De geneeskracht van arganolie

De geneeskracht van arganolie Arganolie komt van de arganboom welke oorspronkelijk groeide in Noord-Afrika. Hij wordt ongeveer 15 meter hoog en kent olijfachtige vruchten. Tegenwoordig komt de boom alleen veelvuldig voor in het zuidwesten van Marokko. In het Latijn heet de boom Argania Spinosa. De oneetbare vruchten hebben drie pitten die een beetje op amandelen lijken. Daaruit wordt de waardevolle olie gewonnen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Arganboom / Bron: F.Benotman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Arganboom / Bron: F.Benotman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Oost argannoten

De vruchten worden met de hand geplukt. Omdat de boom gemene doorns kent, verkrijgen de plukkers dikwijls wonden. Marokkaanse vrouwen maken vervolgens de olie. Voor het maken van een liter arganolie is 30 kilo vruchten nodig. De noten zijn 15 keer zo hard als een hazelnoot. Eerst wordt de noot gedroogd, daarna geroosterd en vervolgens geperst. De olie wordt in een handmolen gemalen. Door water toe te voegen scheidt de olie zich af. Voor olie uit eerste persing slaat men in het proces het roosteren over.

Traditioneel gebruik arganolie

De eerste persingolie heeft een kenmerkende smaak. Het wordt gebruikt tegen huidziekten en als cosmetisch middel. Arganolie is vrij duur. Een liter kan zomaar meer dan 100 euro zijn. Het wordt daarom het Marokkaanse goud genoemd. Voor de Berbers is de arganboom een levensboom. Het is als het ware een wondermiddel dat alles brengt wat je nodig hebt in het woestijnleven. Berbers gebruiken het als traditioneel medicijn bij maag- en darmbezwaren en hart en vaatziekten. Ook is het een geschikt middel om wonden mee te desinfecteren.

Arganolie, culinair geneesmiddel

Arganolie wordt gebruikt om salades mee te verrijken. De Berbers dopen hun brood erin. Arganolie is niet alleen een waardevol culinair genot; de cosmetica en de natuurgeneeskunde hebben arganolie ontdekt. In tegenstelling tot reguliere cosmetica en natuurmedicijnen heeft deze olie geen bijwerkingen, ook niet als er veel van wordt gebruikt. Arganolie vangt vrije radicalen en maakt ze onschadelijk. Zo wordt celveroudering tegen gegaan. Neurodermititispatiënten hebben er baat bij omdat de jeuk ophoudt en een rood verkleurde huid na vier weken is verdwenen.

Arganolie voor uiterlijk gebruik

Arganolie kan bij diverse huidaandoeningen gebruikt worden. Allerlei verwondingen, brandwonden, eczeem, acné, huidvlekken kunnen worden tegen gegaan door arganolie te gebruiken. De huid wordt gladder en mooier. Het is speciaal aan te raden voor de borst, buik en bovenbenen.

Mengen met zwarte komijnolie

Je kunt arganolie vermengen met Egyptische zwarte komijnolie, dat leidt tot een nog snellere wondheling. Daarbij komt het feit dat beide oliën goed zijn voor het haar. Hiervoor moet je de olie licht verwarmen, tot lichaamstemperatuur. Vervolgens masseer je het haar en het hoofd met een mengsel van beide oliën. En spoel je het na 15 minuten uit. Het haar wordt er zijdezacht en glanzend van.

Belangrijkste vetzuren die in arganolie zitten:

  • Linolzuur: 35%
  • Oliezuur: 46%
  • Palmitinezuur: 16%
  • Stearinezuur: 2.0%
  • Overige: 1%

Lees verder

© 2013 - 2021 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arganolie: gezond voor je huid en je haarArganolie: gezond voor je huid en je haarHet gebruik van arganolie voor de huid en het haar is erg in opkomst. Deze van oorsprong uit Marokko afkomstige olie is…
Smoothies en sappen voor het hart en tegen cholesterolSmoothies en sappen voor het hart en tegen cholesterolEen gezond hart hangt nauw samen met een goed cholesterol niveau. Door om de twee dagen één van deze sappen of smoothies…
Amlou - Cholesterolverlagend broodbelegDit broodbeleg komt oorspronkelijk uit Marokko en wordt gemaakt met amandelen, honing en arganolie. Amlou verlaagt uw sl…
De geneeskracht van amandelolieDe geneeskracht van amandelolieDe Latijnse naam voor de amandelboom is de Prunus Dulcis. De amandelboom stamt oorspronkelijk uit het westelijke deel va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MPF, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Arganolie
  • Boek: Fitt met dem richten Fett, Maria Köllner
  • Boek: het verzwegen verhaal van kanker, Brian Peskin
  • Antioxidant en tegen hart- en vaatzieketn: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15380909
  • Afbeelding bron 1: F.Benotman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Cecile van Overmeiren, 21-01-2015
Mag ik de arganolie gebruiken op een genezende wond na een heupoperatie? Reactie infoteur, 03-05-2015
Ja.

Tom008 (1.184 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.