Centrale veneuze katheter, een katheter in de veneuze baan

Centrale veneuze katheter, een katheter in de veneuze baan Een centrale veneuze katheter is een katheter die in ziekenhuizen vaak wordt geplaatst. Het is de ideale katheter voor mensen die moeilijk te prikken zijn. De katheter is meer comfortabel voor de patiënt omdat er niet telkens geprikt hoeft te worden. Bovendien heeft de katheter veel toepassingen. De katheter is makkelijk te verwijderen en blijft meestal ter plaatse tot na de behandeling.

Wat is een centrale veneuze katheter?

Een CVC of een centrale veneuze katheter is een katheter van kunststof die in de ader wordt ingebracht. Deze katheter wordt in een grotere ader ingebracht. Meestal wordt deze in de nek, onder het sleutelbeen of in de lies geplaatst. Een centrale veneuze katheter kan verschillende lumen hebben. Dit wil zeggen dat een katheter één, twee of drie uitgangen kan hebben. Op elke uitgang zit een klemmetje. Zo kunnen verschillende stoffen tegelijkertijd worden toegediend. Aan de plaats waar de katheter in de huid gaat is met een hechting de katheter vastgemaakt. Zo kan de katheter niet per ongeluk verschuiven. De plaatsing van een centrale veneuze katheter duurt dertig tot zestig minuten en gebeurt onder plaatselijke verdoving.

Wie krijgt een centrale veneuze katheter?

  • Er zijn verschillende redenen waarom een centrale veneuze katheter wordt geplaatst. Deze zijn:
  • Een langdurige therapie zoals antibiotica die via een infuus moet toegediend worden
  • Een persoon die moeilijk te prikken is en een therapie moet krijgen
  • Verschillende bloedzakjes die gegeven moeten worden
  • Als verschillende geconcentreerde vloeistoffen tegelijk gegeven moeten worden
  • Wanneer iemand erg ondervoed is, kan via de katheter TPN gegeven worden
  • Wanneer iemand chemo krijgt

Wat zijn de voordelen van een centrale veneuze katheter?

Een van de belangrijkste voordelen is dat de patiënt niet telkens opnieuw geprikt hoeft te worden. Zo heeft de patiënt meer comfort en wordt er veel tijd gespaard voor de verpleegkundige. Bovendien heeft de patiënt ook meer bewegingsvrijheid. Hij kan makkelijker op de zij liggen dan met een perifeer infuus. Bovendien heeft een centrale veneuze katheter veel toepassingen en meerdere lumen. Daardoor kunnen meerdere geneesmiddelen tegelijk worden toegediend. Dit is niet mogelijk met een perifeer infuus.

Verzorging

Een centrale veneuze katheter dient wekelijks verzorgd te worden. Dit houdt in dat het verband wordt ververst en dat het insteekpunt van de katheter wordt gereinigd en ontsmet. Dit gebeurt op een steriele manier. Verder dient na gebruik de katheter doorgespoten te worden met water. Daarna wordt de katheter afgesloten met een dopje. Wanneer de katheter lang niet gebruikt wordt moet deze katheter regelmatig worden doorgespoten. Dit om te voorkomen dat de katheter verstopt.

Verwijdering van de katheter

Met een centrale veneuze katheter kan je enkel in uitzonderlijke gevallen naar huis. Deze katheter wordt dan ook meestal verwijderd als de patiënt ontslagen wordt uit het ziekenhuis. De patiënt voelt niets van de verwijdering en ondervindt hier later geen last van. Bij de verwijdering wordt de hechting doorgeknipt die de katheter verbond met de huid. Daarna wordt de katheter voorzichtig verwijderd. Daarna wordt het insteekpunt goed afgeduwd met een aantal kompressen. Zo kan het bloeden gestopt worden. Dit duurt meestal een paar minuten. Wanneer het bloeden is gestopt, is een kleine pleister voldoende.

Infectie

Een infectie is de meest voorkomende bijwerking van een centrale veneuze katheter. Een infectie kan je oplopen als er een leiding op een niet-steriele manier wordt aangesloten. Een andere mogelijkheid voor het krijgen van een infectie is het bevuilde verband te lang laten zitten of het insteekpunt voor lange tijd niet reinigen en ontsmetten. Wanneer je een infectie hebt op de katheter wordt deze verwijderd. Hierbij wordt altijd na de verwijdering de punt van de katheter geknipt en naar het laboratorium opgestuurd. Zo kan onderzocht worden welke bacterie voor de infectie zorgde zodat de infectie snel kan worden opgelost.

Lees verder

© 2018 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Katheters: Types - Intraveneuze katheter en urinekatheterKatheters: Types - Intraveneuze katheter en urinekatheterEen katheter is een dunne, flexibele slang die vaak gemaakt is van zacht plastic. Katheters zorgen er voor dat vloeistof…
Urineweginfectie door gebruik van verblijfskatheterUrineweginfectie door gebruik van verblijfskatheterEen patiënt met een katheter heeft een buisje in de blaas. Dit zorgt ervoor dat de urine uit het lichaam verwijderd word…
Wat is een katheter?De katheter is een medisch hulpmiddel dat zeer regelmatig voorkomt binnen de gezondheidszorg. Er bestaan verschillende k…
Observatiepunten en complicaties bij katheterisatieObservatiepunten en complicaties bij katheterisatieNatuurlijk zijn er ook diverse aandachtspunten, observatiepunten en complicaties die kunnen optreden bij een blaaskathet…

MOC, een multidisciplinair oncologisch consultMOC, een multidisciplinair oncologisch consultWanneer je kanker hebt, wil je de beste behandeling met de meeste kans op genezing. Vaak kom je bij één oncoloog terecht…
Antibioticaresistentie, antibiotica helpt niet altijd meerAntibioticaresistentie, antibiotica helpt niet altijd meerAl lange tijd horen we zeggen dat antibiotica enkel mag worden gegeven bij bacteriën. Bij virussen moeten we de ziekte g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Voltamax, Pixabay
  • Gebaseerd op een opleiding verpleegkunde en ervaring met een centrale veneuze katheter.
  • https://hematologiegroningen.nl/patienten/content/2cvk.htm
  • http://www.uzgent.be/nl/home/Lists/PDFs%20patienteninformatiefolders/Centraal-veneuze-katheter.pdf
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 12-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.