PICC-katheter, een lange katheter in de arm

Wat is een PICC-katheter?
Een PICC-katheter is een perifeer ingebrachte, centrale katheter. Dit wil zeggen dat de katheter via de arm is geplaatst in de vena basilica of de vena cephalica. Dit meestal net onder de elleboogplooi. De katheter is zo’n zestig centimeter lang en gemaakt van siliconen. Het uiteinde bevindt zich in de vena cava superior. Dit is een grote slagader net voor de ingang van het hart. De katheter kan tot twaalf maanden blijven zitten. Een PICC-katheter wordt altijd geplaatst onder plaatselijke verdoving.Waarvoor wordt een PICC-katheter gebruikt?
Een PICC-katheter heeft veel toepassingen. Dit zijn onder andere:- Toedienen van chemo
- Geven van parenterale voeding, ook wel TPN genaamd
- Toedienen van geneesmiddelen voor lange perioden
- Toedienen van bloedproducten
- Toedienen van contrast om onderzoeken uit te voeren
Wie krijgt een PICC-katheter?
Een PICC-katheter kan overwogen worden bij patiënten die moeilijk te prikken zijn, al zal men in de meeste ziekenhuizen sneller kiezen voor een diepe veneuze katheter omdat deze makkelijker te verwijderen is. Ook kom je in aanmerking als je chemo moet krijgen. In uitzonderlijke gevallen krijgen andere patiënten ook een PICC-katheter. Een arts bespreekt dit samen met de patiënt. Dit omdat een PICC-katheter maar een beperkt aantal keer per patiënt geplaatst kan worden. Een juiste keuze is dus zeer belangrijk.Heeft een PICC-katheter voordelen?
Een PICC-katheter heeft zeer veel voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat deze lang ter plaatse kan blijven en je niet telkens opnieuw geprikt hoeft te worden. Zo worden veel naalden en blauwe plekken uitgespaard. Bovendien zal een PICC-katheter niet zo snel ontsteken als een perifeer infuus. Daardoor is de toegang zeer lang bruikbaar en hoeft men geen angst te hebben voor een verstopping.Een ander voordeel is dat het zowel voor de patiënt als voor de verpleegkundige makkelijker is. Het is comfortabeler voor de patiënt want ze hoeven enkel slangetjes aan te sluiten en af te koppelen. Ook voor de verpleegkundige is dit eenvoudiger. Ook is het mogelijk dat de patiënt therapie thuis krijgt via een thuisverpleegkundige. Daardoor hoeft hij zich niet telkens te verplaatsen naar het ziekenhuis voor de therapie.
Verzorging
Een PICC-katheter dient wekelijks verzorgd te worden. Dit moet steriel gebeuren, anders kan er een infectie ontstaan ter hoogte van het insteekpunt. Een verzorging houdt in dat de oude pleister met kliksysteem vervangen wordt en de huid rondom het insteekpunt van de katheter wordt ontsmet. Ook wordt het slangetje van de PICC-katheter voorzichtig op een andere plaats gelegd zodat de patiënt geen drukletsel krijgt.Naast de verzorging van de insteekplaats en een nieuw verband dient de katheter één keer per week doorgespoeld te worden. Dit zorgt ervoor dat de katheter niet verstopt en er geen bloedklonters in de katheter gevormd worden.