Diabetes type 2 en en het minder zitten platform

Het Diabetes Fonds streeft ernaar, de noodzaak tot voldoende beweging onder de aandacht te brengen. Dit, onder andere via het minder zitten platform. Elk uur dat een mens langer zit, verhoogt het risico op diabetes type 2. Door voldoende beweging wordt het risico op diabetes type 2 kleiner. Een voorbeeld van gezonder leven is vaker de trap nemen. Traplopen is gezond en gemakkelijk in de dagelijkse routine op te nemen. Na een paar weken zijn al verbeteringen in je conditie merkbaar.

Gezonde levensstijl

In Nederland neemt het aantal inwoners met overgewicht en obesitas steeds meer toe. Het risico op diabetes type 2 neemt hierdoor ook toe. Mensen met een gezonde levensstijl hebben een kleinere kans om diabetes type 2 te krijgen. Elk uur dat een mens gemiddeld per dag langer zit, verhoogt het risico op diabetes type 2 met 22%. Mensen die meer dan 8 uur per dag zitten, hebben een hogere kans om eerder te sterven dan mensen die maar 4 uur per dag zitten. In 2020 wordt verwacht dat in 2050 wereldwijd 1 op de 2 mensen diabetes heeft.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 is een chronische stofwisselingsziekte. De hoeveelheid bloedsuiker wordt normaal gesproken door het lichaam gereguleerd, dit door het aanmaken van insuline. Bij mensen met diabetes type 2 komt deze lichaamsfunctie (grotendeels) te vervallen. Hierdoor is het lichaam niet meer in staat om de bloedsuikerspiegel zelf op pijl te houden. Diabetes type 2 (vroeger ook wel ouderdomssuiker genoemd) ontstaat in onze westerse maatschappij vaak rond het 40e levensjaar.

Symptomen diabetes type 2

Circa 1.000.000 Nederlanders zijn diabeet, daar het echter een sluimerende ziekte is, zijn circa 250.000 mensen hiervan niet op de hoogte. Dit omdat de ziekte vaak symptoomloos ontstaat.

Eventuele symptomen van de ziekte kunnen zijn:
  • Je adem ruikt naar aceton.
  • Je hebt vaker last van blaasontsteking.
  • Je hebt vaak last van een droge mond of een droge tong.
  • Je hebt een verhoogd honger gevoel.
  • Je hebt last van rode of ontstoken ogen.
  • Wonden helen slecht.
  • Veel plassen en drinken.
  • Je hebt vaker last van steenpuisten.
  • Vermoeidheid of een slaperig gevoel.
  • Je hebt vaker last van witte vloed.

Een bloedtest geeft te allen tijde uitsluitsel of er sprake is van diabetes type 2. Een gezonde bloedsuikerwaarde ligt in het algemeen tussen de 4,0 en 8,0 mmol/l. (Al naar gelang men nuchter, danwel niet nuchter geprikt wordt. Er is sprake van nuchter prikken als iemand tot 8 uur voor het prikken geen eten en drinken, behalve water, heeft genuttigd.)

Uiteindelijk kan bij diabetes schade aan de nieren, het hart en het vatensysteem ontstaan. Ook kunnen de gevoelszenuwen van handen en voeten minder gaan werken, waardoor ongevoeligheid optreedt. Dit kan in het uiterste geval leiden tot amputaties. Tevens kan diabetes type 2 leiden tot slechtziendheid. Het is daarom belangrijk, dat diabetes type 2 tijdig wordt ontdekt of wordt voorkomen.

Minder zitten platform

Daar de Nederlandse beroepsbevolking veel zittende beroepen kent, beweegt circa 50% van de Nederlandse beroepsbevolking te weinig. Om de noodzaak tot voldoende lichaamsbeweging duidelijk te maken, zet het Diabetes Fonds zich in om werkend Nederland, minder te laten zitten en hierdoor een actievere en gezondere levensstijl te ontwikkelen. Het Diabetes Fonds richt zich hierbij voornamelijk op kennis- en commerciële partners, om zich aan te sluiten bij het ‘minder zitten platform’. Doelstelling hierbij is, om de werkomgeving beweegvriendelijker te maken en mensen te stimuleren om in plaats van te zitten, dagelijks een half uur te bewegen. Dit kan door bijvoorbeeld vaker de trap te nemen.

Traplopen

Het Diabetes Fonds organiseerde 10 jaar lang jaarlijks de Nationale Traploopweek. In 2006 gaf Tweede Kamer voorzitter Frans Weisglas het startsein voor de eerste Traploopdag. Nadien is het uitgegroeid tot de jaarlijks terugkerende Traploopweek. Na het succes van de Traploopweek richt het Diabetes Fonds zich nu op het ‘minder zitten platform’.

Verbranding van calorieën

Voordelen van het traplopen is, dat het gemakkelijk in je dagelijkse routine is op te nemen. Met traplopen verbrand je per minuut 0,13x je lichaamsgewicht in calorieën. Dit is tot 5 keer meer calorieën, dan je verbrandt als je de lift neemt. In ieder geval zou iedereen dagelijks, circa 30 minuten, matig tot intensief dienen te bewegen om minder gezondheidsrisico's te lopen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ilzo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diabetes/suikerziekte: Wanneer loop je risico?Veel mensen denken dat ze niet zo snel diabetes zullen krijgen, en blijven doorgaan met een slechte levensstijl. Toch is…
Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…
Suikerziekte: Heb ik diabetes?Suikerziekte: Heb ik diabetes?Diabetes, ook wel suikerziekte, komt steeds vaker voor. In Nederland hebben een miljoen mensen diabetes; minstens een kw…
Risicofactoren suikerziekte type IIRisicofactoren suikerziekte type IIEr bestaan verschillende vormen van suikerziekte, ook wel diabetes genoemd. De meest voorkomende vorm is diabetes type I…

Happy tips voor als je chronisch ziek bentHappy tips voor als je chronisch ziek bentChronisch ziek zijn gaat meestal gepaard met gevoelens van pijn, verdriet, angst, machteloosheid, onbegrip. Veel negatie…
Effecten van roken op het lichaamEffecten van roken op het lichaamVoor de mens is de ademhaling een zeer belangrijk proces in het lichaam. De ademhaling zorgt namelijk voor gaswisseling.…
Bronnen en referenties
  • Traploopweek.nl
  • Diabetesfonds.nl
  • Nl.m.wikipedia.org
  • https://www.minder-zitten.nl/daarom-minder-zitten/feiten-en-cijfers-over-zitten/ (25-07-2020)
Ilzo (34 artikelen)
Laatste update: 25-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.