Rooibosthee: Voordelen voor de gezondheid

Rooibosthee: Voordelen voor de gezondheid Rooibosthee is een rode kruidenthee die afkomstig is van de gefermenteerde bladeren van de Aspalathus linearisstruik, een plant afkomstig uit Zuid-Afrika. Ongefermenteerde groene rooibosthee is ook verkrijgbaar. Rooibosthee heeft een zoete, delicate en aardse smaak. Het bevat verschillende antioxidanten. Hierdoor biedt deze thee erg veel voordelen voor de gezondheid. Rooibosthee is een goed alternatief voor zwarte of groene thee, vooral voor mensen die cafeïne of tannines willen vermijden. Het is ook rijk aan antioxidanten, die voordelen kunnen bieden voor het hart. Het drinken van de thee heeft tot slot ook enkele kleinere bijwerkingen die belangrijk zijn voor de gezondheid.

Allergieën voorkomen

Rooibosthee bevat chrysoeriol, hetgeen ontstekingsremmende en antioxiderende effecten heeft. De rooibosthee werkt als bronchusverwijder en vermindert een piepende ademhaling en hoesten die het gevolg zijn van allergische rhinitis en astma (chronische ontsteking van de luchtwegen in de longen). Rooibosthee bevat eveneens Quercetin, een flavinoïde die er voor zorgt dat allergieën minder snel tot stand komen. Quercetine blokkeert mestcellen, die verantwoordelijk zijn voor het vrijmaken van histamine, het belangrijkste element dat een allergische reactie veroorzaakt. Rooibosthee werkt bijgevolg als een antihistaminicum, zonder de slaperige bijwerkingen die gepaard gaan met veel antihistaminicamedicijnen. Hoewel rooibosthee geen vervanging is voor geavanceerde allergiebehandelingen zoals inhalatiecorticosteroïden (ingeademde krachtige ontstekingsremmers) en hoge doses antihistaminica, is het dagelijks drinken van een paar kopjes rooibosthee nuttig om de overdreven immuunreactie van het lichaam te beperken.

Bloedcirculatie verbeteren

Dankzij de zeldzame voedingsstoffen zoals quercetine en bioflavonoïden, stimuleert rooibosthee een goede bloedcirculatie en belemmert het ook bloedingen.

Bloeddruk gezond houden

De flavonoïden en polyfenolen die in rooibosthee aanwezig zijn, zijn effectief om de bloeddruk onder controle te houden en om de bloedvaten vrij van giftige stoffen te houden om de adequate stroom van bloed naar en van het hart te bevorderen. Het onder controle houden van de bloeddruk is noodzakelijk om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Botten gezond houden

Net als de echte theeën en veel kruidentheeën bevat rooibosthee mineralen zoals calcium, mangaan en fluoride die helpen bij het opbouwen van sterke botten. Deze mineralen produceren een verhoogde activiteit van osteoblasten, die verantwoordelijk zijn voor het opbouwen van een sterke botmassa. Hoewel veel theesoorten deze essentiële mineralen bevatten die helpen bij het behoud van sterke botten en beschermen tegen ziekten zoals osteoporose en artritis (gewrichtsontsteking), bevat rooibosthee twee andere verbindingen die nog beter zijn voor de gezondheid van de botten. Rooibosthee bevat de flavonoïden luteoline en orientine, die het mineraalgehalte in botten verhogen.

Cafeïnevrij

Rooibosthee bevat geen cafeïne, waardoor het een goede optie is voor zwangere mensen, kinderen en mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Hoewel cafeïne een aantal voordelen voor de gezondheid biedt, is het gebruik van cafeïne niet voor iedereen even veilig. Het leidt namelijk tot slaapstoornissen, verergert angst en veroorzaakt lichamelijke symptomen, zoals zenuwachtigheid en hartkloppingen. Cafeïne is aanwezig in zwarte thee, groene thee en koffie. Rooibosthee is een goed alternatief voor mensen die hun cafeïnegebruik willen verminderen of volledig willen vermijden.

Diabetes mellitus onder controle houden

Rooibosthee helpt mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) voor het beter onder controle krijgen van de bloedsuikerspiegel, waardoor de complicaties van suikerziekte verminderen.

Gewicht onder controle houden

Rooibosthee is zo goed als calorievrij (één kopje telt maar 2 tot 4 calorieën), dus het is een goede drankoptie voor mensen die proberen af te vallen of een gezond gewicht willen behouden. Rooibosthee verhoogt het leptineniveau. Leptine is een hormoon dat helpt bij de regulering van de voedselinname. Het hormoon stuurt signalen naar het lichaam dat het voldoende voedsel heeft gehad. De thee stopt ook de vorming van nieuwe vetcellen en stimuleert een sneller vetmetabolisme.

Hart gezond houden

Antioxidanten zijn belangrijk voor een gezond hart en daarom biedt rooibosthee voordelen voor het hart en de bloedvaten. De thee helpt ook om het cholesterolgehalte onder controle te houden. Rooibosthee verbetert ook de gezondheid van het hart door het remmen van angiotensine-converterend enzym (ACE), dat de bloeddruk verhoogt.

Hoofdroos bestrijden

Rooibosthee is eveneens inzetbaar als spoeling om eventuele roos van de hoofdhuid op te ruimen en de productie van gezondere haarzakjes te bevorderen.

Kanker voorkomen

Rooibosthee kan kanker mogelijk helpen voorkomen. Het bevat namelijk quercetine, een chemische verbinding op plantaardige basis die in capsulevorm aan patiënten wordt gegeven die aan kanker lijden. Het verbetert de gezondheid en groei van cellen en bestrijdt vrije radicalencellen, in combinatie met de reparatie van het DNA. Door het drinken van de thee sterven de kankercellen af en wordt de groei van tumoren geremd. Rooibosthee helpt tevens bij het produceren van antilichamen die het immuunsysteem versterken.

Koliek verbeteren

Een baby of kind met koliek of buikpijn is vaak gebaat met rooibosthee. De manier waarop het koliek en maagpijn verzacht, is onbekend anno oktober 2020, maar de ontstekingsremmende eigenschappen van het kruid zijn waarschijnlijk verantwoordelijk.

Krachtige ingrediënten

Rooibosthee bevat essentiële mineralen, waaronder calcium, ijzer, magnesium, zink en alfahydroxylzuur. Ook bevat hoge niveaus van vitamine C wat dan in combinatie met krachtige antioxidanten zoals aspalatine, zorgt voor tal van gezondheidsvoordelen. Rooibosthee bevat eveneens polyfenolen die helpen bij de bestrijding van vrije radicalen waardoor het lichaam gezond en klaar voor gebruik blijft.

Laag in tannines

Rode rooibosthee bevat zeer lage niveaus van tannines. Tannines zijn natuurlijke verbindingen die voorkomen in veel plantaardig voedsel, waaronder zwarte thee, groene thee en rode wijn. Tannines interfereren met de absorptie van ijzer, en dan vooral van non-heemijzer (ijzervorm die afkomstig is van plantaardig voedsel). Het drinken van rooibosthee doet de ijzergehaltes in het lichaam bijgevolg niet dalen.

Nierfunctie verbeteren

De nieren hebben veel ontgiftende functies, maar af en toe hopen zich overmatige gifstoffen en mineralen op waardoor nierstenen ontstaan of andere complicaties optreden. Rooibosthee heeft diuretische (vochtuitscheidende) en ontstekingsremmende eigenschappen. Daarom is rooibosthee belangrijk voor de uitscheiding van toxines (gifstoffen). Rooibosthee is bijgevolg veilig voor patiënten met nierstenen.

Pijn verlichten

Rooibosthee bevat antioxidanten met ontstekingsremmende eigenschappen die helpen om ontstekingen, pijn in de buik en maagkrampen te verminderen. Door de ontsteking te verminderen, helpt rooibosthee ook bij het behandelen van de pijnlijke symptomen van artritis (gewrichtsontsteking). Rooibosthee bevat bovendien veel vitamine C, dat collageen en bindweefsel in de gewrichten herstelt.

Rijk aan antioxidanten

Rooibosthee bevat verschillende antioxidanten, waarbij de groene variant hogere niveaus bevat dan de rode. Enkele van de meest opvallende antioxidanten in de thee zijn quercetine en aspalatine. Antioxidanten zijn belangrijk voor de gezondheid omdat ze vrije radicalen tegen schadelijke cellen in het lichaam doen stoppen. De consumptie van rooibosthee verhoogt de hoeveelheid antioxidanten in het lichaam, maar de effecten zijn mogelijk wel klein en nemen bovendien snel af.

Rimpels verminderen

Als mensen rooibosthee op de huid toepassen, verbetert dit het uiterlijk van de huid doordat rimpels verminderen. Het is echter onwaarschijnlijk dat het drinken van rooibosthee opmerkelijke huidvoordelen oplevert.

Andere gerapporteerde voordelen

Sommige mensen pleiten voor het drinken van rooibosthee omdat de thee helpt bij het behandelen van volgende symptomen en aandoeningen:

Anno oktober 2020 zijn echter geen wetenschappelijke bewijzen voor de effecten van rooibosthee op deze klachten.

Bijwerkingen van rooibosthee

Rode rooibosthee is over het algemeen veilig om te drinken en heeft weinig of geen bijwerkingen. Bestaande bijwerkingen zijn beperkt tot bepaalde populaties en treden meestal alleen in grote doses op.

Hormonen

Door rooibosthee te drinken, verhoogt de oestrogeenproductie bij vrouwen. Dit is niet ernstig, maar vrouwen met borstkanker of andere hormoongevoelige ziektes raadplegen best een arts alvorens rooibosthee te drinken.

Rooibosthee interfereert soms met bepaalde medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayRooibosthee interfereert soms met bepaalde medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Interacties met medicijnen

De antioxidanten en chemische verbindingen van rooibosthee verstoren soms de ingenomen medicatie. Het is belangrijk om een arts te raadplegen alvorens rooibosthee aan de voeding toe te voegen wanneer de persoon medicijnen gebruikt. Het gebruik van rooibosthee als vervanging van alle medicijnen zonder overleg met een arts is tot slot afgeraden.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheidsvoordelen van rooibostheeGezondheidsvoordelen van rooibostheeHet is inmiddels algemeen bekend dat het drinken van thee gezond kan zijn voor het lichaam. Er zijn verschillende soorte…
Rooibosthee: een lekkere, maar ook gezonde theeRooibosthee: een lekkere, maar ook gezonde theeNaast normale thee gemaakt van originele theeplanten zijn tegenwoordig ook veel kruidenthees populair. Een van die kruid…
Thee gezond? Verschillende thees met gezonde effectenThee gezond? Verschillende thees met gezonde effectenElke thee zonder enkele toevoeging (zoals suiker) is in principe hartstikke gezond doordat het alleen heet water en thee…
De vele voordelen van groene theeGroene thee is een heerlijke soort thee waar talloze voordelen aan zitten. Deze voordelen zijn op lichamelijk vlak sterk…

Aardbeien: gezond voor bloeddruk, hart, ogen en cholesterolAardbeien: gezond voor bloeddruk, hart, ogen en cholesterolZijn aardbeien gezond? Jazeker, aardbeien hebben verbazingwekkende gezondheidsvoordelen. Aardbeien zijn rijk aan antioxi…
Broccoli: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bewarenBroccoli: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bewarenIs broccoli gezond? Jazeker, broccoli behoort tot één van de meest gezonde groenten. Broccoli behoort tot de kruisbloemi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aedrozda, Pixabay
  • Geraadpleegd op 10 november 2018:
  • 15 Amazing Health Benefits of Rooibos Tea, https://www.naturalfoodseries.com/15-benefits-rooibos-tea/
  • 7 benefits of rooibos tea, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323637.php
  • 8 Amazing Rooibos Tea Benefits You Didnít Know About, https://www.cupandleaf.com/blog/rooibos-tea-benefits
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Red Rooibos Tea: The 14 Benefits of This Miracle Elixir, https://www.elementalbottles.com/blogs/news/benefits-of-red-rooibos-tea
  • Rooibos Tea: A Caffeine-Free Tea Thatís Bursting With Antioxidants, https://articles.mercola.com/teas/rooibos-tea.aspx
  • The 6 Unique Benefits of Rooibos Tea; https://blog.piquetea.com/rooibos-tea-benefits/
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 08-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.