Urineweginfectie door gebruik van verblijfskatheter

Urineweginfectie door gebruik van verblijfskatheter Een patiënt met een katheter heeft een buisje in de blaas om urine uit het lichaam te verwijderen. Dit buisje kan langdurig in de blaas blijven (verblijfskatheter). De urine stroomt uit de blaas in een zak buiten het lichaam. Een patiënt met een verblijfskatheter loopt meer kans op het ontwikkelen van een urineweginfectie in de blaas of de nieren. Bekende symptomen zijn bloed in de urine, koorts en een stinkende urinegeur. Dit type urineweginfectie is doorgaans moeilijker te behandelen met gewone antibiotica. Er zijn enkele maatregelen die de kans op het krijgen van een urineweginfectie door kathetergebruik kunnen verminderen.

Indicatie van verblijfskatheter

Veel voorkomende redenen voor het plaatsen van een verblijfskatheter zijn:
  • chirurgie van de blaas, prostaat of vagina
  • niet in staat zijn om de blaas te legen
  • urineverlies (incontinentie)

Oorzaken van urineweginfectie door katheter

Verschillende soorten bacteriën of schimmels kunnen een aan katheter gerelateerde urineweginfectie veroorzaken. Deze organismen komen via de katheter in de urinewegen terecht, waar ze zich vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken.

Risicofactoren

Een urineweginfectie door katheterisatie ontstaat sneller in de volgende omstandigheden:
  • bacteriën uit de stoelgang komen op de katheter terecht
  • de afvoerzak wordt niet vaak genoeg geleegd
  • de katheter raakt besmet bij de plaatsing
  • de katheter wordt mogelijk niet regelmatig schoongemaakt
  • de urine in de katheterzak stroomt achterwaarts in de blaas

Symptomen

Enkele veel voorkomende symptomen van een urineweginfectie veroorzaakt door een katheter zijn:

Een urineonderzoek is vereist / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen urineonderzoek is vereist / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Een urineonderzoek kan de aanwezigheid van een urineweginfectie aantonen. Een urinecultuur helpt om het type bacteriën in de urine te identificeren, zodat de arts het meest geschikte antibioticum kan voorschrijven. Daarnaast kan de arts een echografie van de buik of het bekkengebied en een CT-scan van de buik of het bekkengebied laten uitvoeren.

Behandeling van kathetergerelateerde urineweginfectie

Professionele medische behandeling

Patiënten met een verblijfskatheter hebben vaak afwijkende urineresultaten, zelfs zonder een urineweginfectie. Dit kan het voor de arts moeilijk maken om een behandeling te starten.

Medicijnen behandelen de urineweginfectie / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen behandelen de urineweginfectie / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Als een patiënt tekenen van een urineweginfectie vertoont, zal de arts een behandeling met antibiotica starten. Als de patiënt geen symptomen heeft, wordt antibiotica alleen voorgeschreven als de patiënt zwanger is of een procedure heeft ondergaan met betrekking tot de urinewegen. Meestal is een orale antibioticakuur vereist. Het is belangrijk dat de patiënt alle voorgeschreven pillen inneemt, zelfs als hij zich beter voelt. Bij ernstigere infecties wordt de medicatie intraveneus toegediend. Daarnaast kunnen medicijnen worden voorgeschreven om blaaskrampen te verminderen. Na de behandeling wordt een herhaald urineonderzoek uitgevoerd om te bevestigen dat de infectie verdwenen is.

Katheter vervangen

Bij een kathetergerelateerde urineweginfectie moet de katheter vervangen worden. Andere opties om bacteriën in de katheter te voorkomen zijn:
  • een ander soort urinewegkatheter gebruiken
  • een dagelijks laaggedoseerd antibioticum of een ander antibacterieel middel innemen
  • een operatie ondergaan zodat het kathetergebruik overbodig wordt
  • een speciaal gecoate katheter gebruiken die het risico op infectie vermindert
  • een tussentijdse katheter (laten) plaatsen om langdurig gebruik te vermijden en zo het risico op een urineweginfectie te verminderen

Zelfzorg

Het is belangrijk dat de patiënt voldoende vocht inneemt om de bacteriën uit de blaas te spoelen. Dit betekent zes tot acht glazen vocht per dag drinken, bij voorkeur water. De patiënt moet aan de arts vragen hoeveel vloeistof veilig is. Vloeistoffen die de blaas irriteren, zoals alcohol, citroensap en dranken die cafeïne bevatten, moeten vermeden worden.

Prognose van urineweginfecties door gebruik van katheter

Urineweginfecties gerelateerd aan katheters zijn vaak moeilijker te behandelen dan andere urineweginfecties. Regelmatige infecties door kathetergebruik kunnen leiden tot nierbeschadiging, nierstenen en blaasstenen. Een onbehandelde urineweginfectie kan ernstige complicaties zoals nierschade veroorzaken.

Complicaties van een urineweginfectie door een katheter

Urineweginfecties door katheters kunnen leiden tot diverse complicaties, vooral als ze niet tijdig worden behandeld. Hier volgen enkele mogelijke complicaties:

Chronische infecties
Urineweginfecties door katheters kunnen terugkerend of chronisch worden, wat betekent dat ze moeilijk te behandelen zijn en steeds weer terugkomen.

Nierschade
Een onbehandelde urineweginfectie kan opstijgen naar de nieren en daar een ernstige infectie veroorzaken (pyelonefritis), wat kan leiden tot permanente nierschade of nierfalen.

Blaasstenen
Chronische infecties kunnen bijdragen aan de vorming van blaasstenen, die verdere urineweginfecties kunnen veroorzaken en de blaasfunctie kunnen verstoren.

Nierstenen
Net als blaasstenen kunnen nierstenen ontstaan als gevolg van aanhoudende infecties, wat leidt tot pijn, bloeding en obstructie van de urinewegen.

Sepsis
In ernstige gevallen kan een urineweginfectie zich verspreiden naar de bloedbaan, wat sepsis kan veroorzaken, een levensbedreigende reactie op infectie die onmiddellijke medische aandacht vereist.

Urosepsis
Dit is een specifieke vorm van sepsis die voortkomt uit een urineweginfectie en kan leiden tot orgaanfalen en overlijden als het niet snel en effectief wordt behandeld.

Verminderde blaasfunctie
Langdurige infecties kunnen de blaaswand beschadigen, wat leidt tot verminderde blaasfunctie en chronische blaasproblemen.

Verhoogde ziekenhuisopname
Frequent terugkerende of ernstige urineweginfecties kunnen leiden tot herhaalde ziekenhuisopnames, wat de kwaliteit van leven van de patiënt aanzienlijk vermindert.

Antibioticaresistentie
Herhaalde behandelingen met antibiotica kunnen leiden tot de ontwikkeling van antibioticaresistente bacteriën, wat de behandeling van toekomstige infecties bemoeilijkt.

Ontsteking van de prostaat (prostatitis)
Bij mannen kan een urineweginfectie zich verspreiden naar de prostaat, wat pijn en ongemak veroorzaakt en de behandeling bemoeilijkt.

Door deze complicaties is het cruciaal om een urineweginfectie bij kathetergebruik snel en effectief te behandelen en preventieve maatregelen te nemen om het risico op infectie te verminderen.

Een goede handhygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, PixabayEen goede handhygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie

Voor patiënten met een verblijfskatheter zijn er enkele tips om infecties te voorkomen:
  • dagelijks het gebied rond de katheteropening reinigen
  • de afvoerzak ten minste eenmaal per acht uur of wanneer deze vol is ledigen
  • de drainagezak lager dan de blaas houden om terugstroming van urine te voorkomen
  • de handen voor en na het aanraken van de urine wassen (goede handhygiëne)
  • de katheter dagelijks met water en zeep reinigen
  • de verblijfskatheter minstens één keer per maand laten vervangen
  • het rectale gebied grondig na elke stoelgang reinigen

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BlaaskatheterisatieOnder blaaskatheterisatie wordt verstaan: het inbrengen van een flexibele buis (de katheter) in de blaas, zodat de urine…
Wat is een katheter?De katheter is een medisch hulpmiddel dat zeer regelmatig voorkomt binnen de gezondheidszorg. Er bestaan verschillende k…
Observatiepunten en complicaties bij katheterisatieObservatiepunten en complicaties bij katheterisatieNatuurlijk zijn er ook diverse aandachtspunten, observatiepunten en complicaties die kunnen optreden bij een blaaskathet…
De blaas katheter en urineEen katheter is een soepele, holle slang waardoor urine uit de blaas kan aflopen. De katheter wordt vaak na operaties aa…

Sinustrombose: Bloedstolsel in sinus cavernosus in hersenenSinustrombose: Bloedstolsel in sinus cavernosus in hersenenEen caverneuze sinustrombose is een zeldzame maar levensbedreigende aandoening die zowel volwassenen als kinderen kan tr…
Ziekte van Canavan: Schade aan zenuwcellen in hersenenZiekte van Canavan: Schade aan zenuwcellen in hersenenDe ziekte van Canavan is een zeldzame erfelijke aandoening waarbij schade ontstaat aan de zenuwcellen (neuronen) in de h…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 8 februari 2019:
  • Catheter associated urinary tract infections, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4114799/
  • Catheter Associated UTI (CAUTI), https://www.healthline.com/health/catheter-associated-uti
  • Catheter-associated Urinary Tract Infections (CAUTI), https://www.cdc.gov/hai/ca_uti/uti.html
  • Catheter-related urineweginfectie, https://medlineplus.gov/ency/article/000483.htm
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.