De geneeskracht van wasabi

Er zijn twee vormen van wasabi. De eerste is wasabi gemaakt uit de wortel van de wasabiplant. Dat levert een scherpe saus op van hoge kwaliteit maar deze saus is niet lang houdbaar. In de praktijk wordt een imitatievorm van wasabi gebruikt; een mix van de bladeren van wasabi, mierikswortel, mosterd en radijs. Dat is een soort wasabi waarvan de smaak een heel eind in de richting komt van wasabi gemaakt uit de wortel. De mix van mosterd, mierikswortel en radijs smaakt iets scherper. Men gebruikt bladgroen als groene kleurstof. Wat de geneeskracht betreft zal die van de voorverpakte tubeversie een stuk minder zijn dan die van de echte wasabi die vers in de keuken wordt bereid en 25 minuten zonder deksel houdbaar is. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening wasabi / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Botanische tekening wasabi / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Inhoud:


Algemene informatie wasabi

De Latijnse naam voor wasabi is Eutrema japonicum. Wasabi komt oorspronkelijk alleen in Japan voor en groeit in het wild in moerasgebieden en langs rivieren. De plant wordt 60 tot 75 centimeter hoog en kent witte bloemetjes. Van wasabi wordt vooral de wortel gebruikt. Verse wasabi is de enige echte wasabi. Wasabi uit de supermarkt bevat andere bestandsdelen die wat smaak betreft in de buurt komen van wasabi. Er zit in supermarktwasabi vooral mierikswortel, mosterd, radijs en groene kleurstof. Deze wasabi mag al lekker smaken maar de echte wasabi smaakt nog veel lekkerder.

Wil de echte wasabi opstaan?

De smaak van echte wasabi is geheel anders dan de imitatie-wasabi uit een tube. Deze imitatie-wasabi bevat naaste familie van wasabi zoals mierikswortel en mosterd, smaakt wat chemisch, zouter en is anderhalf keer zo scherp dan Wasabi. Echte wasabi smaakt zoet, is zachter en je proeft een milde "groene" natuursmaak. Natuurlijk is het lekker pittig, maar niet zo scherp. De smaak van echte wasabi is na 25 minuten vervlogen. Na het raspen begint een oxidatieproces; door reactie met zuurstof verliest de wasabiwortel zijn typerende smaak. De pittigheid kun je fixeren door de geraspte wasabi te verpakken in plastic folie en direct na bereiding in de diepvries te bewaren of door mayonaise, olie, boter, chocola en of ijs te vermengen. Echte wasabi wordt verkocht maar op een hele andere manier dan de tubeversie. Bij het Nederlandse bedrijf wasabi4you verpakt men wasabi in vochtige neteldoek en verzendt men deze op een ice-pack in een thermobox. Men zendt een bewaaradvies mee. Wasabi is, mits, in een vochtige neteldoek en koel bewaard, zonder af te dekken, minimaal twee weken houdbaar.

Wasabi en mierikswortel

Wasabi en mierikswortel zijn in een aantal opzichten gelijk. Er zitten allyl-isothiocyanaten of AITC in beide groenten die meer als saus of pittige toevoeging worden geserveerd. AITC staat ook bekend onder de naam
Verse wasabi in een Japans restaurant / Bron: Danaimge, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Verse wasabi in een Japans restaurant / Bron: Danaimge, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
mosterdolie; deze stoffen zitten ook in mosterd, net als mosterd behoort wasabi tot de kruisbloemige groenten. De AITC stoppen schimmels en bacteriën die voor voedselvergiftiging kunnen zorgen. Van beide planten kunnen zowel de bladeren als de wortel worden gegeten om hun medicinale eigenschappen. Beide planten beschikken over peroxidase activiteit. Peroxidase is een enzym dat reageert met waterstofperoxide en lipide-peroxide en deze reacties spelen een belangrijke rol om ziekten te voorkomen. Overigens weten wetenschappers nog niet precies hoe peroxidase werkt. Daarnaast vertonen zowel mierikswortel als wasabi een goede antioxidantwerkzaamheid; vrije radicalen die ziekte kunnen veroorzaken worden onschadelijk gemaakt. `

Wasabi werkt tegen kanker

Van zowel wasabi als mierikswortel is aangetoond dat ze kanker helpen tegengaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze planten kankerverwekkende stoffen in vis en vlees onschadelijk maakt. Je kunt gerust stellen dat zowel wasabi als mierikswortel de algehele gezondheid van de mens ten goede komt. Uit een onderzoek op ratten blijkt dat ratten die water dronken met daaraan toegevoegd het AITC N-methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidine uit wasabi maagkankertumoren verdwijnen. Verschillende kankercellijnen, waaronder borstkanker, leukemie en huidkanker worden bestreden door stoffen in wasabi. Verder blijkt dat wasabi op meerdere manieren de kankercel bestrijdt. Dat biedt veel hoop voor een nieuw medicijn of voedingssupplement bij kanker. Een van de wijzen waarop wasabi kanker bestrijdt is dat bepaalde AITC de plotselinge dood van een kankercel, apoptose, triggert. Overigens komen de meeste onderzoeken ten aanzien van wasabi uit Japan of Korea; het is vanuit wetenschappelijk oogpunt gewenst wanneer wetenschappers uit andere regio''s in de wereld ook onderzoek doen naar de antikankerwerking van wasabi.

Wasabi bestrijdt heliobacter pylori

De heliobacter pylori bacterie kan ziekten veroorzaken zoals gastritis, brandend maagzuur, maagpijn, maagzweren en ontstekingen van het maagslijmvlies en twaalfvingerige darm. De bacterie wordt gerelateerd aan sommige vormen van maagkanker. Wasabi bestrijdt deze bacterie. Vooral AITC in de wortels en de bladeren is de stof die de heliobacter pylori bacterie bestrijdt. Zowel Japanse als Koreaanse wasabi beschikken over bacteriebestrijdende eigenschappen. Uit een Koreaans onderzoek dat werd gehouden in 2004 blijkt dat de bladeren effectiever werken dan de wortel.

Eutrema japonicum oftewel wasabi / Bron: EverJean, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Eutrema japonicum oftewel wasabi / Bron: EverJean, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Wasabi tegen voedselvergiftiging

In een studie waarbij bananen, koriander en kruisbloemige groenten zoals bloemkool met elkaar werden vergeleken op hun werkzaamheid tegen de E.coli bacterie, bleek dat wasabi als beste uit de bus kwam. Het werkt ook tegen de staphyloccus aureus. E. coli en Staphylococcus aureus zijn bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Ook in dit geval blijken vooral de AITC effectief.

Wasabispray kan misschien als substantie worden gebruikt om een brandalarm voor doven te maken. In een onderzoek werd een doof persoon wakker 10 seconden nadat hij met een wasabispray was bespoten. Als de spray opgesnoven wordt heeft het een opwekkend effect.

Wasabi, goed voor de tanden

In het jaar 2000 werd er tijdens een congres in Honolulu een wetenschappelijk onderzoek gepresenteerd waaruit bleek dat wasabi goed werkt bij gaatjes in de tanden. Door zijn hoge gehalte aan AITC kan het bacteriën in de mond effectief bestrijden. De ontwikkeling van gaatjes kan een halt worden toegeroepen. Voor dit doel hoef je geen wasabi uit een tube op je tandenborstel te doen, je kunt het gewoon opeten!

Overige medicinale werkingen wasabi

  • Uit onderzoek blijkt dat AITC niet alleen een antikanker-effect heeft maar dat het ook de bloedplaatjesaggregatie tegengaat. Dat betekent dat bloedplaatjes minder snel gaan samenklonteren; wasabi is een natuurlijke bloedverdunner.
  • Wasabi blijkt het histamineniveau te verlagen; hierdoor treden minder ontstekingen op. Dat blijkt met name gunstige effecten op de huid en huidziekten te hebben. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat haarloze muizen met een jeukende huidziekte minder snel krabben als ze een kuur met wasabi krijgen.
  • Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er minder vetten in het lichaam worden aangemaakt als er dagelijks een beetje wasabi wordt gegeten. Het onderzoek werd gedaan op muizen maar de kans is aannemelijk dat voor mensen hetzelfde geldt; onderzoekers zeggen dat wasabi wellicht een goed anti-obesitasmiddel is.
  • Uit onderzoek op dieren blijkt dat wasabi het krabgedrag van dieren vermindert; dat kan een hele opluchting zijn voor mensen met eczeem.
  • De botdichtheid wordt verhoogd als er veel wasabi wordt gegeten, tenminste zo blijkt uit voorlopig onderzoek op dieren.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is wasabi en hoe pas je het toe?Wat is wasabi en hoe pas je het toe?Wasabi komt uit de Japanse keuken en hebben we leren kennen bij het Sushi eten. Het is een scherp specerij, wat enige ge…
De geneeskracht van mierikswortelMierikswortel is een scherp smakende wortel. De smaak lijkt een beetje op mosterd en radijs waar het familie van is. In…
Echte wasabi: Waarom is het zo moeilijk verkrijgbaar?Echte wasabi: Waarom is het zo moeilijk verkrijgbaar?Wasabi is een specerij die oorspronkelijk uit Japan komt. Het kruid is zeer pittig maar geeft tegelijk een frisse smaak.…
Mierikswortel: Gezondheidsaspecten en toepassingMierikswortel: Gezondheidsaspecten en toepassingVeel mensen zijn bekend met mierikswortel en zeker de mensen die regelmatig in de keuken staan, zijn er bekend mee. In d…

De geneeskracht van vogelmuurDe geneeskracht van vogelmuurVogelmuur is gemakkelijk te determineren omdat aan de stengeltjes aan één zijde witte haartjes zitten. Het is een heerli…
Hoe (on)gezond is zoutZout. Bij het grote publiek vooral bekend als smaakversterker in de keuken. Lekker bij een stukje vlees of over de friet…
Bronnen en referenties
  • Wasabi en mierikswortel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11237192
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Peroxidase
  • Heliobacter pylori: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15246236
  • Wasabi tegen kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1923907
  • Tegen e. coli en staphylococcus aureus: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9532796
  • Tegen tandbederf: http://www.sciencedaily.com/releases/2000/12/001215082049.htm
  • Tegen tandbederf: http://worldental.org/teeth/wasabi-for-the-prevention-of-dental-caries/1993/
  • Algemene informatie: http://en.wikipedia.org/wiki/Wasabi
  • Kanker en bloedplaatjes: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11237193
  • Wasabi bestrijdt kanker op meerdere manieren: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15829375
  • Wasabi voor de huid: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19436148
  • Wasabi tegen leukemie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23132316
  • Wasabi triggert apoptose: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12620325
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Danaimge, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: EverJean, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Reactie

Leendert Bom, 06-04-2014
Prachtig geschreven artikel met nuttige informatie! Reactie infoteur, 07-04-2014
Thx :-)

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.