Bananen dragen bij aan een goede gezondheid

Bananen dragen bij aan een goede gezondheid Bananen. Wie kent ze niet? En wie is er niet mee opgegroeid? Bijna iedereen kent en lust bananen. Ze hebben nogal een dubieuze reputatie omdat je er dik van zou worden. En ja, het is inderdaad zo dat bananen veel natuurlijke suikers bevatten. Desondanks staan bananen op de derde plaats van fruitconsumptie. Bananen bevatten ook vitamines en mineralen. Kijk dus niet alleen naar het aantal calorieën van een banaan maar ook naar de voedingswaarde. Wanneer je dat doet dan kan het eten van een banaantje af en toe prima bijdragen aan je algemene gezondheid. Dat een banaan best veel calorieën bevat weten we allemaal wel, maar toch is een banaan heel erg gezond want behalve die veel besproken calorieën zitten er ook gezonde voedingsstoffen in zoals heel veel vezels en ook de stof tryptofaan. Tryptofaan is een stof die in het lichaam wordt omgezet naar serotonine. Serotonine is een soort van ‘geluksstofje’, het zorgt ervoor dat je opgewekt wordt en een positief gevoel krijgt.

Banaan een kruid?

Op Wikipedia wordt vermeld dat de banaan in werkelijkheid een kruid is, en wel ’s werelds grootste kruid. Tja, dat moet dan haast wel zo zijn. De tuinbouw rekent bananen tot de groenten, maar wij houden het maar gewoon op fruit. Lekker tussendoor of als nagerecht. Hoewel het beter is om fruit apart en vóór de maaltijd te eten, maar dat is weer een ander verhaal. Het zou beter zijn voor de vertering en gistvorming tegengaan.

Eerst maar eens even over die calorieën

In een banaan zitten drie verschillende soorten natuurlijke suikers, te weten: fructose, glucose en sucrose. Je krijgt er heel veel energie van en omdat het geen toegevoegde suikers zijn maar natuurlijke suikers worden ze ook niet zo heel snel opgeslagen als vet in het lichaam. Bovendien zorgen de vele vezels ervoor dat het lichaam extra zijn best moet doen om de vezels te verteren waardoor de stofwisseling harder aan het werk gaat. Dus ach, met die calorieën valt het allemaal best mee.

Soorten

Bananen zijn er in ontstellend veel soorten. Zo heb je bijvoorbeeld handbananen maar ook rode bananen, appelbananen, bakbananen, babybananen en de golden banaan. Er kan van alles van worden gemaakt. Zelfs drank. Denk maar eens aan Pisang Ambon.

Teelt en oogst

Bananen groeien in grote trossen bij elkaar. Zo’n tros kan in totaal wel 50 kg wegen. Het nadeel daarvan is dat de hele tros in één keer rijp is. Dus als er één banaan gaat, dan gaan ze allemaal. Dit is natuurlijk niet zo handig wanneer de bananen nog verscheept moeten worden en verkocht, en daarom, hoe kan het ook anders, heeft men daar een manier op gevonden om de rijping tegen te gaan en op een later tijdstip te laten hervatten wanneer dat ons beter uitkomt.

Om de rijping dus zo lang mogelijk uit te stellen worden de bananen onrijp geplukt. Daarna worden ze verpakt en in de koelruimten van schepen geladen. Het duurt dan nog 2-4 weken eer ze in Europa aankomen. Wanneer ze zijn aangekomen en hun weg naar de verkoop moeten gaan word het rijpingsproces weer hervat in speciale rijperijen. Hier word het rijpingsproces opnieuw gestart en versneld zodat ze binnen een week bij jou op de fruitschaal kunnen liggen.

‘Waarom zijn de bananen kromme…’

In het liedje van André van Duin is het antwoord: ‘als ie rechtop staat dan valt ie omme’. Maar dat is natuurlijk niet zo. In feite groeien bananen van nature omhoog, maar de trossen zijn zo zwaar dat ze naar beneden gaan hangen waarna ze weer naar boven gaan groeien. Dáárom zijn de bananen krom.

De goede eigenschappen van bananen

  • Een banaan is rijk aan ijzer.
  • Bananen stimuleren de productie van hemoglobine in het bloed.
  • Verder is gebleken dat bananen de hersenactiviteit kunnen verbeteren.
  • Bananen zijn goed voor de darmen omdat ze zoveel vezels bevatten.
  • Bananenmilkshake met daarbij wat honing toegevoegd zou helpen tegen een kater. Het valt te proberen nietwaar?
  • Bananen helpen tegen een dip. Door de eerder genoemde stof tryptofaan word serotonine aangemaakt in het lichaam waardoor we opgewekt en gelukkiger worden.
  • Bananen helpen tegen de verzuring van het lichaam.
  • Een stukje van een bananenschil gehouden op een muggenbeet zou verlichting geven en de zwelling doen verminderen. Misschien eens uitproberen?
  • Bananen helpen de zenuwen te kalmeren.
  • Een stukje van een bananenschil met een pleister op een wrat geplakt zou de wrat doen verdwijnen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Te veel fruit eten is ook mogelijkTe veel fruit eten is ook mogelijkFruit is gezond, dat weet iedereen. Maar te veel fruit is niet goed voor je. Fruit bevat natuurlijk veel vitamines en ve…
Hoe gezond is fruit: Over vitamines, calorieën en vezelsHoe gezond is fruit: Over vitamines, calorieën en vezels'Drie ons groente en twee stuks fruit' is ons jarenlang voorgehouden als gezonde levensstijl. Fruit eten is natuurlijk e…
Calorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelCalorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelFruit is gezond. Er wordt geadviseerd door het voedingscentrum om minimaal twee stuks fruit per dag te eten. Daarnaast w…
Fruit: Het gezonde snoep van de natuurFruit: Het gezonde snoep van de natuurFruit is gezond. Dat is ons allemaal bekend. Fruit zit boordevol vitamines, mineralen en belangrijke voedingsstoffen. To…

Fructose. Gezond of ongezond?Fructose. Gezond of ongezond?In principe is fructose een zoetstof die van nature in voeding voorkomt en kan geen kwaad voor de gezondheid. Maar... da…
Voordelen en toepassingen van zalmolieVoordelen en toepassingen van zalmolieDe voordelen van het gebruik van zalmolie zijn goed te merken. Zalm olie bevat voornamelijk omega 3 vetzuren. Omega 3 ve…
Bronnen en referenties
  • http://www.eqgen.nl
  • Wikipedia
  • www. voedingscentrum.nl
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 12-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.