De geneeskracht van wortelpeterselie
Wortelpeterselie is een soort peterselie met een dikke, eetbare wortel. Hij wordt meer om zijn wortel gekweekt dan om zijn blad, dat overigens gewoon eetbaar is. Wortelpeterselie lijkt een beetje op pastinaak. Hij is crèmekleurig en lang maar kleiner dan pastinaak. Deze plant wordt om zijn wortel met name in Midden- en Noord-Europa gekweekt en smaakt licht naar peterselie. Het heeft net zoals gewoon peterselieblad allerlei medicinale aspecten. Wortelpeterselie heeft een specifiek eigen smaak. De smaak lijkt het meest op peterselieblad en dat is natuurlijk niet verwonderlijk. De bite is die van een pastinaak.Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Naamgeving wortelpeterselie
- Vanger van vrije radicalen
- Inhoudsstoffen wortelpeterselie
- Geschiedenis wortelpeterselie
- Geneeskracht wortelpeterselie
- Peterseliewortel in de ayurveda
- Wortelpeterselie in de moestuin
- Eettips wortelpeterselie
Naamgeving wortelpeterselie
De Latijnse naam van deze plant is Petroselinum crispum subsp. Tuberosum. Hij wordt ook peterseliewortel genoemd. Petroselinum is uiteraard de Latijnse naam voor peterselieplanten,. Crispum betekent ´gekruld´ wat slaat op het blad dat gekruld groeit, net als bijvoorbeeld boerenkool. Tuberosum is de toevoeging die ondergronds groeiende groenten zoals aardappel krijgen. In het Nederlands kennen we als alternatieve namen voor deze plant: peterseliewortel en knolpeterselie. In het Engels zegt men ´parsley root´. In Duitsland bezigt men de naam ´Wurzelpetersilie´.Wortelpeterselie is een echte Nederlandse groente die we thans enigszins vergeten zijn. Men is begonnen deze wortel te eten in Hamburg in de 16e eeuw. Vervolgens werd het veel als wintergroente gegeten in Duitsland, Polen, België en Nederland.