Huismiddeltjes: gebruik zonder wetenschappelijk onderzoek

Huismiddeltjes kunnen omschreven worden als middeltjes die gebaseerd zijn op producten die je meestal wel in huis hebt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld medicijnen die meestal per kwaal in huis worden gehaald. Soms kunnen de huismiddeltjes onbewerkt worden gebruikt maar andere huismiddeltjes moeten zelf volgens recept worden klaargemaakt alvorens te kunnen gebruiken. Of al die middeltjes werken is de grote vraag waar velen voor zichzelf een positief antwoord op hebben maar dat is zonder wetenschappelijk bewijs.

Geen wetenschappelijk onderzoek naar huismiddeltjes

Heel veel ongemakken of kleine kwalen gaan vanzelf over, ook als er niets tegen wordt ondernomen. Dat overgaan kan soms vrij snel gebeuren. Wanneer dan toch een huismiddeltje is gebruikt lijkt het alsof dat middeltje de kwaal of het ongemak heeft laten verdwijnen. Uiteraard bestaat daar geen echt bewijs voor. Of een middel helpt kan alleen worden vastgesteld na een degelijk onderzoek. Zon onderzoek bestaat bijvoorbeeld uit het toedienen van een huismiddeltje aan de ene groep en niet aan de andere. De resultaten van dat onderzoek geven aan of een middeltje al dan niet helpt.

Huismiddeltjes veelal uit omas tijd

Er bestaan vele tientallen huismiddeltjes om medische klachten te verlichten. Sommige zijn nog uit omas tijd maar velen zijn van recentere datum. Een aantal huismiddeltjes doet misschien tamelijk extreem aan maar wie het niet uitprobeert zal nooit weten of de middeltjes helpen. Enkele middeltjes en handelingen die wellicht tot het fronsen van de wenkbrauwen zullen leiden zijn:
 • Artrose: Een middel dat tegen artrose zou helpen is het eten van een witte selderiestengel wat dan elke morgen moet gebeuren.
 • Gevoelige huid: Een halve liter volle melk toevoegen aan het badwater voorkomt jeuk.
 • Kaalheid: Kaal worden kan worden tegengegaan door wekelijks met een rauwe ui over het hoofd te wrijven.
 • Muggen: Enkele citroendruppels op het hoofdkussen zal muggen weghouden evenals nachtelijk gezoem.
 • Slapeloosheid: Slapeloosheid tegengaan kan door met gekruiste armen met de rechter wijsvinger op de linkerschouder te tikken en met de linker wijsvinger op de rechter en daarbij mee te tellen. Volhouden tot de slaap intreedt.
 • Verkoudheid: Dagelijks een liedje neuriën helpt tegen het krijgen van een verkoudheid omdat de holtes dan open blijven.
 • Verstoorde stoelgang: Een oud verpleegsterstrucje is om, zittend op het toilet, met iets ruws over de bovenbenen te wrijven.
 • Wespensteek: Het pijnlijke effect van een wespensteek wordt verzacht door suiker. Ofwel een suikerklontje ofwel een schepje suiker met wat water.
 • Zeeziekte: Een bekertje warm water met daarin een kwart citroen helpt tegen zeeziekte.

Huismiddeltjes naar recept

Naast kant-en-klare huismiddeltjes bestaan er ook die zelf gemaakt moeten worden met ingrediënten dikwijls uit de keukenkast. Hoewel ook daar de werkzaamheid niet van is bewezen door een wetenschappelijk onderzoek worden de middeltjes veelvuldig toegepast. Wellicht met in gedachten: Baat het niet dan schaadt het niet. Recepten voor die middeltjes zijn onder meer:
 • Brandend maagzuur: Thee van één theelepel vers geraspte gember met één theelepel komijnenzaadjes. Kook de thee voor de helft in. Kleine slokjes drinken.
 • Diarree: Kook een beetje rijst en doe er na afkoeling een beetje yoghurt doorheen met wat geraspte nootmuskaat. Daarna geheel opeten.
 • Geen trek in eten: Kook gedurende vijftien minuten in een halve liter water een schijfje gemberwortel en een theelepel laospoeder. Na afkoelen en twintig minuten voor het eten de thee drinken.
 • Huidproblemen: Kook in water een halve theelepel kurkuma met eventueel wat honing. Na afkoeling op de aangedane plekken smeren.
 • Keelontsteking: Kook, evenals bij huidproblemen, in water een halve theelepel kurkuma met eventueel wat honing. Drinken na afkoeling.
 • Spijsverteringsproblemen: Thee van een kwart lepel anijszaad en een kwart lepel ajowan. Liefst vóór de maaltijd drinken.
 • Verkoudheid: Thee van één eetlepel verse gember en drie tot vier kruidnagels. Warm drinken. Of thee van één eetlepel verse gember en een halve theelepel gemalen zoethout. Warm drinken.

Speciale voeding als huismiddeltjes

Naast het gebruik van huismiddeltjes speelt bij kwalen, ongemakken en ziek voelen ook een belangrijke rol wat je eet, drinkt en welke kruiden je gebruikt. Zo kan voeding ook gezien worden als een medisch middel om snel beter te worden. Voeding levert immers energie en versterkt het lichaam en bepaalde voedingsstoffen kunnen de symptomen verlichten. Voorbeelden van goede voeding tijdens kwalen, ongemakken en ziek voelen zijn:
 • Bananen: Bananen leveren diverse voedingsstoffen en zijn rijk aan oplosbare vezels wat gunstig werkt bij diarree.
 • Bouillon: Bouillon is in eerste instantie een bron van vocht dat uitdroging voorkomt. Daarnaast levert bouillon belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, fosfor, foliumzuur en magnesium.
 • Gember: Gember kan helpen bij maagproblemen of misselijkheid. Het is een sterke antioxidant, werkt ontstekingsremmend en werkt antimicrobieel.
 • Havermout: De vezels in havermout versterken het immuunsysteem, gaan ontstekingen tegen en helpen om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Tevens heeft havermout een gunstige werkzaamheid bij buikkrampen en een opgeblazen gevoel.
 • Honing: Honing heeft antibacteriële eigenschappen, is antimicrobieel en versterkt het immuunsysteem. De Egyptenaren gebruikten het al bij de behandeling van wonden.
 • Kippensoep: Deze soepsoort is een bron van mineralen, proteïnen en vitamines die belangrijk zijn bij herstel van griep en verkoudheid.
 • Knoflook: Knoflook versterkt het immuunsysteem en werkt antibacterieel, antiviraal en gaat schimmels tegen.
 • Kurkuma: De werkzame stof van kurkuma of geelwortel is curcumine. Deze stof werkt sterk ontstekingsremmend, antibacterieel en antiviraal.
 • Thee: Thee bevat polyfenolen welke stof een ontstekingsremmende werking heeft. Thee heeft de mogelijkheid om talrijke kruiden toe te voegen.
 • Yoghurt: Yoghurt levert calcium, mineralen en vitamines en mineralen. Maar yoghurt is minder gunstig bij verkoudheid omdat het slijmvormend kan werken.

Lees verder

© 2018 - 2023 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wetenschappelijk onderzoekOm nieuwe behandelmethoden en medicijnen te ontwikkelen is wetenschappelijk onderzoek nodig. Uiteraard zijn hier regels…
Hoe verjaag je katten uit je tuin?Hoe verjaag je katten uit je tuin?Katten zijn voor veel mensen een plezier, maar voor anderen soms alleen maar een ergernis. Eén van die ergernissen is he…
Verkouden? Doe mij maar een kwast!Verkouden? Doe mij maar een kwast!Een griep of verkoudheid, we hebben er allemaal wel eens last van. Er bestaan heel wat simpele middeltjes die ingezet ku…
Huismiddeltjes tegen hoofdpijnHuismiddeltjes tegen hoofdpijnWanneer je last hebt van hoofdpijn, kun je een pijnstiller nemen. Je kunt echter ook huismiddeltjes tegen hoofdpijn prob…

Dwangmatig gedrag en gangbare wijzen van aanpakDwangmatig gedrag en gangbare wijzen van aanpakDwangmatig gedrag kan worden onderscheiden in dwangmatige gedachten en dwangmatig handelen. Deze twee kunnen samen maar…
Medicijnen op doktersrecept en taak van apothekerMedicijnen op doktersrecept en taak van apothekerEen groot aantal medicijnen is zonder doktersrecept verkrijgbaar. Die geneesmiddelen lenen zich prima voor zelfmedicatie…
Bronnen en referenties
 • https://omaweetraad.nl/gezondheid
 • https://www.gezondheidsnet.nl/voeten/omas-huismiddeltjes-helpen-ze-echt
 • https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2012/11/17/huismiddeltjes-van-oma/
 • https://rubriek.nl/gezond/gezond/huismiddeltjes-gezond
 • https://rubriek.nl/gezond/wat-eet-je-als-je-ziek-bent
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.