Hersenziekten door uitdroging

Hersenziekten door uitdroging Vroeger, tot aan het begin van het 21e millennium, dachten mensen dat hersencellen nooit opnieuw aangemaakt werden. Dat bleek een fout inzicht want net zoals andere lichaamscellen kunnen er ook nieuwe hersencellen geboren worden. De degeneratieve hersenziekten zijn daarom niet zo funest als de geneeskunde doet geloven. Er zijn allerlei middelen om de voortgang van hersenziekten vrijwel stop te zetten. Hersenziekten in de beginfase kunnen zelfs worden omgekeerd en genezen. Het feit dat water drinken hersenziekten kan voorkomen en omkeren is nog niet door de wetenschap omarmd. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Hersenen bestaan voor 85% uit water

De hersenen bestaan voor 85% uit water. In de hersenen zit meer water dan in de rest van het lichaam want dat bestaat voor 75% uit water. Water is van primair belang voor de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen. Je zou water kunnen zien als een belangrijke voedingsstof voor het orgaan hersenen. De hersenen drijven in een soort waterzak die via het ruggenmerg naar beneden loopt. Zenuwen hebben aldus veel water nodig en door uitdroging kan zenuwbeschadiging ontstaan. Deze beschadiging hoeft niet eens permanent te zijn. Er zijn voorbeelden van mensen die aan één oor doof waren, omdat de zenuwprikkels in de hersenen waren afgesneden door uitdroging. Enkele weken lang water drinken leidde ertoe dat men weer kon horen.

Hersenziekten zijn omkeerbaar of geneesbaar

De moderne artsenij heeft het standpunt dat hersenziekten slechts behandeld kunnen worden en niet kunnen genezen. Hoe kan een hersenziekte zoals Alzheimer, multiple sclerose, ziekte van Parkinson, halfzijdige verlamming, afasie, aandachtsstoornissen en epilepsie genezen terwijl de reguliere geneeskunde de familie alleen voorbereid op verergering van de situatie? Het antwoord is verrassend eenvoudig. Artsen weten weinig van oorzaken en zijn er niet op ingesteld om oorzaken weg te nemen. Daarnaast ligt de oorzaak in voeding en dranken. Artsen krijgen nauwelijks ook maar één college over voedsel en drank. Dat is al vreemd op zich omdat vrijwel alle ziekten worden veroorzaakt door verkeerd eten. Het feit dat artsen niet over voeding worden opgeleid en niet verder komen dan het prevelen van: ´Je moet gevarieerd eten´, leidt tot de vraag of het wel verstandig is om in artsen een autoriteit te zien op het gebied van gezondheid en geneeskunde. Gelukkig kunnen we in de 21e eeuw makkelijk aan zelfonderzoek doen aangezien er allerlei wegen tot archieven, tijdschriften en wetenschappelijke bronnen online vrij te bewandelen zijn.

Hersen-bloedbarrière

Ten eerste is het van belang om te weten wat de hersen-bloedbarrière is. Dit is een soort filtersysteem dat ervoor zorg draagt dat stoffen die niet in de hersenen dienen te komen daar van verwijderd blijven. Het bloed verandert de hele dag van samenstelling en geeft stoffen af aan het lichaam maar de haarvaten in de hersenen zijn de enige die geen stoffen afgeven. Zo wordt voorkomen dat de onjuiste stoffen in de gevoelige hersenen geraken. Nu wil het geval dat uitdroging tot een scheurtje in de haarvaten kan leiden waardoor er toch allerlei afvalstoffen in de hersenen komen. Dit zijn kleine, microscopische bloedingen maar leveren desalniettemin schade op. Dat kan namelijk leiden tot allerlei plaques, afzettingen in de hersenen die neurologische afwijkingen veroorzaken. Het is bekend dat multiple sclerose, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer worden veroorzaakt door dergelijke plaques, maar misschien geldt wel hetzelfde voor hoofdpijn. Je begrijpt dat het niet makkelijk is om onderzoek in de hersenen te doen voor wetenschappers; wanneer er onderzoek wordt gedaan, gebeurt dat om logische redenen vaak achteraf, als de patiënt dood is. Van levende mensen kun je niet even de schedelpan oplichten om te kijken wat eronder nu precies aan de hand is.

Neurotransmittertekort door uitdroging

Tryptofaan en tyrosine zijn twee aminozuren die normaal gesproken via chemische processen tot belangrijke neurotransmitters in onze hersenen kunnen worden omgebouwd. Neurotransmitters zijn belangrijk voor de zenuwprikkeloverdracht, het sturen van informatie van de ene cel naar de andere cel, waardoor de hersenen hun werk goed kunnen doen. Nu is het zo dat als de hersenen uitgedroogd zijn er te weinig afvalstoffen kunnen worden afgevoerd uit het lichaam. Zoals iedereen wel weet worden de meeste afvalstoffen via de urine uitgescheiden; daar is veel water voor nodig. Uitdroging zorgt dat deze stoffen zich ophopen en schade kunnen veroorzaken. Daarom kan de lever beslissen om tryptofaan en tyrosine als antioxidant in te zetten zodat de afvalstoffen in de vorm van vrije radicalen geen schade meer kunnen aanrichten. Dat heeft echter tot gevolg dat de hersenen minder goed gaan opereren; de weg ligt open voor het ontstaan van degeneratieve ziekten zoals ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer, dementie en multiple sclerose.

Aluminium en koper kunnen in lage concentraties in leidingwater zitten. Deze kunnen zich ophopen in de hersenen en voor hersenziekten zoals Alzheimer zorgen. Gebruik daarom een waterfilter.

Water als voedingsstof

Water is een voedingsstof die andere voedingsstoffen helpt op te lossen. Water is nodig voor het vrijkomen van energie. Vitaminen en mineralen kunnen worden opgelost in water. Wanneer er te weinig water is in het lichaam, zullen deze voedingsstoffen niet vrij worden gemaakt waardoor een tekort aan water na enige tijd kan overslaan in een tekort aan voedingsstoffen. De hersenen krijgen op deze manier te weinig voeding. Dat is naast het opeenhopen van afvalstoffen door watertekort een tweede reden dat water essentieel is voor het functioneren van de hersenen. Je ziet dat een watertekort op twee manieren voorwaarden schept voor degeneratieve hersenziekten.

Hoe ontstaat een hersenberoerte?

Water beschermt tegen een beroerte en kan zelfs een beroerte die nog aan de gang is verlichten. Uit onderzoek op dieren blijkt ook dat hersengebieden die worden afgesneden van de bloedsomloop minder snel verslechteren als er veel water is ingebracht. Hoe zit dat? Allereerst moet je begrijpen dat de hersens geen minuut zonder zuurstof kunnen; dan kan er al permanente beschadiging optreden. Het bloed transporteert zuurstof naar de hersenen. Beroerten ontstaan doordat een bloedvat naar de hersenen is afgesloten, bijvoorbeeld door een losgeslagen bloedpropje. Dat heeft onder andere met het aanwezig zijn van geoxideerd cholesterol te maken. Deze plaque scheurt op een gegeven moment los en kan een scheurtje in de aderen veroorzaken. Het bloed stolt op die plek en als de wond geheeld is laat het korstje los. Dit korstje is de bloedprop die voor beroerten, hartkrampen en hartaanvallen kan zorgen.

Hoe versmallen de aders tijdens een watertekort?

Nu wil het geval echter dat een lichaam in uitgedroogde toestand smallere bloedvaten heeft doordat er minder bloed aanwezig is. Dat is een reactie van het lichaam om met minder water toe te kunnen. Deze smallere bloedvaten maken het makkelijker voor een bloedpropje om schadelijk te zijn en een beroerte te veroorzaken. Als de bloedvaten groot genoeg zijn dan kan een bloedpropje ergens blijven hangen en langzaam oplossen. Door water te drinken worden de bloedvaten breder en het bloed iets dunner. Dunner bloed maakt het eveneens makkelijker voor een bloedpropje om op te lossen. De reden dat de bloedvaten smaller worden is omdat er water bespaard moet worden door het lichaam. Daardoor wordt er vocht onttrokken uit het lichaam, ook uit het bloed. Het hormoon histamine wordt vrij gemaakt tijdens een chronisch watertekort waardoor het spierweefsel rond bloedvaten zich aanspant en de aders vernauwt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte: Multiple ScleroseZiekte: Multiple ScleroseEr zijn zo'n 16.000 mensen in Nederland die Multiple Sclerose hebben. Het is een ziekte die de zenuwen in je lichaam aan…
Multiple sclerose en curcumaSommige kruiden lijken echte wondermiddelen te zijn. Zo blijkt uit onderzoek dat het specerij geelwortel en meer bepaald…
De behandeling van Multiple ScleroseDe behandeling van Multiple ScleroseMultiple Sclerose, oftewel MS, is een degeneratieve auto-immuunziekte dat een flinke impact heeft op het welbevinden van…
Ziekte van de hersenen: encefalopathieZiekte van de hersenen: encefalopathieHersenziekte: creutzfeldt, alzheimer, BSE, parkinson, kuru, gerstmann. Er zijn verschillende hersenziekten met allemaal…

Hoe waarschuwt het lichaam voor watertekort?mijn kijk opHoe waarschuwt het lichaam voor watertekort?Dorst is geen goed waarschuwingsmechanisme voor het drinken van water. Bij uitdroging kiest het lichaam ervoor om de spe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Boek: Dr. F. Batmanghelidj, Water, het goedkoopste medicijn. Je bent niet ziek, je hebt dorst!
  • www.watercure.com
  • Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst
  • Hersen bloed barriere en alzheimer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21687589
  • Aluminium in drinkwater leidt tot alzheimer: http://www.neurology.org/content/46/2/401.abstract
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 18-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.