt daarna door de lever verder afgebroken, zodat het via de urine het lichaam kan verlaten. Cholinesterase beschermt dus het lichaam tegen gifstoffen, voordat het de zenuwen kan bereiken (lit.3). Binnen dit proces is het hebben van goed werkende cholinesterase essentieel. Circa 1 op de 25 personen heeft in zekere mate een butyrylcholinesterase-deficiëntie. Oftewel men heeft een tekort aan deze stof, waardoor het verdovingsmiddel niet kan worden omgezet in articainezuur. Het houdt in dat het elders in het lichaam moet worden afgebroken danwel opgeslagen. Bovendien houdt het in dat aangemaakte gifstoffen de zenuwbanen wel kunnen bereiken en ernstige schade kunnen aanrichten.

BChE-genmutatie

Het hebben van het enzymtekort wordt veroorzaakt door een BChE-genmutatie. Dit gen ligt op de lange arm van chromosoom 3 tussen positie 26.1 en 26.2 (3q26.1-q26.2). Het geeft instructies af voor de aanmaak van het pseudocholinesterase enzym. Het wordt in de lever aangemaakt en zit standaard in het bloed. Het is verantwoordelijk voor de afbraak van bepaalde medicatie, drugs en is van invloed bij anesthesie. Daarnaast vormt het enzym een barrière, voordat gifstoffen de zenuwen kunnen bereiken. Aanvullend kan het naast acetylcholine (AChE) eveneens van invloed zijn op de afgifte van zenuwsignalen. Zeker 50 mutaties zijn geïdentificeerd welke een deficiëntie kunnen veroorzaken, waardoor men extra gevoelig is voor medicatie of sedatie (lit.3).

Stikstof-hydroxylamine

Hoe het bij een deficiëntie verder wordt afgebroken, is niet geheel duidelijk. Hoogst waarschijnlijk wordt het door de lever omgezet in stikstof-hydroxylamine en dat is voor waterorganismen zeer giftig (lit.4). Ook de mens bestaat voor een groot deel uit water! Daarvan is het aandeel hydroxylamine een zeer reactieve, onstabiele stof en kan overgaan in ammoniak, stikstof en waterdamp. Hoge concentraties stikstof hebben een verstikkend effect, waardoor het lichaam wordt uitgeput. Daarnaast tast ammoniak zenuwcellen, hersencellen en zenuwbanen aan. Door het geven van een verdoving kan men bij een butyrylcholinesterase-deficiëntie worden vergiftigd, waardoor uiteenlopende complicaties kunnen voordoen. De bijsluiter van Ultracain geeft in deze ook duidelijk het volgende aan: “Wees extra voorzichtig met Ultracain ... wanneer u een tekort heeft van een bepaald enzym (cholinesterasedeficiëntie)” (lit.5).

Aangetaste zenuwen en hersencellen

Alle processen in het lichaam worden aangestuurd door de hersenen. Daartoe wordt informatie via de zenuwen verstuurd, zodat spieren, organen en lichamelijke processen automatisch verlopen. Gifstoffen zoals stikstof-hydroxylamine, ammoniak, stikstof tasten de werking van lichaamscellen aan. Specifiek de zenuwbanen en hersencellen worden daarbij benadeeld. Oftewel de hersenen communiceren niet meer op de juiste manier met het lichaam. Het kan aanleiding zijn voor chronische vermoeidheid, verslechterd geheugen, tintelingen, verslechterde ademhaling, lokale gevoelloosheid of verlamming, epileptische aanvallen en het kan neurologische ziekten triggeren. Denk aan (jonge) Parkinson, Alzheimer, M.S., A.L.S. en andere hersenziekten. Omdat de gevolgen soms acuut kunnen voordoen lijkt het alsof de patiënt per ommegaande niets meer kan doen. Let wel het kan ook aan deze ziekten vergelijkbare klachten geven.

Kanker

Een hoger ammoniakgehalte en stikstof-hydroxylamine in het lichaam heeft verstrekkende gevolgen. Het lichaam zal trachten het af te voeren via de plas. Daartoe dienen de nieren overuren te draaien. Ook de urinewegen zullen daarnaast verder in contact komen met de giftige stoffen. Het kan daarom tot prostaat- en nierkanker leiden. Een opvallende lichamelijke reactie op het gebruik van Atricaine is dat men na enkele maanden spontaan heftige borstkanker kan krijgen. Vaak groeien er na een half jaar plotsklaps kanker-knobbels, welke hardnekkig van aard zijn (lit.2). Oftewel het reageert niet of nauwelijks op behandeling wat in veel gevallen tot borstamputatie leidt.

Mening van geïnformeerd

Past men een risico-analyse toe, dan zet men de kans op het krijgen van problemen af tegen de consequenties dat het heeft. Er wordt verondersteld dat circa "1 op de 25 mensen van het blanke ras, van nature een tekort" (lit.1) heeft. Dit houdt nog niet in dat men direct schade ondervindt aan Articaine, echter het geeft wel aan dat veel mensen er problemen door kunnen krijgen. De kans op complicaties moet dus hoog worden aangehouden. Heeft men werkelijk neurologische of carcinogene problemen, dan kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Oftewel de kans is groot en de gevolgen zijn groot. Die combinatie suggereert een zeer gevaarlijke omstandigheid, welke vergaande consequenties heeft voor mensen die er gevoelig voor zijn. Het volgende moet dan volgens de auteur ook worden ondernomen:
  • of het middel moet preventief worden geweerd bij behandeling. De tandarts kan aan de buitenkant niet zien, wie een enzymtekort heeft;
  • of er moet voor behandeling zijn aangetoond, dat de persoon wel of geen tekort heeft. Heeft men een tekort dan moet altijd een ander verdovingsmiddel worden toegepast. Middels een bloedtest kan snel worden aangetoond wie risico loopt, indien men hiermee wordt verdoofd. De tandarts moet over deze gegevens standaard beschikken. Heeft de tandarts het niet dan is het risico te groot om zomaar met Articaine te gaan verdoven.

Let wel voorgaande complicaties kunnen in verschillende gradaties voordoen. Het kan acuut zijn maar het kan ook op termijn tot ontwikkeling komen. Niet iedereen reageert er hetzelfde op. Treden complicaties op een veel later moment op (zeg enkele maanden), dan wordt vaak het verband niet gelegd met het gebruik van dit verdovingsmiddel.

Lees verder

© 2014 - 2020 Geinformeerd, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Tandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenTandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenVeel mensen hebben er een hekel aan om naar de tandarts te gaan. Na een behandeling hebben sommige mensen weken lang las…
Angst voor de tandarts komt vaker voor dan hoogtevreesAngst voor de tandarts komt vaker voor dan hoogtevreesAngst voor de tandarts: zeker 600.000 Nederlanders durven niet naar de tandarts. Deze irreële angst is zo groot dat meer…
Tips voor angst bij de tandartsTips voor angst bij de tandartsVeel mensen hebben een angst ontwikkeld voor de tandarts. Hoe kun je het beste hiermee omgaan? Waarom is die angst zo gr…
Tandproblemen: cariësTandproblemen: cariësCariës is een tandprobleem wat ook wel tandbederf wordt genoemd. Hierdoor krijg je gaatjes. Lees in dit artikel meer ove…

Radiotherapie bij longtumor door oncoloog en radiotherapeutRadiotherapie bij longtumor door oncoloog en radiotherapeutPatiënten met longkanker krijgen veelal een bestralingsbehandeling (radiotherapie) om de longtumor te verkleinen of vern…
Creatief met steigerhout en pallethout, is dat ongezond?Creatief met steigerhout en pallethout, is dat ongezond?Creatief met steigerhout en pallethout is een ware rage geworden in Nederland. Steigerhout past perfect bij de landelijk…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 26 september 2014
  • Lit.1: http://www.mamjo.com/forum/index.php?topic=416328.0;wap2
  • Lit.2: http://www.bosscherstichting.org/nl/informatie-en-media/het-articaine-probleem---consument.html
  • Lit.3: http://ghr.nlm.nih.gov/gene/BCHE
  • Lit.4: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hydroxylamine
  • Lit.5: http://www.consumed.nl/bijsluiters/2237/Ultracain_D-S
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Stikstof_(element)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Artica%C3%AFne

Reageer op het artikel "Articaine-verdoving groot gevaar, risico bij tandartsbezoek!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Maureen, 26-05-2019 21:46 #4
Kunt u mij adviseren welke verdoving bij een tandarts wel verantwoord is? Reactie infoteur, 28-05-2019
Lidocaine hydrochloride is een optie. De inwerkingstijd is wat trager waardoor de patiënt wordt gevraagd om even in de wachtkamer te wachten. Dit verdovingsmiddel is al vrij lang beschikbaar en dus zijn de voor- en nadelen goed bekend. Informeer verder bij de tandarts voor de alternatieven.

Hanny, 14-04-2019 12:05 #3
Hallo, ik ben hier erg van geschrokken. 3 weken geleden ben ik verdoofd (2 kiezen gevuld en een getrokken) met 4x een injectie van het snelwerkende verdovingsmiddel, en nu nog steeds ruikt mijn urine naar die verdovingsstof, tenminste daar ga ik vanuit want het ruikt zeer chemisch.
Zijn er manieren dat u weet om de stof sneller het lichaam uit te krijgen? Kan ik er nu nog iets aan doen om te voorkomen dat het schade aanricht?
vriendelijke groet hanny Reactie infoteur, 15-04-2019
De enige manier is om vochtuitdrijvende thee in te nemen zodat gifstoffen uit het lichaam worden afgevoerd. Denk aan brandnetelthee, berkenbladthee, paardenbloemthee. Anderzijds zou quantintox een methode kunnen zijn. Let wel dit advies is naar mijn mening de beste niet schadelijke manier om dit aan te pakken. Hoe effectief het in het geval van articaine is, kan ik niet zeggen. Ook dit is weer per geval afhankelijk en moet men het uitproberen.

Sandra, 14-12-2018 22:53 #2
Ik maak me ontzettend veel zorgen om mijn dochter.
In mei van dit jaar heeft ze voor de vierde keer in een kort tijdsbestek een tandarts behandeling ondergaan, het middel articaine is gebruikt.
Na deze behandeling is haar tong niet meer 'ontwaakt'.
Ze kan haar tong niet meer van boven naar beneden bewegen. Slikken, eten en praten gaat steeds moeilijker. Ze heeft een neurologisch onderzoek gehad, is getest op allerlei ziektes, is onderzocht door kaak chirurg, maar er kwam niets uit. De huisarts stuurde haar naar de logopediste. Dit verbaasde me, leek me niet echt een oplossing voor een ernstig probleem. Omdat ze emotioneel een vrij heftige tijd achter de rug had, zou het daar aan liggen. We zochten het in acupunctuur, maar ook dit baatte niet.
Ook zou ik me teveel zorgen maken en moest ik mijn 18- jarige wat losser laten…

Ik wijt haar probleem aan het niet afbreken van de stof articaine.
Door stress, een paar kuren antibiotica in een half jaar tijd, misschien wat experimenten met mdma, een te zware pil en een viertal tandarts behandelingen in ca een half jaar tijd zou de stof articaine misschien slecht afgebroken zijn?
Tot nu toe is er nog geen arts geweest die dit aannemelijk vindt.
'Onmogelijk' wordt er gezegd.
5 december jl is ze onder de mri scan geweest, met name haar tong en keel. Volgende week krijgen we de uitslag.
Maar de kans is groot dat er niets wordt gevonden, zegt de KNO arts.
We gaan natuurlijk door.

Mijn dochter is enorm veranderd. Ze is heel onzeker, ze praat namelijk heel slecht en ook haar stem is veranderd. 's Morgens gaat redelijk, maar al snel raakt haar tong vermoeid en is ze haast niet te verstaan. Ook eten is een ramp. Ze krijgt het slecht weg en verslikt zich vaak. Ze is bang dat ze stikt. Ze is ook behoorlijk afgevallen.

Wie heeft er soortgelijke ervaringen of heeft adviezen?

Mariee, 03-03-2015 01:47 #1
Ik heb een vraag over dit stuk. Er staat dat er zeker 50 mutaties zijn geïdentificeerd. Welke testen moeten daar voor gedaan worden? Ik heb de BChE gehad, maar die was net binnen de waardes (moet tussen de 80 en… zitten en ik zat op 88, en ben nu opzoek naar andere testen, omdat het bij ons in de familie duidelijk is dat er vijf van 6 last hebben van articaine, en ik in vrij heftige vorm, en het al 25 jaar toegediend heb gekregen. en behoorlijk ziek ben. Ik weet niet zo snel waar ik moet zoeken en mijn huisarts nog minder…
Groetjes Marie Reactie infoteur, 07-03-2015
Beste Mariee,

Volgens de amerikaanse bronnen zijn er een 50 tal genmutaties geidentificeerd. Welke dat specifiek zijn en welke testen daartoe beschikbaar zijn, zijn bij mij niet bekend. Dat zal op een hoger medicinaal academisch niveau moeten worden beantwoord. Het is van belang om altijd articaine ten strikste te vermijden. Behandeling ok, maar geen articaine, er zijn alternatieven en dat weet de tandarts normaal wel.

Infoteur: Geinformeerd
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Tandaandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!